dejwid92 Opublikowano 4 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2016 663600 Ale ja nie mówię o "chemii" przed cleanerem tylko po lub nawet po wosku. Np. Black hole jakbym chciał położyć no to chyba właśnie na wosk na takie "odświeżenie" co dwa tygodnie. Mam rację czy nie? :-) 663604 nie.....black hole na wosk ? na odwrót jak już. Black hole sam w sobie nie jest zabezpieczeniem ani woskiem wiec jaki sens go kłaść na zabezpieczone auto ? jak go wetrzesz w lakier to zetrzesz wosk. Do odświeżania wosku służą woski w sprayu, bo kłaść glaze na wosk to nonsens Naprawdę mało poczytałeś [ref]stawek[/ref]. Po cleanerze można ewentualnie zastosować glaze np. black hole przed woskiem, ale on (glaze) osłabi trwałość docelowego wosku i wracasz do punktu wyjścia czyli woskowania co "dwa tygodnie"... Zrób tak jak pisze [ref]W1Michal[/ref], cleaner -> wosk i potem w trakcie używania auta po myciu stosuj QD albo QW. Tyle nic więcej.
Posejdon Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Szybkie pytanie,przepis na dobrą pianę z shiny garage mesto foamer plus piana shiny garage fuit?
flatron007 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Koledzy polerka orbitalna Bass Polska + Megs UC. Jaki pad do tego i czy UC + polerka usunie jakieś ryski czy tylko zamaskuje?
stawek Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 dejwid92, W1Michal dziękuję za pomoc. To w takim razie może i będę upierdliwy ale kiedy takiego black hola się stosuje skoro po woskowaniu jak i przed nie jest zalecany? Ps. Można glinkować plastiki (progi, listwy w drzwiach)?
serath Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 dejwid92, W1Michal dziękuję za pomoc. To w takim razie może i będę upierdliwy ale kiedy takiego black hola się stosuje skoro po woskowaniu jak i przed nie jest zalecany? Ps. Można glinkować plastiki (progi, listwy w drzwiach)? Stosuje się go przed woskowaniem - koledzy napisali Ci to wyżej. Tylko, że to glaze, więc może/będzie osłabiać trwałość wosku. Coś za coś.
Beeercik Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Witajcie, co sądzicie o chusteczkach do skóry? Warto od czasu do czasu przetrzeć nimi skórę pomiędzy standardowymi sesjami pielęgnacji? Mam obawy, że można nimi zetrzeć warstwę ochronną nałożoną wcześniej..
Kaskader Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Witam, jakieś środki do mycia chłodni samochodowej? Woże mięso i bardzo tym śmierdzi. Coś do odświeżenia zapachu? Posiadam PA opryskiwacz i karcher Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka
powalla Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Co na to sanepid? Przeciez nie mozesz tam powiesic ot jakiejs choinki "new car" lub popsikac "stryptisem" , bo paka musi spelniac jakies normy sanitarne i produkty do mycia/dezynfekcji musza byc "odowiednie" (certyfikaty).
Libero Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Dokładnie. Myj dimmerem. Tanio i z certyfikatem
morfeusz747 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Chciałbym prosić o weryfikację i kolejność środków: 1. Glinka: bilt hamber regular 2. Swirlx 3. Wosk(?) kompetnie nie wiem na jaki się zdecydować (max 50zł) na początek.
W1Michal Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 jakie masz auto i lakier ? woski popatrz w dziale sprzedam, w tym budżecie to jakąś używke kupisz, był np Natty's red
KHOT Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Witam, jakieś środki do mycia chłodni samochodowej? Woże mięso i bardzo tym śmierdzi. Coś do odświeżenia zapachu? Posiadam PA opryskiwacz i karcher Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka Wstaw wiadro kawy w ziarnach na weekend, powinno wyciągnąć zapach.
juveadamo Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Prawidłowa kolejność żeby trochę odświeżyć lakier ? 1.prickbort i spłukanie 2.vampire liquid i spłukanie 3.umycie na myjni bezdotykowej i do domu 4.umycie na dwa wiadra 5.MEGUIARS QUIK WAX Ok ?
