Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A co zbyt szlachetny, czy technicznie tego nie widzisz ;)

Żadna szlachetność ;) Technicznie mi się to jakoś nie zgrywało, ale będę musiał spróbować w takim razie jak tylko pogoda pozwoli ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przejrzałem ten wątek i kilka osób pochwaliło żel do nabłyszczania opon z serii Sonax Extreme. Toteż taki zakupiłem, bo jest łatwo dostępny, a cena przystępna. Jednak zastanawiam się wciąż jak się ma ten Sonax do innych, droższych kosmetyków tego typu? Bo w sumie wszystkie żele do opon mają mizerną trwałość, nie wyłączając np. Meguiar'sa Endurance.

Ja nie mam zbyt wielkiego porównania, ale używam go od niecałych dwóch miesięcy, gdy moi koledzy paprają swoje opony piankami z Mojegoauta czy Autolandu i one w ogóle nie mają startu - dotknie się opony i na łapie zostaje czarny syf, a zmywają się o wiele szybciej. I najlepsze, że ten Sonax kosztuje 29 zł za opakowanie i ma wystarczyć na co najmniej 25 opon (wg etykiety), a takie badziewia w sprayu wypsikują się po jednym użyciu na całym aucie i kosztują połowę tego. Dotąd użyłem go na szesnaście "stron" - w dwóch autach po jednej stronie i na zimówki z Corsy mojej dziewczyny po dwóch stronach po wymianie na letnie, celem ich zakonserwowania (bo są nowe) i ładnego wyglądu po ponownym założeniu - i zużyłem mniej niż 1/3 opakowania. Ale żel dozuję sobie na szklany spodek i rozcieram po oponie pędzlem. Na oponach zrobionych nim 1,5 miesiąca temu woda nadal bardzo fajnie kropelkuje, tylko nie ma już połysku, a parę razy auto było myte i parę razy w deszczu jeździło.

• Moderator
Opublikowano

AngelWax ELIXIR

Po dwoch bezdotykach i jednej ulewie.

Jestem podważeniem.

2016_05_08_15_09_25.jpg

2016_05_08_15_09_28.jpg

2016_05_08_15_09_32.jpg

2016_05_08_15_09_42.jpg

2016_05_08_15_09_47.jpg

Zazwyczaj taka kombinacja Enduranca szla w zapomnienie. Tutaj AE fajnie dalej przyciemnia - i o dziwo BEZ białawych zacieków.

Fotki zaraz po deszczu.

Wielki PLUS.

ps. fotki z suszarki.

Opublikowano

a trochę inne pytanie ... czy do SUVa który dość często parkuje w błocie po felgi i stoi pol dnia jest sens coś innego niż powłoką czy nawet to nie da rady jak przyschnie ...

klasyczne "mazidła" po 3-4 dniach poddają się a po myciu na bezdotyku wyraznie widac zasig brudu ...

• Moderator
Opublikowano
640118 czy do SUVa który dość często parkuje w błocie po felgi i stoi pol dnia

niczym tego nie oszukasz. Moja zonka tak parkuje codziennie. Bloto to masakra dla Dresingów.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Potrzebuję jakieś dressingu o nie żelowej konsystencji z efektem jak najbliżej nowej opony.

B2B SG w końcu się skończył :good: , fajny produkt, ale zbyt mocny efekt nabłyszczający, i wolałbym coś w postaci wosku lub " szpraja ".

Opublikowano
Potrzebuję jakieś dressingu o nie żelowej konsystencji z efektem jak najbliżej nowej opony.

B2B SG w końcu się skończył :good: , fajny produkt, ale zbyt mocny efekt nabłyszczający, i wolałbym coś w postaci wosku lub " szpraja ".

Dodo Juice Tyromania :)

Opublikowano

Jak wyżej kolega, do twoich wymagań idealnie pasuje Black Mamba.

Dla mnie na chwilę obecną idealny dressign do opon, daje efekt świeżej opony bez zbędnego, tłustego połysku. Do tego jest bardzo trwały.

Nie mam obecnie na kompie zdjęcia, które by to dobrze odzwierciedlało, może na tym poniżej coś widać. Auto po myciu ale sama Mamba po kilku dniach od aplikacji.

1463742215.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zakupiłem K2 Sigme za 19zł. Efekt który daje to połysk czyli coś dla mnie.

W komplecie jest fajny aplikator (będzie do wosku), który swoją drogą kosztuje 3zł co po odliczeniu daje 16zł za 500ml butlę dressingu.

Kilka osób używało i chyba trwałość nie najgorsza :D

18175ea20fba.jpg

Opublikowano

Sygmę miałem i jak za swoją cenę jest ok

Mnie wkurzało to, że była strasznie lepka i nawet po 24h nie wysychała całkowicie na oponie, trochę jazdy po nieutwardzonej drodze i opona cała zasyfiona

na końcu wypadła mi z reki na bezdotyku, pękła butelka i nasza przygoda się zakończyła :D

Opublikowano

Po umyciu opon, przed nałożeniem dressingu, dobrze by było przejechać opony IPĄ? Wydłuży to żywotność dressingu?

Opublikowano

używam Megsa w zelu do nablyszczania. Czy Wam też tak brudzi aplikator na czarno? Nie da sie niczym go domyc i caly sie klei.

Opublikowano

pawlowicz, Spróbuj na początku porządnie wyczyscic oponę dedykowanym środkiem ADBL/SG i dopiero wtedy nakładają Megsa. Dressing sam w sobie nie powinien brudzic, to wina niedoczyszczonych opon.

• Moderator
Opublikowano
646022 używam Megsa w zelu do nablyszczania. Czy Wam też tak brudzi aplikator na czarno? Nie da sie niczym go domyc i caly sie klei.

tak, także niczym sie nie przejmuj ale zawsze dokładnie doczyść oponę przed nałożeniem dresingu.

• Master
Opublikowano

Wg. moich obserwacji, nawet jeśli 'skąpiemy' oponę w dobrym środku czyszczącym, to i tak aplikator będzie się brudził dla chyba 90% środków występujących na rynku, które to oparte są na różnej maści rozpuszczalnikach ropopochodnych. Pewnie jakiś chemik mógłby się wypowiedzieć dokładniej co jest przyczyną, ale ja określam to zwykłym rozpuszczaniem-ścieraniem warstwy gumy (być może warstwy utlenionej) przy pomocy rozpuszczalnika. Jedynie dla środków opartych na wodzie, efekt ten może być bardzo słaby.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie po megsie długo opona odpycha wodę, natomiast na suchej krótko widać przyciemnienie - pomimo zachowanych właściwości

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk