Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

Opony umyte, nałożony dressing. Samochód prawie nie jeździł od tego czasu, stał 90% czasu na zewnątrz. Opony zrobiły się brudno brązowe - od nałożenie minęły jakieś 4 tygodnie. 

Czytałem o takim zjawisku, ale opony są w miarę nowe. Na forum czytałem, że niektórym porobiły się takie rzeczy jak trzymali w workach na zimę. 

Czy to kwestia dressingu, bo ostatnio nałożyłem inny niż wcześniej. Dodam, że w tamtym sezonie nie miało takie zjawisko miejsca. Czy przypadek?

@dluginick trzymanie w workach to nic dobrego ale odbarwień nie powoduje - a przynajmniej się z tym nie spotkałem. natomiast jak lejesz przy okazji dekontaminacji t&g albo deiron po oponach i porządnie nie wypłuczesz/wymyjesz  to tak bywa 😉 i wg mnie nic już z tym nie zrobisz oprócz "maskowania". 

Kiedyś było wspomniane, że dressingi na bazie rozpuszczalników potrafią tak odbarwić oponę. Czy to prawda nie wiem, czy wszystkie gumy takie są i reagują w podobny sposób? Nie wiem 🤪 tak jak napisał @CarlosBlack teraz pozostało maskowanie tego czymś 😉

Używał ktoś może QD od Aqua - Equick detailer elastomerowy? Miał być botox, ale to przykuło moją uwagę. Trwałość nie ma dla mnie znaczenia na co producent zdaje się kłaść nacisk. Interesuje mnie głównie wykończenie, śliskość, hydro/samooczyszczanie, ilość osadzającego się kurzu?

@CarlosBlack @zeea  było opryskane jedynie APC/pianą więc złe wypłukanie innych produktów wykluczam. Stawiałem na ten dressing, ale wolałem się podpytać o doświadczenie innych użytkowników. Nałożyłem też ten dressing na drugie opony, ciekawe jaki będzie efekt. Słabo trochę, bo w zamyśle dressing ma zabezpieczać opony, a nie je odbarwiać. Miało być łatwiej, bo można na mokro, a tu taka niemiła niespodzianka. 

8 godzin temu, bawgo napisał(a):

Używał ktoś może QD od Aqua - Equick detailer elastomerowy? Miał być botox, ale to przykuło moją uwagę. Trwałość nie ma dla mnie znaczenia na co producent zdaje się kłaść nacisk. Interesuje mnie głównie wykończenie, śliskość, hydro/samooczyszczanie, ilość osadzającego się kurzu?

Mi nie siadło, aplikacja bezproblemowa, wykończenie było fajne ale ja uwielbiam kropelki a u mnie ich niestety nie było, kurz też ciągnął. 

• Moderator
14 godzin temu, bawgo napisał(a):

Używał ktoś może QD od Aqua - Equick detailer elastomerowy?

Zrobiłem jedną aplikację na srebrny lakier. Aplikacja przyjemna. Zrzucik fajny podbity. Nic wiecej nie powiem.

@zeea Nie mam pojęcia. Przynajmniej kilka lat temu to bylo lakierowane. Raczej nie było to super dobrze zrobione bo mam kilka takich odpryskow/pecherzykow. CanCoat położony kilkanaście dni temu przez studio. Teraz pierwsze mycie i dziwne hydro na niektórych elementach. 

@miecio jak lakierowane kilka lat temu to nie było tematu. Na jednych elementach karoserii hydro jest na innych nie ma ? Sprawa dla reportera 🤪 dawać Panowie propozycje 😁 źle przygotowana powiechrznie przed aplikacją ?! 

@xadamx

Powoka Cancoat, a QD to może być Gyeon Ceramic Detailer, Deturner Sio2 QD, Work Stuff Premier v1, AG Shapphire ale chyba najbardziej ciekawy jestem któregoś z tych miksów..

Sapphire: 5ml ECH2O + 30ml Sapphire + 65 H2O bądź  CCWG: 5ml ECH2O + 40ml WG + 55 H2O

5 minut temu, grechut napisał(a):

@xadamx

Powoka Cancoat, a QD to może być Gyeon Ceramic Detailer, Deturner Sio2 QD, Work Stuff Premier v1, AG Shapphire ale chyba najbardziej ciekawy jestem któregoś z tych miksów..

Sapphire: 5ml ECH2O + 30ml Sapphire + 65 H2O bądź  CCWG: 5ml ECH2O + 40ml WG + 55 H2O

Ja osobiście bym podbijał ją Qdekami na bazie SiO2 żeby jak najdłużej ją utrzymywać.

Co to za dressing?
To może być efekt bloomimgu, występujący właśnie na świeżych, nie starych oponach. Miałem to u siebie, przyzwyczaiłem się, zakrywam dressingiem i żyję. Wątpliwe, żeby dressing sam w sobie odbarwił Ci gumę.

Wyryte w skale z S20 FE 5G

W dniu 11.05.2024 o 21:38, dluginick napisał(a):

Opony umyte, nałożony dressing. Samochód prawie nie jeździł od tego czasu, stał 90% czasu na zewnątrz. Opony zrobiły się brudno brązowe - od nałożenie minęły jakieś 4 tygodnie. 

Czytałem o takim zjawisku, ale opony są w miarę nowe. Na forum czytałem, że niektórym porobiły się takie rzeczy jak trzymali w workach na zimę. 

Czy to kwestia dressingu, bo ostatnio nałożyłem inny niż wcześniej. Dodam, że w tamtym sezonie nie miało takie zjawisko miejsca. Czy przypadek?

Też miałem ten sam problem u siebie w tamtym roku. Kupiłem nowe opony, umyłem i na to dressing od FX protect. Po kilku dniach zrobiły się brązowe. Próbowałem z tym walczyć, ale po przeczytaniu forum dałem sobie spokój i co mycie nakładałem dressing.

W tym roku zauważyłem, że już kolor opony się zmienił i jest bardziej czarny niż brązowy.

Więc rada dla Ciebie - przyzwyczaj się i poczekaj do kolejnego sezonu, a będzie lepiej 😄