Strus Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 JAk nie masz wosku na lakierze to zamiast QW połóż normalny wosk a QW używaj po kolejenych myciach dla podtrzymania efektu. A jesli nie wiadomo co było wcześniej na lakierze to dla pewności że wosk poleży po myciu i glinkowaniu (bo o tym zapomniałeś) zastosuj cleanera
juveadamo Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Właśnie chcę dać QW żeby było bez glinkowania tylko trochę wygląd poprawić Za bardzo nie mam czasu i umiejętności bo jednak z glinka i nałożeniem normalnego wosku jest trochę roboty
Cumulus7 Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Witam wszystkich! Zbieram się do korekty lakieru Z168 na Oplu Signum z 05r. Maszyna jaką kupiłem to da bass polskahttps://www.basspolska.com/polerka-samochodowa-dual-action-z-trzema-dyskami-polerskimi.html Lakier jest w stanie średnim (nie ma głębszych rys, ale peło swirli widocznych w pełnym słońcu). Pasty jakie posiadam to Menzerna Heavy Cut 1000, Menzerna 3w1 i UC Megsa. Sporo czytałem na forum i większość forumowiczów poleca zestaw #101 i #205 od megsa lub Koch heavy cut + koch antihologramm. Czy warto w moim przypadku kupić od kocha pastę tnącą czy ta od menzerny wystarczy ? (Z megsem się narazie wstrzymam bo nie potrzebuje większej butli za prawie 2stówki). Sprawa druga - jakie pady do polerki DA pod w/w pasty? (sporo czytałem o tym, ale zaczynam się w tym gubić). Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
Strus Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Właśnie chcę dać QW żeby było bez glinkowania tylko trochę wygląd poprawićZa bardzo nie mam czasu i umiejętności bo jednak z glinka i nałożeniem normalnego wosku jest trochę roboty Jak nie oczyścisz lakieru to trochę bez sensu mazać po nim potem fibrami. Jeśli deironizujesz i desmołujesz to odpuszczenie sobie glinki jest co najmniej nie na miejscu. Zrób raz, połóż sobie Fusso coat i do wiosny da radę jak pacniesz potem QW po myciu
juveadamo Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Właśnie chcę dać QW żeby było bez glinkowania tylko trochę wygląd poprawićZa bardzo nie mam czasu i umiejętności bo jednak z glinka i nałożeniem normalnego wosku jest trochę roboty Jak nie oczyścisz lakieru to trochę bez sensu mazać po nim potem fibrami. Jeśli deironizujesz i desmołujesz to odpuszczenie sobie glinki jest co najmniej nie na miejscu. Zrób raz, połóż sobie Fusso coat i do wiosny da radę jak pacniesz potem QW po myciu Na pewno masz rację tylko to dodatkowe koszty na wosk, clener, pewnie jakieś aplikatory no i dużo więcej pracy ale zastanowię się nad tym jeszcze. Dziękuję za rady
Strus Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Wosk, kup na forumowej giełdzie. Można trafić końcówki za grosze. Cleaner też. Do aplikacji wosku aplikator K2 chyba dosłownie kilka złotych i miękka fibra do dotarcia. Przy odrobinie szczęści na giełdzie kupisz to wszystko za 50zł
juveadamo Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 1.prickbort i spłukanie 2.vampire liquid i spłukanie 3.umycie na myjni bezdotykowej i do domu 4.umycie na dwa wiadra 5. glinka 6.cleaner 7. Wosk Tak to powinno wyglądać ?
serath Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 1.prickbort i spłukanie2.vampire liquid i spłukanie 3.umycie na myjni bezdotykowej i do domu 4.umycie na dwa wiadra 5. glinka 6.cleaner 7. Wosk Tak to powinno wyglądać ? 1 i 2 -> pod warunkiem, że nie jest mocno zabrudzone. Inaczej wpierw piana. I zarówno vampir jak i prickbort lepiej działają na suchym aucie, więc osuszenie przed tym. Glinka po prewashu, a po glince mycie na 2 wiadra, żeby zebrać to, co glinka mogła odlepić i pozostawić 'leżące'.
Arek783 Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Szybkie pytanie. Jaki odkurzacz pioracy do prania kilku aut w mesiacu, Numatic George czy Profi 50c?
borda01 Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Jest jakaś różnica jakościowa między NAT a Booski? (DA 150mm, żółty, czerwony, niebieski)
booohal Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 NAT na większą dziurkę ( ), Booski kształt trapezu. Same gąbki są bardzo podobne.
Rekomendowane odpowiedzi