tryhp3 Opublikowano 27 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2019 3 minuty temu, ghost napisał: Taki roztwór najłatwiej obliczyć dla pianownic ręcznych. Żeby obliczyć stężenie dla pianownic typu PA musisz znać przepływ wody i go uwzględnić. Roztwór który idzie na LSP, czyli to co na początku pływałeś, w butelce PA ma się nijak do roztworu substancji roboczej na lakierze, docelowe stężenie jest niższe. Ja tego nigdzie nie neguje. Jeśli użytkownikom wychodzi, że ma być roztwór w butelce 1:1 to tyle leją.
Birkhof Opublikowano 27 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2019 Co praktycznie daje 1:1 jeśli chodzi zawartość pianownicy Przyznam że nie korzystam z takich pianownic ale przy takim stężeniu to ta piana nie ma racji bytu. 100zł na 10 myć. W oprysku 100ml na 2 litry wody co daje 50 myćCo Ty myjesz ze tyle z pianownicy Ci schodzi?Na pajero schodzi mi 400ml a na lexa gs 300 ml roztworu z pianownicy. Trochę dramatyzujesz z tymi 10 myciamiNo chyba ze biegasz wokol auta z włączoną pianiwnicą caly czas.
ghost Opublikowano 27 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2019 8 minut temu, tryhp3 napisał: Ja tego nigdzie nie neguje. Jeśli użytkownikom wychodzi, że ma być roztwór w butelce 1:1 to tyle leją. pytasz o wpływ na LSP roztworu roboczego a trzymasz się roztworu w butelce, nie bardzo wiem do czego dążysz i jak mogę CI pomóc
Strus Opublikowano 27 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2019 @Birkhof ja powiedziałem że nie korzystam z pianownic pod myjkę. Śledzę jedynie te wyliczenia. No i tak mi wychodzi że skoro do pianownicy pod myjkę lejemy 1000ml roztworu to z Waszych wyliczeń wynika że to może być nawet 1:1. Ale jeśli schodzi roztworu 300-400ml to wtedy wychodzi to nieco lepiej bo na jedno mycie schodzi powiedzmy 100-200ml BH. Ja z BH korzystam w opryskiwaczu i tu sprawa jest prosta 1
Birkhof Opublikowano 27 Września 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2019 Godzinę temu, Strus napisał: @Birkhof ja powiedziałem że nie korzystam z pianownic pod myjkę. Śledzę jedynie te wyliczenia. No i tak mi wychodzi że skoro do pianownicy pod myjkę lejemy 1000ml roztworu to z Waszych wyliczeń wynika że to może być nawet 1:1. Ale jeśli schodzi roztworu 300-400ml to wtedy wychodzi to nieco lepiej bo na jedno mycie schodzi powiedzmy 100-200ml BH. Ja z BH korzystam w opryskiwaczu i tu sprawa jest prosta Mi tak na 30-40 aut starcza bańka piany
Strus Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2019 Powiem że BH jest naprawdę świetny. 100ml na 1,7 wody w ręcznej i auto po 2 tygodniach, deszczach i ogólnym syfie jak nowe
asaledr Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2019 3 minuty temu, Strus napisał: Powiem że BH jest naprawdę świetny. 100ml na 1,7 wody w ręcznej i auto po 2 tygodniach, deszczach i ogólnym syfie jak nowe Ale co mówisz, że nawet w takich miejscach jak dolny próg/dolna część drzwi, auto jest takie, że po przejechaniu palcem, nic brudu nie zbiera już? Czy jakiś tam film zostaje?
