Kuka Opublikowano 17 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2023 9 godzin temu, analyzator napisał(a): @Rafal9304 @DZIADZIA ale robicie im jakiś pre-wash czy tak jeb jeb poczekaj pędzel? na moich czarnych skończyłoby się polerką po pierwszym razie Dlaczego skończyłoby się polerką? Też mam czarne felgi i chciałem tak samo podejść do tematu, zamiast dedykowanego do felg, załatwiać nadkola i felgi kochem GS, ale mnie zaciekawiłeś tą polerką. 1
MMCzysci Opublikowano 17 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2023 Chodzi koledze o to, żeby wstępnie odmoczyc brud przed czyszczeniem właściwym. Ja zawsze wrzucam pianę NA WSZYSTKO, potem spłukuję i aplikuję środek + pędzelkuję.Wyryte w skale z S20 FE 5G 1
przemas.p Opublikowano 17 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2023 Ja robię oprysk z Touch-Less, płukanie , good stuff alkaline wheel cleaner z pianownicy i pędzelkowanie .Nadałem z mojego fona przy użyciu Tapatalka 1
DZIADZIA Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2023 W dniu 17.06.2023 o 13:11, analyzator napisał(a): @Rafal9304 @DZIADZIA ale robicie im jakiś pre-wash czy tak jeb jeb poczekaj pędzel? na moich czarnych skończyłoby się polerką po pierwszym razie 2
PancernyDzik Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2023 Cześć, jaki gotowy produkt byście polecili do bieżącego mycia kół? Niestety sporo na rynku widzę deironów...
marcineke Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2023 @PancernyDzik czemu musi być gotowy? Ostatnio kupiłem Cleantle Tire&Wheel Cleaner Lemongrass Scenti jest gotowy , myje tym opony i felgi, ale prywatne zadbane felgi myje też ValetPro Billbery, koncentrat 1:10, fajnie domywa, fajnie pachnie no i na promocji BF kosztował 15 zł za litr.... Porównując do Cleantle 1l - 30 zł ValetPro 10l -15 zł Deironizery nie służą do codziennej pielęgnacji felg...szkoda tarcz i podwozia. Jak myjesz auto regularnie i nie masz jakiś bardzo pylących klocków to nawet APC spokojnie umyjesz, ostatnio czyściłem APC 1:10 i pędzelek i było ok. Teraz uważam że do takich rzeczy fajny jest Cleantle Industrial Degreaser, do bieżących zabrudzeń 1:10 jak coś więcej to 1:5 zamiast kwasu.... No ale zapas Billbery jest a kwas z Clean Techu 1l też na bardzo długo wystarcza.
PancernyDzik Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2023 @marcineke głównie ze względu na moje lenistwo :p. A tak serio to nie jestem profesjonalistą i mam tylko 2 auta do ogarnięcia. Też zależy mi na jak najmniejszej ilości butelek w piwnicy :p. Póki co miałem Ultracoat Magic Will i Deturner Wheel Cleaner. Jak APC to Koch Green Star mam 1:5 w butelce, też się nada?
marcineke Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2023 @PancernyDzik Rewelacyjne APC , tylko do większości elementów rozrób 1:10 bo 1:5 to za mocny...chyba że bardzo brudne, wyczyścisz tym opony i felgi .....ja nawet jak skończył mi się Bug Off to insekty APC ściągam i idzie fajnie .
PancernyDzik Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2023 Ok, właśnie mi się będzie kończyło więc zmienię proporcje na 1:10
kaka17ab Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2023 rdza na felgach - czym ruszyć żeby nie zniszczyć lakieru na nich?
MikeLBN Opublikowano 10 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2023 @PancernyDzik Do bieżącego mycia spokojnie zwykły szampon samochodowy wystarcza. Ja obecnie korzystam z Gyeon Bathe w stężeniu 1:50 i spokojnie bieżący syf zbiera. Próbowałem również CarPro Reset, CarPro Lift i Sonax Energy Foam - również dały radę. Zadbane felgi na prawdę dużo nie potrzebują @kaka17ab Deironizer. Większość dostępnych na rynku powinna dać radę
ichris Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Mam problem z jedną felgą, nie wiem co to jest, brud raczej nie, korozja czy mechaniczne zdarcie powłoki... Pod placem jest śliskie tak samo jak nienaruszona część felgi. Jeśli to mechaniczne uszkodzenie da się to jakoś naprawić? Jest to o tyle dziwne, że to jest najbardziej wklęsłe miejsce w obrysie koła... Nie wiem jak to się stało ani jak to ogarnąć. Będę wdzięczny za pomoc.
