rudi0018 Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2020 Zdjęcia kropel dziś po deszczu, maska w miarę czysta, tzn tylko kurz na niej był, żadnej jazdy w deszczu. Od ostatniego mycia około 60km minęło.
Moderator Streat Opublikowano 18 Lutego 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2020 w sumie fusso i vision tylko zyje, reszta dogorywa co jest dziwne
MMCzysci Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2020 @rudi0018, czy mógłbym prosić Cię o dodanie fotek Fusso z bliska? Od jakiegoś czasu na Citroenie dość słabo kropluje i nie czaje, w czym rzecz. na smarcie nałożony tydzień wcześniej, w dodatku bez ipy, wygląda lepiej. Przebieg symboliczny (około 1400 km, głównie przy słabej pogodzie).Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka 1
damiano2007 Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2020 @rudi0018 mega dziwne... Wszystko to co nie jest polimerem zdechło... Gdzie na codzien garażujesz furę, stoisz?
damiano2007 Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2020 W dniu 11.01.2020 o 10:00, rudi0018 napisał: Data aplikacji: 09.01.2020r. Przebieg: 184490km @Strus pierwsza strona. 1
Strus Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2020 No tu jest mega zagadka. Wszyscy obecni wiedzą jakie jaja się u mnie dzieją. A fusso (2019) leży u mnie już 5 miesięcy i końca nie widać. Moonlight chyba ze 3 miech leżał. Can Coat też sporo ponad 2. Co tu się odwaliło to nie mam pojęcia
Eidos71 Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2020 Wyraźnie jest coś nie tak. Z użytych w teście posiadam i aplikowałem: Moonlight (pierwszą butelkę kupiłem zaraz po premierze w PL, teraz mam trzecią), CanCoat (stara i nowa wersja), CQuartz Lite, Fusso i 9h MrFix (w obu wersjach). Moonlight aplikowałem na czysty lakier i na Essence. Nigdy żaden z tych produktów/powłok lite nie zszedł mi tak szybko z lakieru. Co prawda trzecia butelka Moonlight, którą kupiłem chyba pod koniec roku, jeszcze nie została otwarta, ale pozostałe dwie miały trwałość 6-9 miesięcy. CanCoat w obu wersjach też wytrzymywał 3-6 miesięcy (zależnie od warunków użytkowania i parkowania samochodu, oraz od pory roku) - ale żeby w ciągu miesiąca wszystko padało...? @rudi0018 - będziesz drugim w historii forum, po @Strus właścicielem auta, którego lakier nie lubi większości produktów zabezpieczających... 2
D@ViD Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2020 A ja dodam od siebie coś do tematu powłoki FX Protec Vision. Aplikacja w 03.05.2019r. Dystans jaki zrobilem to jakies 8 tys km. Wiadomo mało jeżdżę, dbam i myje często , ale powloka siedzi świetnie - ponoc lubi ona częste kąpiele, wiec chyba jestesmy idealnie dobraną parą Nawet po takim czasie, dzis zauważyłem, że look jest po niej na prawde super Musze przyznać, że spostrzeżenie z testu @rudi0018 są słuszne. Powłoka Vision tak jakby mniej łapał brud i kurz. Wczoraj pojeździłem w deszczu po mieście, a auto tak dzisiaj sie prezentuje. Na prawdę jest to dla mnie na ta chwile NR. 1 jeśli chodzi o powłokę LITE @rudi0018 sory za zaśmiecenie twojego watku/testu moim Peżo, ale nigdzie indziej nie ma tematu dot. FX Protec Vision C-12 1
rudi0018 Opublikowano 19 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2020 @damiano2007 Auto przeważnie stoi na dworze pod domem, mieszkam na wsi, nie jest garażowane. @Strus Każda aktualizacja ma podaną datę, ilość dni, przebieg i stan licznika. @Eidos71 Chyba tak, bo co nie położę to krótko siedzi, to samo z testem wosków, po prostu masakra. Dlatego też chcę przeprowadzić kolejny test na tej masce, ale już w lepszych warunkach atmosferycznych i dodatkowo w tym samym czasie zaaplikować te powłoki na drugie auto, aby mieć porównanie. A co do moonlight, podeślę na testy koledze @Streat, ponieważ ma nową butle i porówna. 2
Pioter83 Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2020 @rudi0018 pytanie o usunięcie powłoki. Jak będziesz usuwał powłokę vision to wystarczy zrobić to używając pasty finishowej i pada finishowego czy trzeba coś mocniejszego?
