Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Mardi69 Ciężki wybór.  Obydwa znakomite.  Mnóstwo piany, zapach fenomenalny i poślizg cudo. Minus dla mnie shampoo + to gęstość produktu.  Trudno się odmierza,  ale to szczegół.  Naprawdę ciężko mi zdecydować.  Sam sprawdź,  nie będziesz zawiedziony jednym i drugim.

Opublikowano

@Mardi69 @Domel wczoraj bardzo pozytywnie zaskoczył mnie szampon Innovacar S2 Foamy . Przyjemny zapach , bardzo dobre domywanie , poślizg oraz piana .

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
Mi ostatnio bardzo podpasowal autobrite purple Velvet. 
15ml na 10l, zapach, piana, poślizg coś pięknego

Już kiedyś pisałem że według mnie Purple velvet kolorem , konsystencją i zapachem jest bardzo podobny do DIY tyle że wydajniejszy bo Autobrite zaleca 10ml na 18L wody jak dobrze pamiętam .

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Hej. Szukam mocnego szamponu na pierwsze mycie. Skoczyłem zielonego CleanTecha jakoś nie porwał. Mam jeszcze pomarańczowy Chemotion ale używam go na ostanie mycie. Jest coś na rynku nowego wartego sprawdzenia żeby łatwo domywał. Oczywiście przed leci Pre wash TfR.

Opublikowano

@kepa416  jesli to ma byc kwasny szampon to z mocniejszych masz Apple Mint od Elite Detailer a z nowszych np.Bubble Shock od Ultracoat czy kompletna nowosc Sour Power od Carlaba 

• Lubię to 1
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Cześć.

Używam szamponu FX PROTECT NANO, jest coś podobnego z krzemem albo żeby dawało efekt hydrofobowy? Powłoki czy woski byłyby lepsze, ale ten szampon na moje amatorskie mycie dobry jest w jakimś tam stopniu działa.

Opublikowano
16 godzin temu, m3987mm napisał(a):

o żeby dawało efekt hydrofobowy?

Od siebie polecę Neoxal N100. Zostawia przyjemny połysk i faktycznie wpływa na mniejsze brudzenie się samochodu. Wadą może być relatywnie wysoka cena, ale możesz go też używać jako wet coat po myciu zwykłym szamponem i wyjdzie wersja ekonomiczna.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wybaczcie moje wtargnięcie, ale o ile rozumiem niszę na szampony hydrofobowe o tyle koncept sam w sobie wydaje mi się trochę przekombinowany jest tyle QD/QW które można gnoić na mokro przy wycieraniu, które trwałością spokojnie dorównają szamponom a raczej zdecydowanie ją przebiją, wydajnością i ceną myślę, że też… nie lepiej kupić porządny szampon i wspomagać się przy osuszaniu? Wydaje mi się, że takie rozwiązanie jest znacznie lepsze z każdej perspektywy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

@Adrian89 istotą tego forum jest fakt, że wszyscy tu zgromadzeni za bardzo kombinujemy 😉 Dla mnie taki szampon ma np. zastosowanie po przygotówce pod korektę, żeby nie dorzucać niczego co mogłoby wpłynąć na maskowanie lakieru (qd/qw), a żeby nie męczyć się z taflą i nie dokładać rys. Każdy wypracowuje swoje podejście, może nowy kolega akurat woli myć regularnie w ten sposób i niczym nie psikać pod ręcznik. 

Opublikowano
@Adrian89 istotą tego forum jest fakt, że wszyscy tu zgromadzeni za bardzo kombinujemy  Dla mnie taki szampon ma np. zastosowanie po przygotówce pod korektę, żeby nie dorzucać niczego co mogłoby wpłynąć na maskowanie lakieru (qd/qw), a żeby nie męczyć się z taflą i nie dokładać rys. Każdy wypracowuje swoje podejście, może nowy kolega akurat woli myć regularnie w ten sposób i niczym nie psikać pod ręcznik. 

Ależ przekombinowywabia bym w życiu nie zanegował - sam mam zdecydowanie za dużo produktów i akcesoriów tego samego typu moim tokiem rozumowania jeśli zabezpiecza to i coś może wnieść do wyglądu i potencjalnie przymaskować więc żeby nie męczyć się z taflą można śmiesznym kosztem per aplikacja (szczególnie w porównaniu do szamponów z zabezpieczeniem) zastosować produkt typu Koch PW dlatego przy bieżacej pielęgnacji jednak ten poślizg pod ręcznik z QD/QW wydaje mi się lepszy niż szampon z zabezpieczeniem cóż, po to mamy taki wybór chemii, żeby każdy coś dla siebie znalazł, jednak w mojej opinii niektóre to przerost formy nad treścią

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano

@m3987mm masz kilka propozycji na rynku, np :

Uktracoat ceramic soap

GYEON Bathe+

Wspomniany Neoxal

Do wyboru do koloru. Ultracoat fajnie się aplikuje pianownicą. Zerknij na YT, tam masz sporo filmików z testami takich szamponów. 

• Dziękuję 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć,

jaki szampon polecacie do samochodu bez powłoki zabezpieczającej? Zawsze myłem FX PROTECT Nano Shampoo ze względu że neutralny odczyn. Auto/auta zdarza się, że są rzadziej myte przez co zastanawiam się czy nie użytkować czasem szamponu o innym PH niz 7. Chodzi mi tutaj aby bardziej domyć (jak to brud często przyschnięty po czasie). Szukając natrafiłem informacje, że zasadowy szampon jest dla samochodów bez powłoki/przed aplikacją, odtłuszcza powierzchnię. Tutaj nasuwa mi się pytanie czy takie są tylko używane przed aplikacjami powłok aby przygotować lakier? Jak ma się to dla zwykłego mycia i bezpieczeństwa dla lakieru? Czy dobrze wpływa umycie do jakiś czas zasadowym środkiem. Przed myciem leci aktywna piana neutralna (wcześniej FX PROTECT Active Foam, a aktualnie chcę użyć GOOD STUFF Snow Foam).

Opublikowano

@pietrus96 skoro chcesz myć auta rzadziej, a uzyskać lepszy efekt domycia to właśnie po to są min. stworzone szampony zasadowe. Gdybyś miał jakies zabezpieczenie to wtedy poleciłbym szampon kwaśny, w Twoim przypadku zasadowy będzie w sam raz. Osobiście na co dzień myję neutralnym, ale lubie raz na jakiś czas (lub przy większych zabrudzeniach) wskoczyć z zasadowym (ewentualnie kwaśnym bo akurat mam powłokę na aucie). Teraz, gdy zabrudzenia na aucie są wieksze niż latem, polecam Ci oprysk, dużo skuteczniejszy w domywaniu niż te piany, a akurat że na dworze jest chłodniej i większa wilgotność to oprysk się sprawdza bo nie wysycha za szybko jak latem - spróbuj nawet tych swoich pian użyć w formie oprysku, zobaczysz ze domyją lepiej niż w formie piany 😄 a szampon jaki polecam? w sumie każdy lubi co innego, ale osobiście z zasadowych mam ADBL Shampoo Pro (niedawno ogłosili, że zostaje wycofany) i sobie chwalę.