Jump to content

Recommended Posts

Posted

Słyszał coś ktoś o CarPro Essence? Jest już dostępne w Polsce i się zastanawiam nad kupnem. Czytałem na zagranicznych forach, że rewelacja. Ponoć najciekawszy produkt tegorocznego SEMA Show.

• Moderator
Posted

W czym miałby on być taki rewelacyjny?

Posted

Np. w tym że można go używać jako finish i nie trzeba potem nic odtłuszczać... Eraser czy IPA stają się przeżytkiem. Zawiera w sobie powłokę kwarcową, która utrzymuje się do 1 roku. Jak komuś mało i chce lepszych właściwości hydrobowych, to od razu na to można kłaść powłokę kwarcową CarPro UK (widziałem testy i powłoki innych marek też ponoć można stosować) lub Reload. Duża oszczędność czasu. No i efekt połysku jaki daje podobno miażdży i czegoś takiego jeszcze nie było. To jest także gloss enhancer, zawiera substancje ścierne (sporo można usunąć na mikrofibrze, a także wykończyć na miękkiej gąbce), ma też trwałe wypełniacze (!). Dla mnie to produkt rewolucyjny jak i dla wielu osób w USA czy UK...

Robisz więc korektę, dajesz CarPro Essence, potem od razu walisz powłokę kwarcową i gotowe. Można też potem tym produktem odświeżać powłokę, bo ją "uzupełnia" czy znowu wypełnić mikrorysy jak się pojawią. Nie trzeba ciągle ciorać lakieru. CarPro lipy nie robi, więc mam duże nadzieje z tym produktem związane. Produktu o tak szerokim spektrum jeszcze nie było.

Posted

Wolf's Chemicals Nano Glaze :good:

na razie pierwsze próby tylko na klapie bagażnika (niekorzystna pogodna nie pozwoliła na dalszą aplikację),

ale efekty są naprawdę dobre. Także wiosno przybywaj :-]

• Dystrybutor
Posted
podobny w zastosowaniu produkt na rynku już od jakiegoś czasu jest - Wolf's Chemicals Nano Glaze.

czemu dotej pory o nim nie czytałem ? :o trzeba będzie spróbować

Posted

Czy Soft99 Fusso Coat F7 można zaliczyć również do serii produktów wymienionych powyżej ?

• Moderator
Posted

hubikas, żartujesz sobie? :dontknow:

Oczywiście, że nie.

• 4 weeks later...
Posted

Essence jest już dostępny w Polsce, u jednego ze sprzedawców (kiedyś forumowych)... :good: Cena - rzekłbym - do przyjęcia, jeżeli to rzeczywiście produkt dający tak niesamowite efekty...

• Administrator
Posted

Oczywiście, że tak. Przecież ten sam sprzedawca zachwala go w tym wątku :good:

Posted
Oczywiście, że tak. Przecież ten sam sprzedawca zachwala go w tym wątku :good:

Evo koledze chyba chodzi o WaxParadise ... :)

• Moderator
Posted

yacek _b, no i dokładnie to samo Evo miał na myśli :)

Posted
No nie wiedziałem Krzychu , że Sebastian z WaxParadise zmienił nicka na forum :)

To chyba jego setny nowy nick ;)

• Partner forum
Posted

U nas też już jest i nawet robiłem ostatnio mały test i porównanie z ADS Blue Lotion. Efekt :

Aplikowałem na maszynie D/A na padzie z microfibry typu Finishing.

Blue Lotion jest to bardziej cleaner (w przygotowaniu jest BL max Filling mocno wypełniający) , Essence bardziej Glaze, poziom maskowania jest naprawdę imponujący.

Poziom przyciemnienia i podbicia połysku na takim samym poziomie (bardzo mocny efekt).

Bardzo mocna śliskość po aplikacji.

Ale żeby nie było tak wesoło z tym:

Eraser czy IPA stają się przeżytkiem. Zawiera w sobie powłokę kwarcową, która utrzymuje się do 1 roku. Jak komuś mało i chce lepszych właściwości hydrobowych, to od razu na to można kłaść powłokę kwarcową CarPro UK (widziałem testy i powłoki innych marek też ponoć można stosować)

W tym wypadku potrzebną są naprawdę długotrwałe testy ponieważ używanie produktu z wypełniaczami na nie do końca idealny lakier (nawet jak są na bazie Sio2 to i tak mają pochodne olejków)) bezpośrednio pod powłokę jest troszkę ryzykowne gdyż powłoki często zawierają w swoim składzie rozpuszczalniki i ich pochodne, powłoka utwardzając się reaguje z lakierem nawet 2-3 tygodnie od aplikacji i często przez ten okres rozpuszczalniki z powłoki neutralizują/rozpuszczają wypełniacze i może dojść do efekty gdzie po 2-3 tygodniach od aplikacji auto wygląda sporo gorzej. Mając wrażenie że to na powłoce pojawiły się hologramy itp.

Oczywiście może mieć to miejsce tylko w przypadku gdy lakier przed cleanerem był nie wystarczająco przygotowany, patrząc na tendencję wzrostową odnośnie pójścia na skróty przez część studii to takie praktyki mogą mieć miejsce ;)

Posted

Oczywiście może mieć to miejsce tylko w przypadku gdy lakier przed cleanerem był nie wystarczająco przygotowany, patrząc na tendencję wzrostową odnośnie pójścia na skróty przez część studii to takie praktyki mogą mieć miejsce ;)

Prawdopodobnie nakreśliłeś sedno tematu i powód, dla którego takie produkty powstają.

Ostatnio głośno jest o temacie na oficjalnym, polskim profilu FB jednej z firm produkujących chemię, która wręcz zachęcała do aplikacji powłok na swojej produkcji AIO z zawartością carnauby i na swój glaze z zawartością PTFE opiniując, że skraca to czas i zmniejsza "kłopoty" związane z przygotowaniem powierzchni :)

Podobno robi tak jedno ze studiów z trójmiasta (wymienili nawet które).

Posted

I teraz wytłumacz klientowi, że u ciebie jest 100zł drożej i czeka się trochę dłużej bo robisz xyz/nie robisz xyz. Przeciętny Kowalski nawet cię nie zrozumie ;p

Posted
616545 Ostatnio głośno jest o temacie na oficjalnym, polskim profilu FB

Jakiś link ;)

Profil CarChem Polska - post z 12 stycznia ;)

• Partner forum
Posted

Potwierdzam wcześniejsze informacje że jest to typowy GLAZE, dwa dni po aplikacji po przetarciu tylko IPA faktycznie efekt nadal fajny czyli wypełniacze na bazie SiO2 działają i trzymają, niestety przy użyciu konkretniejszych płynów inspekcyjnych czyli np tac oil Zero, Gyeon prep : wszystko schodzi ;)