rudi0018 Opublikowano 19 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2020 @Pioter83 Nie mam pojęcia, jeszcze nie miałem okazji usuwać powłok, a tym batdziej tej konkretnej, to pytanie bardziej do użytkowników, którzy to robili. Ale wnioskując z innych tematów raczej to powinno wystarczyć 1
Pioter83 Opublikowano 19 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2020 Wklejam odpowiedz od FX protect o usunięciu powłoki Vision. "Aby usunąć zaaplikowanego Visiona z powierzchni to delikatny one step wystarczy. Sporo też zależy czy jest to świeżo zaaplikowana powłoka czy już po dłuższym czasie i zbliża się koniec jej działania- wtedy z pewnością delikatnym finishem usuniemy pozostałości "
rudi0018 Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2020 Aktualizacja - Czwarte mycie auta od aplikacji powłok. Data: 28.02.2020r. - 50 dni Przebieg: 186090km - 1600km Na Pre-Wash użyta została piana Bilt Hamber Auto Foam w oprysku (80ml/2l), a do mycia właściwego po raz kolejny użyłem szamponu od RRC neutralnego (25ml/10l) Zachowanie wody na masce po kilkunastu sekundach od zakończenia mycia: Moonlight umarł całkiem, żadnego zrzutu wody. mr.fix oraz tenzi quartz coat radzą sobie najgorzej, jednak po około minucie ich część maski jest sucha. Kolejne w zestawieniu są CanCoat, a następnie K2 Gravon Lite oraz Cquartz lite i tu miłe zaskoczenie, bo gravon lite naprawdę dobrze sobie radzi i podczas jazdy bardzo przyjemnie zrzuca wodę. Fusso i Fx protect Vision na podobnym poziomie i radzą sobie dalej najlepiej ze wszystkich! 6 3
menior Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2020 Chyba z pewna seria Moonlighta cos nie tak Ja zakupilem tego lata,dalem narazie na felgi i.....efekt zaden,Rims detailer wiele lepiej dziala,niebawem naloze na cale auto i zobaczymy
Strus Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2020 @menior miałem to samo z Moonlightem na felgach. Zjechał chyba po 2 tygodniach kompletnie. A felgi po deironie i pełnym odtłuszczaniu były W dniu 2.03.2020 o 17:46, rudi0018 napisał: RRC neutralnego On mocno zaburza hydro. Trzeba go albo dłuuuugo wypłukiwać albo po prostu następnego dnia hydro sprawdzić
menior Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2020 @Strus Czyli jak Na felgach sie nie trzyma wcale a na karoseri do pol roku Rims detailer w porownaniu polozony byle jak a hydro jak po powloce
Strus Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2020 2 minuty temu, menior napisał: a na karoseri do pol roku A tego to nie mogę potwierdzić Z wiadomych powszechnie przyczyn mojego szlachetnego lakieru
KUBA46 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2020 @rudi0018 Kup CarPro Reset. Nie zaburza hydro, mega dobrze myje.
rudi0018 Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 @Strus @KUBA46 tylko mam wrażenie, że hydro lepsze niż po ValetPro, wiec ja już sam nie wiem jak to jest, CarPro reset, fxprotect żółty, ale czy one będą nadawały się na fusso, czy go zjedzą.
Gozdziu23 Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 Wniosek jest taki, że nie warto przepłacać, fusso jest do wszystkiego, na wszystko i trzyma hydrofobowość. Koniec dyskusji, nie ma po co robic testów FUSSO OVERPOWER Może reset by pomógł jest w miare neutralny dla powierzchnii, jak nic nie zrobi bedziesz mial fajny szampon 1 2
ghost Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 6 tygodni to u mnie zwykły wosk Dodo Juice wytrzymuje. A tu powłoki zdechły po 7 10 godzin temu, Gozdziu23 napisał: Wniosek jest taki Po czymś takim to strach jakiekolwiek wnioski wyciągać
rudi0018 Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 @ghost @Gozdziu23 @KUBA46 @Strus @menior Kupuje szampon do powłok, jaka jest różnica między CarPro reset a żółtym fx protect? Który będzie lepszy? Patrząc na cenę i wydajność wybrałbym fx protect.
ghost Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 12 minut temu, rudi0018 napisał: jaka jest różnica między CarPro reset a żółtym fx protect? Nie mam bezpośredniego porównania obu, więc tu niewiele pomogę. Jedynie mogę powiedzieć, że reset to sprawdzony klasyk, ale niestety drogi. Jest pH neutralny. FXa przetestowałem tylko zielonego. Pomarańczowy, w opisie odtłuszczający, więc możlowe, że lekko zasadowy...
KUBA46 Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2020 @rudi0018 Dla mnie osobiście FX żółty w podanym stężeniu niezbyt się sprawdza. Trzeba lać go troche bardziej na bogato. Po 2 myciach FX, wróciłem do Reset. Lepiej mi się nim pracuje.
Rekomendowane odpowiedzi