Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Człowiek był na szkoleniu parę dni bez możliwości wejścia. A wchodząc dostaje mocnego gonga w głowę,w postaci zamknięcia forum😔. Troszkę to przykre że tak definitywnie postanowiliście zamknąć tak wielka bibliotekę wiedzy, rozumiem że to przeniosło się na media społecznościowe itp. Ale tutaj jest samo gęste i nie treści na które szkoda czasu w tych zabieganych ciągach dnia. Cieszę się że z biegiem wypowiadania się kolejny forumowiczów otworzyliscie się na rozmowy bo było by to nie fer w stosunku do nas. Tym bardziej że już raz pokazaliśmy że potrafimy się zjednoczyć kiedy jednemu z nas spaliło się wszystko co miał. Więc obserwuje temat, mam nadzieję że z Happy endem . Bo jestem tutaj od 2016 i 2 lata wchodziłem jako gość. Więc praktycznie jest to znaczną część mojego życia , wchodząc tutaj każdego dnia czytałem te wszystkie relacje @AreK@Pajko @Justyna @Eidos71@krd ekipy WWL   I wiele innych pisałem z głowy. Człowiek śledził z wypiekami na twarzy i wiedział że kiedyś uda się tak kultowe woski mieć u siebie w Arsenale,widziałem jak te osoby są bardziej lub mniej aktywne ale były ale przychodziły kolejne które mniej lub bardziej odcisnęły piętno na tym forum jak @antek1987 @bienek @Streat  @D@ViD @DaV @nervus @DZIADZIA@lukeu @Domel @Eryczek @analyzator @MMCzysci( długo by jeszcze wymieniać), i właśnie dlatego byłem spokojny że to forum przetrwa nawet gorsze czasy .... Bo właśnie nie chciały utracić tego co posiadamy przez te wszystkie lata...

• Lubię to 10
Opublikowano

Pamiętam, że sam swoje pierwsze kroki w temacie kosmetyki, stawiałem na tym forum, teraz rzadko tutaj przesiaduję, z racji że zbytnio robię tylko swoje auta, to nie zaglądam tutaj już zbyt często 😥 Pojawiły się nowe zainteresowania, praca itd. 

Bardzo przykro było by, żeby takie forum upadło. Jeśli trzeba będzie coś dorzucić, z chęcią to zrobię. Mam jakieś znajomości, więc jeśli trzeba by jakichś speców od takich rzeczy, to z chęcią pomogę znaleźć rozwiązania 🙂💚

• Lubię to 1
  • Moderator
Opublikowano

Forum to nie tylko serwer na którym są dane ale przede wszystkim osoby które piszą posty na nim. To właśnie społeczność forum tworzy tak wspaniały klimat jaki jest nie do podrobienia na żadnych grupach FB. Pamiętam jak pierwszy raz trafiłem na to forum. Oglądało się po kilka razy relacje najlepszych z najlepszych i człowiek uczył się od nich jak w ogóle zacząć tą przygodę. A teraz ma to tak po prostu zniknąć? Chciałbym aby forum przetrwało bo całe społeczeństwo i cała ta otoczka jest wspaniała. Poznałem na tym forum masę wspaniałych ludzi, @antek1987, @Tomas-sg, @Krzynio_spafreak, @KiziorDZN, @#kris z którymi udało się stworzyć wspaniała grupę. Poznałem znacznie więcej osób czy to @Domel na świecie detailingu czy to @kezaktórego poznałem u @antek1987na imprezie i każda osoba poznaną to coś wyjątkowego jak to forum także sam deklaruje wsparcie i chętnie dorzucę się do utrzymania forum! 

• Lubię to 5
Opublikowano

Czytam tu coś raz na rok ale spokojnie ze 20zl miesięcznie mogę płacić. Nie zamykajcie forum! Zróbcie zbiórkę, dajcie czas na uzbieranie kasy i lecimy kolejny rok! 

• Lubię to 2
Opublikowano

Moja przygoda z Detailingiem zaczęła się dzięki wam, od trafienia na forum KA w 2015 roku i nie wyobrażam sobie tego że to miejsce przestanie istnieć..

