Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwszy raz spróbowałem wyprać MF z dodaniem octu zamiast płynu do płukania tkanin (wcześniej nie dodawałem nic). Na pewno przesadziłem z ilością octu (lekko śmierdzą) ale faktycznie w dotyku są inne i ładnie chłoną wodę.

Opublikowano

Wczoraj testowałem ADBL Micro Wash. Po przesiadce z combo Biały Jeleń + Ocet stwierdzam, że:

ADBL zdecydowanie lepiej dopiera plamy, nie miał też problemu z dopraniem aplikatorów po Colli z czym zawsze był problem.

W końcu szmaty nie śmierdzą mi octem

Miękkość mam wrażenie gorsza niż po jeleniu + płukanie octem ale to pewnie za sprawą twardej wody, ocet jednak wypłukuje osady z fibr co sprawie, ze są bardziej miękkie.

Opublikowano

Powiem szczeze ze ABDL do prania MF rewelka mialrn flafiego którego spisalen juz na straty i mial isc w kosz bo dotyrakem go czym sie dalo na sam koniec.... a po juz drugim praniu odzyskuje pierwotny kolor i co najwazniejsze znów swietnie chlonie wode...polecam niezdecydowanym

Opublikowano

Po przeczytaniu co najmniej połowy tego wątku ;) stwierdziłem, że pora zabrać się za moje fibry w należyty sposób. Nie mam ich wiele, do dosuszania auta używam puszystych 30x40, jeszcze nie dorobiłem się ręcznika. Dotąd prałem je po każdym użyciu ręcznie mydłem w płynie, a potem płukałem i rozwieszałem. Czasem, jak coś nie pykło przy myciu i zostawał syf (np. z okolic uszczelek), namaczałem je w Vanishu.

Tak też było ostatnio, myłem, dosuszałem i robiłem zakamarki w ekstremalnie brudnym samochodzie znajomego, więc szmatki wyglądały jak psu z gardła wyjęte. Stwierdziłem, że tylko odplamiacz wywabi zabrudzenia, więc go zastosowałem (namoczyłem i zaprałem). Potem je wyprałem z ciuchami w pralce. Były czyste, owszem, ale twarde jak kamień.

Więc opracowałem swój sposób prania. Hybryda tego, o czym tu piszecie - Perwoll do wełny i tkanin delikatnych :D, woda i ocet, w kolejności takiej, że wpierw namaczam rozłożone fibry (i przy okazji rękawicę do mycia z mikrofibry) w misce z wodą i jedną zakrętką Perwollu przez ok. 2h, następnie zapieram (ze szczególnym uwzględnieniem widocznego brudu) i ponownie namaczam, potem dokładnie płuczę bieżącą wodą i wrzucam do wypłukanej miski, nalewam wody i 2-3 łyżki stołowe octu winnego i trzymam w tej miksturze przez co najmniej godzinę. Efekt? Fibry w lepszym stanie niż po wyjeździe z fabryki :D Doskonała miękkość (na ile oczywiście to możliwe, bo niektóre mam puszyste, a inne twardsze - np. do docierania preparatów), zero zabrudzeń.

Reasumując, polecam ten płyn do delikatnych ubrań także do prania przedmiotów wykonanych z mikrofibry. :)

Opublikowano

ADBL Micro wash przetestowany i według mnie stoi na wysokim poziomie. Nawet "dobrze" brudne microfibry się doprały, sprawdzę jutro jakie będą w dotyku po wyschnięciu. Osobiście stawiam 5 :good:

Do pralki wrzucacie wszystkie microfibry razem lekko/ciężko zabrudzone, czy pierzecie osobno?

Opublikowano

Ja ostatnio wrzuciłem wszystko co miałem nawet na próbę nówkę neśmiganą. Nówka jak nówka a reszta prawie jak nówki ale były juz styrane.

Fajny preparat ten Adbl. Lelenia już nie kupie :)

Opublikowano

Rownież używam ADBL micro wash. Ile dajecie stopni na pralce i jaką prędkość wirowania? Raz prałem na 60stopni to jedna z mikrofibr puściła kolor. Drugi raz na 40stopni, ale troche słabiej dopiera.