Strus Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2019 Jakiś film zawsze zostanie. Cudów nie ma. Ale jest lepiej niż bardzo dobrze. Takie 5+ u mnie. Mocowo jak Magi. Tylko Magi z oprysku już słabiej wypada. BH ja sam głównie z oprysku stosuję i jest git
Moderator Domel Opublikowano 31 Października 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 31 Października 2019 Ta piana jest tylko w 5L ?
ghost Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2019 Godzinę temu, Domel napisał: Ta piana jest tylko w 5L ? Nie, są jeszcze baniaki 25L, coś dla Ciebie https://www.bilthamber.com/car-cleaning-and-degreasing/auto-foam 1
asaledr Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2019 1 godzinę temu, Strus napisał: Jakiś film zawsze zostanie. Cudów nie ma. Ale jest lepiej niż bardzo dobrze. Takie 5+ u mnie. Mocowo jak Magi. Tylko Magi z oprysku już słabiej wypada. BH ja sam głównie z oprysku stosuję i jest git Jakbyś kiedyś przy okazji zrobił zdjęcie z lampą po takim płukaniu to bym chętnie zobaczył jak to wychodzi. Chodzi mi o te dolne miejsca jedynie, bo wiem ,że te górne elementy to pewnie idealnie robi.
PIoChuUu Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2019 @Strus pytanie - jakich proporcji używasz do oprysku? Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka
analyzator Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2019 może uprościmy matmę BH 5l = 99zł ABMF 5l = 200zł BH roztwór na karoserię zalecany 4% ABMF roztwór minimalny 1% Na oko wychodzi, że BH jest dwa razy droższy ale pod uwagę brałbym także, że BH świetnie sobie radzi między 2 a 4%. ABMF nie znam i nie wiem jak sobie radzi przy tym 1% realnie. Na mycie u mnie idzie max 50-60ml celując w 4% 80ml na 2l wody i często mi z 0.5 zostaje. Najmniej spieniająca wkładka w marolexie 3l i z dyszą 105*. Ma ktoś w lublinie ABMF, żeby się zamienić na trochę i potestować?
CarlosBlack Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2019 tak na szybko, cena AB Magi w zaprzyjaźnionym sklepie. do tego 5% rabatu po rejestracji i wychodzi 161 zł w innym niedawno trafiłem na promo i kosztowała mnie 144 zł
dejnasm Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2020 Dwa auta, dość brudne. 5 ka spłukana ze szlaucha pod domem, 3 ka na myjni. pokazałem najczystsze miejsca w przypadku 3 ki - przednie progi nie były tak czyste. Nanosiłem opryskiwaczem co moim zdaniem nie jest bez znaczenia. Samochód był po trasie 400 km gdzie padało. Co ciekawe, wszystkie owady ze zderzaka i tablic zeszły od razu. Czy jestem zadowolony? Ogólnie bardzo, samochód jest jak po słabym myciu, adbl yeti nie ma szans nawet. Ale po filmikach na YouTube i tutaj spodziewałem się odrobine więcej. Efekty jak na zdjęciach przed 5 tka Po 5 tka: Przed 3 ka Po 3 ka po przetarciu progu (najczystszego)
KUBA46 Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2020 @dejnasm ten ręcznik papierowy na ostatnim zdjęciu wygląda jak scena z horroru
dejnasm Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2020 @KUBA46 czemu? Że rysy powstaną? Na progu mnie nie boli, i tak jest wgnieciony lekko...
paki112 Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2020 @KUBA46 @dejnasm "nowy" Na progu czy nie, po prostu szkoda auta
KUBA46 Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2020 @paki112 ta hehe. Za tydzień będzie post „skąd się biorą dziwne rysy”.
dejnasm Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2020 @KUBA46 Już był taki post, nawet temat
Strus Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2020 @KUBA46 @paki112 dramatyzujecie trochę obaj. Nie leciał chłop przecież po całym aucie dociskając ten papier niczym fibrę przy docieraniu Fusso. Ja tu żadnego halo nie widzę. Szczególnie że papier czysty. Takie ryski jak od przeprowadzonej kontroli to sobie sami co mycie robicie
KUBA46 Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2020 @Strus nie zgodze się. Rysy od papieru są skupione coś jak haze. Mówie to z doświadczenia, bo sam sobie takie coś zrobiłem... Można takie rzeczy robić fibrą i też będzie widać, a przy tym narobimy mniej szkód.
PROPER Opublikowano 23 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2020 Jakie zalecacie skuteczne stężenie tej piany do szybkiego mycia bez późniejszego mycia dotykowego. Oprysk i PA.
Rekomendowane odpowiedzi