smerf91 Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 9 minut temu, kaka17ab napisał: SHINY Garage Glass Polish Pro i ręcznie tricolorem można próbować walczyć? maszyny nie mam, uszczelki zakrywać czy nie zaszkodzi jak przypadkowo coś się zabrudzi przy pracy? Oczywiście, że można. Sam ostatnio robiłem tricolorem żółtą stroną i elegancko oczyścił przed NW. (o ile chcesz oczyścić szybę, a nie usunąć rysy). Uszczelek nie zabezpieczałem taśmą i nie narobił bałaganu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaka17ab Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 Teraz, smerf91 napisał: Oczywiście, że można. Sam ostatnio robiłem tricolorem żółtą stroną i elegancko oczyścił przed NW. (o ile chcesz oczyścić szybę, a nie usunąć rysy). Uszczelek nie zabezpieczałem taśmą i nie narobił bałaganu. oczyścić z osadu chcę, bo są takie ślady po przetarciu na mokro; rysy to tylko tlenkiem? nie wymyślono dobrych produktów żeby ręcznie coś zdziałać na nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf91 Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 10 godzin temu, kaka17ab napisał: rysy to tylko tlenkiem? nie wymyślono dobrych produktów żeby ręcznie coś zdziałać na nie? Szyba jest za twarda żeby ręcznie coś efektywnego zdziałać. Tlenek ceru, rotacja i długi czas pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaka17ab Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 2 godziny temu, smerf91 napisał: Szyba jest za twarda żeby ręcznie coś efektywnego zdziałać. Tlenek ceru, rotacja i długi czas pracy ok, jeśli chociaż ręcznie da radę ją doczyścić to kupuję SG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreamer42 Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 12 godzin temu, kaka17ab napisał: ok, jeśli chociaż ręcznie da radę ją doczyścić to kupuję SG Warto. Mega fajny produkt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominiG Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 Czy czyścił ktoś szyby Fireball Ultimate Paintwork Cleaner? Wiem, że się tego nadaje, ale jest coś w stanie zdziałać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Domel Opublikowano 9 Listopada 2020 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 Godzinę temu, DominiG napisał: Czy czyścił ktoś szyby Fireball Ultimate Paintwork Cleaner? Wiem, że się tego nadaje, ale jest coś w stanie zdziałać? Ja go używam na całe auto w fazie mokrej. Jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominiG Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 @Domel właśnie chciałem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, żeby przez chwile nie kupywać dedykowanego np. SG. Zamówiłem już, także potestuje sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cannabinol Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Panowie a czy warto dopłacić do CarPro CeriGlass zamiast SHINY Garage Glass Polish Pro? SG nie dość że tańszy to jest jeszcze jego więcej ( 250 vs 150ml ) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Nie wiem czy warto, ale SG Glass Polish Pro jest spoko. Do pracy ręcznej polecam kupić klocek z filtrem od CarPro. Maszynowo szybko się wypracowuje SG. Potwierdzam to co @DZIADZIA mowil w swoim filmie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cannabinol Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 42 minuty temu, D@ViD napisał: Nie wiem czy warto, ale SG Glass Polish Pro jest spoko. Do pracy ręcznej polecam kupić klocek z filtrem od CarPro. Maszynowo szybko się wypracowuje SG. Potwierdzam to co @DZIADZIA mowil w swoim filmie. Masz na myśli z filcem? niebieski, który jest częścią zestawu CarPro Ceriglass? Niestety nie ma go w shiningcar a właśnie tam robie zakupy ze względu na fajne przeceny. Tricolor się nie sprawdzi? Edit W sumie w tej samej cenie jest polecany Prostaff Kiiro-Bin Gold. Ten "Gold" to faktycznie poprawiona wersja czy nie do końca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil598 Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 41 minut temu, Cannabinol napisał: Tricolor się nie sprawdzi? Sprawdzi się ale jak ja nim robiłem tu musiałem mocno dociskać żeby schodziły water spoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Gąbeczka to se możesz pudrować nosek musi być filc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saczi Opublikowano 2 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Panowie o czym świadczy tęcza na szybie po przetarciu MF z wodą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzygaj Opublikowano 2 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Wg mnie tłusta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saczi Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Szyba przygotowywana pod NW Ultra Glaco. Umyta wodą z Ludwikiem, potem ADBL Glass Pro, później IPA 50%. Szyba została wyczyszczona Tevo Water Spot Removerem i ponownie oczyszczona z pozostałości. Ta tęcza pojawia się, jak w wyżej opisany sposób przetrę ja MF zwilżoną wodą lub rozcieńczoną ipą. Czy nie jest to przypadkiem dalej kamień? 