Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, przemolinko napisał:

za zlotówke zmoczyć samochód

Leżę po prostu. Może za 50 groszy spróbuj.

16 godzin temu, przemolinko napisał:

ropylić szampon, szorować gąbką

Taki sam efekt uzyskasz bez szamponu więc na szampon szkoda tu kasy

Wybaczcie. Musiałem

Opublikowano
W dniu 25.01.2019 o 19:01, przemolinko napisał:

Witam. 

Chce przyjechać na myjke bezdotykową, za zlotówke zmoczyć samochód. Zraszaczem ręcznym ogrodowy ropylić szampon, szorować gąbką i następnie spłukać wszystko myjką. 

Strategia odpowiednia? Jakie środki kupić tanie i w miarę dobre?

zrób to dobrze

na myjkę jedziesz w godzinach w których nie ma kolejek

jako prewash piana, jak nie masz zabezpieczenia na aucie może być jakaś zasadowa, jak masz to neutralna, przyda się pianownica. Kluczowe jest bardzo dokładne płukanie, żeby zrzucić jak najwięcej brudu. Jak chcesz przyoszczędzić i tutaj to zamiast pianownicy jakiś opryskiwacz i środek typu greenstar/surfex.

coś do kół - na początek wystarczy zwykly opryskiwacz i mocna piana

dwa wiadra castorama, zabierasz 10l wody, 4 na mycie, 6 na płukanie, szampon, rękawica/gąbka z mikrofibry

takie minimum, żeby w miarę bezpiecznie umyć i szkód nie narobić.

Opublikowano

Czy ktoś porównywał siłę cięcia rotacji vs DA 15mm ?

Oczywiście na tym samym lakierze, z tą samą pastą, na tej samej najtwadszej gąbce itp,

Mimo, że znam większość typów maszyn, to sam nie srobiłem rzetelnego porównania. Stąd pytanie.

Opublikowano

@ghost

Nie wiem czy to odpowiednie porownanie, ale... 

Krauss p7 wraz z biala gabka royal plus h8 tnie mi gorzej niz

Krauss s15 wraz z najostrzejszą mf nata z clearcutem

Duzo gorzej.

• Okay 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ghost napisał:

Czy ktoś porównywał siłę cięcia rotacji vs DA 15mm ?

Oczywiście na tym samym lakierze, z tą samą pastą, na tej samej najtwadszej gąbce itp,

Mimo, że znam większość typów maszyn, to sam nie srobiłem rzetelnego porównania. Stąd pytanie.

Wg mnie DA siłą ciecia, nie ma podejscia do rotacji więc nawet nie ma się co zastanawiać 

Opublikowano
3 godziny temu, barto125 napisał:

poszukaj na forum, ktoś robił porównanie DA vs Rotacja, nie wiem czy akurat 15mm ale coś takiego było.

Godzinę temu, david2888 napisał:

Porównanie robił @BiałyGTiale chyba rotacja vs, da 8 mm

Było było, tylko właśnie 8mm.

2 godziny temu, marco80 napisał:

Wg mnie DA siłą ciecia, nie ma podejscia do rotacji więc nawet nie ma się co zastanawiać 

Nie zastanawiam się nad polerką.

Mam DA 9mm, 15mm. A latem jeszcze rotację pod ręką.

Tylko zimą nie ma warunków żebym zrobił testy osobiście, a latem czasu bo częsciej podróże 😉 

I tak zawsze jak uda mi się wygospodarować czas na testy powłok, wosków, dressingów, past, qd itd to staram się tu wrzucać. Liczyłem, że może ktoś zrobił podobny test jak @BiałyGTi tylko, że z 15mm.

Ideałem chyba by było porysowanie papierami  maski od gradiacji 2000 do 1000 (tak jak Apex Detailing testują). I zrobć pasy z przejazdami w poprzek rotary, vrg, da21, da15, da8 🙂 

Taki też chciałbym zrobić ale następny w kolejce mam do wyonania test rysowania powłok i sealantów 

Opublikowano
2 minuty temu, BiałyGTi napisał:

@ghost mam 15 jak cos. Moge zrobic porownanie

extra, jak będziesz miał kiedyś wolną chwilę, chętnie popatrzę.

PS Gdybyś miał też do wyboru różne lakiery, to im twardszy tym lepszy żeby zobaczyć różnicę na gąbce.

• Moderator
Opublikowano

@ghost co do samego porowanania to bez sprawdzania wiem ze rotacja juz wygra. Nie ma maszy ktora tnie lepiej jak rotacja (pomijam balagan i holsy) chodzi o sile ciecia to rotacja zawsze wygra. Zle znajde chwile czasu to zrobie porownanie.

