Strus Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2020 Śmiem wątpić. Bo jeżdżę w tych samych warunkach a nigdy przez całą zimę nie zużyłem więcej niż 6 litrów płynu
Michał126 Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2020 Po autostradach? Śmiem wątpić
Fredi88 Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 11 godzin temu, Michał126 napisał: Po autostradach? Śmiem wątpić Na pewno nie. Jeżdżąc autostradami płyn idzie jak woda. Wystarczy, że jest wilgotno a jadąc mamy ciągle "błoto" na szybie. Nie da się nie używać płynu. Robiąc trasę AT-PL jestem w stanie bańkę płynu zużyć. Jeśli drogi są suche to praktycznie nic się nie zużywa. U mnie zimą idzie spokojnie 5-6 baniek płynu na 1 auto.
Ziółas Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 Jeżdżąc po krajowkach zużywam ok. 4l plynu na 1000km. Odkrycie tego roku to dla mnie Plak Ice fresh myje dobrze i do tego nie wali spirytem na kilometr tylko lekko go zamaskowali
Michał126 Opublikowano 26 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2020 @Ziółas, jakoś ponad rok temu byłem w sklepie Sonax Katowice po parę rzeczy i zapytałem o taki płyn: https://sonax.katowice.pl/plyn-do-spryskiwaczy/284-sonax-ice-fresh-zimowy-plyn-do-spryskiwaczy-5l-do-20-stc Chciałem wiedzieć co to jest, bo ponad 50 zł za 5 litrów płynu do spryskiwaczy to jakiś kosmos No i jako argument za sprzedawca dał mi powąchać tego Sonaxa, a potem tego Plaka Ice Fresh mówiąc o nim "tegoroczna nowość" i rzeczywiście, Plak po tym Sonaxie walił strasznie. Więc się zraziłem.
Fredi88 Opublikowano 26 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2020 @iparts poza reklamą strony internetowej swojego sklepu nic do tematu nie wniosłeś. 41 minut temu, iparts napisał: Myślę, że w przypadku płynu do spryskiwaczy nie ma co kupować kto wie czego bo wiadomo, że każdy (a przynajmniej większość) płynów działa tak samo. Jasne... różni się czasem dana partia tego samego produktu a nie ma różnicy między jakimś marketowym badziewiem zostawiającym zacieki na lakierze a dobrym płynem.
magnum Opublikowano 26 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2020 @iparts ja jestem zdania ze lepiej popatrzec co sie kupuje niz pozniej wkurzac sie wżerami na lakierze albo podczas jazdy dostawac mdlosci od zapachu denaturatu. Do tego mysle ze wlasnie wlasciwosci (czyszczace jak mniemam) maja duze znaczenie szczegolnie kiedy nasi drogowcy pokrywaja ulice warstwa syntetycznej soli drogowej a na to pada deszcz ktory tworzy klejaca papke ktora w zetknieciu z zagrzana szyba samochodowa tworzy z kolei zaschnieta warstwe brazowego brudu. Przez takie rzeczy mozna spowodowac wypadek, a porzez smrod w kabinie juz paru ludzi mialo albo problemy z alkomatem przy kontroli albo prawie zasłabło za kierownica. Co do zuzycia to mnie nie dziwi to co @Michał126 pisze, przy niesprzyjajacych warunkach litr na 100km to wcale nie jest duzo, chyba ze ktos oszczedza zeby za duzo nie wypsikac, kosztem widoczosci, ale to juz zakrawa na taka sama dyskusje jak dywagacje o olejach silnikowych
Michał126 Opublikowano 26 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2020 2 godziny temu, Fredi88 napisał: Jasne... różni się czasem dana partia tego samego produktu a nie ma różnicy między jakimś marketowym badziewiem zostawiającym zacieki na lakierze a dobrym płynem. No, a mi moje aspergerostwo nie pozwala na mieszanie tego samego płynu z dwóch różnych partii, dlatego jak kupuję więcej niż jedną bańkę, to patrzę, czy wszystkie są z tej samej. 1 godzinę temu, magnum napisał: @ale to juz zakrawa na taka sama dyskusje jak dywagacje o olejach silnikowych Masz coś do dywagacji o olejach silnikowych?
magnum Opublikowano 26 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2020 Godzinę temu, Michał126 napisał: No, a mi moje aspergerostwo nie pozwala na mieszanie tego samego płynu z dwóch różnych partii, dlatego jak kupuję więcej niż jedną bańkę, to patrzę, czy wszystkie są z tej samej. Masz coś do dywagacji o olejach silnikowych? ja juz nie mam co dywagowac, do mojego zeby spelnial norme mam wybor castrol albo valvoline, wiec...
Gardor Opublikowano 20 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2020 Zbliżamy się do sezonu zimowego więc trzeba pomyśleć nad zakupem nowego płynu do spryskiwaczy. Byłem ostatnio w Lidlu i w oczy rzucił mi się ten "koncentrat" używał może z Was go ktoś? Czy lepiej brać Sonaxa Extreme zimowego :D?
