marco80 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 @PawelKRZ To taki szampon mało się pieni dobrze wymywa, fajny do pielęgnacji powłok i do wymywania po korekcie.Do regularnego mycia mogłeś brać zielony bardziej się pieni.Jedynie jak kolega napisał można się wspomóc, spienić go myjką 1
PawelKRZ Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Aaa.. czyli Pomarańczowego można lać więcej? I on jest odtłuszczajacy, tak? W sumie fajnie umył - tak jak dla mnie W sumie to małe pienienie mi odpowiada. @marco80 Kupię i zielony Zasugerowałem sie tym ze pomarańczowy chyba nic nie pozostawia na lakierze (tzn jakiś dodatków). Ale jeszcze nie wiem co mi to daje
marco80 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 @PawelKRZ Jest tak to czysty szampon,natomiast zielony ma nawet jakieś ułamki kwarcu taki niby do regularnego mycia 2 1
Moderator BiałyGTi Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 @PawelKRZ tak pomarańczowy odtłuszcza . A zielony zostawia po sobie lekkie zabezpieczenie . 2 1
Fr0styyy. Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Eh, jestem trochę w kropce. Co poszło nie tak? Czarny lakier audi, zrobiłem 3 step i nagle mnie olśniło żeby wziąć lampę do ręki (wcześniej stała o świeciła pod kątem) i sprawdzić jak to wygląda i mnie trochę zniesmaczyła moja praca.. Rysy nie chciały zejść więc poszło futro i H8.02, potem już nie pamiętam czy poleciałem białym padem czy od razu poszedłem na PF2500 na pomarańczowym padzie a potem czarny i M03.02. Myślałem, że drugi krok usunie szkody po futrze/białej gąbce A finish usunie ślady po PF2500 Za wolne obroty może albo za szybkie i za krótkie przejazdy? Walczę z tą maską od 19stej chyba. Obroty były mniej więcej od 1200 do 1400 na rotacji.
marco80 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 @Fr0styyy. A to nie są rysy od mikrofibry z wycierania pasty? 2
Moderator BiałyGTi Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 @Fr0styyy. Jak dla mnie to ryski od wycierania pasty docierasz zimny lakier czy od razu po polerowaniu ?? co uzywasz do wymywania ? 2
Fr0styyy. Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Kurde do głowy mi nie przyszło Faktycznie sprawdziłem i fibra rysuje lakier... Czyli teraz jeszcze raz finish żeby to usunąć i bardzo delikatnie wytrzeć paste lepszą fibrą? Edit: do wymywania cóż, skończyła się IPA więc używam co mam pod ręką, zmywacz do hamulców. Lakier docieram od razu po polerowaniu
Moderator BiałyGTi Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 @Fr0styyy. Zmień na inna najlepiej nowa i nie dociskaj. Najlepiej małe ruchy proste (nadgarstka) poczekaj az lakier ostygnie zmien paste na sonaxa PF jak masz spryskaj mocno fibre wymywaczem (nie wiem co uzywasz) az bedzie z niej kapać wtedy wymyj i dotrzyj lekko druga sucha i sprawdz czy masz ryski tu pare rad na szybko 1 1
marco80 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 @Fr0styyy. Pasta od biedy może zostać nie jest zła ale fibre podmien - ja też jak mam problem to fibra jest mokra aż kapie , przetrzyj i zostaw tak niech samo sobie odparuje im mniej bedziesz macał tym lepiej no i poczekaj aż element ostygnie 1 1
Fr0styyy. Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Super, dzięki za rady chłopaki Na razie zaczynam polerkę "na poważnie" a lepiej spaprać własne auto niż czyjeś Pasty jakie mam to te 3 co wymieniłem i jeszcze 3m zielony i fioletowy korek, Sonaxa dokupię jak jest dobry
Moderator BiałyGTi Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 29 minut temu, Fr0styyy. napisał: zmywacz do hamulców. Lakier docieram od razu po polerowaniu Zmywacz za mocny. A poczekaj z 5 min nich ochłonie. Jak zaraz po polerowaniu to bardziej podatny na ryski
marco80 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 @Fr0styyy. Tak myśle że zmywacz do hamulców trochę za szybko odparowuje pomijając fakt mocy i odtłuszczanie nim mija się z celem.IPA 50% , Sil z koch , czy jakiś inny zmywacz silikonu
Fr0styyy. Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zmywacz sylikonowy gdzieś znajdę chyba na zapleczu. Generalnie po finishu to "puściło" i wygląda w miarę w porządku, ale nie jestem pewny czy dobrze to jest wyprowadzone, czy to resztki pasty robią takie smugi, czy to hologramy po finishu? Na zdjęciach to pewnie nie będzie tak widoczne... 100% korekty nie chce, ale jak to będzie sie mienić na słońcu na wszystkie kolory tęczy to trochę słabo
