Jańcio Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2016 Kiedyś miałem myjke karchera k2, zabawka, ale waż był bardziej elastyczny, inni użytkownicy serii kompakt Nilfsk tez narzekają, że węże sztywne. Moze by problemu nie było, ale mam niezby dużo miejsca na podjedzie. Waż sie nie rozprostowuje do końca, sprężyna się robi, moze po następnym myciu zwinę waż w większe koła.
bodas Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2016 Ostatnio nabyłem marolexa przerobiłem wszystko ładnie, piana zrobiona z valet pro ph neutral snow foam trzymała ok 5 min, stężenie 3%, samochód nie za bardzo brudny naloty bardziej z kurzu, i jakoś słabo domyło auto , taka słaba ta piana ? czy może coś nie tak zrobiłem ? Mam podobne odczucie choć jest to moja pierwsza akt.piana z jaką mam do czynienia. W kilku wątkach spotkałem się z opinią, że nie jest to właśnie jakaś super zmywająca brud piana choć może jest to zaleta jeśli nie chcesz za bardzo ruszyć wosku (?) Też kupiłem tą pianę i wlewam ją do pianownicy PA. Piana niestety jest tak delikatna, że oprócz wosku nie rusza nawet brudu . Skończyło się niestety, że dolewam APC do piany. Wolę żeby mi naruszało wosk niż ten brud ma później rysować lakier.
mech15 Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2016 Mnie tu na forum uczyli, że płukanie piany od dołu do góry. Ostatecznie płukanie z góry Wytłumaczy mi ktoś tą zasadę jak krowie na rowie?
Prze__mek Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2016 Mnie tu na forum uczyli, że płukanie piany od dołu do góry. Ostatecznie płukanie z góry Wytłumaczy mi ktoś tą zasadę jak krowie na rowie? Chodzi o to, żeby zaraz po pianowaniu przelecieć myjką każde miejsce, gdzie jest piana - dla tego zaczynamy spłukiwać od dołu. Jak zaczniesz od góry, to woda spłucze Ci pianę, którą nałożyłeś w dolnej części auta. W skrócie: piana + woda pod ciśnieniem = czyste autko a piana + woda bez ciśnienia = mniej czyste autko
Jańcio Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2016 Kurde, to musiał jakiś detailer wymyślić Ja tam wolę płukać od góry, żeby właśnie woda spływając spłukała mi syf na dole, walenie ciśnieniem na pianę z piachem np. na dolnej części drzwi uważam za zły pomysł.
nisensai Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2016 Wie ktoś dlaczego mi w glorii bardzo szybko przestaje lecieć mimo, że ciśnienie w niej jest nadal? Bo jak otworzę zaworek to strzela jak w mordę strzelił [:
jerzyyk Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2016 Witam kupiłem pianownicę PA i mam pytanie. Górny zawór - pokrętło reguluje przepływ wody czy środka- piany. Jak go całkowicie wkręcę na minus, to wody poleci mniej względem roztworu ze zbiorniczka, czy woda bez zmian a mniej zasysa z butelki ??? Pytam bo mam kłopot z uzyskaniem gęstej piany. Używam piany Nerta Novo Wash i na razie nie mogę uzyskać zadowalającego efektu, uczę się. A może ta piana coś nie hallo ?
Jańcio Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2016 Też mam pianownicę Pa i z pianą Magifoam jest śnieg, pokrętło max na "-" .
christo Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2016 - PA z roztworem SG fruit ( 900ml zimnej wody destylowanej + 100 ml piany) - górne pokrętło skręcone na max minus ( no może 2-3 mm mniej) i to podpięte do myjki kranzle 160 TS - piana dość wodnista. Może kwestia regulacji ciśnienia ? testowane na 150 bar - dać mniej ?
jerzyyk Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2016 Kupiłem pianę SHINY GARAGE Fruit Snow Foam Neutral pH , podłączyłem myjkę do ciepłej wody temp. ok 50 st. C, ustawiłem pokrętło na max "-", roztwór 1:5 ( ok. 200 ml na butelkę 1 litrową ). Wyszła taka sama piana jak na Nercie Novo Wash i na zimnej wodzie, w ciągu 1 min spłynęła z auta. Co jeszcze zrobić aby była gęstsza i dłużej trzymała się na samochodzie ???
christo Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2016 może za duzo srodka lejesz ? - w instrukcji jest 100ml na 1 L
jerzyyk Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2016 Myślałem, że jak dam trochę więcej to będzie lepiej. Przy następnym myciu dam tak jak piszesz 100ml. Dzięki za podpowiedź.
