Moderator Domel Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Foam Wheel Cleaner na bazie: Tenzi Czysta Felga #piana z Marolex Axel Bawię się od roku w testowanie rożnych wheel cleanerów (WC) czyli nazwijmy to dedykowanych "apc/cleanerów" - ale nie deironizerów - do felg i opon. Na moje co tygodniowe mycie jest to idealna metoda dbania o koła. Pewna, sprawdzona a wręcz neutralna w swej agresywności czyszczenia. Praktycznie każdy WC ma siłę domywania, która wpisuje się w moje potrzeby ale jest kilka parametrów które mi przeszkadzają a chciałbym poprawić, jak: #kleistość (wiele produktów spływa od razu zamiast kleić się do obręczy) #płynność i konsystencja (zbyt wodniste) #czas leżakowania (krótko leżą na obręczy, wręcz spływają od razu i ciężko stwierdzić jak długo penetrują brud) #zapach (chemiczny) Idealny byłby żel jak Nigrin ale cena i atomizer nie zachęca. Ostatnio dużo słychać na zachodnich forach o piankach czyszczących. Pewnie ameryki nie odkryłem ale ta metoda bardzo mi sie spodobała i będę ją rozwijać mimo ze mój Marolex zaczyna już nie domagać. Sprawdzałem mój ulubiony od roku @tenzi Czysta Felga. Kupuje zawsze 5-6 opakowań 600ml i przelewam do baniaczka: Moje wnioski: + Piana siedzi na kołach 2 minuty + dobrze penetruje i obkleja obręcze + dobrze domywa bezdotykowo + po pianowaniu używając szczotki lub pędzla, narzędzie to ma obfitą lubrykację i nie rysujemy samym piachem obręczy. + używając piany pracujesz cały czas produktem (tą pianą) na elemencie. - cena zestawu to pianownica Marolex + WC = +/- 120 pln - wielkość zestawu to duża i nie poręczna pianownica którą trzeba wozić - trzeba się napompować - piana może zatykać filc w pianownicy. Ciekawa alternatywa dla wodnistych wheel cleanerów - polecam sprawdzić. U mnie bardzo fajnie to zdaje egzamin. Niby piana ale moc większa. Polecam spróbować też z SG Citrusem albo każdym innym APC lub Wheel Cleaner'em #domeldetailinglaboratory #domeltestuje #domeltest #domelowaopona #domelowefelgi #foamwheelcleaner #foam #wheelcleaner 1 1 1
D@ViD Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2019 a próbowałeś kiedyś atomizerów spieniających ? Wiem, że one aż takiej "piany" nie robią, ale zawsze coś Muszę no przy następny myciu sprawdzić to, bo mam taki atomizer
Moderator Domel Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2019 11 minut temu, david2888 napisał: a próbowałeś kiedyś atomizerów spieniających tak mam, nawet domówiłem wczoraj kolejne ale to nie to co szukam na pewnym etapie hobby zaczyna się "hopla" szukanie świętego grala bazując na jakiś tam swoich zachciankach które ciężko dostać na rynku Jak to mówią - jak nie możesz czegoś kupić trzeba to zrobić samemu 1
V1RU$ Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2019 2 godziny temu, Domel napisał: Foam Wheel Cleaner na bazie: Tenzi Czysta Felga #piana z Marolex Axel Też od jakiegoś czasu ExceDe UWC zapodaję z Glori FC100 i pędzelkuję. I Taka metoda sprawdza mi się BDB. Te trigger'y spieniające - słaba pianka. Nie ma jak pianownica. Choć tym moim maluszkiem trzeba się troszkę namachać. Domel - a zapychają Ci się szybciej filce ? Bo ja musiałem w tym maleństwie wsadzić 1 szt. Bo tak szybko pianownica dostawała czkawki. 1
Moderator Domel Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2019 W dniu 11.04.2019 o 10:35, V1RU$ napisał: Domel - a zapychają Ci się szybciej filce ? Bo ja musiałem w tym maleństwie wsadzić 1 szt. Bo tak szybko pianownica dostawała czkawki. Tak, jednego filca musiałem nawet "przeszlifować" pilnikiem do paznokci. Dziwne. Ale testuje dalej zobaczymy jak sprawdzi się na dłuższa metę.
karacz Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Usmarowany i zaschnięty smar(jakby wszedł w porowatość alu) na felgach i lagach w motocyklu, czym najlepiej budzetowo to usunąć?