Opublikowano

Ja piorę w 40stopniach, chociaż w firmie detailingowej pytałem i mówili, że należy w 30 stopniach...

Przemcio Również rezygnuje z "lelenia" :D

Opublikowano
Rownież używam ADBL micro wash. Ile dajecie stopni na pralce i jaką prędkość wirowania? Raz prałem na 60stopni to jedna z mikrofibr puściła kolor. Drugi raz na 40stopni, ale troche słabiej dopiera.

Ja daję 40*C i 1000 obrotów. Farbuje mi tylko Fluffer.

ADBL MicroWash jest genialny, doprały się i odżyły nawet fibry od brudnej roboty.

Opublikowano

Gdzie do pralki wlewacie ten preparat od ADBL MicroWash? Zamiast proszku? Razem z proszkiem do prania?

Wiem, że to może być najgłupsze pytanie na tym portalu :D

Opublikowano
Gdzie do pralki wlewacie ten preparat od ADBL MicroWash? Zamiast proszku? Razem z proszkiem do prania?

Zamiast proszku - albo od razu na MF w bębnie, albo do pojemnika na płyn do prania (dodawane są jako dozowniki do butelek z płynami do prania odzieży, np. Persil, Ariel).

Opublikowano

Zamiast proszku.

Edit: dubelek, nie widziałem w tapatalku - post do usunięcia

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Właśnie miałem o to samo pytać. Ja dziś użyłem micro washa - wlałam 50 ml w miejsce proszku do prania i zauważyłem ze środek ten ucieka odrazu gdzieś wgłąb pralki ( mam nadzieje ze do bębna :D ) wiec dolałem 15 ml w miejsce płynu do płukania. Pranie na 40C i 800 i zdziwiłem sie ponieważ zero piany w pralce. Do pralki podrzucałem fibry, flafik , pady i aplikatory. Efekty były dobre ale postaram sie następnym razem jakoś inaczej zaaplikować środek, bo chyba jednak powinien sie pienić ? Wtedy uważam ze efekty były by lepsze. Po praniu czuć delikatnych zapach cytrusów przy fibrach , ale dopiero przy bliskim wachaniu.

Opublikowano
wiec dolałem 15 ml w miejsce płynu do płukania

Płyn z przegródki na płyn do płukania pobierany jest przed ostatnim/przedostatnim płukaniem. Prawdopodobnie, gdybyś nie wlał do tej przegródki tych 15 ml płynu, miałbyś efekt prania jeszcze lepszy, gdyż MF zostałyby po praniu porządnie przepłukane.

Opublikowano

Jeśli nie masz specjalnej przegródki w dozowniku pralki ani pojemnika na płyn do prania, wlej bezpośrednio do bębna. Najlepiej na fibry, nie na dno bębna. (przynajmniej moja pralka zawsze na początku odpompowuje resztkę pozostałej wody, dopiero po chwili pobiera nową).

• Moderator
Opublikowano

Jak tak Was czytam Panowie to widzę niedającą się przecenić wartość dodaną ostatniego Forumowego hitu - ADBL MicroWasha.

Kilku dorosłych chłopów nauczy się obsługiwać pralkę :D:D:D:D:D

Opublikowano

Zachęcony tą edukacją zakupię chyba 5 litrów ale przesiadam się z nanolexa, ciekawe czy rzeczywiście będzie aż tak dobrze jak prawi forumowy hype :D:D

Opublikowano

Ja ostatnio od Eryczka kupiłem trochę microrestore na próbę i jestem bardzo zadowolony. Fibry po praniu miękkie, puszyste i przedewszystkim doprane :) Także od siebie polecam MR :good:

Opublikowano
650267 Nieprzeczytany postautor: coolz86 » 28 cze 2016, 16:49

Ja ostatnio od Eryczka kupiłem trochę microrestore na próbę i jestem bardzo zadowolony. Fibry po praniu miękkie, puszyste i przedewszystkim doprane :) Także od siebie polecam MR :good:

A w jakie temperaturze prałeś ? Ja prałem w 30 st i średnio się doprały :o