Jump to content

BMW e46 OXFORDGRUEN - akcja przedzimowa

Recommended Posts

Posted

Cześć 🙂 

Ostatni dzień wolnego przed pracą, więc myśląc przyszłościowo chciałem sobie zabezpieczyć auto już z myślą o zimie. Nie będę zanudzał szczegółami, po prostu później mogłoby być ciężko, zwłaszcza z planem utwardzenia się primera przez noc. Poza tym byłem ciekawy Moonlighta na moim lakierze, kupiłem go już dawno temu i nie było okazji założyć. Jakieś 1,5 miesiąca temu bawiłem się letniakiem w postaci Bilt Hambera Hydra Wax, który po kilku trasach w ogromnym deszczu trochę się osłabił. Dodatkowo osłabiło go położenie na HD Speeda bez wymywania. Przez ten czas dawał świetny look, więc jeśli się nie sprzeda z giełdy to się nie obrażę 🙂  

Mała dygresja. Testuję ostatnio różne qd do "samodzielnego montażu" w postaci mix'u Ech20+Reload i qd z koncentratu Wolfganga. Są to produkty tak tanie i dające tak dużo do wyglądu i hydro, że w lato na dobrą sprawę nie trzeba dawać nic pod spód. No, ale dobrze wiemy, że nie o to chodzi, tylko o zabawę z woskowania, więc mam nadzieję, że uda mi się zrealizować swoje woskowe cele na przyszły sezon (HDC już jest, dzięki jeszcze raz @Tomas22 ). 

Ogólnie akcja idalnie pasująca do idei "Wash&Wax". Miało być mycie, mizianie maszyną i zabezpieczenie. Nie trzeba było walczyć o usuwanie rys. Coś się znalazło, ale HD Speed super usunął ostatnim razem "love marks". Z pojedynczymi grubszymi rysami widocznymi tylko pod odpowiednim kątem i w odpowiedniej barwie światła już skończyłem walczyć - szkoda lakieru, bo nie będę bo każdym przejściu kota polerował to co zostawił po sobie:

IMG-8005.jpg

Zaczynamy:

Samochód nie był bardzo brudny, więc mogłem zacząć działać bez wcześniejszego mycia. Dwa wiadra klasycznie, do tego szampon aktywny Autoland (super śliskość) i piana Autobrite Magifoam (mój nr 1, wszystkie inne poszły w kąt). 

No ale jeszcze wcześniej zróbmy dekontaminację. W sumie to to równie dobrze mogłem to pominąć (proszę mnie nie palić na stosie), bo na lakierze nie było żadnych zanieczyszczeń. Glinkę pomijam, jednak dla pewności pryskam auto chemią (PRICK+GS Iron Remover), coś pewnie się wbiło więc niech się rozpuści. Chemia trafia również na felgi, tutaj znacznie więcej zanieczyszczeń z pylących klocków. 

IMG-8112.jpg
IMG-8115.jpg
IMG-8117.jpg
IMG-8118.jpg
IMG-8119.jpg
IMG-8121.jpg
IMG-8123.jpg
IMG-8124.jpg
IMG-8125.jpg
IMG-8126.jpg
IMG-8127.jpg
IMG-8129.jpg

Pędzelkuję felgi:
IMG-8130.jpg
IMG-8131.jpg
IMG-8132.jpg
IMG-8133.jpg
IMG-8134.jpg
IMG-8135.jpg

Wyczyśćmy opony:
IMG-8136.jpg
IMG-8137.jpg
IMG-8138.jpg
IMG-8139.jpg

Jeśli dressing jeszcze siedzi to piana szybko schodzi, jednak czyści równie dobrze. 
IMG-8140.jpg

Chemia działa już w sumie ponad 10 minut, więc pora na spłukanie:
IMG-8141.jpg
IMG-8142.jpg
IMG-8143.jpg
IMG-8145.jpg
IMG-8146.jpg

Jak się bawić to się bawić, robię turbo pianę. 
IMG-8147.jpg

Lecimy z turbopianą na auto. PA to mistrzostwo ❤️
IMG-8148.jpg
IMG-8149.jpg
IMG-8151.jpg
IMG-8152.jpg
IMG-8153.jpg
IMG-8154.jpg
IMG-8156.jpg
IMG-8157.jpg
IMG-8158.jpg

IMG-8161.jpg

Piana sobie działa, a do wody z szaponem wrzucam dwie rękawice. CarPro Hand Wash Microfiber Mitt i chińczyka. Ta druga do dołów drzwi i zderzaków 🙂
IMG-8162.jpg
IMG-8163.jpg
IMG-8164.jpg
IMG-8165.jpg

Co miało spłynąć to spłynęło, płukamy.

DLUX jak nowy 🙂 
IMG-8166.jpg
IMG-8167.jpg
IMG-8168.jpg

Od razu myję. Mycie jak mycie. Pół elementu, płukanie, nabranie szamponu i tak całe auto. 
IMG-8169.jpg
IMG-8170.jpg
IMG-8171.jpg
IMG-8173.jpg

Pora na chińczyka 🙂 
IMG-8175.jpg
IMG-8176.jpgIMG-8177.jpg

Płukamy. Maska po QD trzyma się rewelacyjnie. Jaki to QD? Odpowiedź później. Reszta ładnie tafluje, posprawdzałem ręką newralgiczne miejsca za kołami i gładziutko 🙂 
IMG-8179.jpg

Wjazd do garażu i suszenie 🙂 W roli głównej CarPro DHydrate. Super ręcznik, pracuje na zmianę z WS Monster 🙂 
IMG-8180.jpg
IMG-8181.jpg
IMG-8182.jpg