@Crasher no tu dales porowananie gabka i pad z mikrofibry calkiem inne zastosowanie, calkiem inna temperatura podczas pracy oraz calkiem inna sila ciecia i uzyles innej pasty. Mf to prawdziwy dzik na lakiery tnie jak durny ale tez mocno nagrzewa lakier.  

• Moderator
Opublikowano
41 minut temu, pablo15005 napisał:

Panowie, gdzies mi sie przewinelo ze Domel testowal autotriza z aliexpres? Bylo cos takiego?

Było, skończyło sie tragicznie :D

https://www.youtube.com/watch?v=g0LKN2qBNpg

Na dremelu - nie ma szans - na rotacji - bardzo fajnie ale trzeba uważać z obrotami - im wyższe grożą urazami a nawet śmiercią :D

Opublikowano
12 godzin temu, menior napisał:

niestety link prawdopodobnie wymaga zalogowania

9 godzin temu, barto125 napisał:

od 15 minuty oglądaj

już to kiedyś oglądałem, wspomniał, że różnice w sile cięcia się powoli minimalizują. A sam film w temacie lakierowania wypas

3 godziny temu, BiałyGTi napisał:

co do samego porowanania to bez sprawdzania wiem ze rotacja juz wygra.

to wiem i ja, natomiast fajnie by było mieć test w powtarzalnych warunkach ;) z góry dzięki za chęci

• Okay 1
Opublikowano

Tu jest co nie co i wnioski inne ...rotacja tnie gorzej, co w sumie u mnie nie mogę potwierdzić. Robiłem czarną bumę 5 i s75 z mf i cutmaxem tylko miział ten lakier , wziąłem DAsicotools 21mm i było o wiele lepiej ale po szybkiej burzy mózgu i telefonie do znajomego podjechałem do pracy , wziąłem tanią rotację , no i to był strzał w 10!  Robota szła jak marzenie , tyle że holo były i musiałem dłużej wyprowadzać .  Tylko jak to by było jakbym zamiast cutmaxa wziął megsa? Co lakier to inny i każdy musi sobie dobrać kombinację maszyn, past i padów . Jednak od tamtej pory chorowałem na R3 😉 Jak dla mnie DA15mm to jakby złoty środek pomiędzy czasem pracy , siłą cięcia i wykończeniem ...na one stepy w sam raz 😉 

• Lubię to 2
Opublikowano

Mam sporo wtrąceń na lakierze po lakierowaniu całego auta, większość wtrąceń i tak zmatuje, ale pytanie pojawia się co zrobić z kraterami ? lekko zmatowić i uzupełnić np bezbarwnym od mxnowicki ( tym od zaprawek np) Będzie się to trzymać, czy jednak lepiej delikatnie rozszlifować i ściąć MF + agresywna pasta ? 

Drugie pytanie : Czym oznaczyć takie miejsca ? Z taśmą nie za bardzo chce się bawić, w większości na filmikach widziałem jakiś biały marker, to coś specjalnego czy zwykły biały ? 😮 

Opublikowano

APC ADBL I ADBL interior wow ( wnętrze mojego auta)  Po jakim czasie można powtórzyć ten proces? Robiłem to w wrześniu 2018r. i co jakiś czas wpadał interior cleaner. Pytam, ponieważ słyszałem, że nie należy często stosować apc na plastiki. Pozdrawiam 😉 

Opublikowano
Godzinę temu, patryyyk26 napisał:

APC ADBL I ADBL interior wow ( wnętrze mojego auta)  Po jakim czasie można powtórzyć ten proces? Robiłem to w wrześniu 2018r. i co jakiś czas wpadał interior cleaner. Pytam, ponieważ słyszałem, że nie należy często stosować apc na plastiki. Pozdrawiam 😉 

Ja takie doglebne czyszczenie i dressing robie 2 razy w roku 😉 ale jak ktos  chce czesciej to nie widze problemu,wystarczy uzyc jakies slabsze apc albo mniejszym stezeniu 

• Lubię to 1
Opublikowano
14 minut temu, barto125 napisał:

APC z ADBL moim zdaniem jest słabe i śmiało można częściej używać.

zgadzam sie,w porownaniu z PRO widac roznice 

Opublikowano

Dziewczyna zrobiła mi żart i zamieniła buteleczki - quick detailer z dressingiem do plastików wewnętrznych. 😠🤦‍♂️
I tym sposobem właśnie obleciałem auto po myciu tenzi kokpit mat 😂  Na aucie świeży colli 476. Zmywać to, czy zostawić i się za bardzo nie pogryzą ?

Opublikowano

@looker29 też zrób jej żart i podmień tabletki antykoncepcyjne na środek przeczyszczający ;D

Woskowi nie powinno zaszkodzić moim zdaniem, ale kropelki nie będą takie ładne się pewnie robić dopóki nie zmyjesz.

• Lubię to 1
  • Haha 3