Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, BiałyGTi napisał:

Prosze bardzo. Moja pokazuje 223 gramy

dzięki :good:a butle 250 ml masz może? nie wiedziałem, że są różne pojemności hdc :shock: a chciałbym 250 ml widzieć ile nowe waży, bo taką mam używke do kupienia 

W dniu 11.10.2017 o 18:55, Alfa47 napisał:

@paperson Dzięki, Kurde własnie tych produktów nie widzę w Bestseller czy MrCleaner. A tam chcę zrobić zamówienie :/ 

Za to w Cleanerze jest sztyft Sonaxa i silikon również Sonaxa - oba będą wystarczająco dobre. Ja stosuję sztyft Turtle Waxa i jestem więcej niż zadowolony. Popatrz w marketach (np. Auchan albo Kaufland, w tych na pewno był Turtle Wax, bo kupowałem; w Kauflandzie kilka sztuk w lipcu na wyprzedaży -75%).

W dniu 11.10.2017 o 11:48, wobbjack napisał:

Panowie mam problem z Epocą. Jak napompuje pianownice to po wciśnięciu spustu nic się nie dzieje. Filce zmienione na nowe i dalej to samo. Dodam że jak nie napompuje do końca to coś tam leci ale pianą bym tego nie nazwał. Miał ktoś może podobny problem albo wie jak temu zaradzić?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Nie masz wybrakowanej lub uszkodzonej lancy pianującej? Jak kiedyś dla doświadczenia odkręciłem lancę i napompowałem, to efekt był właśnie taki jak mówisz, ponadto pod ciśnieniem piana roztwór leciał samoistnie. :) Jakem użytkownikiem Epoci (już rzadkim, ale kiedyś nie miałem PA, więc byłem częstym), stwierdzam z przekonaniem, że nie ma opcji, żeby to było przez filce. Przez uszkodzone, zużyte albo źle włożone filce to będzie lecieć bez krępacji, ale mleko. Musisz porozkręcać i przejrzeć, względnie zamówić zestaw naprawczy.

Z innej beczki. Powoli rośnie sobie w siłę nowa polska marka - 4Detailer. Jej kosmetyki pojawiły się w MrCleaner i nie powiem, że nie jestem zachęcony cenami. Już chciałem zamawiać piątkę lubrykantu pod glinkę Good Stuff, tylko zastanawiałem się, czy nie zaproponować komuś rozlewki, a tu proszę - 4Detailer jest o dwie dychy tańszy. Jeżeli robi to samo, to nie widzę sensu kupowania Good Stuff, choć pracowało mi się z nim bardzo dobrze. Nie mam jednak wielkiego doświadczenia w glinkowaniu, a właściwie to nie mam prawie żadnego, gdyż bardzo długo w swej detailingowej "karierze" odsuwałem moment rozpoczęcia stosowania dekontaminacji mechanicznej z obawy o popsucie czegoś i stosowałem zestaw tar&glue+deiron+cleaner+(opcjonalnie) IPA. Po tym przydługim wstępie moje pytanie: czy ktoś miał styczność i może coś powiedzieć na temat tego lubrykantu? :)

Fibry po QD/QW, fluffiego, rękawice do mycia pierzecie od razu po skończonej pracy czy zbieracie i dopiero robicie pranie? Bo fibry po QDkach to chyba mogą leżeć, ale nie wiem jak fluffy czy rękawica do mycia? Jak woda z kamieniem i brudem zaschnie to nie skróci to w jakiś sposób ich trwałości?

@mk4tdi Część mocno brudnych, tych których Nie będę już danego dnia używał wrzucam do wiadra z ciepłą wodą i odrobiną ADBL MW. Resztę po skończonej zabawie dorzucam i wszystko pod koniec dnia piorę w pralce.

Panowie czym zabezpieczyć matowe drewno w nowym Volvo S90 ? ;] nie jest lakierowane.

Myślałem o  Swissvax Wood Polish ale w opisie produktu jest "W większości przypadków drewno jest zabezpieczone kilkoma cienkimi warstwami bezbarwnego lakieu. Właśnie dla tych delikatnych warstw Swissvax opracował specjalny wosk karnauba dzięki ,któremu twoje drewno zyska niezrównany połysk w połączeniu z niezwykle trwałą ochroną"

Krótkie pytanie - jak to jest z tymi politurami gdy robimy korektę lakieru? Dużo osób zwraca uwagę na to, że politura zmniejszy trwałość wosku.

