W1Michal Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Panowie, zwracam się z prośbą do Was - jako nowy użytkownik nie mogę zrobić nowego tematu - napiszę tu, gdyż nawet gdybym mógł nie ma sensu zaśmiecania forum. Zrozumiałem już, że nie ma sensu myć na myjniach bezdotykowych i najlepiej auto można umyć tylko i wyłącznie własnymi rękami - dwa wiadra wody i ogień - dzięki Wam, zrozumiałem. Jako laik chciałbym spytać - widzę metod jest mycia, dużo specyfików - czy moglibyście mnie trochę nakierować, jak myć wnętrze i zewnątrz auta - tak, żeby było porządnie ? Dopiero co przeprowadziłem się do innego miasta i jestem " na swoim " i budżet jest bardzo mocno ograniczony - niestety, aczkolwiek wierzę, że auto też da się umyć gdy ma się chwilowo parę miesięcy " kruchych finansowo" Proszę Was, tak serdecznie, żebyście mi podpowiedzieli, co najlepiej zakupić, jakie etapy najpierw trzeba pokonać, wykonać by umyć całe auto porządnie. Liczę na Wasze zrozumienie i chęci wytłumaczenia osobie która chce coś porządnie zrobić. Jak to mówią " Każde auto jest piękne, nie każde auto jest czyste" Pozdrawiam i dziękuje wszystkim chętnym za pomoc. P.S. Co mam ? Nic, zawsze myłem na myjniach bezdotykowych, mam parę " szmat " koszulki podarte i tyle. Napisałem to samo w " Poradnik dla początkującego " omyłkowo - to tu jest temat do pytań i odpowiedzi - przepraszam, że dubluje i zwracam się o pomoc do Was. Pozdrawiam, miłego weekendu kup rękawice do mycia (polecam Meguiars), szampon, wiadro, myjka ciśnieniowa, jakieś ręczniki do osuszania, znajdziesz wszystko w sklepach. Myjki bezdotykowe są ok, jak chcesz spłukać przykurzone albo lekko zabrudzone auto samą wodą pod ciśnieniem. A najlepiej umyć najprostszą zasadą - spłukać pod ciśnieniem , umyć rękawicą, spłukać i przetrzeć ręcznikiem. Nie ma w tym żadnych kosmicznych technik ani sposobów. po umyciu mozna psiknąć woskiem w sprayu, przy następnym myciu brud łatwiej schodzi i woda zlatuje z auta szybciej, łatwiej jest osuszyć auto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaV Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Szybkie pytanie: Czym najlepiej rozprowadzić cleaner i AIO Cherry Glaze. Aplikator bawełniany czy żółty piankowy Megsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkr Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 DaV, Miękką stroną aplikatora TRICOLOR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek-drummer Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Raczej twardą stroną TriColora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gardor Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Jaki aplikator do samplerków zymola ? Bo aplikatory normalnego rozmiaru nie są zbyt wygodne do nabierania raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkr Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 maciek-drummer, Oczywiście, myślałem o jednym a napisałem drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaV Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Wielkie dzięki za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
impex Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Jaki aplikator do samplerków zymola ? Bo aplikatory normalnego rozmiaru nie są zbyt wygodne do nabierania raczej. Mi odpowiadają niebieskie w trójpakach ZYMOL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PressionLife Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Długie pytanie, ale można odpowiedzieć wstępnie bardzo krótko. Bezdotyki są w porządku. Czytaj forum, ilość zawartej tu wiedzy jest niesamowita. A na YouTube, szczególnie anglojęzycznym znajdziesz odpowiedź na 99% Twoich pytań. Nie zapomnij zajrzeć na portal KA, tam jest kilka dość ważnych artykułów bardzo przejrzyście opisanych. Pozdrawiam Przeglądam forum właśnie tylko próbuje połączyć mycie auta na myjni bezobsługowej z myciem samemu - polecisz jakieś źródło ? Panowie, zwracam się z prośbą do Was - jako nowy użytkownik nie mogę zrobić nowego tematu - napiszę tu, gdyż nawet gdybym mógł nie ma sensu zaśmiecania forum. Zrozumiałem już, że nie ma sensu myć na myjniach bezdotykowych i najlepiej auto można umyć tylko i wyłącznie własnymi rękami - dwa wiadra wody i ogień - dzięki Wam, zrozumiałem. Jako laik chciałbym spytać - widzę metod jest mycia, dużo specyfików - czy moglibyście mnie trochę nakierować, jak myć wnętrze i zewnątrz auta - tak, żeby było porządnie ? Dopiero co przeprowadziłem się do innego miasta i jestem " na swoim " i budżet jest bardzo mocno ograniczony - niestety, aczkolwiek wierzę, że auto też da się umyć gdy ma się