Strus Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2018 @zibi-M Cytat z SG Cytat - oprysk: 25-50ml produktu rozcieńcz w 1L ciepłej wody, spryskaj powierzchnię i pozostaw na 4-5 minut, następnie spłucz. Czyli przy 1,5 litra pomiędzy 38 a 75ml Przyjąłem opcję po środku mniej więcej. Pomiędzy najsłabszym a najmocniejszym. Woda prosto z kranu że aż ręce parzy Może zobaczę jak będzie przy 75ml
Mumins Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2018 10 godzin temu, zibi-M napisał: Stężenie 1:20 do oprysku jest zalecane. Więc powinieneś wlać 75ml, do tego dobrze jest zalać ciepła wodą i powinno być lepiej. Możesz też tak jak piszesz dłużej odczekać, teraz niskie temperatury i wysoka wilgotność to nie ma problemu z zasychaniem. Teraz to będzie problem z zamarzaniem, sam miałem przyjemność "opłukiwać" auto z soli w srogą zimę na bezdotyku i zanim zdążyłem chwycić za lancę po oprysku z Citrusa, to cały preparat już zdążył zamarznąć (woda zresztą jeszcze szybciej i do pierwszych odwilży był problem z otwieraniem auta). Tak to jest, jak detailingi przejmą władzę nad umysłem Teraz mam okazję myć auto regularnie i właśnie wstępny oprysk, przed pianą, robię z Citrusa 1:20 z ciepłą wodą i domywa elegancko
Moderator Domel Opublikowano 12 Grudnia 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2018 bo myć trzeba mimimum +2st 1
pablo15005 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2018 Oprysk citrusem chwile polezy i na to piana?
Moderator Domel Opublikowano 12 Grudnia 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2018 50 minut temu, pablo15005 napisał: Oprysk citrusem chwile polezy i na to piana? Różnie można. Oprysk Citrusem, potem możesz się wspomóc opryskiem mikro proszkiem a potem piana i zaś płukanie.
Mumins Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2018 Ja teraz robię wstępny oprysk z Citrusa, który po 2-3 minutach przykrywam pianą, spłukuję i przechodzę do kół, mycia nadwozia itd.
zibi-M Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2018 14 godzin temu, Mumins napisał: Teraz to będzie problem z zamarzaniem, Tak jak Domel już napisał. Ja myję tylko w dodatniej temperaturze i jeszcze jak w nocy ma nie być mrozu, żeby zdążyło wyschnąć. Nie uśmiecha mi się potem wyrywać drzwi z uszczelek.
sT3VE Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2018 @Arkeolowy Citrus mocno dusi? Będzie dusić na hali gdzie myte są autka czy nie? Tata szuka czegoś do firmy niezwiazanej z detailingiem, pracownicy lali Tenzi Trucka 1:30 to nie dało się oddychać (dostali zjebki bo to byl ich pomysl, o zgrozo kto wpadł na pomysł Trucka z oprysku w hali)
Arkeolowy Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2018 @sT3VE Ciężko mi powiedzieć, bo ja używam go z reguły na otwartej przestrzeni, a Tenzi Trucka nie używałem więc nie mam odniesienia.
tazman Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2018 Dla mnie też był ok przy oprysku, nie był duszący. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kerad Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 @rygryss ciekawy test, wychodzi na to że SG nie zawsze trzeba stosować w proporcji 50ml/1L (jak podaje producent), tylko u Ciebie wyszło by 30ml/1L a skuteczność też była OK. Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka
Moderator Domel Opublikowano 30 Grudnia 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 10 minut temu, kerad napisał: SG nie zawsze trzeba stosować w proporcji 50ml/1L Oczywiście. U mnie 50ml to idzie na 2litry opryskiwacza. 1
Fredi88 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 11 minut temu, kerad napisał: nie zawsze trzeba stosować w proporcji 50ml/1L (jak podaje producent), Producent podaje 50ml/1l dla pianownicy (pa). Dla oprysku lub ręcznej pianownicy jest 25ml/1l.
kerad Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 Producent podaje 50ml/1l dla pianownicy (pa). Dla oprysku lub ręcznej pianownicy jest 25ml/1l. Na etykiecie jest 100ml dla PA i 50ml opryskWysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka
FilipO Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 A ktoś z was testował jak się sprawdza 100ml citrusa / 1l wody w oprysku na aucie niemytym 2 miesiące? Będzie różnica w stosunku 30/50 ml na litr wody? Parę dni temu myłem właśnie takie auto, ale niestety z pośpiechu poszedłem z citrusem na oko + woda była co najwyżej letnia no i efekt był taki że wymył fajnie, ale doły drzwi nadal były mocno brudne.. niestety nie wiem jaka była proporcja, mogło to być coś koło 50ml citrusa na litr wody
CoolBreeze Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 Oczywiście. U mnie 50ml to idzie na 2litry opryskiwacza.Taką słaba mikstura u ciebie? Nie wierzę U mnie idzie 75ml na 1,5l demineralki. Taką ilością ogarniam P5008mk1.Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Fredi88 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 46 minut temu, kerad napisał: Na etykiecie jest 100ml dla PA i 50ml oprysk No to pamięć mnie zawiodła, chyba że stężenia pozmieniali. Byłem przekonany że jest jak wyżej 25 i 50. Przy okazji zobacze co na moim opakowaniu jest.
Tomas-sg Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 @CoolBreeze Demineralka to już przerost formy nad treścią z tego typu produktami 1
CoolBreeze Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 [mention=21015]CoolBreeze[/mention] Demineralka to już przerost formy nad treścią z tego typu produktami Oj tam, oj tam ... Mam taką kranówkę, że wolę sięgnąć po zapasy demineralki do żelazka Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Moderator Domel Opublikowano 30 Grudnia 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 2 minuty temu, FilipO napisał: 100ml citrusa / 1l 2 razy wiecej niż producent zaleca. Po co ? 7 minut temu, CoolBreeze napisał: Taką słaba mikstura u ciebie? Nie wierzę Opryskiwacz ma 2l. Nie robię mniej. 50ml na 2 litry wody idealnie mi się sprawdza a LSP nienaruszone Nie mowie, że auto jest w tedy idealnie czyste ale takie stężenie idealnie mi sie sprawdza w myciu od dzwona do dzwona w "zimowym" okresie.
FilipO Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 @Domel na auto niemyte 2 miesiące w okresie zimowym ubrudzone po połowę linii szyb + tylko i wyłącznie oprysk na myjni, bez ruszania auta szamponem itd dużą różnicę robi woda zimna / letnia / i odczuwalnie ciepła przy oprysku citrusem ?
Moderator Domel Opublikowano 30 Grudnia 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 Nie używaj wbrew etykiecie producenta. 8 minut temu, FilipO napisał: @Domel na auto niemyte 2 miesiące
DZIADZIA Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 Godzinę temu, FilipO napisał: 100ml citrusa / 1l wody w oprysku na aucie niemytym 2 miesiące? odważnie i to bardzo, Citrus to mocny zawodnik i raczej odpuść... lepiej zrób dwa podejścia z zalecanym stężeniem.
tazman Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 Ja przedwczoraj zwiększyłem dawkę i dałem ok 60ml na 1l cieplej wody w oprysku a auto też miałem mega usyfione. Chyba niepotrzebnie bo siła mycia właściwie taka sama jak przy 50ml. Film brudu w najbardziej newralgicznych miejscach nadal pozostał i powłoka dość słabo się odetkała.
Rekomendowane odpowiedzi