Michał126 Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2020 @Gardor, też na niego niedawno zwróciłem uwagę. Przy cenie 25 zł za 5 litrów wychodzi 10 zł za 4 litry gotowego płynu, nie licząc wody demineralizowanej. Jak by nie patrzeć, oferta bardzo konkurencyjna. Do tego na plus niemiecka produkcja, certyfikat Dekry i baniak z fajnym dyspenserem (ale uwaga - trzeba go włożyć we wlew lub w jakiś lejek, bo ze względu na mały przekrój wylotu powietrze jest wpychane na zmianę z wypychanym płynem i tak powstaje tendencja do rozchlapywania). Nawet patrzyłem w niemieckich testach za czymś podobnym, ale trudno mi go przypasować do jakiegoś produktu pod innym brandem. Niemniej - we wszystkich świeżych testach, jakie ostatnio oglądałem, Testsieger jest jeden. https://www.autobild.de/bilder/scheibenreiniger-fuer-den-winter-11271129.html#bild1 https://www.gtue.de/Presse/Pressemitteilungen/81390.html
Gardor Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2020 @Michał126 no cenowo lidl wypada spoko, ale czasami wolę dołożyć i nie narzekać później. Rozumiem że w niemieckich testach Sonax extreme najlepszy, szczerze w tamtym roku miałem sonaxa extreme i coś było z nim nie tak, pomimo że w poprzednich latach był bardzo ok. Tenzi podrożał, shinygarage w zeszłym sezonie pozostawiał ślady na plastikach i lakierze.
Marcin1992 Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2020 No to w takim razie co panowie polecacie na zimę wlać do zbiorniczka?
wooke Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2020 Od dwóch lat używam koncentratu VW. W zależności od ilości użytej wody, mamy płyn zimowy albo letni.
Pawel_t11 Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2020 3 godziny temu, Marcin1992 napisał: No to w takim razie co panowie polecacie na zimę wlać do zbiorniczka? Ja polecam Tenzi, w zeszła zimę nie miałem się czego doczepić. Może jedynie cena wysoka. Cały czas stosowałem Sonaxa Xtreme ale coś właśnie jest z nim nie tak, w porównaniu z latami wstecz.
Michał126 Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2020 4 godziny temu, Gardor napisał: @Michał126 no cenowo lidl wypada spoko, ale czasami wolę dołożyć i nie narzekać później. Rozumiem że w niemieckich testach Sonax extreme najlepszy, szczerze w tamtym roku miałem sonaxa extreme i coś było z nim nie tak, pomimo że w poprzednich latach był bardzo ok. Tenzi podrożał, shinygarage w zeszłym sezonie pozostawiał ślady na plastikach i lakierze. Wiadomo, że lepiej dołożyć, niż narzekać To zostaje Autoland - jest cały czas zajebisty: teraz też w koncentracie, bo dwa lata wstecz w butelkach o okrągłym przekroju było dziadostwo, śmierdzące denaturatem. Zapach równie fajny jak Sonax, wszystko jest z nim "tak", bo żadnych śladów ani smug nie zostawia, pienienie się i skuteczność mycia - bdb. 36 minut temu, Pawel_t11 napisał: Ja polecam Tenzi, w zeszła zimę nie miałem się czego doczepić. Może jedynie cena wysoka. Cały czas stosowałem Sonaxa Xtreme ale coś właśnie jest z nim nie tak, w porównaniu z latami wstecz. Warto dodać, że zimowy Sonax Xtreme popsuł się mniej więcej wraz z wprowadzeniem nowego opakowania i problemy są tylko z gotowym płynem konfekcjonowanym w Polsce. Koncentrat jest cały czas super, więc jak ktoś ma dostęp do niego w cenie nie wyższej niż 10 zł za litr - brać.
Marcin1992 Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2020 57 minut temu, Pawel_t11 napisał: Ja polecam Tenzi, w zeszła zimę nie miałem się czego doczepić. Może jedynie cena wysoka. Cały czas stosowałem Sonaxa Xtreme ale coś właśnie jest z nim nie tak, w porównaniu z latami wstecz. Widziałem na portalu aukcyjnym za 20zl za 5l
FilipO Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2020 W dniu 24.10.2020 o 22:58, Marcin1992 napisał: Widziałem na portalu aukcyjnym za 20zl za 5l Gdzie widziałeś Tenzi za 20zl? Szukam czegoś dobrego na zimę.. w sumie muszę ponad 20l kupić.. a pewnie starczy to do połowy grudnia..
Karbo Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2020 W dniu 24.10.2020 o 22:58, Marcin1992 napisał: Widziałem na portalu aukcyjnym za 20zl za 5 Widziałem, że kupiłeś tenziego zimowego z lini detailer, podlinkuj jak masz gdzies dobrą cenę na niego, chciałbym sprawdzić w końcu czy kot czy szrot
ichris Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2020 Takie coś dzisiaj widziałem w Lewiatanie w cenie 9,99zł: Myślicie, że warto? Czy dopłacić do Sonaxa Extreme?
wooke Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2020 Producent Chemipack, ten który robił zły płyn dla Biedronki. 1
ichris Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2020 Ok, czyli dobrze, że nie kupiłem. Kupię zatem Sonaxa Extreme albo Motul Vision Winter. Kusi ten tenzi detailer ale 40zł za 5l to jednak przegięcie... A taniej nie znalazłem.
BartekW Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2020 Ja mogę polecić od siebie autoland zimowy lecę na nim już któryś sezon zimowy i nie mam zastrzeżeń 1
Marcin1992 Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2020 @ichris zalalem go 2 dni temu. Co mogę powiedzieć hmmm... Nie zostawia smug, ładnie czyści. Zapach delikatnie zajeżdża mi jablkiem
ichris Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2020 @Marcin1992 - thx, w takim razie może się skuszę o ile w poniedziałek będzie jeszcze za 9,99. A co sądzicie o zimowym płynie z BP? Mogę go mieć w promocyjnej cenie...
Rekomendowane odpowiedzi