Pachenko Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2016 Ile ml piany SG Snow Foam lać na 1l wody by dobrze domywało? Pianownica z przerobionego Marolexa.
MsMajor Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2016 Ile ml piany SG Snow Foam lać na 1l wody by dobrze domywało? Pianownica z przerobionego Marolexa. a nie masz napisane na produkcie?
christo Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2016 nie ma , jest do pianownic typu PA , ja leje 70 ml na 1,5 L przy 3 filcach w marolexie
Tranavel Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2016 Mam pytanko, do pianownicy PA (super pianownica ) wlałem 150ml k2 active foam i do pełna ciepła woda, nałożyłem na samochód, odczekałem ok 7min, spłukałem od dołu, ale niestety za dobrze to nie zmyło brudu, ten grubszy syf zmyło, ale nadal na samochodzie pozostał taki "nalot brudu", który po przejechaniu palcem się rozmazuje, ale piana go nie zmyła. Wina piany, czy może piana nie da rady tego umyć i trzeba standardowo ręcznie?
atvmmz Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2016 Tranavel, Podejrzewam, że żadna piana nie domyje samochodu w 100% przy obecnej aurze. Samochód nawoskowany? Tak jak pisałeś, piana ma za zadanie oczyści samochód z grubszego syfu, reszta to robota dla rękawicy
Tranavel Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2016 Mhm, tak myślałem. Samochód nie jest nawoskowany, czekam na odpowiednią temperature i będę się właśnie brał za korektę i woskowanie
impex Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2016 Moge się narazić większości tutaj zgromadzonych,ale moim zdaniem neutralne piany,które niby nie zjadają wosku to tylko pic na wode i sztuka dla sztuki.Wydaje mi się,że samym ciśnieniem z myjki da się zmyć taką samą ilość brudu jak po opryskaniu pianą,odczekaniu 10 minut i ponownym spłukaniu. To,żę widac jakieś tam strużki,które sa innego koloru niż biały to nic nadzwyczajnego.Piana jest biała i mokra Moczy zaschnięty piach i sobie kapie...
powalla Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2016 627030 Moge się narazić większości tutaj zgromadzonych,ale moim zdaniem neutralne piany,które niby nie zjadają wosku to tylko pic na wode i sztuka dla sztuki. Na forum znalazłem opinię "mastera" iż ciepła woda jest tak samo skuteczna jak piany ...tylko linka poszukać to będzie wyzwanie , a był chyba nawet filmik
impex Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2016 Ja tego filmiku nie widziałem. Doświadczenie mam skromne,ale staram się obserwować jak czasem myje auto czy to nawoskowane czy nie i wnioski mam za każdym razem identyczne.
booohal Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2016 impex, Mam takie samo zdanie. A jak ktoś ma myjkę pokroju Karchera HD to już w ogóle. powalla, Prewash tylko ciepłą wodą? Ciekawe. To ma sens. Mam na zewnątrz ciepłą wodę, sprawdzę.
atvmmz Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2016 Mam w pracy HDS, mycie samą ciepłą wodą nie daje takich efektów jak Magi + ciepła woda. Tylko, że Magi nie ma neutralnego PH, choć wosków nie podjada. Odnośnie innych pian których używałem SG, Blink, ValePro możecie mieć rację, choć nie robiłem testu jak w przypadku Magi.
booohal Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2016 atvmmz, Jaką temperaturę na HDSie ustawiasz na mycie auta?
atvmmz Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2016 Nie mam ustawiania temperatury. Tylko ciepła-zimna.
Rekomendowane odpowiedzi