Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś stosował żel do nabłyszczania opon K2 Sigma z serii Gold? :D Cena w wysokości 20 zł za 500 ml tego cuda (Kaufland) kusi :D A zwykle trwały Sonax Xtreme bardzo szybko spitolił mojej dziewczynie z opon (wcześniej wyczyszczonych ADBL T&R), bo jej auto stoi pod chmurką, a po deszczu robi się na jej drodze błoto. Pasowałoby znaleźć coś, czego nie będzie szkoda tak często używać (Sonax kosztuje ok. 30 zł za o połowę mniejszą butelkę).

tmp.jpg

http://k2.com.pl/component/ssproducts/p ... 5-k2-sigma

Opublikowano

Kilka lat używałem Megs'a Endurance. W tym sezonie zmieniłem na Gyeon'a Tire. Jestem bardzo zadowolony. Lepsza aplikacja i wygląd opony po nałożeniu. U mnie wytrzymał pełne 3 miesiące.

Opublikowano
Michał126, przetestuj i daj znac.

Łatwo się gada :D Myślałem, że nie będę musiał być pionierem :D

No i obiecałem sobie, że w tym miesiącu koniec z wydawaniem kasy na rzeczy do auta... ale nie... przecież mamy już nowy miesiąc! :lol:

Opublikowano

Przecież o tej Sigmie było już sporo na forum napisane, wystarczy poszukać. W tej cenie jest ok, to taki tańszy Endurance, nawet identycznie pachnie. Dla mnie wadą był fakt, że po aplikacji opona była tłusta i szybko zbierała brud, nie pomagało nawet przetarcie mikrofibrą.

Opublikowano

Ja mam B2B od SG i jego wytrzymałość zależy od opony na moich letnich oponach trzyma fajnie, na zimowych prawie wcale - trochę wody i po B2B nie ma śladu :thumbdown: przed nalozeniem opony myje cleanerem do gumy od SG i na zimowych lepiej sprawdza się spray od autoland'u :P

Opublikowano

Bo niektóre opony bardziej "piją", a inne mniej :) Niedawno nakładałem niezawodnego Sonaxa Xtreme na opony Bridgestone Turanza ER300 z 2009 roku, to co chwilę musiałem maczać pędzel w żelu, a rozetrzeć go cienko prawie się nie dało. Relatywnie sporo go zużyłem. Ale opony mają połysk większy od satyny mimo dwóch ulew (istnych ;)) i codziennej jazdy w pyle i piachu. A wczoraj nakładałem go na Michelin Primacy HP z 2011 roku, na którym układał się taflą, w zasadzie nie dając symptomów wnikania. Zużyłem go jakąś minimalną ilość. Powierzchnia boków opon ta sama - oba komplety w rozmiarze 205/55 R16. Auto na Michelinach jeździ o wiele mniej, więc utrzyma się to pewnie podobnie, ale w trwałości sensu stricte na pewno będzie różnica.

Paradoksalnie, dla trwałości dressingu najlepiej chyba byłoby używać opon... poparciałych, spękanych. :D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam taką zagwozdkę bo do dziś używałem ValetPRO Dionysus Tyre Gloss z racji tego że mi się kończy chce zakupić coś nowego/innego myślałem o :

- ValetPRO Classic Tyre Dressing

- Nielsen Brilliance

- ADBL Tire Dressing

Który byście polecili co jest zbliżone do ValetPRO Dionysus Tyre Gloss?

Opublikowano
Mam taką zagwozdkę bo do dziś używałem ValetPRO Dionysus Tyre Gloss z racji tego że mi się kończy chce zakupić coś nowego/innego myślałem o :

- Nielsen Brilliance

- ADBL Tire Dressing

Z nazwy wnioskuje , że mocny efekt daje? Classica miałem tego nie stąd pytam

Opublikowano

- Nielsen Brilliance

- ADBL Tire Dressing

Przetestowałem z 5 rożnych środków,

GYEON Q2 Tire jest królem.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dodane po 28 sekundach:

A czy ktos probowal adbl dressing do opon na zewnetrzne plastiki? Czy nada sie?

