///MPower 49 #1 Napisano 9 Października Zgłoś TEST PROELITE GUM SHINER Witajcie serdecznie. Powoli zbliża się co raz to gorsza pogoda ja już powoli zbieram się z wymianą dywaników welurowych na gumowe, więc myślę, że produkt może nam się przydać przez ten okres jesienno-zimowy. Na rynku ogólnie jest mało tego typu produktów, najpopularniejszym jest chyba Koch Chemie Guf Gummifix, ale dostępny jest w 10 litrowym opakowaniu, więc gdybym go kupił to nie zużyłbym go do końca życia. Ogólnie zawsze korzystałem z CarPro Perl lub Duragloss-a #253, ale mówiąc szczerze nie byłem nimi zbytnio zadowolony. Kilka słów o Gum Shiner: produkt jest gotowym do użycia preparatem do renowacji dywaników gumowych i co najważniejsze nie powodującym ich śliskości. Butelka 500 ml jest bardzo poręczna z ciekawą i czytelną szatą graficzną i ze świetnie rozpylającym atomizerem (choć ten co mi się trafił trochę przeciekał). Konsystencja produktu tłusta o zapachu IPY, podczas aplikacji praktycznie niewyczuwalny. Fajną sprawą jest też data produkcji produktu, dzięki której wiemy jaki jest jego okres ważności. Przy okazji wpadł na testy Tire Cleaner również od ProElite, co ciekawe o zapachu owoców, więc napiszę o nim też kilka słów. Moimi faworytami wśród TC są Excede i SG, a ostatnio CleanTech, który jest bezwonny poprzednie dwa niestety maja duszący zapach. ProElite zupełnie coś innego tzn. duszący zapach, ale owoców. Napisałem duszący, bo niestety dla mnie koncentrat był zbyt mocny dla nosa, nawet w odległości kilku metrów był wyczuwalny, ciekawe jest to, że po rozcieńczeniu 1:3 zapach jest również intensywny choć odrobinę mniej. Kolejną ciekawostką jest to że umyte dywaniki, przesiąkły zapachem i po wrzuceniu do auta męczyłem się z tymi perfumami przez kolejne dwa dni. Jest to moja opinia, każdy ma inny nos, więc miejcie to na uwadze. Pora na część praktyczną, więc po kolei rozcieńczyłem sobie TC w proporcjach 1:3, a do drugiej butelki wlałem koncentrat. Dywaniki nie są jakoś bardzo ubrudzone, ale musiałem działać na tym co miałem. Prawy dywanik (kierowcy) czyszczony był koncentratem, a lewy (pasażera) w rozcieńczeniu 1:3, jak widzimy w obu przypadkach fajna intensywna piana. Po spłukaniu i wysuszeniu. Nie zwracajcie uwagi na tylne dywaniki, zostały doczyszczone, coś tam zostało rozlane i nie mogłem usunąć tego osadu. Czas na aplikację, kilka strzałów na dywanik i rozprowadzam pędzelkiem. Kilka pięćdziesiątek. Ujęcia z każdej strony. Na zdjęciach błyszczy się w rzeczywistości ładna głęboka czerń. I prezentacja we wnętrzu. Podsumuje bardzo krótko: serdeczne podziękowania producentowi @ProElite za stworzenie tego produktu. Piona! 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gold_Car 16 #2 Napisano 9 Października Zgłoś @///MPower czy ten środek po nałożeniu wysycha tak jak Koch Chemie Guf Gummifix ? I czy też po myciu, nawet wodą, znika bez śladu jak koch ? Ma 10 letnie dywaniki i koch fajnie je ożywia, ale po odparowaniu środka w wysokich temp czy przy przepłukaniu dywaników wodą efekt znika. Jestem ciekaw jak będzie sprawował sie ten środek który testujesz ...Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rkom 11 #3 Napisano 9 Października Zgłoś @///MPower Jak ze śliskością dywaników po użyciu tego środka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommy Lee 46 #4 Napisano 10 Października Zgłoś 12 godzin temu, ///MPower napisał: Ogólnie zawsze korzystałem z CarPro Perl lub Duragloss-a #253, ale mówiąc szczerze nie byłem nimi zbytnio zadowolony. Jakbyś czyścił jakieś dywaniki w przyszłości mógłbyś zrobić małą 50/50 z CarPro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
///MPower 49 #5 Napisano 10 Października Zgłoś @Gold_Car Ja stosuję go zawsze na bogato, tzn. tak jak w teście psikam cały dywanik i rozprowadzam pędzlem, żeby dotarł w każdy zakamarek, następnie dodatkowo docieram fibrą i efekt po tych czynnościach jest dla mnie zadawalający, tzn. zostaje taki jak na zdjęciach w teście, ale na żywo nie jest tak błyszczący. Jeśli Twoje dywaniki mają 10 lat to miej na uwadze to że guma się starzeje i większość produktu się po prostu wchłania w gumę, stąd może wynikać efekt, że po aplikacji jest ok, a np. na drugi dzień znika. Poniżej wrzucam foto po dwóch opłukaniach bez żadnego czyszczenia. @rkom dywaniki nie pozostają śliskie, jeździłem w różnym obuwiu i nie zdarzyło mi się żeby w którymś ,,wpadały w poślizg". @Tommy Lee będę działał. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Strus 466 #6 Napisano 10 Października Zgłoś Godzinę temu, ///MPower napisał: Poniżej wrzucam foto po dwóch opłukaniach bez żadnego czyszczenia. Zdjęcia mogą przekłamywać ale jak dla mnie to preparatu już nie ma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMCzysci 20 #7 Napisano 10 Października Zgłoś Jak myślicie, czy taki środek nada się do odświeżenia wykładziny na podłodze w Busie? Czy obleciec ją np. Perlem? Zależy mi właśnie na tym, żeby nie było ślisko. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
///MPower 49 #8 Napisano 11 Października Zgłoś @Strus wygląda jakby go nie było, ale podczas płukania dobrze odpychał wodę. Postaram się wrzucić jakieś foto-video. @MMCzysci wydaje mi się że może zostawić śliską powierzchnię. Ja bym spróbował Koch-a Plast Star. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Domel 1413 #9 Napisano 11 Października Zgłoś W dniu 9.10.2019 o 22:39, Gold_Car napisał: Koch Chemie Guf Gummifix Przypomniałem sobie, że bawiłem się tym produktem i robiłem testy długodystansowe jakoś w 2 kwarcie tego roku. Porównywałem właśnie z gumisiem Obydwa produkty inaczej reagowały i wyglądały na innych dywanikach. Na jednych miałem ślisko na drugich tępawo Blask na plus gumisia. Wytrzymałość ? Kilka tygodni zależy jak brudne buty macie 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodko 0 #10 Napisano 24 Listopada Zgłoś Mam ten środek i aplikuję go na dywaniki org. bmw f10 i są śliskie. Co gorsze potwornie śmierdzi spirytusem. Też tak macie czy tylko ja mam jakiś felerny egzemplarz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BartekW 8 #11 Napisano 1 Grudnia Zgłoś @chodko fakt zapach nie jest najmocniejsza strona tego produktu ale po odparowaniu i dotarciu fibra nigdy mi we wnętrzu nie śmierdziało . Osobiście brakuje mi w tym produkcie nuty zapachowej. Na dywanikach marki Geyer nic się nie ślizga ale powiem szczerze gdy użyłem pierwszy raz gum shinera miałem lekkie wątpliwości czy nogi nie będą mi się ślizgały kończę już buteleczke i mogę śmiało polecić ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach