Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, YOBACK napisał:

TO prawda, co ten człowiek na drugim filmie mówi, że przy dużym stężeniu IPY jest to niezdrowe dla naszego klaru na lakierze? Nie wolno używać nierozcieńczonej?

tez jestem ciekaw, a trzeba jeszcze dodać ze na rynku są dostępne IPA o stężeniu 99% i 99,9%

5 godzin temu, MlodyKoguT napisał:

Panowie szybkie pytanie. 

Przecieralem ekran lcd w audi a4 b8 wilgotna mikrofibra z plynu do szyb i ekran z czarnego zrobil sie taki szarawy i jakies kropki powychodzily jakby sie coś wzarlo. Jest jakies lekarstwo? Probowac jakimis specyfikami do monitorow? 

Pewnie warstwa antyrefleksyjna zaczęła schodzić, pokaż zdjęcie.

16 godzin temu, Fredi88 napisał:

Siedział od listopada do lutego bez żadnych qd. W lutym dostał po myciu 1 raz qd1 i siedzial do kwietnia. W każdym razie 4-6tyg to jest nic dla tego wosku.

Nie chce być złośliwy... Ale był myty przez ten czas...? 

Jak nie myty to uwierzę...

@Mondeo dużo zależy od tego w jakim stanie masz lakier, jak przygotowałeś powierzchnie pod wosk. Dla jednego mycie to rzucenie piany i spłukanie dla mnie to piana->dwa wiadra -> deironicazja, tar and glue->Glinka-> szybki przejazd cleanerem i musi siedzieć cała zimę.

@S3ci0r  Znane są jakieś bezpieczne stężenia, czy ogólnie, jest to po prostu loteria? Czy jak trafimy na marny lakier, jak Janusz w stodole malował Dekoralem, to jakie by nie było -  i tak się uszkodzi? 

raczej losowe, do tej pory spotkałem się z dwoma przypadkami kiedy ipa ruszała bezbarwny. pierwszy to lakier bezbarwny jednoskładnikowy w spray firmy ranal, a drugi to lakier bezbarwny zaprawkowy od mxnowicki, teraz jak robiłem nim zaprawki dodałem utwardzacza w stosunku klar:utwardzacz (2:1) i jest o niebo lepiej, ale na ile to jest mocniejsze będę sprawdzał dopiero po tygodniu.

8 godzin temu, Mondeo napisał:

Nie chce być złośliwy... Ale był myty przez ten czas...? 

Jak nie myty to uwierzę...

Nie musisz :) Twój problem... auto bylo płukane na bezdotyku. Czy myte w międzyczasie tego nie pamiętam. Na pewno myte na 2 wiadra było we wspomnianym lutym i wosk siedział. Ja mam nawyk robienia zdjęć gdy siedzi coś na aucie więc wiem co i jak się zachowuje. Komuś nie muszę niczego udowadniać :)