chwilowo parę miesięcy " kruchych finansowo" Proszę Was, tak serdecznie, żebyście mi podpowiedzieli, co najlepiej zakupić, jakie etapy najpierw trzeba pokonać, wykonać by umyć całe auto porządnie. Liczę na Wasze zrozumienie i chęci wytłumaczenia osobie która chce coś porządnie zrobić. Jak to mówią " Każde auto jest piękne, nie każde auto jest czyste" Pozdrawiam i dziękuje wszystkim chętnym za pomoc. P.S. Co mam ? Nic, zawsze myłem na myjniach bezdotykowych, mam parę " szmat " koszulki podarte i tyle. Napisałem to samo w " Poradnik dla początkującego " omyłkowo - to tu jest temat do pytań i odpowiedzi - przepraszam, że dubluje i zwracam się o pomoc do Was. Pozdrawiam, miłego weekendu kup rękawice do mycia (polecam Meguiars), szampon, wiadro, myjka ciśnieniowa, jakieś ręczniki do osuszania, znajdziesz wszystko w sklepach. Myjki bezdotykowe są ok, jak chcesz spłukać przykurzone albo lekko zabrudzone auto samą wodą pod ciśnieniem. A najlepiej umyć najprostszą zasadą - spłukać pod ciśnieniem , umyć rękawicą, spłukać i przetrzeć ręcznikiem. Nie ma w tym żadnych kosmicznych technik ani sposobów. po umyciu mozna psiknąć woskiem w sprayu, przy następnym myciu brud łatwiej schodzi i woda zlatuje z auta szybciej, łatwiej jest osuszyć auto Na myjkę ciśnieniową mnie niestety nie stać. Szampon wiadro zaopatrzę się. Ręczniki mogą być zwykłe czy muszą być jakieś specjalne ? Za bardzo nie rozumiem - kiedy szamponu użyć ? Co zrobić jak nie mam myjki ? Pojechać na myjnie bezdotykową i tam tylko skorzystać z spłukania auta wodą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
powalla Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 621386 Na myjkę ciśnieniową mnie niestety nie stać. Koledze raczej chodziło o myjkę na samoobsługowej myjni ...ot jedziesz np. o północy (brak ludzi i kolejek) i myjesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterro556 Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Witam, mam pytanie zrobił mi się taki nalot biały na desce po użyciu APC Tuning Kingz oraz poorboy natural look. Jak temu zaradzić ? Drugie pytanie czy do spolerowania szybki od liczników nada się pasta farecla 3g ? czy zrobić papierami ściernymi na mokro ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuczyBuczy Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 621386 Ręczniki mogą być zwykłe czy muszą być jakieś specjalne ? Na początek polecam pomarańczowy ręcznik z mikrofibry Jana Niezbędnego. Jest tani i bez problemu można go kupić w większych marketach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Musialovsky Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Długie pytanie, ale można odpowiedzieć wstępnie bardzo krótko. Bezdotyki są w porządku. Czytaj forum, ilość zawartej tu wiedzy jest niesamowita. A na YouTube, szczególnie anglojęzycznym znajdziesz odpowiedź na 99% Twoich pytań. Nie zapomnij zajrzeć na portal KA, tam jest kilka dość ważnych artykułów bardzo przejrzyście opisanych. Pozdrawiam Przeglądam forum właśnie tylko próbuje połączyć mycie auta na myjni bezobsługowej z myciem samemu - polecisz jakieś źródło ? Zacznij na YT od AmmoNYC, Chemical Guys i Auto Fetish Detail. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BenzDriver Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Czy ta rozpiska jest w porządku? Chcę myć samochód we dwie osoby w ciągu jednego dnia (od 9 rano do 17 na myjni samoobsługowej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
powalla Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Po tym UC Megsa raczej nie bedziecie mieli sil na reszte prac Zamien UC na jakis scierny cleaner bo UC recznie to nie dosc ze slabe efekty sa , to jeszcze wam rece odpadna ...pomysl o machaniu tricolorem przez 15min ...na kazdym elemencie po 15 min! Zmien tez ze sciereczki bawelnianej na mikrofibre . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W1Michal Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 jeszcze pytanie jaki jest lakier, bo na obecnych UC ryski usunie, ale robi taki hologram że szok. Kolego jak nie masz myjki to podjedz na myjnie spłucz dokłądnie wodą, potem możesz sobie przyjechać do domu, spłukać auto szlaufem i można myć, przez drogie ci sie auto nie zabrudzi a chodzi o to żeby piasek i błoto itp spłukać. Lejesz do wiadra daną dawke jak na opakowaniu, myjesz po kilka elementów i spłukujesz (nie myj auta całego na raz i nie spłukuj na koniec bo ci pozasycha szampon i będziesz miał zamazy, podziel sobie auto najlepiej na 4 części) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dante05 Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Witam, mam