Przez te wszystkie lata mimo napisania 16 postów spędziłem niezliczoną ilość godzin na czytaniu postów innych użytkowników i zdobyłem sporo wiedzy, dołoże się ile potrzeba.

• Lubię to 2
Opublikowano

Nie zamykać, na pewno jest jakieś rozwiązanie. Koszta są dość wysokie, ale może zmiana dostawcy, zmniejszenie serwerów pójście na jakieś kompromisy i wtedy kosztowo społeczność uciągnie 😄 zresztą widać, że jest wielu zaangażowanych więc i te 8k też pewnie dałoby radę. Czekam na rozwój sytuacji 

• Lubię to 1
  • Dystrybutor
Opublikowano

Nie no, gdyby nie to forum to nie wiem czy bym działał w tej branży. 🙂 Od dawna nie mam czasu tu zaglądać, ale zamknięcie KA to by była tragedia. 

Jeśli czegoś potrzebuje piszcie.  Pomożemy.

• Lubię to 2
  • Super 1
Opublikowano

Dużo by pisać o tym miejscu, ludziach i dyskusjach tutaj... Ale na razie nie akceptuję myśli, że forum ma zniknąć. Czekam na jakieś oficjalne info o przyszłości i jak możemy pomóc żeby forum nadal funkcjonowało.

Opublikowano

To jest chyba ostatnie forum, do których uczęszczam i przetrwało do dziś. Cała reszta wymarła i przeniosła się na FB. Nie pozwólmy na to. Ten format odszedł już ładne lata temu, a my tu nadal jesteśmy.

Jestem tu od 10 lat i mimo, że nie udzielam się mocno, to cały czas śledzę i pamiętam o tym miejscu. To tutaj dowiedziałem się jak właściwie pielęgnować auto, i na podstawie wiedzy tu zawartej się nauczyłem wielu rzeczy, jeszcze zanim miałem prawo jazdy i swoje auto. Kawał historii i wiedzy. Taka nasza detailingowa biblia. 🙂

Myślę, że samo to że wszyscy wciąż pamiętamy o tym miejscu świadczy, że los forum nie jest nam obojętny. Działajmy. 🫡

Opublikowano

I ja jestem za wsparciem i gołosłowny nie pozostanę -czynami (przelewem) poprę. 

To tak gdyby ktoś liczył chętnych do poparcia. 

Opublikowano

Mnie osobiście w tej całej sprawie trochę zastanawia brak oficjalnego wsparcia dla forum od producentów chemii zarówno rodzimej jak i zagranicznej, wszak to forum bardzo często służyło jako poligon doświadczalny, użytkownicy testowali produkty poszczególnych firm, ba, przynosili wybranym producentom zyski bo gdy na forum poszła wieść że dany produkt jest spoko, to masowo był przez wielu użytkowników forum kupowany. Wielu przedstawicieli tych firm to użytkownicy forum, często bardzo aktywni.

Trochę smutne że tylko @Cleantle zapowiedziało wsparcie forum, a co z resztą? 

Czy przedstawiciele innych firm byli tu tylko po to, aby promować i nabijać kabzę na użytkownikach forum?

• Lubię to 6
Opublikowano

Jeśli ktoś faktycznie miałby liczyć szable to i ja się odezwę 🙂 Też chętnie dołożę swoją cegiełkę, bo na forum jestem codziennie kilka razy i czytam wszystko co nowe. Moja przygoda z forum zaczęła się od relacji Justyny gdy rozkręcała Toledo by wyczyścić wszystko co zwykłemu śmiertelnikowi nawet do głowy by nie przyszło. Potem długo tylko forum czytałem, aż w końcu założyłem konto początkiem 2022 roku.