sadam55 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Usmarowany i zaschnięty smar(jakby wszedł w porowatość alu) na felgach i lagach w motocyklu, czym najlepiej budzetowo to usunąć?Koch eulex Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
maciek_ Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Co polecie jako srodek do mycia felg aluminiowych na bezdotyku? Jedynie na zasadzie: popsikac czekajac w kolejce, splukac, ewentualnie 20 sekundowe przetarcie mikrofibra kazdej felgi Felgi sa dosc widocznie uszkodzone (utlenienia, miejscami odpadajacy lakier, przetarcia od chodnika), wiec nie chcial bym tego poglebic jako ze nie planuje na razie renowacji. Fajnie gdyby nie bylo to Sonax, ADBL, SG, tylko cos latwo dostepnego w UK. Dobrze gdyby nadawal sie tez do opon (chyba ze wszystkie sie nadaja? jedynie zastanawia mnie czy najmocniejsze nie utwardzaja gumy), jako czyszczenie przed nalozeniem dressingu
Adaszek96 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Co polecie jako srodek do mycia felg aluminiowych na bezdotyku? Jedynie na zasadzie: popsikac czekajac w kolejce, splukac, ewentualnie 20 sekundowe przetarcie mikrofibra kazdej felgi Felgi sa dosc widocznie uszkodzone (utlenienia, miejscami odpadajacy lakier, przetarcia od chodnika), wiec nie chcial bym tego poglebic jako ze nie planuje na razie renowacji. Fajnie gdyby nie bylo to Sonax, ADBL, SG, tylko cos latwo dostepnego w UK. Dobrze gdyby nadawal sie tez do opon (chyba ze wszystkie sie nadaja? jedynie zastanawia mnie czy najmocniejsze nie utwardzaja gumy), jako czyszczenie przed nalozeniem dressingu ValetPro bilberry wheel cleaner
adriand0088 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Ma ktoś pomysł co z tym zrobić? Mieszanka tugi i prickborta tego nie rusza.
adriand0088 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Aluxem próbowałem. Nie pomaga.
V1RU$ Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 9 godzin temu, adriand0088 napisał: Aluxem próbowałem. Nie pomaga. Zobacz CleanTech Co Clean Wheel.
Lukaso Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Alux GT czy ten stężony? Też mam taki osad tylko trochę mniej go, i trochę tuga trochę alux GT ruszyło ale jeszcze trzeba by kwasiorem się pobawić.
zawisza Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 1:5 to posmyra, wał 1:1 albo stężonym na pędzelku Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
wml Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Co do Clean Tech to kwas działa tak, stężenie jak na etykiecie + miękki pędzel.
rudi0018 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zamierzam kupić kwas do moich felg i wybrać Tenzi Alux GT czy Tenzi Alux i sam dobrać stężenie?
Arkadio_Gdansk Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Alux1:10 chyba i krwawa felga tenzi. Plus wczesniej Prick trzykrotnieWysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
rudi0018 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Tak u mnie to wyglada po deironizerze 4detailer: https://imgur.com/bNuYnxJ Czyli lepiej czysty alux?
sT3VE Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2019 12 godzin temu, rudi0018 napisał: Tak u mnie to wyglada po deironizerze 4detailer: https://imgur.com/bNuYnxJ Czyli lepiej czysty alux? Alux ew. clean wheel. Deiron Ci nigdy tego nie domyje ;D
rudi0018 Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2019 @sT3VE Wiem, wiem a wiecie do jakiego stężenia Aluxa można porównać Alux GT?
kier Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2019 Czasami felgi aluminiowe są już tak sfatygowane, że jeżeli ktoś nie chce wydawać grubej kasy na ich profesjonalną renowację, to lepiej jest zainwestować w malowanie felg. Proces ten poprzedzony jest usunięciem starego lakieru, w zasadzie do gołych felg i nałożenie nowego razem z farbą. W ten oto stosunkowo prosty sposób, można przywrócić oponom nowy blask. Proponuję sprawdzić jeszcze tutaj pod linkiem: http://auto-mlynarski.com.pl/dodatki-do-motorow-i-aut/jak-myc-alufelgi/ - witryna na której można znaleźć trochę więcej informacji z tego zakresu. 1
Kaight Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2019 @kier do blasku opon to trochę inne środki Pewnie chodziło Ci o blask kół.
Marcin Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2019 mam trochę brudu na felgach którego ciężko usunąć, czy można użyć np rozpuszczalnika (na szmatkę i przestrzec) ? czy to bezpieczne dla felgi ?
Rekomendowane odpowiedzi