Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Po tym jak padł mój 'domowy' nilfisk i słabych opiniach w otoczeniu z żółtymi karcherami postanowiłem zanabyc cos konkretniejszego. Czyli Kranzle (chyba ze mi powiecie, ze szare Karchery tez sa top). Mam budzet ustawiony na 4k. i Kranzle ma tu 3 zbliżone modele w podobnej cenie, wszystkie na 230V, wszystkie juz na szybkozlaczkach D12:

• x8/150 - czyli 8L i 150bar, do tego wolnoobrotowy silnik i cichsza praca
  • x10/140 - większy wydatek wody 10L, troche mniejsze cisnienie 140bar, natomiast juz 2x wiecej obrotow silnika i glosniejsza praca.
  • 1152 TST - zblizony do x10 parametrami - 10L wydatku, 130bar, i tak samo wysokoobrotowy silnik. 3M wiecej węża niż w Xach. Klasyczna kranzlowska konstrukcja.

Mam do ogarniania 2-3 auta, 50m drewnianego tarasu, ok 300m podjazdu i jakies murki/elewacje. Niby domowe zastosowania, ale te marketowki po gwarancji padaly (moze 100 roboczogodzin..), a koszty serwisu zblizone do zakupu nowych... Zakladam ze x10 jest ta 'najmocniejsza' w zestawie, natomiast do takich zastosowań domowych pytanie czy x8 nie bedzie optymalniejszą opcją, jako ze ma bardziej dlugowieczny silnik, ciszej pracuje, a na moje potrzeby i tak ma wystarczającą wydajność. i do tego 200pln taniej wychodzi 🙂 Wiadomo - najlepiej byłoby wziąć 2160TST, ale to juz kosztuje 5k+. 

I takie pytanie - czy Kranzle potrafią wodę też ze zbiornika zasysać? czy tylko pod ciśnienie z kranu?

Opublikowano

Ze ściany wystaje gwint 1/2 cala, zakręcony korkiem plastikowym. Proszę o info jaki kranik, przejściówki czy w co jeszcze mam się zaopatrzyć aby podłączyć myjkę np. lavor vertigo 28 pro.

Wysłane z mojego RMX2086 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Od przyszłego tygodnia w lidlu ma być dostępna PHDP 180 C2 za 1000zł. Warto dokładać waszym zdaniem do Vertigo 26 czy też ten 180 styknie. Użytkowanie typowo domowe, kostka raz może dwa na rok i dwa auta raz na jakiś czas. Mam 130 c2 to zębatka padła po zimie, 4 raz spawana i raczej nic z niej nie będzie na dłuższą metę.

Opublikowano

@imiler skłaniałbym sie do parkside ze względu na wyposażenie i lepszą gwarancję + bęben. Minus bębna taki że nie wiem jak z upgrade węża / większą długością niż fabryka.

Opublikowano

Krótka piłka

Parkside:  https://www.lidl.pl/p/parkside-myjka-cisnieniowa-2400-w/p100371363

czy 

Lavor X7: https://allegro.pl/oferta/mocna-myjka-cisnieniowa-lavor-alu-flex-strong-x7-2500w-180bar-gotowy-zestaw-15418839501

Cena praktycznie ta sama, na papierze lavor dużo mocniejszy. Przeznaczenie to mycie samochodu 4-5 razy w  miesiącu i może raz na rok 250m2 kostki.

Opublikowano

Witam po długiej przerwie.

Też proszę o radę, ponieważ mam zamiar nabyć PARKSIDE PERFORMANCE® Myjka wysokociśnieniowa PHDP 180 C2, do 600 l/h tylko patrząc na jej moc i przewidywany duży prąd rozruchowy zastanawiam się, czy mi zabezpieczenia wytrzymają (mam B 16)? Już miałem problem przy użytkowaniu piły łańcuchowej 2300W, bo przy trzecim-czwartym włączeniu wyrzucało zabezpieczenie.

Opublikowano

@w0jta5@belzebiasz Dziękuję Panowie za Wasze słowo w temacie.

Zdecydowałem się na Lavor Vertigo 28 Pro. Kilka słów ode mnie dla potomnych 🙂

Myjka przyszła w kartonie, wszystkie części składowe wrzucone do pudła ot tak sobie , zero wypełnienia - stąd nie dziwię się że część źle zabezpieczonych przesyłek które zawierają myjkę w środku mają popękane plastilki.

