penkus5 Opublikowano 12 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2022 @Maciej WTN Zawsze po docieraniu od razu wrzucam fibry do wiadra z wodą, czasami z APC, następnie szybko do pralki i jest ok. Nie stosowałem wielu powłok, może nie przy każdej się to sprawdzi, niemniej jednak u mnie działa
mk4tdi Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2022 Do prania fibr lepszy jest płyn do wełny/jedwabiu/puchu z "Jelenia" czy taki żel? Czy bez różnicy?
D@ViD Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2022 49 minut temu, mk4tdi napisał: Do prania fibr lepszy jest płyn do wełny/jedwabiu/puchu z "Jelenia" czy taki żel? Czy bez różnicy? bez różnicy
penkus5 Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2022 @mk4tdi Kupuję zawsze jaki jest, ale zestawiając uniwersalny z tym do jedwabiu, to po drugim bardziej puszyste mi się wydają.
Trewor1991 Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Panowie, pytanie od amatora. Pierzecie ręcznik i mikrofibry przed pierwszym użyciem? Mam Pin towel, waxpro no limit do pasty + gentleman work stuff do wosku. A no i jeszcze rękawica work stuff storm.
Marcin1992 Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2022 @Trewor1991 niema potrzeby
Eidos71 Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2022 @Trewor1991 - ręczniki do osuszania niekoniecznie wymagają prania przed pierwszym użyciem, ale MF do pracy z woskami/QD/powlokami - obowiązkowo. Zmniejszysz ryzyko "kłaczkowania" (chociaż niektóre MF mają tendencję do "kłaczkowania" nawet po kilku praniach.
pablo15005 Opublikowano 25 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2022 P&S Rags To Riches warto dopłacać czy coś innego jakość/cena?
powerf Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2022 Dzisiaj po myciu samochodu rinseless przy użyciu 4 mikrofibr postanowiłem je wyprać - zwykle czekam aż uzbiera się cała kupka i piorę w pralce, ale tym razem chciałem te 4 fibry wyprać ręcznie - były bardzo brudne, głównie po myciu dolnych partii auta. Włożyłem fibry do ok 2 l ciepłej wody i dolałem ~50ml Koch GS. Początkowo chciałem je zostawić do odmoczenia w GSie na kilka godzin, a potem ręcznie doprać z dodatkiem płynu do prania, ale myślę sobie aby sprawdzić czy samym GSem da się je w miarę dobrze wstępnie oczyścić. Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony tym, jak dobrze po 5 minutach ręcznego miętoszenia mikrofibr zostały one wyprane, zrzuciły wszelki brud i nie zostały żadne przebarwienia. Nie wiem czy to zasługa tego że mikrofibry były po myciu rinseless całe w roztworze ech2o czy nie, ale po dwukrotnym wypłukaniu tak wypranych fibr, nie mają one ani grama zabrudzenia - nie wiem czy nie lepiej doprane jak po praniu w pralce w płynie do prania. Skuteczność mega i chyba będę teraz tak fibry prał, natomiast pytanie czy częste pranie w APC nie zniszczy ich zbyt szybko?
D@ViD Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2022 W dniu 19.11.2022 o 16:46, powerf napisał(a): Skuteczność mega i chyba będę teraz tak fibry prał, natomiast pytanie czy częste pranie w APC nie zniszczy ich zbyt szybko? z mojego doświadczenia, to MF które maja kontakt z APC, po czasie robią się trwarde, szorstkie etc dlatego selekcjonuje je. Doprało się elegancko bo brud był jeszcze swieży. No i jednak użyłeś APC. Pranie ręczne potrafi czasem byc bardziej skuteczna niż pralka wyplucz zawsze jeszcze w wodzie z dodatkiem octu. 1
Cannabinol Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2022 Co teraz jest na topie do prania szmat? Wyszło dużo nowych płynów do prania. Swego czasu sg było super. Coś wyszło lepszego albo na podobnym pozimie? Jakieś opinie np o good stuff?
keza Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2022 @Cannabinol ja ostatnio używam płynu od P&S 2
AudiBlask Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2022 @Cannabinol miałem SG , GS i obecnie P&S. Pomiędzy SG a P&S , nie widzę praktycznie żadnej różnicy , poza zapachem. GS najsłabiej dopierał. Do P&S niby nie trzeba dodawać octu do płukania, nie odczułem tego. 1
Cannabinol Opublikowano 26 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2022 @AudiBlask Dużo słabiej dopierał GS w porównaniu do SG? Zastanawiam się nad zakupem 2L GS za 60zł..to bardzo dobra cena w porównaniu do chociażby SG.