4 lata (od nowości) nie była w ten sposób czyszczona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzygaj Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 @Saczi no właśnie to był kolejny trop, bo teraz widzę, że nie ma czyszczenia mechanicznego jakimś cleanarem - polecam Autoglym Car Glass Polish. Możesz ręcznie(twardą gąbką), ale najlepszy efekt na rotacji(z filcem) będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FilipO Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 20 minut temu, Saczi napisał: Szyba przygotowywana pod NW Ultra Glaco. Umyta wodą z Ludwikiem, potem ADBL Glass Pro, później IPA 50%. Szyba została wyczyszczona Tevo Water Spot Removerem i ponownie oczyszczona z pozostałości. Ta tęcza pojawia się, jak w wyżej opisany sposób przetrę ja MF zwilżoną wodą lub rozcieńczoną ipą. Czy nie jest to przypadkiem dalej kamień? 4 lata (od nowości) nie była w ten sposób czyszczona. Taka tęcza była i u mnie na szybie, w polu niedziałania wycieraczek - kwestia płynu do spryskiwaczy. Próbuj żółty pad + Carpro Ceriglass lub ręcznei Soft99 Glass Compound Z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saczi Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Czyli dalej usuwamy kamień ... Wg tego filmu: Tevo jest najlepsze. Ja szybę chyba z 20 minut czyscilem. Za polerke mechaniczna jeszcze się nie biorę... Zresztą, nie mam nawet maszyny. Ps co sądzicie o usuwaniu kamienia roztworem kwasku cytrynowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzygaj Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 @Saczi w ostatecznej ostateczności może być wiertarka/wkrętarka. Wg mnie musisz atakować mechanicznie - możesz kombinować inne środki itd..., ale wg mnie szkoda czasu/kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Boże.. ale kombinacje. Jesli ręcznie, to ja polecam o siebie - Aplikator filcowy CarPro CeriGlass + np SG Glass Polish Pro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkom Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 @Saczi Zacznij od dokładnego umycia gumy nad szybą i wyczyszczenia syfu z rowków obok gumy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saczi Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Kupiłem Soft99 Glass Compound Z. W piątek/sobotę ponowię czyszczenie szyb i wracam z fotkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigniew59 Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 A jeśli chodzi o środki niekoniecznie do samochodów? Chodzi o usuwanie kamienia z szyb. Jeśli działa w łazienkach to musi i na szybach w samochodzie. Tu taka tabela - https://www.testfakta.se/sites/default/files/_BINARY_94723.pdf Jest tam cilit bang-pierwsza pozycja - i jest tam - Kalkavlagringar - 4,8 To jest usuwanie kamienia. Kalk to kamień. Może warto spróbować? Cena bez porównania w stosunku do dedykowanych do szyb samochodowych. A tu macie test na yutube - https://www.youtube.com/watch?v=UXbEzuxb2KQ - co prawda w łazience ale daje pojęcie jak to wygląda. Można psiknąć na szybę i rozprowadzić gąbką i po - kilku - mozna potestować - minutach zmyć. Chyba warto spróbować. Cena!! Sam to wypróbuję ale na razie mam poważniejsze rzeczy na głowie - jesli ktoś chciałby zapytac dlaczego sam tego nie zrobię. W wolnych chwilach udzielam się tylko teoretycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saczi Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 @Zbigniew59, to o czym piszesz, to zupełnie inna sprawa ... Ja jestem amatorem wśród amatorów samochodowego detailingu, ale już zdążyłem się przekonać, że te wszystkie kosmicznie drogie "produkty", tak naprawdę swoją skutecznością nie grzeszą. Swoje szyby wczoraj doprowadziłem do używalności zwykłym płynem do mycia szyb, który kupiła żona za 8, czy 10PLN. Po super produktach zostawały ślady, jak na foci poniżej Nie twierdzę że wszystkie środki detailingowe są nic nie warte, ale sprawdzanie na własnej skórze (a także kieszeni) jest długotrwałe i bardzo kosztowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi