Gardor Opublikowano 11 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2023 To ja polecam piankę do szyb z 3M, również jest na amoniaku.
Strus Opublikowano 11 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2023 Panowie, a te pianki to można na fibrę i przetrzeć szybę czy to trzeba napsikać na szybę? Bo przy szybie czołowej to nie widzę takiej opcji
drufi Opublikowano 11 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2023 Można, ja tak używałem pianki Forcha. 1
Moderator Domel Opublikowano 11 Września 2023 Moderator Zgłoś Opublikowano 11 Września 2023 7 godzin temu, drufi napisał(a): amoniaku Myślałem, że psikacze na amoniaku zostały zakazane jakis czas temu przez UE. Jesli nie to trzeba sie rozejrzeć
drufi Opublikowano 11 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2023 @Domel najtańszy jaki znalazłem z tych "firmowych" to Ajax Crystal (ten bezbarwny) - ale śmierdzi straszliwie.
MikeLBN Opublikowano 11 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2023 Jak ma być w piance z amoniakiem, a ekonomicznie to Autoland Pianka do Szyb kosztuje ~11zł, czasami można trafić w marketach poniżej 10zł. Ale we wnętrzu to raczej jako ostatnia deska ratunku bo wali strasznie.
jedrek1980 Opublikowano 15 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 @Domelnie miałeś tak ze po KiurLab tak jakby z rana parowały szyby?
Moderator Domel Opublikowano 15 Września 2023 Moderator Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 3 godziny temu, jedrek1980 napisał(a): @Domelnie miałeś tak ze po KiurLab tak jakby z rana parowały szyby? Nie Mam problem jedynie z ich etykietami
Strus Opublikowano 15 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 W dniu 11.09.2023 o 12:33, MikeLBN napisał(a): @Strus Polecam piankę Kleen-Flo Glass Kleen. 99% syfu ściąga za 1 podejściem Sprawdziłem. Jest przyzwoicie ale trzeba 2 przejazdy zrobić. I tak sporo lepszy efekt niż po rinselesie i tych wszystkich detailingowych płynach do szyb
Fredi88 Opublikowano 15 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2023 Odkąd kupiłem ścierkę z viledy to wszystkie te płyny poszły w kąt. Polecam wam przetestować. Mycie szyb w aucie to była zmora zawsze. Choćbym nie wiem jak się starał to w nocy przy światłach auta jadącego z naprzeciwka widziałem smugi. Do ścierki z viledy nie trzeba nic poza miseczką z ciepłą wodą. Płukanie w ciepłej wodzie, wykręcenie i myjemy kolejną szybę. U mnie wygląda to tak, w Polsce pewnie ma podobne opakowanie.
Strus Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2023 @Fredi88 też sprawdzę. Zamówiłem właśnie bo nawet z tą pianką mnie jednak wuj strzela
drufi Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2023 @Strus jak szukasz złotego środka to sprawdź glasrent Sam szukałem, kupowałem coraz droższe mikrofibry i płyny, nic nie pomagało a wystarczyło raz przejechać glasrentem ze zwykłą fibra Chyba, że chodzi o okna w domu, to tylko dobra ściągaczka z płynem do naczyń
Strus Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2023 Jak Vileda mnie nie zadowoli to sprawdzę. Wypowiedziałem wojnę moim szybom
drufi Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2023 Been there, done that...Mam nawet kilka wersji tej Viledy
Fredi88 Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2023 @Strus ona ma taką jakby lekko gumową powierzchnię. Szyba po przetarciu nie jest całkowicie sucha, ale ta mokra mgiełka odparowuje w 10-15 sek i szyby kryształ są. Przetestuj. Ciekawy jestem twojej opinii
Gardor Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2023 7 minut temu, Fredi88 napisał(a): ona ma taką jakby lekko gumową powierzchnię. Szyba po przetarciu nie jest całkowicie sucha, ale ta mokra mgiełka odparowuje w 10-15 sek i szyby kryształ są Zgadzam się, też używam viledy, a z tego co pamiętam to nawet Autoglym ma taką szmatkę. Wiadomo że mega zawalone szyby warto wyczyścić przy pomocy rozcieńczonego płynu do naczyń a później vileda wypłukana w bardzo ciepłej wodzie albo zwykłą fibra z norinse.
Adrian89 Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2023 @Strus ona ma taką jakby lekko gumową powierzchnię. Szyba po przetarciu nie jest całkowicie sucha, ale ta mokra mgiełka odparowuje w 10-15 sek i szyby kryształ są. Przetestuj. Ciekawy jestem twojej opinii Na pewno chodzi o tę:A nie o tę dedykowaną do szyb?:Też słyszałem o niej dobre opinie, ale przeczytałem też gdzieś, że rysuje szkło i trochę nie miałem odwagi sprawdzić…Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
pablo15005 Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2023 Używamy tej żółtej z no rinse do wstępnego zebrania i druga MF dotarcie
drufi Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2023 @Adrian89 mikrofibra rysuje szyby? Raczej złapany piasek pod mikrofibrąTe mikrofibry są pokryte tą samą powłoką, tylko w inny wzorek.
Adrian89 Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2023 @Adrian89 mikrofibra rysuje szyby? Raczej złapany piasek pod mikrofibrąTe mikrofibry są pokryte tą samą powłoką, tylko w inny wzorek.Nie no bez przesady, nie że mf sama w sobie, ale właśnie czymś jest pokryta stąd ziarnko niepewności zostało zasiane poza tym to też nie do końca taka zwykła mikrofibra chyba, skoro sucha jest twarda i sztywna ale po takim zachwalaniu na forum chyba sprawię sobie taką tylko pytanie, czy rzeczywiście to to samo i kierować się ceną, czy dedykowana do szyb jest lepsiejsza?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Fredi88 Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2023 Ja myję nią szyby przede wszystkim od środka. Z zewnątrz też ale to przy okazji mycia całego samochodu, więc najpierw i tak jest piana, szampon a dopiero na koniec wjeżdża mycie szyb MF. Używam już któryś rok i żadnej szyby nie porysowałem.
drufi Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2023 To samo, nie mam akurat pod ręką Actifibre i tej do okien, ale mam te "magiczne": Jedynie r-MicronQuick się różni bo nie jest pokryty PVA. 1
Gardor Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2023 34 minuty temu, Adrian89 napisał(a): mf sama w sobie, ale właśnie czymś jest pokryta stąd ziarnko niepewności zostało zasiane Spokojnie, nic nie porysuję. @drufi a jaki jest Twój sposób na mycie tymi „magicznymi” ścierkami?
Moderator Domel Opublikowano 22 Września 2023 Moderator Zgłoś Opublikowano 22 Września 2023 Godzinę temu, Adrian89 napisał(a): Na pewno chodzi o tę: A nie o tę dedykowaną do szyb?: Też słyszałem o niej dobre opinie, ale przeczytałem też gdzieś, że rysuje szkło i trochę nie miałem odwagi sprawdzić… Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk MAD ma takie 14250683508 Też sie nimi juz troche bawię
drufi Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2023 @Gardor Taki, że nimi nie myję W samochodzie jak chcę doczyścić to glasrent, a na bieżąco to jakiś płyn i ściereczki do szyb "rybia łuska". W domu okna lecę najtańszą myjką i ściągaczką "moerman" z płynem do naczyń/clin koncentrat. Tutaj jest dobry przykład na doczyszczenie szyb i porównanie z "psikaczami"
Rekomendowane odpowiedzi