Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co polecicie z wymienionych : carpro Clarify czy Gyeon Glass (zwykły bez plusa)?

Chce zamówić na próbę Funky Witch i jeden w ww. tylko nie wiem który.

Opublikowano
14 minut temu, mariuszzar napisał(a):

A co polecicie z wymienionych : carpro Clarify czy Gyeon Glass

Moje subiektywne odczucie - oba płyny podobne, oba robią to, co powinny. Może Gyeon Glass posiada minimalnie większe właściwości czyszczące i jakoś przyjemniej mi się nim pracuje (właściwie nie wiem, dlaczego), ale generalnie oba są ok. 

Opublikowano

Mam Carpro Clarify, przelałem 0,5l i byłem zachwycony. Później spróbowałem Kiurlab Cleasy i jestem jeszcze bardziej zachwycony 😄 Do tego mikrofibra waflowa od Fresso.

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ktoś na szybko jest mi w stanie powiedzieć jaką średnicę ma wlew kanistra bańki 5L Kiurlab? Będę zamawiał kraniki do baniek i nie chce przestrzelić…

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć. Obecnie używam do szyb wewnątrz i na zewnątrz Tenzi Top Glass, dla mnie spoko. Do tego mikrofibra waflowa no name lub ręcznik papierowy.

Poleci ktoś coś do "głębszego" wymycia/wyczyszczenia szyby przed płynem? ( dla amatora żeby łatwo się wypracowało)

Polecany tu produkt SOFT99 Glaco Glass Compound Roll On jednak chyba był wolał coś z gąbką/kostką filcową.

Opublikowano
W dniu 3.06.2024 o 23:15, m3987mm napisał(a):

Cześć. Obecnie używam do szyb wewnątrz i na zewnątrz Tenzi Top Glass, dla mnie spoko. Do tego mikrofibra waflowa no name lub ręcznik papierowy.

Poleci ktoś coś do "głębszego" wymycia/wyczyszczenia szyby przed płynem? ( dla amatora żeby łatwo się wypracowało)

Polecany tu produkt SOFT99 Glaco Glass Compound Roll On jednak chyba był wolał coś z gąbką/kostką filcową.

Soft99 Glass Compound Z ja używałem i spoko, jeszcze coś z prostaff jest , jest kostka w zestawie 

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kiedyś było o ściereczkach Vileda. Nawet kupiłem jakieś różne kolory i zastosowania. Ale zapomniałem o nich. Wczoraj sobie przypomniałem i przetestowałem taką żółtą

Screenshot2024-06-16at09-31-15Informacjepozakupowe.png.6176942717849b9783f7876da3f1a2d5.png

I wszystkie te płyny, pianki, fibry takie i owakie są wyrzucaniem kasy w błoto. Ta ściereczka rozwaliła system. Rewelacja. Serdecznie dziękuję temu, kto o nich kiedyś wspominał.

• Lubię to 5
  • Moderator
Opublikowano
Godzinę temu, Strus napisał(a):

Rewelacja. Serdecznie dziękuję temu, kto o nich kiedyś wspominał.

Sprawdz tez Vileda PVA

W domu, aucie, lustra, meble w połysku - wystarczy woda 🙂

• Lubię to 1
Opublikowano

@Strus mam właśnie jakąś fioletowa ściereczkę z viledy i faktycznie nie zostawia mazów. Pierw myje klasycznie płynem i mikrofibra, a potem drugie podejście tylko woda i Vileda - działa to 🙃

Opublikowano
3 godziny temu, Domel napisał(a):

Sprawdz tez Vileda PVA

W domu, aucie, lustra, meble w połysku - wystarczy woda 🙂

Ta żółta też potrzebuje tylko zmoczenia. 

Opublikowano
20 godzin temu, zeea napisał(a):

@Strus mam właśnie jakąś fioletowa ściereczkę z viledy i faktycznie nie zostawia mazów. Pierw myje klasycznie płynem i mikrofibra, a potem drugie podejście tylko woda i Vileda - działa to 🙃

To pierwsze mycie jest zbędne 

Opublikowano

Serio?
Po myciu normalnie się toto wrzuca do pralki? Jeżeli jest jakieś cudowne panaceum na godzinne docieranie smug z szyb, to biere.

