Skocz do zawartości

Coś do kokpitu

MetalMagnes

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Streat napisał:

@Vergil_PL 

smiało mozesz to kłaść 🙂 bardzo fajny produkt 🙂 

a po co chcesz go usuwać? Zwykłę APC powinno dac sobie z nim rade 

Źle wytłumaczyłem, chodziło mi o usunięcie Kocha, gdybym przypadkiem wyjechał w trackie nakładania.

W Golf 7 jest od groma piano black (no dobra, w 8 jest jeszcze więcej :P) i łatwo nałożyć go tam, gdzie nie koniecznie chciałbym 😄

• 1 miesiąc temu...

Witam. Obleciałem temat i nie znalazłem produktu dla siebie bo większość interesuje matowe wykończenie. Potrzebuje dressingu który maksymalnie przyciemni mi (twardy) plastik w mazdzie 3BM i da połysk. Zapach i antystatyczność nie ważne. Pozdrawiam.

Zaczynam moją przygodę z detailingiem 🙂

1. Czytając forum zdecydowałem się położyć w moim W211 dressing Funky Witch Mademoiselle, chociaż nie wiem czym się różni od Gentleman poza zapachem.

2. Mam do czyszczenia APC Good Staff Green TEA i Good Stuff Interior Cleaner. Czy do czyszczenia przed nałożeniem dressingu wystarczy interior cleaner, czy szorować APC. A jeżeli APC, to czy 1:20 wystarczy?

3. Czytam forum i zastanawiam się co w końcu wybrać do regularnego przecierania plastików z nałożonym dressingiem, początkowo myślałem o ADBL iQD, ale opinie, że z łatwością zmywa większość dressingów (w tym ich ADBL-owski:) ), sprawdziła, że raczej go nie kupię. Jak nie ADBL to co innego, co nie ściąga dressingu?

4. Chociaż skoro FW Mademoiselle nie przyciąga kurzu to może wystarczy czysta, sucha mikrofibra (ewentualnie lekko zwilżona)?

I jeszcze jedno pytanie

5. Czym czyścicie plastiki gdy zmieniacie dressing, APC nie jest zbyt agresywny?, może używać w/w interior cleaner, czy kupić QD ?

Będę wdzięczny za wskazówki 🙂

PS. W przyszłości będę chciał spróbować bardziej przyciemniających (Poorboys World Natural look, Koch, Shiny Garage, Detailers Magic) i nadających błysku/satyny dressingów, ale idzie zima i chcę iść w bezpiecznym kierunku gdyby mi się nie spodobało 🙂.

13 minut temu, zieloczek100 napisał:

Funky Witch Mademoiselle, chociaż nie wiem czym się różni od Gentleman poza zapachem.

Kolorem.

14 minut temu, zieloczek100 napisał:

Czy do czyszczenia przed nałożeniem dressingu wystarczy interior cleaner,

Wystarczy

14 minut temu, zieloczek100 napisał:

co nie ściąga dressingu

Delikatne rozcieńczenie APC, fibra zwilżona wodą, sucha fibra

15 minut temu, zieloczek100 napisał:

FW Mademoiselle nie przyciąga kurzu

Nie wierz w bajki. Po pewnym czasie na wszystkim się osadza.

16 minut temu, zieloczek100 napisał:

Czym czyścicie plastiki gdy zmieniacie dressing

Tym samym czym przed położeniem. Operacje się niczym nie różnią.

Godzinę temu, Strus napisał:

Delikatne rozcieńczenie APC, fibra zwilżona wodą, sucha fibra

Co masz na myśli mówiąc delikatne, 1:20 pozwoliło mi umyć długo (na prawdę długo) nieczyszczoną tapicerkę w innym, starszym mercedesie. więc zakładam, że 1:20 w przypadku Good Stuff to mocne rozcieńczenie.  Rozumiem, że rozcieńczone APC na mikrofibre i tym czyścimy, i wycieramy suchą :)? 

@Strus , wiesz, który z nich bardziej przyciemnia? - opinie są jakby podzielone :).

Powyżej zapytałem, APC czy  Interior Cleaner do czyszczenia przed nałożeniem dressingu (nigdy nie czyściłem tego samochodu chemią, jedynie przecieranie szmatką zwilżoną wodą), a gdzieś trafiłem na post, że komuś wyszły białe ślady (nie pamiętam po jakim dressingu i nie był to RRC), w komentarzach pojawiły się sugestie, że plastiki mógłby być słabo wyczyszczone. 

• Moderator
51 minut temu, zieloczek100 napisał:

komuś wyszły białe ślady

pewnie chodzi o ADBL IQD, ja ze swojej strony polecmam CT Inside Cleaner, uwielbiam go i czyszcze nim wszystko co sie da 🙂 

• Lubię to 1

W takim razie jeszcze zastanowię się, który zamówić mademoiselle  czy gentleman, chociaż ostatecznie pewnie kupię oba, tylko w tym roku muszę zdecydować się na jeden, wszystko robię na powietrzu, no chyba, że wysprzątam garaż 🙂

Już wiem żeby przed nakładaniem dressingu wyczyścić interior cleanerem.

A do bieżącego czyszczenia, interior jak rozumiem nie nadaje się, bo ściągnie mi dressing, w takim razie rozcieńczyć mocno APC (1:50, 1:80?), czy rozcieńczyć trochę interior cleaner?

@Streat, nie jest to typowy interior cleaner, jak Good Stuff, którego już kupiłem (nawet 2 butelki zamówiłem, nie zauważyłem, ze 2 razy dodałem do koszyka), który mi ściągnie dressing? 🙂

Taki super bezpieczny środek do wnętrza, którym można przelecieć tapicerkę cvzy skórę to carchem total clean. To wożę jako podstaowy środek do wszystkiego.

Zapach mi nie leży chociaż się przyzwyczaiłem to dalej go nie lubię.

Dla laika ogarnąć te wszystkie produkty nie jest łatwo, szczególnie, że każdy producent to inne nazewnictwo, 

Powyższy polecany CleanTech Inside Cleaner (domyślam się, że CT to skrót od CleanTech), ma ph11, gdzie interior cleaner który kupiłem według testów ma 7-8, nie wiem jakie to ma znacznie dla plastików. Zaletą CleanTech jest 60zł za opakowanie 5l.

Dalej polecony CarChem Total Clean ma mało testów, ale z opisu wynika, że jego odpowiednik opisany jako MultiClean (ph8 zgodnie z informacją aukcji, swoją droga oferowany w opakowaniach 250ml po 11zł na allegro, dla nowych zostanie niewielka butelka z atomizrem) to taki bardziej Interior Cleaner innych firm, więc ten powinien być delikatniejszy i cena jest całkiem przystępna jak na QD (jeżeli tak można go nazwać).

Ehh 🙂