Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@PawelKRZ To taki szampon mało się pieni dobrze wymywa, fajny do pielęgnacji powłok i do wymywania po korekcie.Do regularnego mycia mogłeś brać zielony bardziej się pieni.Jedynie jak kolega napisał można się wspomóc, spienić go myjką

• Lubię to 1
Opublikowano

Aaa.. czyli Pomarańczowego można lać więcej? I on jest odtłuszczajacy, tak? W sumie fajnie umył - tak jak dla mnie 🙂 W sumie to małe pienienie mi odpowiada.

@marco80 Kupię i zielony 🙂  Zasugerowałem sie tym ze pomarańczowy chyba nic nie pozostawia na lakierze (tzn jakiś dodatków). Ale jeszcze nie wiem co mi to daje 🙂

Opublikowano

Eh, jestem trochę w kropce. Co poszło nie tak? 

Czarny lakier audi, zrobiłem 3 step i nagle mnie olśniło żeby wziąć lampę do ręki (wcześniej stała o świeciła pod kątem) i sprawdzić jak to wygląda i mnie trochę zniesmaczyła moja praca.. 

Rysy nie chciały zejść więc poszło futro i H8.02, potem już nie pamiętam czy poleciałem białym padem czy od razu poszedłem na PF2500 na pomarańczowym padzie a potem czarny i M03.02. Myślałem, że drugi krok usunie szkody po futrze/białej gąbce 🤔 A finish usunie ślady po PF2500 😐 

Za wolne obroty może albo za szybkie i za krótkie przejazdy? Walczę z tą maską od 19stej chyba. Obroty były mniej więcej od 1200 do 1400 na rotacji. 

20200404_210126.jpg

20200404_210243.jpg

Opublikowano

Kurde do głowy mi nie przyszło 😳 Faktycznie sprawdziłem i fibra rysuje lakier... Czyli teraz jeszcze raz finish żeby to usunąć i bardzo delikatnie wytrzeć paste lepszą fibrą? Edit: do wymywania cóż, skończyła się IPA więc używam co mam pod ręką, zmywacz do hamulców. Lakier docieram od razu po polerowaniu 🤔

• Moderator
Opublikowano

@Fr0styyy. Zmień na inna najlepiej nowa i nie dociskaj. Najlepiej małe ruchy proste (nadgarstka) 

poczekaj az lakier ostygnie 

zmien  paste na sonaxa PF jak masz 

spryskaj mocno fibre wymywaczem (nie wiem co uzywasz) az bedzie z niej kapać wtedy wymyj i dotrzyj lekko druga sucha i sprawdz czy masz ryski

tu pare rad na szybko 

• Dziękuję 1
  • Super 1
Opublikowano

@Fr0styyy. Pasta od biedy może zostać  nie jest zła ale fibre podmien - ja też jak mam problem to fibra jest mokra aż kapie , przetrzyj i zostaw tak niech samo sobie odparuje im mniej bedziesz macał tym lepiej no i poczekaj aż element ostygnie

• Lubię to 1
  • Super 1
Opublikowano

Super, dzięki za rady chłopaki 👍 Na razie zaczynam polerkę "na poważnie" a lepiej spaprać własne auto niż czyjeś 😉 Pasty jakie mam to te 3 co wymieniłem i jeszcze 3m zielony i fioletowy korek, Sonaxa dokupię jak jest dobry 

• Moderator
Opublikowano
29 minut temu, Fr0styyy. napisał:

zmywacz do hamulców. Lakier docieram od razu po polerowaniu 🤔

Zmywacz za mocny. A poczekaj z 5 min nich ochłonie. Jak zaraz po polerowaniu to bardziej podatny na ryski 

Opublikowano

@Fr0styyy. Tak myśle że zmywacz do hamulców trochę za szybko odparowuje pomijając fakt mocy i odtłuszczanie nim mija się z celem.IPA 50% , Sil z koch , czy jakiś inny zmywacz silikonu

Opublikowano

Zmywacz sylikonowy gdzieś znajdę chyba na zapleczu. Generalnie po finishu to "puściło" i wygląda w miarę w porządku, ale nie jestem pewny czy dobrze to jest wyprowadzone, czy to resztki pasty robią takie smugi, czy to hologramy po finishu? 