Opublikowano

Zamierzam kupić środek do czyszczenia opon, ponieważ sam Red Devil nie daje rady w 100%. Po przejrzeniu postów jest dwóch kandydatów:

1. SG Pure Black Tire Cleaner

2. ADBL Tire & Rubber Cleaner

Na yt znalazłem test, gdzie SG wypada lepiej, w dodatku jest o kilka zł tańszy. W opisie na stronie SG jest informacja, że można go rozrabiać aż do 1:5. Ktoś próbował? Warto, czy po rozcieńczeniu nie domyje opon?

Opublikowano

Wiadoma rzecz, że rozcieńczanie osłabia działanie środka. Ja pierwszy raz myłem koncentratem, a teraz rozrabiam 1:1.

Opublikowano
Zamierzam kupić środek do czyszczenia opon, ponieważ sam Red Devil nie daje rady w 100%. Po przejrzeniu postów jest dwóch kandydatów:

1. SG Pure Black Tire Cleaner

Na yt znalazłem test, gdzie SG wypada lepiej, w dodatku jest o kilka zł tańszy. W opisie na stronie SG jest informacja, że można go rozrabiać aż do 1:5. Ktoś próbował? Warto, czy po rozcieńczeniu nie domyje opon?

Trzeba móc samemu ocenić poziom zabrudzenia opon i na tej podstawie dobierać stężenie. Oczywiście w przypadku SG, bo ADBL zdaniem osób odpowiedzialnych za jego produkcję i dystrybucję ma już stężenie wyjściowe, tzn. pozwalające na odpowiednie wyczyszczenie opon i nie ma sensu go rozrabiać.

SG na pewno wychodzi taniej i licząc się z potrzebą rozrabiania go (bo sam producent zaleca mieszanie 1:1 z wodą, a przyzwoite efekty daje nawet słabsze stężenie) bardziej opłaca się go używać. Ale każdy kij ma dwa końce i ADBL jest środkiem w stu procentach bezpiecznym, bo w dowolnym stężeniu gwarantuje nieuszkadzanie gumy. Nie jest przy tym nieskuteczny, bo mnie się udało przy trzech cyklach spryskania, szczotkowania i płukania (pod niskim ciśnieniem) wyczyścić do stanu idealnego straszne szczury, które miały na sobie nieusuwalny (jak mi się wcześniej wydawało) brud z błotnistej drogi, osadzający się przez długi czas. Usunięte zostały nawet napisy po wulkanizatorach, które są moją zmorą.

Reasumując: jak priorytetem są koszty - SG (i ja takiego cleanera kupię następnym razem), jak bezproblemowość "obsługi" - ADBL. :)

Opublikowano

A ja, mając na myśli jakość i skuteczność domywania, tak bym tak to ustawił: :)

1. DURAGLOSS 701 TIRE CLEANER

3. SG Pure Black Tire Cleaner

Opublikowano

[ref]Chat[/ref], nie używałem duragloss'a ale uzywałem SG jest zdecydowanie mocniejszy od ADBL, którego oczywiście też używałem.

Opublikowano
[ref]Chat[/ref], nie używałem duragloss'a ale uzywałem SG jest zdecydowanie mocniejszy od ADBL, którego oczywiście też używałem.

Piotrek kiedyś porównywał ADBL z SG i w tamtym teście też SG pod względem domywania wypadł lepiej.

Tutaj link do testu: viewtopic.php?f=241&t=24176&view=unread#unread

Ja akurat posiadam w tej chwili SG Pure Black Tire Cleaner i moim zdaniem to jeden z najlepszych produktów w ich ofercie. Tani, dobrze domywający i bardzo wydajny.