AudiBlask Opublikowano 27 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2022 @Cannabinol GS bym odpuścił. Dla mnie był za słaby. Jeżeli wyznacznikiem ma być cena to bierz , najwyżej czasem pomożesz mu dodatkiem APC
Skav Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Mam do wyprania fluffiego, ale że był on głownie używany do docierania wosków w ostanim czasie (z jakiegos powodu nim mi szło to najprzyjemniej v:) to niechciałbym go wrzucać do pralki żeby jej nie zawalić, wiec będe musiał to chyba zrobić ręcznie - macie jakieś tipy co gdzie i jak zrobic? Na stanie mam płyn od SG i chyba jakąś resztke białego jelenia. Miałem pomysł żeby wlać wode z płynem i octem do miski w okolicy tych 40 stopni, do tego wrzucić ręcznik na jakiś czas żeby troche to wszystko namokło i lekko odpuściło, a później to ręcznie lekko poszorować. Czy może raczej szkoda zachodu, nie bać sie i to wrzucić jak człowiek do pralki?
Moderator Domel Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Moderator Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Uzywa ktoś z was TowelWash z Gyeona? Pogadałem wczoraj z o nim z chłopakami z Gyeona w MRC - generalnie jest mało popularny w PL - trzeba było by go wziąc na warsztat
Marcin Opublikowano 7 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2023 Fibry od razu po robocie piorę w pralce w Bialym Jeleniu :), do płukania dodaje ocet. Bardzo często podczas prac tak wypranymi fibrami mam białe paprochy na aucie, głównie na szybach. Co może być tego przyczyną ? ( za mało, za duzo środka piorącego, octu ?)
Eidos71 Opublikowano 7 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2023 @Marcin - wg mnie najczęściej to wina albo słabej jakości fibr, albo braku "wytrzepania" fibr zaraz po praniu (przed rozwieszeniem do schnięcia) i po wyschnięciu. Chociaż kilkukrotnie nawet te "lepszej jakości" MF (np. Boa z CarPro, lub WS Gentelman) zostawiały mi "włoski" na lakierze. I nie pomagało tu nawet "wyczesywanie" fibr po praniu - chociaż wtedy tych "włosków" było nieco mniej. Po kolejnym praniu problem znikał (nie piorę w Jeleniu, tylko w dedykowanych do MF środkach i dodatkowo dodaję octu do końcowego płukania).
Marcin Opublikowano 7 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2023 7 minut temu, Eidos71 napisał(a): @Marcin - wg mnie najczęściej to wina albo słabej jakości fibr, albo braku "wytrzepania" fibr zaraz po praniu (przed rozwieszeniem do schnięcia) i po wyschnięciu. Chociaż kilkukrotnie nawet te "lepszej jakości" MF (np. Boa z CarPro, lub WS Gentelman) zostawiały mi "włoski" na lakierze. I nie pomagało tu nawet "wyczesywanie" fibr po praniu - chociaż wtedy tych "włosków" było nieco mniej. Po kolejnym praniu problem znikał (nie piorę w Jeleniu, tylko w dedykowanych do MF środkach i dodatkowo dodaję octu do końcowego płukania). A co używasz do prania ?
Eidos71 Opublikowano 7 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2023 11 minut temu, Marcin napisał(a): A co używasz do prania ? Aktualnie P&S Rags To Riches, Servfaces Fiber Wash i 3D Towel Kleen (zamiennie - nie mam ulubionego). Wcześniej był Sonus, Shiny Garage, Micro Restore.
pablo15005 Opublikowano 7 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2023 Ja teraz przed użyciem fibry po praniu atakuje tornadorem... 1
V1RU$ Opublikowano 7 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2023 6 minut temu, pablo15005 napisał(a): Ja teraz przed użyciem fibry po praniu atakuje tornadorem... Też od niedawna mając Tornadora tak robię i robi to robotę.
Gardor Opublikowano 7 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2023 Warto zainwestować w suszarkę, robi mega robotę z fibrami Żona/dziewczyna również będzie zadowolona jeśli zaproponujecie zakup suszarki. 2
krzysiek555 Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2023 Co dobre i finansowe najbardziej się oplaca biały jeleń?
Rekomendowane odpowiedzi