Na zdjęciach to pewnie nie będzie tak widoczne... 100% korekty nie chce, ale jak to będzie sie mienić na słońcu na wszystkie kolory tęczy to trochę słabo 😕

20200404_220040.jpg

20200404_220052.jpg

20200404_220142.jpg

• Moderator
Opublikowano

@Fr0styyy. Po zdjęciach to nie ma jak ocenić. Musisz sam zdecydować czy tobie odpowiada czy tez nie. Zmywacz silikonowy jest bardzo fajny i nie doceniony, duzo lepszy niz ipa 

Opublikowano
5 minut temu, david2888 napisał:

@Fr0styyy. Zmywacz silikonu rulezz 💪 

IPA przy dzisiejszych cenach 👎

Nie chodzi w ogóle o koszta tylko tak jakoś mi przy zamówieniu umknęło a ja chciałem już natychmiast robić korektę 🤣 No nic, jak nie zepsujesz to się nie nauczysz 😉

Opublikowano

Jestem aktualnie w trakcie korekty czarnego UNI -> parę fotek było wcześniej w tym temacie, ale mniejsza o to, staram się doprowadzić tę masakrę do porządku. I tak się zacząłem zastanawiać, na co postawić ? FW Paradise który mam, czy pójść na przykład w FX Protect Vision Coating C-12 30ml ? Zależy mi na looku, trwałości ( 5-7k robię rocznie max i to 80% miasto) i prostocie użycia (garaż, temp 13-15C). 

Opublikowano

@marco80 oby 😜 ogółem chcę jak najmniej ruszać to czarne UNI przez najbliższe kilka miesięcy 🙂 położyć coś, potem normalnie myć, ale bez QD czy kładzenia wosku. Swoją drogą -> miałeś rację, nie ma co się bawić w pół środki z tym lakierem, tylko od razu zaatakowałem pro woolem od flexipads, sporo rys zeszło, drugie podejście i było jeszcze lepiej, zmatowienie takie jak wcześniej, 2 podejścia z czerwoną gąbka i 1 lub 2 z czarną i ACA 520 i wyprowadzone czarne UNI ..  jak tak dalej pójdzie to za 2 tygodnie skończę 😂😂😂 (zacząłem ponad tydzień temu, i po lewych drzwiach P i T odpuściłem.. ) 

Opublikowano

Ja zamiast IPY od dłuższego czasu (nawet jak jeszcze tania była 😉)  używam wipeouta teraz RRC   rozrobionego 1:1 z demineralizowaną (gdzieś testy widziałem że nawet 1:3 działa tak samo jak czysty wipout ale pozostałem przy 1:1)  , a potem jeszcze na koniec zmywaczem do silikonu (zmywacza silikonowego jeszcze nie widziałem 😜 ) . 

Opublikowano

@FilipO Czarną się nie baw jest za miękka weź czerwoną lub żółtą nawet,potestuj sobie...co Ci się najlepiej sprawdza- ciesze się że pomogłem

11 minut temu, powalla napisał:

Ja zamiast IPY od dłuższego czasu (nawet jak jeszcze tania była 😉)  używam wipeouta teraz RRC   rozrobionego 1:1 z demineralizowaną (gdzieś testy widziałem że nawet 1:3 działa tak samo jak czysty wipout ale pozostałem przy 1:1)  , a potem jeszcze na koniec zmywaczem do silikonu (zmywacza silikonowego jeszcze nie widziałem 😜 ) . 

Wybacz literówka -poprawiłem

Opublikowano

@marco80 lakier jest tak nietypowy że właśnie ta czarna na Rollerze 9mm + ACA 520 jeszcze coś tam wykańcza lakier. Czerwona usuwa całe zmatowienie po pro wool, niebieskim / białym ADBL-u, ale czarna jeszcze coś tam wykańcza. Żółta niestety robi zmatowienia, takie jak biały / niebieski / evo pad adbl / pro wool.. Na drzwiach już testowałem. I na ten lakier nie ma chyba innego sposobu niż się przemęczyć z wykończeniem i tyle .. to że idealnie nie będzie to wiem (grube rysy zostaną, ale idę w wykończenie, a nie 100% usunięcie rys), ale to dopiero 3 auto w życiu które robię i 3 w ciągu miesiąca i 1 kontakt z polerką msc temu. 

-> 1 fotka po prowool, 2 fotka przed ruszeniem lakieru. po nie robiłem, ale jest o niebo lepiej (a przynajmniej dla mnie jest o wiele lepiej 🙂 )

20200404_191032.jpg

20200404_191544.jpg