Tuptuś Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2023 @ichris Miałem coś podobnego ale było chropowate i skończyło się renowacją felgi. 1
AndrewZS Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2023 wygląda jak przyschnięty brud z klocków po myciu. Spróbuj wypędzelkować wheel cleanerem lub kwasem do felg 1
ichris Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2023 @AndrewZS Mam Excede Ultimate Wheel Cleaner ale nie wiem czy to nie będzie za słabe nawet bez rozcienczania. Spróbuję jutro i dam znać. Dzięki!
piotrek233 Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Witam, jest to gołe aluminium, pokryte klarem?? Fabryczna felga? Aluminium pod klarem się utlenia. częsty przypadek w kołach w audi VW, fordzie, bmw gdzie aluminium jest pokryte klarem 1
ichris Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2023 @piotrek233 Fabryczna felga. Auto z 2017 roku... Czyli tylko renowacja zostaje? Mam wrażenie, że to kiedyś było mniejsze Wpływa to na bezpieczeństwo czy to "tylko" estetyka? Człowiek dba, pielęgnuje a i tak wychodzą różne kwiatki, to jest trochę demotywujące... PS. Polecicie kogoś kto mógłby to naprawić w Krakowie? Wstępnie wogooglałem Tech-Mar w Kłaju. Trochę daleko ale opinie dobre.
ichris Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Okazało się, że to felga z toczonym czołem na CNC. Dostałem ofertę na przetoczenie frontu i całość pomalowanie lakierem bezbarwnym za 3 stówy. Uważacie, że warto?
pablo15005 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2023 @ichris cena dobra, tylko żeby Ci zmatowili dam gdzie jest srebrny kolor bo jak nie to odejdzie bezbarwny po czasie...
ichris Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2023 17 godzin temu, pablo15005 napisał(a): @ichris cena dobra, tylko żeby Ci zmatowili dam gdzie jest srebrny kolor bo jak nie to odejdzie bezbarwny po czasie... Napisałem do ASO, mają taką felgę w cenie 2500zł
Kuka Opublikowano 12 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2023 Jakaś szczotka równie skuteczna i delikatna jak EZ Detail EZ-GO Brush czy nie ma co kombinować i brać właśnie tą? Mam czarne felgi i każdą rysę po szczotce zaraz będzie widać. Myślałem nad nowymi szczotkami work stuffa, ale w testach widziałem, że czarną potrafią porysować.
Moderator Domel Opublikowano 12 Października 2023 Moderator Zgłoś Opublikowano 12 Października 2023 1 godzinę temu, Kuka napisał(a): Mam czarne felgi Pokaz te felgi, w sensie design, rozmiar, bo może lepsza mikrofibrowa będzie. 1
Kuka Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2023 Felgi 18", wzór jak na zdjęciu
Moderator Domel Opublikowano 14 Października 2023 Moderator Zgłoś Opublikowano 14 Października 2023 W dniu 13.10.2023 o 09:48, Kuka napisał(a): Felgi 18", wzór jak na zdjęciu Uuuuu cięzki temat, Co weźmiesz będzie robić problemy. Wszystko zależy od stopnia twojego "wyje..." w temat Jeśli liczy się czystość a rysy to nie problem na czarnych felgach - bierz wycior. Jeśli jesteś mocno wrażliwy i wolisz myc felgi raz, długo a porządnie na pewien okres czasu, masz posesje, szlauch - wybierz mikrofibrową rękawice do mycia felg. Osobiscie znam gościa z takimi felgami co myje auto raz na miesiac ale zajmuje mu to 3h bo robi kompletny proces na dwa wiadra, pady mikrofibrowe - jedzie bez pół środków - raz na miesiac całe auto. Osobiście do takich felg dobrałbym wheel wollies'a - ale zawsze starac sie nie zapuszczac felgi i myc je regularnie bo wheel wolies raczej wykorzystuje moc chemii niz swoje wlasciwosci "drapiąco-szorujące". 3
Strus Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2023 @Kuka szczotka mikrofibrowa od Soft99 1
Rekomendowane odpowiedzi