Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, jagmar napisał:

Panowie korzystał ktoś z was z usługi "naprawiania szyby" ? Wczoraj na trasie dostałem kamyczkiem i zrobił się odprysk :/ Pomaga coś te ich wpuszczanie żywicy ? Jest to jakoś mniej widoczne wtedy ? Warto ?

pozdrawiam

Robiłem kilka razy w służbowych i polecam, mniej widać i zawsze to zabezpieczenie przed ewentualnym dalszym pęknięciem szyby jeśli odprysk jest bardzo głęboki.

5 godzin temu, jagmar napisał:

Panowie korzystał ktoś z was z usługi "naprawiania szyby" ? Wczoraj na trasie dostałem kamyczkiem i zrobił się odprysk :/ Pomaga coś te ich wpuszczanie żywicy ? Jest to jakoś mniej widoczne wtedy ? Warto ?

pozdrawiam

Będzie mniej widoczne. Najlepszy efekt uzyskasz jeśli zrobisz to jak najszybciej, zanim dostaną się tam zanieczyszczenia itp.

grudniowe Colii poprawić warstwą czy cleaner i colii? wydaje mi się że słabo siadło. A po zimie od dołu do listwy mało zostało.
Ja bym od początku pojechał... Czyli cały proces przed nakładaniem wosku. Będziesz miał pewność, że dłużej pożyje....

Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka

@kusiu może namoczyc ręcznik papierowy prickiem i "przykleić" go do napisu. Mi tak się udało klej usunąć od emblematu. ( W takiej formie prick nie wysycha zbyt predko, nie spływa więc działa dłużej :) )

@jerrry

koch micro cut & Finish to raczej pasta wykończeniowa z woskiem a sonax 04-06 to praktycznie wielozadaniowy polish po którym musisz dodać zabezpieczenie w formie wosku/sealantu/powłoki.. 

Można zrobić one step za pomocą Sonax 04-06 jak najbardziej z dobrymi rezultatami. Co do pada to już zalezy od wielu czynników (m.in. w jakim stanie jest lakier)..kup niebieski NAT, żółty NAT, czerwony NAT i musisz zobaczyć jaka kombinacja najlepiej usunie rysy ale pozostawi też dobre wykończenie..

Żółty NAT jest zazwyczaj uniwersalnym padem do tego typu prac jeśli chodzi o one step i Sonax 04-06. 

Sprawdź sobie też Koch Chemie F5.01 w miejsce Sonaxa 04-06. 

Poczytaj jest tego tutaj pełno.. 

18 godzin temu, kusiu napisał:

Dziękuję, może jeszcze ktoś zaproponuje tańszą alternatywe emoji6.png

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

tańsza opcja to zmywacz do etykiet "dragon" - w miarę gęsty i robi robotę tylko trzeba uważać żeby za długo nie leżał na lakierze 

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum i potrzebuje Waszej porady.

Przy czyszczeniu tapicerki skórzanej produktami z bazy shinny odbarwiła się skóra (w załączeniu zdjęcie), próba dotarcia jej tylko ją powiększała, jak wyschła na sucha szmatkę udało mi sie zminimalizować jej wielkość. Proszę pomóżcie.

fullsizeoutput-227-kopia.jpg

@marcin77  Zobacz od spodu fotela albo kanapę tylną w niewidocznych miejscach, tam gdzie już się zagina materiał na mocowania. Tam może być niepomalowane. To wygląda tak, jakby ktoś czarne skóry pomalował w garażu :D 

1 minutę temu, YOBACK napisał:

@marcin77  Zobacz od spodu fotela albo kanapę tylną w niewidocznych miejscach, tam gdzie już się zagina materiał na mocowania. Tam może być niepomalowane. To wygląda tak, jakby ktoś czarne skóry pomalował w garażu :D 

sprawdzałem za tylną kanapą i z tego co widzę to nic nie jest malowane

• Master

@marcin77 Koledzy mają chyba rację. Na tym zdjęciu powyżej tych plam i w lewo nie widać faktury. Albo jest to tak dziwne odbicie światła, albo moim zdaniem szpachla, która tą fakturę zakryła.

Mówiąc szczerze nie bardzo rozumiem końcówkę Twojej wypowiedzi, tzn. samą czystą suchą szmatką zmniejszyłeś obszar szkód?  Którym dokładnie środkiem SG to czyściłeś?

@kecav Miałem kiedyś podobny przypadek, gdzie była tylko słabej jakości niezabezpieczona farba na szpachli do skór i po środku do czyszczenia skór wyszło podobnie, ale ta farba się lekko upłynniła i szmatką faktycznie można było to "jeszcze raz pomalować" z tej farby, którą środek rozpuścił. Wyglądało podobnie. Może to szpachla nie daje w takim przypadku do końca związać farbie i takie coś się dzieje.

• Master

@marcin77 

36 minut temu, YOBACK napisał:

gdzie była tylko słabej jakości niezabezpieczona farba na szpachli do skór

i to jet wg. mnie właśnie to, ale tak miałem z farbą na flexifill, na którą nie został później nałożony bezbarwny. Była to nieuwaga podczas renowacji kilku miejsc. Co ciekawe, na Heavy Fillerze, taka przypadłość nie wystąpiła. Niestety, w moim przypadku musiałem to przeszlifować (wówczas zeszła warstwa brudu zmieszana z farbą), ponownie przemalować i dać klar. Niestety, ja mam trochę za małe doświadczenie w takich renowacjach, bo może da się to zrobić jakoś inaczej. Ja miałem ułatwione zadanie bo miałem wszystkie produkty, łącznie z dobraną farbą.