Moją przywieźli na mini palecie więc wszystko ok.  Samo składanie ok aczkolwiek plastiki w porównaniu do karchera są według mnie gorszej jakości.

Wąż w miarę elastyczny - zdecydowanie bardziej niż w karcher K5.  Pistolet z lancą jest porządnie wykonany ale niestety swoje waży i po dłuższej pracy czuć to w rękach. Sama lanca metalowa z końcówką gdzie można regulować ciśnienie wydostającej się wody a zarazem strumień. Mam mieszane uczucia - nie jest źle ale mogło by byc lepiej - pewnie kwestia przyzwyczajenia.

Odnośnie samej pracy myjki to przede wszystkim jest w miarę cicha. No i moc też ma, tutaj można by rzecz że zrywa papę z dachu.

Dokupiłem do niej krótki pistolet z wymiennymi dyszami i taka konfiguracja zdecydowanie mi odpowiada. Jestem zadowolony.

Opublikowano

Czy ktoś używa myjki BigBoi Washr FLO? Potrzebuję pilnie kupić myjkę, głównie do mycia aut i do użytku "w ogrodzie".  Zastanawiam się również nad Lavor Vertigo 26. Nie chciałbym przekroczyć 1500zł.

Opublikowano

@Detalista  z tego co widziałem te Vertigo 26 na znanym portalu aukcyjnym można dostać z mosiężną głowicą. Przemyślę jednak 28 Pro. Jakby ktoś miał porównanie do BigBoi Wash Flo to proszę o kontakt.

Opublikowano

Panowie szybkie pytanie bo stoję przed wyborem, lavor x7 lub coś z tego pokroju czy parkside phd180 ? I ewentualnie jakieś argumenty dlaczego.

Opublikowano
W dniu 1.05.2024 o 12:38, KubaG napisał(a):

Panowie szybkie pytanie bo stoję przed wyborem, lavor x7 lub coś z tego pokroju czy parkside phd180 ? I ewentualnie jakieś argumenty dlaczego.

Kupiłem lavora, ale nie x7 tylko stargate 180, odnoszę wrażenie że to to samo tylko bez bajerow(oczywiście mogę się mylić) i jestem zadowolony jak za tą kwotę, udało mi się wyrwać za 470 zl w Obi na promocji. Wąż wymieniłem na Techkara i jest git. Wcześniej miałem black decker 1700w i chyba 130 bar max więc dla mnie różnica w mocy jest. Dla mojego użytku czyli umyć auto 2-3 razy w miesiącu wystarczy. Probnie przejechałem też kawałek kostki i sobie spokojnie radzi

IMG_1405.jpeg.a634b391684c0983806b5b818e4dc964.jpeg

Opublikowano
20 godzin temu, lukasz04 napisał(a):

Kupiłem lavora, ale nie x7 tylko stargate 180, odnoszę wrażenie że to to samo tylko bez bajerow(oczywiście mogę się mylić) i jestem zadowolony jak za tą kwotę, udało mi się wyrwać za 470 zl w Obi na promocji. Wąż wymieniłem na Techkara i jest git. Wcześniej miałem black decker 1700w i chyba 130 bar max więc dla mnie różnica w mocy jest. Dla mojego użytku czyli umyć auto 2-3 razy w miesiącu wystarczy. Probnie przejechałem też kawałek kostki i sobie spokojnie radzi

IMG_1405.jpeg.a634b391684c0983806b5b818e4dc964.jpeg

Myślę że właśnie te x7 itp to tylko kolorystyka i inne bajery w zestawie. Można porównać x7 jak i jakąkolwiek 180 digit od lavora - różnią się kolorem i innymi akcesoriami.

Pytanie jeszcze z innej beczki -

"Fachowiec" na ogródek wyprowadził mi kranik rurą pex 1/2. Powiedział że taki przepływ mi wystarczy do myjek itp. Pytanie czy to ma sens ? Czy do takiego przyłącza warto dawać wąż 3/4 czy nie spełni to swojej roli ? I pytanie czy 1/2 wystarczy dla takiego lavora ?

