Moderator Domel Opublikowano 26 Czerwca 2022 Moderator Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2022 3 godziny temu, ichris napisał: Regularnie myje auto ale po 4 latach jednak pojawiły się czarne kropki na felgach. Szamponem nie idzie się ich pozbyć. Chciałbym zacząć raczej czymś nieagresywnym. SG EF da radę? A może wystarczy tańszy Tenzi Czysta Felga? Tar and Glue np Prickbort, Vasco, ProELite
ichris Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2022 4 godziny temu, Pimps napisał: @ichris A czy przez te 4 lata używałeś czasami czegoś do odsmolenia i jakiegoś deironiezera? Nie tylko szampon i piana aktywna. Ostatnio trochę rzadziej myłem no i są efekty...
penkus5 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2022 @ichris zatem potrzebny będzie deaironizer typu Adbl Vampire liquide lub coś w tym stylu, oraz Tar and glue remover np. Pro Elite. Powinno poskutkować...
Pimps Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2022 @ichris No to najwyższy czas sięgnąć po coś na smołę i na opiłki bo samym szamponem nie ma szans aby to usunąć
Czabs Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2022 @penkus5Właściwie nie lub tylko i. T&G i Iron to dwa różne produkty do różnych rzeczy
penkus5 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2022 @Czabs Doskonale wiem co jest do czego, nie do końca rozumiem Twoją wypowiedź
Czabs Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2022 Po edycję jest ok. Było Iron lub T&G a potrzebuje oba.
penkus5 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2022 @Czabs Aaaa, myślałem że zdążyłem edytować nim ktokolwiek to przeczytał faktycznie wkradł mi się błąd, teraz wszystko jasne
ichris Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2022 Dzięki za szybką odpowiedź Jak zwykle można tutaj liczyć na szybką pomoc. A co sądzicie o SG Monster? Do tego Tenzi Detailer TAR & GLUE REMOVER. Wiem, że budżetowo ale może da radę ten zestaw do niezbyt zapuszczonych felg?
Marcin Opublikowano 3 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2022 Jest cos do felg w formie gotowej piany ( w atomizerze) a nie płynu. Wiadomo piana dochodzi do każdego miejsca, zakamarku, a płynem nie wszystko się z psika, a nie zawsze ma się czas na bawienie się pędzelkiem. 1
Moderator Streat Opublikowano 4 Lipca 2022 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2022 @Marcin atomizer spieniajacy i kazdy produkt do mycia felg praktycznie sie spieni jednak z doświdczenia lepiej jest zaporyskać dokładnie z oprysku niz bawić sie takimi atomizerami bo to wiecznie trwa, chyba ze chcesz pianownica robic to np. P&S Break Duster bardzo dobrze sie sprawdza
zeea Opublikowano 4 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2022 Moge sie mylic, ale oprysk masz bardziej skuteczniejszy niz piana jeśli patrzymy pod kątem podgryzania brudu.
ichris Opublikowano 8 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2022 W dniu 26.06.2022 o 21:51, Czabs napisał: @penkus5Właściwie nie lub tylko i. T&G i Iron to dwa różne produkty do różnych rzeczy Do takich czarnych kropek to który lepszy? Wytypowałem vampire light oraz proelite tar, ewentualnie tańszy Tenzi tar & glue. Pewnie kupię obydwa ale od którego zacząć? Te środki raczej są dość agresywne i pewnie nie powinno się ich często stosować. Co polecacie do mycia takiego raz na 2 tygodnie? SG Monster?
penkus5 Opublikowano 8 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2022 @ichris Przydadzą się oba. Zacznij od T&G i odczekaj chwilę, następnie VL i znów daj chwilę. W takiej pogodzie dobrze jest to przykryć pianą, aby dłużej działało i nie zaschło... 1
xadamx Opublikowano 8 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2022 W dniu 4.07.2022 o 14:50, zeea napisał: Moge sie mylic, ale oprysk masz bardziej skuteczniejszy niz piana jeśli patrzymy pod kątem podgryzania brudu. Tak ale oprysk latem szybciej podsycha niż piana.
ichris Opublikowano 8 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2022 4 godziny temu, penkus5 napisał: @ichris Przydadzą się oba. Zacznij od T&G i odczekaj chwilę, następnie VL i znów daj chwilę. W takiej pogodzie dobrze jest to przykryć pianą, aby dłużej działało i nie zaschło... Lepszy proelite tar czy tenzi tar & glue? Cenowo wychodzą podobnie. Vampire light w żelu wydaje mi się ciekawszą opcją niż zwykły. Chociaż droższy jest.
penkus5 Opublikowano 8 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2022 @ichris Nie odpowiem który lepszy, bo żadnego z tych dwóch nie miałem. Osobiście jednak celowałbym w ProElite. Vampire w żelu posiedzi dłużej, wolniej wysycha, ale mi jakoś klasyczny bardziej przypadł do gustu moim zdaniem też klasyczny jest trochę mocniejszy jednak... 1
ichris Opublikowano 8 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2022 Godzinę temu, penkus5 napisał: @ichris Nie odpowiem który lepszy, bo żadnego z tych dwóch nie miałem. Osobiście jednak celowałbym w ProElite. Vampire w żelu posiedzi dłużej, wolniej wysycha, ale mi jakoś klasyczny bardziej przypadł do gustu moim zdaniem też klasyczny jest trochę mocniejszy jednak... No właśnie chyba nie potrzebuje mocnych środków. Nie mam jakoś zapuszczonych alu. A z tar n glue masz coś ulubionego ;)?
penkus5 Opublikowano 8 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2022 @ichris Adbl, Ultracoat, Koch. Tacy to moi faworyci 1
Gardor Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2022 Hej Kanał na YT Stacja konserwacja pokazuje zacisk hamulcowy w którym czarnieje ocynk i zaczyna odpadać w toyocie z przebiegiem 60km ale po zabiegach detailingowych. Myśle że winny jest tutaj jakiś pewnie iron. Nie warto katować kół tylko ironem. 8:28
zeea Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2022 U7@Gardor nie mam czasu teraz popatrzec na to video, ale jak doskonale wiemy "deiron" nie jest do bieżącej pielęgnacji. A raz na pół roku jeśli go użyjemy to nie chce mi się wierzyć że spowoduje jakąś katastrofe na podzespołach. Choć widząc jak firmy oszczedzaja teraz na wszystkim to kto wie...
rudi0018 Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2022 @zeea @Gardor Dlatego ja mając letnie i zimówki, używam deirona po ściągnięciu kół z auta, lub ewentualnie kwas jeśli coś nie schodzi. A do bieżącego mycia na felgach, których są powłoki wystarczą produkty zasadowe. Ewentualnie jak mamy wbite opiłki to można spokojnie zastosować punktowa na felgach deirona. 2
Lukasz_BLN Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2022 Tu jest idealny przykład co robi z zaciskami częste używanie kwasu. Dwu letnie Volvo 3 1
Gardor Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2022 3 godziny temu, Lukasz_BLN napisał: Tu jest idealny przykład Bardzo fajny przykład pokazałeś, niestety ale w coraz większej ilości "świeżych" samochodów taki widok można zobaczyć. Jest to głównie spowodowane modą na używanie produktów co "krwawią" na felgach jak i coraz niższą jakością samochodów. 1
Rekomendowane odpowiedzi