pytanie zrobił mi się taki nalot biały na desce po użyciu APC Tuning Kingz oraz poorboy natural look. Jak temu zaradzić ? [/url] Widziałeś ten nalot przed czyszczeniem? Może to być wina plastiku. U ojca vectry B tak jest, że po wyczyszczeniu APC i nałożeniu odżywki plastik tak wpija, tak absorbuje, jest wysuszony w taki sposób, że odżywka się nie przyjmuje. Podejrzewam, że wina jest w tym iż ojciec psiknął na deskę taniego dezodorantu żeby ładnie pachniało, zostawił na słońcu i tak wypaliło w tym miejscu, że choćby nie wiem co zrobisz nie wyprowadzi się tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterro556 Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Witam, mam pytanie zrobił mi się taki nalot biały na desce po użyciu APC Tuning Kingz oraz poorboy natural look. Jak temu zaradzić ? [/url] Widziałeś ten nalot przed czyszczeniem? Może to być wina plastiku. U ojca vectry B tak jest, że po wyczyszczeniu APC i nałożeniu odżywki plastik tak wpija, tak absorbuje, jest wysuszony w taki sposób, że odżywka się nie przyjmuje. Podejrzewam, że wina jest w tym iż ojciec psiknął na deskę taniego dezodorantu żeby ładnie pachniało, zostawił na słońcu i tak wypaliło w tym miejscu, że choćby nie wiem co zrobisz nie wyprowadzi się tego. Nalotu przed czyszczeniem nie było, dzisiaj wydaje się jak by był już mniej widoczny, aczkolwiek jeszcze troche widać te białe przebarwienia, po zastosowaniu apc nie przetarłem wilgotną MK może w tym problem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dante05 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Te APC to było gotowe do użycia czy do rozcieńczenia? Jeśli do rozcieńczenia to w jakim stężeniu? Być może za długo zostawiłeś APC na desce lub za wysokie stężenie i uszkodził się plastik. Lepiej aby najpierw wytrzeć APC wilgotną MF a potem na sucho przy czyszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbiz Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Audi LZ9Y to to czarne uni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystian320d Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Mam takie pytanko czy glinka jest konieczna? Czy wystarczy tylko dekontaminacja jakimś dobrym środkiem? Na 1 rzut oka nie mam na aucie po umyciu większych kropek asfaltu itp. Czy poorboy's white diamond bedzie ok do srebrnego lakieru? Czy można po nim kłaść od razu wosk? Jeżeli tak to jaki najlepszy sprawdzony przez Was, który nada ładny połysk? (mam świadomość, że na sreberku szału nie będzie) Ogólnie lakier mam w bardzo ładnym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Musialovsky Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Glinka jest tak tania, że nie widzę sensu pytania o konieczność. Poczytaj jeszcze forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piepia Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Krystian320d, WhiteDiamond bedzie jak najbardziej ok do srebrnego Co do wosku to szkoda zachodu bo z politury splywa on o wiele szybciej niz z dobrze przygotowanej powierzchni. U mnie na srebrnym najlepszy efekt byl po WetCoat / CanCoat albo wosku FK 1000P. Na srebrnym najlepiej wygladaja woski syntetyczne (sealanty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterro556 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Te APC to było gotowe do użycia czy do rozcieńczenia? Jeśli do rozcieńczenia to w jakim stężeniu? Być może za długo zostawiłeś APC na desce lub za wysokie stężenie i uszkodził się plastik. Lepiej aby najpierw wytrzeć APC wilgotną MF a potem na sucho przy czyszczeniu. APC było gotowe od Tuning Kingz, spryskałem MF apc , a następnie nałożyłem na MF dressing. Na innych plastikach nie było widać takich "przebarwień" tylko na desce. Może źle nakładałem to wszystko, proszę o poradę jak to zrobić poprawnie. Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 APC było gotowe od Tuning Kingz, spryskałem MF apc , a następnie nałożyłem na MF dressing. Na tę samą MF, taki duet wtarłeś w deskę? Zgodnie ze sztuką to powinieneś użyć szczotki lub pędzelka za pomocą tego wyczyścić deskę APC, następnie zetrzeć to wilgotną MF, a potem wytrzeć suchą. Jeżeli udało się wyczyści za pierwszym razem to możesz przystąpić do zabezpieczenia dressingiem. Ja do tego celu używam aplikatora ( zależenie od dressingu piankowego lub obszytego MF ), na aplikator nakładasz trochę dressingu i "wmasowujesz". Po chwili możesz przetrzeć suchą MF. Oczywiście nie wolno dopuścić do przyschnięcia APC, najlepiej jest pracować na chłodnej powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi