Skocz do zawartości

Jaki preparat hydrofobowy - NW, niewidzialna wycieraczka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja używam Glass Polish podczas mycia więc spłukuje go myjką, problemu nie ma 😏

• Lubię to 2
Opublikowano
7 minut temu, zeea napisał(a):

Ja używam Glass Polish podczas mycia więc spłukuje go myjką, problemu nie ma 😏

Jakbyś mogl to opisz cały proces, interesujące 😉

Opublikowano

@Kuba1 kiedy przeprowadzam dekontaminacja, jednym z ostatnich procesem jest oczyszczenie szyb. Ściągam wodę z szyb Vikanem, szyba jest wilgotna, ale nie mokra. W tym momencie wjeżdża Glass Polish. Objeżdżam tak wszystkie szyby po czym spłukuje myjką i przechodzę do kolejnych czynności 🙂

• Lubię to 1
Opublikowano

Robię dokładnie w ten sam sposób, w mojej opinii jest to najlepsza metoda na oczyszczenie szyb z kamienia.

IMG-20241025-WA0024.jpg.edffb9b0d746ba3ab8802b2179954357.jpg

IMG-20241025-WA0022.jpg.d8eb158e7cab1d9d1ccc43dd2141b7c9.jpg

• Lubię to 4
Opublikowano

Jakim glass polishem pracuje wam sie najlepiej? Nie chodzi mi o jakieś korekty czy usuwanie rys tylko przygotowanie pod NW czy usunięcie kamienia.Jak na razie najlepiej pracowalo mi sie tym od Sonaxa ale jest drogi,od Shiny Garage ok ale lepiej jakoś recznie mi sie nim pracowało,od ADBL masakryczne docieranie.....co jeszcze warto spróbować? 

Opublikowano
54 minuty temu, menior napisał(a):

Jakim glass polishem pracuje wam sie najlepiej? Nie chodzi mi o jakieś korekty czy usuwanie rys tylko przygotowanie pod NW czy usunięcie kamienia.Jak na razie najlepiej pracowalo mi sie tym od Sonaxa ale jest drogi,od Shiny Garage ok ale lepiej jakoś recznie mi sie nim pracowało,od ADBL masakryczne docieranie.....co jeszcze warto spróbować? 

Ja sobie chwalę S99. Próbowałem też Kiro Bin złoty z ProStaffa to miałem wrażenie, ze kompletnie nic nie ruszał, tylko rozmazywał wodę na szybie w trakcie pracy. W S99 czuć jak materiał pracuje i usuwa kamień. 

@menior nie baw się w pracę na sucho i docieranie. Pracuj na mokrej szybie, wypłucz od razu, umyj szamponem i po zawodach. Wiadomo, że przy takiej pracy trochę się nachlapie na samochód więc od razu pozbędziesz się bałaganu. 

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 14.03.2025 o 15:54, blazej napisał(a):

Używacie Ultra Glaco do lusterek/kamer ?

+ czy na nowej szybie używacie też cleaner, czy od razu ipa i powłoka?

Opublikowano
19 minut temu, blazej napisał(a):

+ czy na nowej szybie używacie też cleaner, czy od razu ipa i powłoka?

To zależy, nowa nie musi być idealna (w domyśle, z nowego samochodu, bo mógł stać na dworze i się zakamienić). Jak nowa z serwisu świeżo po wstawieniu, to oczywiście, że odtłuszczenie i aplikacja, bez cudowania.

W dniu 14.03.2025 o 20:20, menior napisał(a):

@Mumins wykonuję to w garażu gdzie nie mam możliwości wyplukiwania i mycia szamponem 😉 

Ok, wczoraj pomęczyłem jeszcze trochę tego Kiro Bina Gold. Pryskałem qd na klocek, na to szedł duży groszek produktu i wypracowanie na szybie z dość dużym dociskiem. Moje poprzednie słowa o słabej mocy produktu wynikały z użytego medium - wtedy korzystałem z dołączonego do zestawu aplikatora. Zbierałem bezproblemowo mokrą mf z szamponem rinseless Kocha. 

ZdjcieWhatsApp2025-03-17o08_49.22_5862b7c5.jpg.b7b53f60f49f1244671b25af8da0c033.jpg

ZdjcieWhatsApp2025-03-17o08_49.22_1b3f6949.jpg.789ce0037b1c8a64afb2710870edbe66.jpg

ZdjcieWhatsApp2025-03-17o08_49.22_373760e4.jpg.51cd24b0efe0273f7acbfdf0e3d0940f.jpg

ZdjcieWhatsApp2025-03-17o08_49.22_4e28ab07.jpg.c9fbe639172bc93de331926a471d9d62.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano

Jak dla mnie to aplikator z Kiiro-Bin jest za miękki, z twardą kostką np. ADBL czy CarPro jest już lepiej, nie widzę różnicy między Kiiro-Bin a Soft99 Glass Compound Z, no może poza ceną 🙂 Ja to i tak zazwyczaj biorę twardego pada i jadę maszynowo a krawędzie lecę ręcznie kostką.