canta8 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Słaby pomysł.Proponuję policzyć,ile jest firm produkujących specyfiki do samochodów,odmian wosków,sealantów,past polerskich itd itp.Ciągłe zmiany,modyfikacje,nowe wersje,nowe produkty konkretnych firm itd.itp. Zrobi sie taki bajzel,że całkowicie odstręczy od tego świetnego forum. Proponuje zmodyfikować podejście userów do forum i do współuczestników. Mając temat na przykład dotyczący wosku Collinite,liczący kilkadziesiąt stron stawiac pytanie,czy Colli jest dobre na zimę stanowi obrazę dla uczestników. I tak już teraz chcąc odszukać jakąś aktualna informację trzeba przewinąć kilkanaście ekranów z pytaniami-jakie wiadro do mycia samochodu.
Abuse Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2017 Hej, A moje pytanie odnośnie kolejności jest takie - kiedy powinno się czyścić wnętrze auta? Czy nie najlepiej zrobić to na samym początku a później wziąć się za resztę (silnik, karoseria)? Dzięki z góry
Fredi88 Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2017 Ja np nie lubie brudzic sie o upierdzielone jak stol durczoka progi... wiec najpierw myje... potem wnetrze.
kamykmm Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Jestem po dość długiej lekturze forum i już powoli zaczynam coraz więcej rozumieć chciałbym prosić o ocenę czy wszystko dobrze zrozumiałem i nie pomyliłem kolejnych etapów odnośnie mycia i nałożenia wosku na auto, oraz czy dobrałem odpowiednie środki. Pacjent to Mercedes C240 w kolorze OBSIDIAN BLACK Etap mycia: Środki: PRICKBORT MAC 124 APC NIELSEN CYCLONE SHINY GARAGE PERFECT ACTIVE FOAM SHINY GARAGE ORANGE CAR WASH CAR PRO IRONX GLINKA VALETpro YELLOW CLAY BAR 1. Zaczynam do spryskania osmolonych elementów przy pomocy Prickbort MAC 124 oraz APC Nielsen Cyclone do większych zabrudzeń 2. Czekam 3-5min aż powyższe środki zaczną działać i spryskuje całe auto pianą 3. Po spryskaniu całego auta i odczekaniu chwili zaczynam spłukiwać pianę od dołu do góry i później z góry na dół. 4. Następnie przystępuje do mycia całego auta na 2 wiadra przy pomocy rękawicy. 5. Wycieram dokładnie całe auto 6. Glinuje auto używając CAR PRO IRONX do nadania odpowiedniego poślizgu Na tym kończę etap mycia i przechodzę o etapu zabezpieczenia Etap zabezpieczenia: Środki: IPA VALETPRO ACHILLES PREP FINISH KARE 1000P HI TEMP PASTE WAX 1. Zaczynam od dokładnego oczyszczenia powieżnich przy pomocy IPA 2. Przechodzę do nałożenia cleaner VALETPRO ACHILLES PREP 3. Nakładam wosk FINISH KARE 1000P HI TEMP PASTE WAX Cieszę się pięknie umytym i świecącym autkiem
Grzechu23 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Błąd kolego... CAR PRO IRONX to nie jest produkt do poślizgu glinki. Jest to typowy deironizer, który usuwa zanieczyszczenia metaliczne. Czyli początkowa kolejność powinna być następująca: 50 minut temu, kamykmm napisał: 1. Zaczynam do spryskania osmolonych elementów przy pomocy Prickbort MAC 124 oraz APC Nielsen Cyclone do większych zabrudzeń 2. Czekam kilka minut -> spłukuje wodą pod ciśnieniem 3. Na suchą powierzchnie stosuje CAR PRO IRONX, produkt zaczyna 'krwawić', czekam kilka minut -> spłukuje wodą po ciśnieniem. 4. Teraz piana aktywna itd. 1
kamykmm Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2017 Grzechu23 Bardzo dziękuje za odpowiedź. Reszta dalej jest OK? Co w takim razie polecasz stosować do poślizgu glinki? Woda z szamponem wystarczy czy lepiej jakiś QD?
Grzechu23 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2017 Tak dalej jest OK (choć po glince można ponownie umyć/spłukać ręcznie auto, ale to każdy ma swoje praktyki) Co do poślizgu, ja używam woda + szampon i glinka ładnie się ślizga bez tarcia. Ale oczywiście możesz użyć jakiegoś QD jak i specjalnie dedykowanego produkty do poślizgu. Co kto woli..
MBORO Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2017 Szampon np. meguiarsa NXT jako poślizg do glinki super sie sprawdza, QD chyba by mi było szkoda...
Piotrek Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2017 Przed korektą może i szkoda, do innych celów według mnie tylko dedykowany lubrykant. Szczególnie ważne przy delikatnych lakierach. Kilku dedykowanych lubrykantów już używałem i warto, szczególnie, że nie są to jakieś wielkie koszty. MI najbardziej do gustu przypadł Sonus Glyde i Gyeon Clay Lube. Ten drugi szczególnie tanio wychodzi w koncentracie.
