Skocz do zawartości

Jakie Gąbki / Pady wybrać ?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Znikło może dlatego że będzie rok 12. Co do past bardziej poszedł bym w Koch Chemie. Heavy Cut na pewno i Antihologram. W zasadzie na tych dwóch byś dał radę. Ale coś pośredniego też możesz wziąć. Polecisz futrem i heavy cut potem gąbka i heavy cut i jak dobrze wypracujesz to w zasadzie skończysz to antihologramem bo on też trochę wycina na rotacji. A gąbki. To polecam NAT jak budżetowo a jak coś lepsiejszego to lace country

Musisz kupić specjalny klej do gąbek/delikatnych materiałów, który nie będzie ich topił, żadne kropelki czy inne super glue. Ja kupiłem kiedyś tubkę takiego kleju w Castoramie bo musiałem podkleić drugą gąbkę pod osłoną silnika.

Ja swoje pady kleję 3M "90" w sprayu. Akurat taki mam. To taki bardzo mocny butapren ;)

Przymierzam się do kupna polerki DA i będzie to chyba Krauss. Jakie pady polecacie pod miękki lakier Hondy ? Czy do nakładanie clenara np. Ultimate Polish też potrzebne są jakies oddzielne pady ? Pasta Polerka to będzie Ultimate Componoud.

• 3 tygodnie później...

Ostatnio zaryzykowałem zakup pada K2 http://www.motochemia.pl/k2-duraflex-ga ... -1544.html

na oko i w dotyku bardzo fajny i dobrze wykonany jednak ma taką cechę, że cholernie "klei" sie do lakieru przez co mało co nie shajcowałem maszyny - parzyła dosłownie co mi się nigdy nie zdarzyło. Po zmianie na tradycyjnego białego flexi temperatura wróciła do normy. Szkoda bo myślałem ze te K2 okażą się bardzo spoko...

A jak dobieracie pady do politury to macie juz tak ze dana politure menzerny uzywacie tylko z takim padem/gabka czy zalezy to od tego jaki jeszcze macie lakier do obrobki?

Bo mam zestaw menzerny 500/1000/2500/4000/ultra i nie za bardo wiem jakie pady/gabki kupic do Bmw 2010rok na lakierze wodnym.Kolor auta Black Sapphire Metallic (475).Mam polerki

Einhell BT-PO 1100E oraz festool RO 150FEQ i tak sie zastanawiam jakie komplety padow/gabek zakupic i jakie srednice zeby na poczatku nie stanac z powodu jakichs brakow.

• Moderator

jarekrk, ja używałem (ale już nie mam bo nie przeżył robienia całej Audicy A3). Pad wykonuje dokładnie tą samą pracę którą można wykonać zwykłymi padami gąbkowymi, które kosztują podobnie ale są o wiele trwalsze.

Reasumując, niebieski pad Rupesa z MF :good: - dobrze tnie i zostawia niewielki bałagan. Żółty MF Rupesa też jest spoko, może minimalnie przyspiesza wykańczanie ale czy jest niezbędny :o:dontknow:

Dzięki za informacje, faktycznie można chyba sobie go darować.

To jeszcze fajnie jakby ktoś napisał coś o padach Lake Country HD, bo też mnie strasznie korcą,

na innych zagraniczym forum piszą ludzie, że nie do zniszczenia pady.

Używam LC HD od jakiegoś miesiąca ;) faktycznie pady są chyba nie do zajechania :D zrobiłem nimi już jakieś 3-4 auta i wyglądają jak nowe.

Pracuje się nimi fajnie aczkolwiek nie odczuwam znacznej różnicy miedzy polishem a cuttingiem, moim zdaniem z tych padów warto kupić polisha bo i tak zwykle tnie się MF.

Podsumowując:

Plusy - świetna jakość wykonania, nie zapychają się, dobrze się nimi pracuje.

Minusy - mogłyby być tańsze :-] , troszkę dłużej schną bo nie da się ich wycisnąć ;)

Testowane na Rupes LHR15, musze jeszcze sprawdzić je na Flexie VRG :o

• Moderator
o padach Lake Country HD, bo też mnie strasznie korcą,

na innych zagraniczym forum piszą ludzie, że nie do zniszczenia pady.

Czytałem pewnie to samo co i Ty :)

Nie używałem jeszcze, w koszyku wirtualnym leżą od zeszłego roku. Ja wyczytałem że są jeszcze trwalsze od Rupesów a te ciochram od prawie roku. Rozleciał mi się tylko tnący duży niebieski, i mały zielony, pozostałe wciąż jak nowe (tylko trochę zafarbowały)

Jarekrk mi końcu nie przyszły pady LC HD bo.znajomy nie dał rady. Sam się czaję na nie strasznie bo Royal i NAT są spoko ale szybko tracą swoje właściwości. Grneralnie trochę się wyleczyłem z cięcia DA więc bardziej dopadam Rupesa przy poliszu lub na samym finishu. Więc raczej zamowie tak jak pisze Keeper polish i finish