Wyryte w skale z S20 FE 5G

• Moderator
Opublikowano
28 minut temu, MMCzysci napisał(a):

Serio?
Po myciu normalnie się toto wrzuca do pralki? Jeżeli jest jakieś cudowne panaceum na godzinne docieranie smug z szyb, to biere.

Generalnie sama woda wystarczy do wypłukania, no chyba ze jakies cuda wianki usmolone, węglowe chcesz czyścic. Ja eventualnie jeszcze psikam APC, trę w rękach i finito. Te szmatki to taka "glinka" jakby 😄 Ale fajnie to odparowuje i doczyszcza lustra, szyby. Wystarczy potem papier bezpyłowy na dwa ruchy i szyba czysta jak łza.

Opublikowano

No popatrz, a ja zawsze się śmiałem z "cudownych" mikrofibr czyszczących bez chemii. Tej chyba jednak trzeba będzie się przyjrzeć

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 10.11.2023 o 12:45, turzol napisał(a):

ONR i żółta  fibra od Viledy dla mnie top jeśli chodzi o szyby. Szybko, wygodnie i bez smug. U mnie standardowe płyny do szyb poszły w odstawkę, czasami wspomagam się Clarify od Carpro bo jest świetny.

Hej

Jakie stężenie onr używasz do mycia szyb? Ta fibre moczysz w płynie i wycierasz? Co z docieraniem? 

Opublikowano

Chyba mogę napisać znalazłem w końcu game changera w kwestii mycia szyb. Od prawie początku mojej zajawki detailingowej szukałem najlepszego płynu do mycia szyb, przerobiłem ich na prawdę dużo co kosztowało mnie sporo. Sporo detailingowych płynów za sporą kasę nie różniło się niczym albo było nawet gorsze od płynu za grosze z Dino typu Gold drop. Ale w przypadku Bilt Hamber Trace-less kwota jaka jest podana za 1l czy 5l jest na prawdę warta wydania. Może i zapach nie jest za piękny tego płynu ale to jak łatwo i szybko i najważniejsze dokładnie się nim myje szyby to poezja.  
-Ogromna siła domywania, bez znaczenia czy ubrudzenia z efajki czy dłoni dzieci.
-Zmniejsza parowanie szyb z racji że pięknie odtłuszcza.
-Brak smug przy sprawdzaniu mocną latarką
Wiadomo że trzeba mieć świeże fibry, myślę że jak ktoś ma nadal problemy z domyciem szyb to niech kupi i sprawdzi ;D 

To nie jest żaden post sponsorowany dlatego podam moje top 3 skutecznych metod czyszczenia szyb. 

1. Bilt Hamber Trace-Less
2. Tutaj może będziecie zaskoczeni ale szmatka Vileda PVA, wypłukać w ciepłej wodzie, dobrze wykręcić i działać, ewentualnie dotrzeć fibra albo ręcznikiem bezpyłowym. Dodam  że od czasu co pokazałem w domu ten sposób to żona używa tych szmatek do okien i jest bardzo zadowolona. 
Sposób z Vileda podała mi znajoma co posiada firmę sprzątająca. 
Szmatki PVA nie są nieśmiertelnie więc należy je wymieniać co jakiś czas i pamiętać żeby prać zgodnie z instrukcja podaną na metce. 
3. Optimum No-rinse z Optisealem, może być też solo No-rinse albo Carpro Ech2o.

• Lubię to 5
Opublikowano

-Zmniejsza parowanie szyb z racji że pięknie odtłuszcza.

Wszytsko się zgadza, tylko nie to ;)
Miałem "nieprzyjemność" się o tym przekonać pewnego wiosennego wieczoru.
Opublikowano

@drufi  spróbuj sobie umyć połowę szyby trace-less a drugą połowę takim polecanym hybrid glassem i zobaczysz różnicę w parowaniu 😉 

Niestety ale nie da się uniknąć parowania szyb w 100% pozostaje jedynie używać klimatyzacji która super osusza powietrze. 

U mnie dawno jak sprawdzałem  nie sprawdziły się nawet produkty typu antifog. 

Chyba że masz jakiś sposób na mniej parujące szyby ale wydaje mi się że w specyficznych warunkach niestety pary nie da się uniknąć. 

Od siebie mogę polecić suche dywaniki, dobry filtr kabinowy i czysty odgrzybiony parownik i używać klimatyzacji 😄