• Lubię to 1
Opublikowano

Troszkę smutne komentarze czytaj się ludzi na FB, a my jesteśmy troszkę jak Colinite 476s , niby są lepsze woski itp, ale zawsze wraca się do niego z uśmiechem, i tak jest  z naszym forum😍

• Lubię to 1
  • Super 1
Opublikowano

Też coś dorzucę, akurat wracam do tematów detailingowych po latach obrażenia się na tę dziedzinę motoryzacji (kiedyś handlowałem chemią na zlotach ) i będę się rozwijał w tym temacie. 

W pewien weekend, wypompowany po pracy na kiepskim stanowisku z grosze postanowiłem wrócić do starej wiedzy. Doba nie jest z gumy, więc miałem do wyboru; odnowienie angielskiego i udzielanie korepetycji, albo odkurzenie maszyny i nabywanie umiejętności detailingowych, Wygrało to drugie, podjąłem pracę dodatkową w lokalnym studiu i uczę się każdego dnia. Nie możecie się teraz zamknąć...

• Super 1
Opublikowano

Jestem na Forum od 2013 roku i pamiętam jak dziś moment założenia konta. Przez te 12 lat we mnie nakręcała się i nadal nakręca się korba #detailing.
Właśnie przed momentem zacząłem przeglądać moje posty praktycznie od początku. To szmat czasu, niezapomniana przygoda, a przede wszystkich grono WSPANIAŁYCH UŻYTKOWNIKÓW.
Szkoda by było, aby taka moc doświadczeń, kopalnia wiedzy i cała ta Społeczność przestała istnieć.

Mocno wierzę, że uda się to zachować. 

W razie W służę wsparciem !!!

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie wyobrażam sobie żeby to forum zniknęło. Dołożę się do każdej  inicjatywy finansowej. Takie forum nie może zostać zamknięte. Z forum korzystam co dziennie. Facebook mnie nie przekonuje. Czekamy na jakieś rozwiązanie💪

Opublikowano

Wielka szkoda, bo choć sam nie jestem aktywnym użytkownikiem (nie ma się na razie czym chwalić, a i warunki do detailingu własnych aut są słabe), to jednak sporo czytam i całą swoją wiedzę zaczerpnąłem z tego forum. Jak już niejednokrotnie było wspominane facebook nie byłby żadną alternatywą dla takiego forum.

Pytanie co jeśli administratorzy faktycznie zamkną forum. Czy znajdzie się grupa osób, która będzie w stanie pociągnąć to dalej w takiej lub innej formie? Ja ze swojej strony mogę zadeklarować jakieś wsparcie finansowe. Na co dzień w jakimś stopniu administruję m.in. serwerami Linuksowymi (VPSy, dedyki itd.) więc swoją skromną wiedzą również służę. 

Z mojego szybkiego reaserchu wynika, że najniższy pakiet Invision Community, na którym stoi to forum to kosz 89$ miesięcznie. Konkurencyjny XenForum ma licencję dożywotnią za 195$. Nie znam innych rozwiązań. Może ktoś jeszcze coś podrzuci. Pytanie czy administracja jest w stanie podać parametry obecnego serwera, to da nam możliwość oszacowania kosztów. No i co z domeną. Czy będzie można ją odkupić.

Opublikowano

Kompletnie sie na tym nie znam,informatyka to trochę czarna magia dla mnie 😁 ale prowadzę a raczej prowadzilem(przenieśli sie wszyscy na portale społecznościowe) małe forum i kosztów prowadzenia nie ma tam żadnych 🤔

Opublikowano

Z tym, że nie ma żadnych kosztów to się nie zgodzę. Jak wrzuciłem wyżej, sama licencja na silnik forum to jest minimum 1068$ czyli około 3800zł rocznie. Oczywiście można próbować zmigrować na jakieś tańsze rozwiązanie.

Do tego przydałoby się poznać ruch jaki się odbywa na forum, żeby dobrać jakiś serwer. Zakładam, że potrzeba sporo przestrzeni na zdjęcia.

• Lubię to 1
Opublikowano

@blackfun dlatego pytam bo moje forum istnieje od wielu lat i zadnych kosztów do tej pory nie mialem,zero.....jedyne co to wyswietlaja sie reklamy co moze czesciowo tłumaczyć