Opublikowano

Witam

Mam mały problem z myjką Lavor Galaxy 160.Taki,że po puszczeniu lancy silnik na przemian się włącza i wyłącza.Z lancy leci delikatnie woda.Czy to objaw nieszczelności lancy,pistoletu?Czy polecacie jakieś zamienniki pistoletów zamiast tego oryginału,który wytrzymał niecałe 2 lata?Myślałem o takim chińczyku:

https://pl.aliexpress.com/item/1005006325672220.html?srcSns=sns_Copy&spreadType=socialShare&bizType=ProductDetail&social_params=60608426008&aff_fcid=98a28b5b67934539853ba5d8d85958de-1715102983021-00147-_EvKy747&tt=MG&aff_fsk=_EvKy747&aff_platform=default&sk=_EvKy747&aff_trace_key=98a28b5b67934539853ba5d8d85958de-1715102983021-00147-_EvKy747&shareId=60608426008&businessType=ProductDetail&dp=01HXA1N8BXP2G65MHSEM66Y1XE&platform=AE&terminal_id=233cc503639d4085a37aff11b5e840b0&afSmartRedirect=y

lepsze to jak oryginał?

Opublikowano

cieknie więc ciśnienie spada i pompa się włącza żeby je dobić. zacznij od wymiany oringów na łączeniach węża i lancy - koszt to pewnie kilka zł i kilka minut zabawy. oringi potraktuj "silikonem" 😉 

Opublikowano

pytanka

1. dołożenie bębna / zwijaka do vertigo 26. Góra myjek Lavor wygąda na taką samą - ten uchwyt. Ktoś wie / ma jak sprawdzić czy pasuje, czy da się to dokupić. Pisałem maile do dystrybutora ale nie odpisują. Niezła firma 😉

2. pistolet do vertigo 26. Nowy z gwarancji nie ciekł. Z 4h. Już cieknie. Co kupić? 

3. pianownica ta z techkaru podstawowa. Sitko nowe wygląda okej a piana słaba i jak ona zawsze strzelała tak z przerwami jakby to teraz to już ma większe przerwy. Pomysł? film @DZIADZIA widziałem. Mimo wszystko full service czy to złom po prostu? 😉

4. vertigo cd. Czy to normalne że koła tej myjki kręcą się z oporem i ciężko ją przeciągnąć? nie ze względu na masę. Ciżko przekręcić kołem.

Opublikowano

@analyzator wykrec mechanizm wydatku roztworu i zobacz, czy przejście do rurki dostarczającej płyn w ogóle jest drożne. U mnie zabiło się jakimś syfem i mimo nowego sitka pianownica nie chciała działać. Zaliczyło bliski kontakt z dysza rotacyjna Karchera i pianownica jest jak nowa.

Wyryte w skale z S20 FE 5G

• Super 1
Opublikowano

Jeżeli tam jest problem, to rzeczywiście sprężone powietrze może nie dać rady. U mnie się to miejsce zamuliło totalnie, leciały mydliny. Teraz jest ok.

Wyryte w skale z S20 FE 5G

Opublikowano

@analyzator

Pistolet z techkaru, jestem bardzo zadowolony, był tylko problem z jakością złączy ale to szczegół IMG_20240513_202734.jpg.910d781604d2c6b149f390d8c0868266.jpg

IMG_20240513_202819.jpg.1a835ec0c7a2400b89dfe9060719bccb.jpg

Bęben z techkaru z wężem 20m( myjka w lepiance), maszyna trzyma na tym ciśnienie bez problemu( Karcher k7 compact), bardzo wygodne ( denerwowało mnie ciągle noszenie myjki itd.)

Jestem bardzo zadowolony i polecam 😉

• Lubię to 1
Opublikowano

@Kuba1 co było że złączami? Bo u mnie też tylko problem z łącznością. Ten kapie mi na buty haha 🙂

Wygodnie takim krótkim? Nie chlapie bardziej? Ja tym myje auto kostkę opaskę nawet dywan właśnie wyparłem na tarasie

Bęben wolałbym na myjkę. Robi coś koło domu i na bęben będzie wygodniej ściągnąć niż owijać myjkę. Ten widziałem i w sumie spoko rozwiązanie tylko mało mobilne 😉