Enricooo Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2017 Jako poślizg może być również ADBL clay glide
Moderator Domel Opublikowano 21 Października 2017 Moderator Zgłoś Opublikowano 21 Października 2017 Lary znowu w formie:
cesarz Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2017 Pytanie - kupiłem zachwalany Koch GS. PRóbowałem umyć nim auto - spryskałem odczekałem 5 minut, zmyłem myjką ciśnieniową. Wieksze zabrudzenia zeszły ale została po teh chemii taka "powłoka" z brudu. Jak kurz wychnięty wyglądająca. Spryskałem jeszcze raz - to samo. Steżenie 1:10 W środku umyłem jeden plastik ale też po nim zostały te smugi/brud więc dałem sobie spokój i wytarłem to ciepło wodą. Co robie źle? Może to działa tylko z pianownicą a nie ze zwykłym opryskiwaczem :)? Takim o: https://www.pielegnacjaaut.pl/shiny-garage-butelka-z-pusta-etykieta-1l
Pływak Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2017 Standard, że zostaje film w z brudu. Jak by samo mycie bezdodykowe załatwiało sprawę nikt by nie prowadził dywagacji na temat szamponów rękawic i mycia na dwa wiadra
biahh11 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2018 Witam. A jaki osuszacz po myciu przed suszeniem do zerwania filmu wodnego aby więcej wody zeszło stosujecie? I czy w ogóle stosujecie?
Grzechu23 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2018 Porządny sprawdzony ręcznik do osuszania i nie trzeba stosować żadnych specjalnych 'osuszaczy' w płynie. Niektórzy jeszcze pomagają sobie dmuchawą do liści w celu wydmuchania wody ze szczelin.
Qlimaxss Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2018 @biahh11 Niektórzy stosują metodę na opłukania wodą z węża ogrodowego. Podobno mniej wody i idzie szybciej osuszanie auta .Dokup ADBL Ssw i będziesz zadowolony;)
Tommy Lee Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2018 52 minuty temu, biahh11 napisał: Witam. A jaki osuszacz po myciu przed suszeniem do zerwania filmu wodnego aby więcej wody zeszło stosujecie? I czy w ogóle stosujecie? Do tego nadaje się wspomniany ADBL SSW, Unique Iris, SG Wet Protector, Gyeon Wet Coat lub wodorozcieńczalne QD np. Meguiars Last Touch.
Fredi88 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2018 26 minut temu, Qlimaxss napisał: @biahh11 Niektórzy stosują metodę na opłukania wodą z węża ogrodowego To samo napisałem w tym temacie tuż przed tobą ale jakoś dziwnym trafem post wyparował ...
biahh11 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2018 Bardzo mi się podoba ten adbl ssw i na pewno będę go stosował. Ale czy możecie podać przykład jakiegoś dobrego osuszacza rozcięczalnego i aplikowanego opryskiwaczem ogrodowym? Chciałbym o tym czysto poglądowo poczytać i zgłębić wiedzę.
Moderator Domel Opublikowano 11 Stycznia 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2018 43 minuty temu, biahh11 napisał: Bardzo mi się podoba ten adbl ssw i na pewno będę go stosował. Ale czy możecie podać przykład jakiegoś dobrego osuszacza rozcięczalnego i aplikowanego opryskiwaczem ogrodowym? Chciałbym o tym czysto poglądowo poczytać i zgłębić wiedzę. Co sie tak uparłeś na te osuszacze ? pic na wodę fotomontaż. Fizyki nie oszukasz. SSW możesz nakładać na mokry lakier. Czyli myjesz na dwa wiaderka, spłukujesz, aplikujesz SSW i wycierasz do sucha. 47 minut temu, biahh11 napisał: czy możecie podać przykład jakiegoś dobrego osuszacza rozcięczalnego i aplikowanego opryskiwaczem ogrodowym? te: Godzinę temu, Tommy Lee napisał: Unique Iris, SG Wet Protector, Gyeon Wet Coat lub wodorozcieńczalne QD np. Meguiars Last Touch.
Moderator BiałyGTi Opublikowano 11 Stycznia 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2018 to ja polecę "CarChem Rinse Aid" bardzo fajny osuszacz po myciu dodatkowo lekko nabłyszcza
biahh11 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2018 42 minuty temu, Domel napisał: Co sie tak uparłeś na te osuszacze ? pic na wodę fotomontaż. Fizyki nie oszukasz. SSW możesz nakładać na mokry lakier. Czyli myjesz na dwa wiaderka, spłukujesz, aplikujesz SSW i wycierasz do sucha. te: Nie uparłem ;-) używał nie będę, tylko ssw bo mega efekt daje. Tak jak pisałem tylko ciekawość i pogłębienie wiedzy. Jeszcze jedno pytanie. Tym razem odnośnie pian aktywnych. Nie mam możliwości nanoszenia pianownicą+myjka a nanoszenie ręcznym opryskiwaczem średnio mi się podoba. Chciałbym nanosić pre wash opryskiwaczem ogrodowym 6l tak żeby zmoczyć nim auto a nie nanosić pianę. Czy jest jakaś metoda na rozcięczanie żeby był skuteczny taką metodą oprysku? Kilka razy myłem auto na myjni gdzie tak nakładali pre wash. Czytałem posty odnośnie pian aktywnych i opryskiwaczy ale nie znalazłem odpowiedzi.
Moderator Domel Opublikowano 11 Stycznia 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2018 do takiego prewasha wystarczy Ci opryskiwacz ogrodowy np Marolex Shiny Garage Citrus Prewash - dedykowany post i test w dziale testy
Rekomendowane odpowiedzi