Więc jeśli robię korektę nie ma sensu dać politury bo wypoleruję ładnie lakier(wtedy odtłuścić i wosk) a ma sens jedynie wtedy jak korekta chwile robiona nie była i politurą chcemy na przykład zamaskować drobne ryski?

5 minut temu, Hep napisał:

Więc jeśli robię korektę nie ma sensu dać politury bo wypoleruję ładnie lakier(wtedy odtłuścić i wosk) a ma sens jedynie wtedy jak korekta chwile robiona nie była i politurą chcemy na przykład zamaskować drobne ryski?

Dokładnie tak

• Dziękuję 1

@KeepeR nie widzę Twoich dekorów, ale czy myślałeś o jakimś oleju do drewna? Teraz pełno takich ekskluzywnych produktów do matowego drewna w domu. Ja stosuję dedykowane na matowe podłogi dębowe, meble, itp. Dają super mat i wydobywają rysunek drewna. Jeśli tu się sprawdzają to i tym bardziej w aucie znajdą zastosowanie.

Można użyć czarny owalny aplikator od shine garage do cleanera ? Czy lepszy będzie tricolor, czarna strona ? ( nie porównywałem ich, a muszę kupić i ciekawi mnie ten od shine garage czy będzie lepszy od tricolora? Na pewno będzie miękki, bo nie ma żadnego usztywnienia jak tricolor)

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

7 minut temu, wezy napisał:

Czy do usunięcia samych swirli z Audi (kolor w miniaturce) wystarczy Sonax EX 04-06? Czy trzeba będzie czymś to wykończyć? Zależy mi na jak najlepszym looku. 

Maszyna DA Bass i jestem w tym początkujący.

Możesz spróbować - ja jednak dokupilbym Cutmax'a do cięcia, dopiero potem wykanczalbym 04-06.

Możecie polecić jakąś pastę ścierna coś bardziej profesjonalnego i lepszego niż K2 tempo. Chodzi o nie wielkie "odbarwienia" nie wielkie rysy albo zarysowania czyms plastikowym. Chodzi o ręczne wypolerowanie niewielkiej części.
Wiem że to praca głupiego ale niestety na maszynę brak funduszy i czasu również. Więc lepsze coś ręcznego niż nic. Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź co można zakupić.

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

Możecie polecić jakąś pastę ścierna coś bardziej profesjonalnego i lepszego niż K2 tempo. Chodzi o nie wielkie "odbarwienia" nie wielkie rysy albo zarysowania czyms plastikowym. Chodzi o ręczne wypolerowanie niewielkiej części.

Wiem że to praca głupiego ale niestety na maszynę brak funduszy i czasu również. Więc lepsze coś ręcznego niż nic. Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź co można zakupić.

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz na szybko.Praca reczna - mnostwo tematow na forum. Aby bylo latwiej znalezc.. Meguiars ultimate compound. Dodatkowo aplikator tri color albo niebiesko bialy (bedzie twardszy).

Wyklikane ze smartfona...

@Alfa47 Dokup sobie jeszcze BP 75mm i pad 80mm. Padem 135 nie dojdziesz w węższe miejsca. Ja takim zestawem ostatnio pracowałem i było git.

Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka

[mention=8309]powalla[/mention] [mention=16534]Lewus089[/mention] Dzięki chłopaki, BP 75mm też mam chęć właśnie z myślą o piano oraz do wnęk itd.  
A czy talerz 125mm Firmy BOLL będzie dobry ? tzn. czy wytrzymały itd. bo nie wiem czy kupić 2 np. flexipads oraz ten boll'a na zapas albo coś. 
Sam jestem ciekaw jak z bp bolla bo ostatnio widzialem w sklepie lakierniczym w bardzo okazjonalnej cenie. Ja osobiscie uzywalem tych od flexipads i nigdy nie bylem negatywnie zaskoczony. Dlatego wlasnie nie szukalem niczego innego. Wracajac do Twojego poprzedniego pytania... Moim zdaniem bp 125 i 75 to minimum.

Wyklikane ze smartfona...