Moderator BiałyGTi Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 @Fr0styyy. Po zdjęciach to nie ma jak ocenić. Musisz sam zdecydować czy tobie odpowiada czy tez nie. Zmywacz silikonowy jest bardzo fajny i nie doceniony, duzo lepszy niz ipa
marco80 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Wymyj to na mokro jak ostygnie, ale "nie ma lipy" wg mnie
D@ViD Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 @Fr0styyy. Zmywacz silikonu rulezz IPA przy dzisiejszych cenach
Fr0styyy. Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 5 minut temu, david2888 napisał: @Fr0styyy. Zmywacz silikonu rulezz IPA przy dzisiejszych cenach Nie chodzi w ogóle o koszta tylko tak jakoś mi przy zamówieniu umknęło a ja chciałem już natychmiast robić korektę No nic, jak nie zepsujesz to się nie nauczysz
marco80 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 @Fr0styyy. Jakoś wiele nie zepsułeś każdy popełnia błędy- uwierz że tu są większe ASY na tym forum
FilipO Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Jestem aktualnie w trakcie korekty czarnego UNI -> parę fotek było wcześniej w tym temacie, ale mniejsza o to, staram się doprowadzić tę masakrę do porządku. I tak się zacząłem zastanawiać, na co postawić ? FW Paradise który mam, czy pójść na przykład w FX Protect Vision Coating C-12 30ml ? Zależy mi na looku, trwałości ( 5-7k robię rocznie max i to 80% miasto) i prostocie użycia (garaż, temp 13-15C).
marco80 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 @FilipO Visiona w tych warunkach położysz spokojnie
FilipO Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 @marco80 oby ogółem chcę jak najmniej ruszać to czarne UNI przez najbliższe kilka miesięcy położyć coś, potem normalnie myć, ale bez QD czy kładzenia wosku. Swoją drogą -> miałeś rację, nie ma co się bawić w pół środki z tym lakierem, tylko od razu zaatakowałem pro woolem od flexipads, sporo rys zeszło, drugie podejście i było jeszcze lepiej, zmatowienie takie jak wcześniej, 2 podejścia z czerwoną gąbka i 1 lub 2 z czarną i ACA 520 i wyprowadzone czarne UNI .. jak tak dalej pójdzie to za 2 tygodnie skończę (zacząłem ponad tydzień temu, i po lewych drzwiach P i T odpuściłem.. )
powalla Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Ja zamiast IPY od dłuższego czasu (nawet jak jeszcze tania była ) używam wipeouta teraz RRC rozrobionego 1:1 z demineralizowaną (gdzieś testy widziałem że nawet 1:3 działa tak samo jak czysty wipout ale pozostałem przy 1:1) , a potem jeszcze na koniec zmywaczem do silikonu (zmywacza silikonowego jeszcze nie widziałem ) .
marco80 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 @FilipO Czarną się nie baw jest za miękka weź czerwoną lub żółtą nawet,potestuj sobie...co Ci się najlepiej sprawdza- ciesze się że pomogłem 11 minut temu, powalla napisał: Ja zamiast IPY od dłuższego czasu (nawet jak jeszcze tania była ) używam wipeouta teraz RRC rozrobionego 1:1 z demineralizowaną (gdzieś testy widziałem że nawet 1:3 działa tak samo jak czysty wipout ale pozostałem przy 1:1) , a potem jeszcze na koniec zmywaczem do silikonu (zmywacza silikonowego jeszcze nie widziałem ) . Wybacz literówka -poprawiłem
FilipO Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2020 @marco80 lakier jest tak nietypowy że właśnie ta czarna na Rollerze 9mm + ACA 520 jeszcze coś tam wykańcza lakier. Czerwona usuwa całe zmatowienie po pro wool, niebieskim / białym ADBL-u, ale czarna jeszcze coś tam wykańcza. Żółta niestety robi zmatowienia, takie jak biały / niebieski / evo pad adbl / pro wool.. Na drzwiach już testowałem. I na ten lakier nie ma chyba innego sposobu niż się przemęczyć z wykończeniem i tyle .. to że idealnie nie będzie to wiem (grube rysy zostaną, ale idę w wykończenie, a nie 100% usunięcie rys), ale to dopiero 3 auto w życiu które robię i 3 w ciągu miesiąca i 1 kontakt z polerką msc temu. -> 1 fotka po prowool, 2 fotka przed ruszeniem lakieru. po nie robiłem, ale jest o niebo lepiej (a przynajmniej dla mnie jest o wiele lepiej )
Rekomendowane odpowiedzi