Szybka inspekcja. Coś tam jest w kilku miejscach jak się wpatrzeć w ultramocną latarkę LED z Allie (bez sarkazmu, serio pokazuje wszystko).
IMG-8183.jpg
IMG-8184.jpg

Tutaj już czeka kombinacja. Żółty NAT+ CarPro Esence + do docierania Gyeon Bald Wipe. 
IMG-8185.jpg

Dla pewności przecieram WipeOutem od RRC przed pracą. Co jak co ale produkt mega udany. 
IMG-8187.jpg

Dodatkowo oklejam uszczelki. Szkoda brudzić pada. W tej roli taśma od CarPro. Świetna jest 🙂
IMG-8188.jpg
IMG-8189.jpg
IMG-8190.jpg

Jeden strzał na pada z ECH20 w celu impregnacji.
IMG-8191.jpg

Na początek dużo za dużo pasty, no ale pad musi się dobrze zaimpregnować pastą. 

Maszyna to Krauss DB5800s, idealny do domowych zastosowań. 
IMG-8193.jpg

Przyklepanie pasty na połowie maski.
IMG-8194.jpg

Rozprowadzenie na jedynce.
IMG-8195.jpg
IMG-8196.jpg

Obroty na 5.
IMG-8197.jpg

No i praca docelowa. Pasty na pierwszy raz było za dużo, później idealnie dozowałem i wypracowywałem pastę praktycznie do zera.
IMG-8198.jpg
IMG-8200.jpg
IMG-8201.jpg
IMG-8202.jpg
IMG-8203.jpg

Fibra od Geona działa świetnie, super dociera nawet dużą ilość pasty.
IMG-8204.jpg
IMG-8205.jpg

W latatce jest fajnie.
IMG-8206.jpg
IMG-8208.jpg
IMG-8209.jpg
IMG-8210.jpg

Widocznie od razu podbija szklistość. 
IMG-8211.jpg

Lecę sobie kolejne elementy, luźna praca. Całość około 1,5h. Kilka zdjęć z inspekcji w trakcie. Rewelacyjna jest ta pasta, super wykańcza, może coś ukrywa, może nie-who cares. 
IMG-8212.jpg
IMG-8213.jpg

A co to? No niestety nie da się uniknąć takich kwiatków 😕 
IMG-8215.jpg

Kilka przejazdów i nie ma 🙂 
IMG-8216.jpg

Kolejne elementy i tak do końca.

IMG-8250.jpg
IMG-8217.jpg
IMG-8218.jpg
IMG-8219.jpg
IMG-8220.jpg
IMG-8221.jpg
IMG-8222.jpg

Konieeec polerki. Wyjazd na słońce w celu inspekcji. Jest super 🙂 

IMG-8223.jpg
IMG-8226.jpg
IMG-8228.jpg
IMG-8229.jpg
IMG-8231.jpg
IMG-8243.jpg
IMG-8248.jpg

Na ten dzień to było na tyle. 

12h później czekają kolejni zawodnicy. Dzięki @paperson za rady 🙂 
IMG-8263.jpg

Od razu napisze, że ten aplikator to porażka. Strasznie się zniekształca i ciężko się nim pracuje. 
IMG-8264.jpg
IMG-8265.jpg
IMG-8266.jpg 

Docieram fibrą od @CAR CRAZY, super do docierania powłoki za rozsądną cenę. 
IMG-8267.jpg

Inspekcja:
IMG-8269.jpg

Lustereczko jak się patrzy.

IMG-8271.jpg
IMG-8273.jpg

Tak się zapędziłem z aplikacją, że nie zrobiłem więcej zdjęć. W sumie nic ciekawego, element po elemencie. Oczywiście z jakimś ładnie pachnącym letniakiem byłoby przyjemniej, jednak nie przeszkadza mi "powłokowy" zapach 😉 

Lakier to nie wszystko. Szyby ogarniam Carchem Clarity Gass Cleaner. Świetny płyn z NW. Na bocznych siedzi jak zły. 

IMG-8252.jpg

Na opony ADBL Tire Dressing. Używam go na grubsze akcje, na codzień lecę CarPro Perl - jest szybszy .
IMG-8256.jpg
IMG-8257.jpg
IMG-8258.jpg
IMG-8262.jpg

Perl na plastiki. 
IMG-8298.jpg
IMG-8299.jpg
IMG-8300.jpg

Wnęki lecimy tajemniczym QD o którym pisałem wcześniej. Jest świetny, a do tego kosztuje grosze. 

IMG-8301.jpg
IMG-8302.jpg

A co to w grillu się znalazło?
IMG-8303.jpg

Mothers i po kłopocie.
IMG-8308.jpg

Wydechowi też się dostało.
IMG-8309.jpg

Środek prałem 2 tygodnie wcześniej więc nie było za bardzo co robić. Szybkie odkurzanie i niezawodny @ADBL IQD LE. 
IMG-8310.jpg

Koniec zabawy. Finalna inspekcja:

IMG-8311.jpg
IMG-8312.jpg
IMG-8313.jpg
IMG-8316.jpg
IMG-8318.jpg
IMG-8319.jpg
IMG-8284.jpg
IMG-8286.jpg
IMG-8289.jpg
IMG-8292.jpg
IMG-8293.jpg 
IMG-8294.jpg
IMG-8295.jpg

Jestem bardzo zadowolony z efektów pracy, jednak nie sztuka coś zrobić przy zadbanym lakierze.

Temu kto dotrwał do końca moich wypocin gratuluję 😛 Pozdrawiam wszystkich maniaków. 

• Lubię to 19
  • Super 12
Posted

@lukeu kozak robota i Kozak kolorek fury 😉

Oprócz HDC możesz mieć coś więcej ode mnie 😁 zdaje mi się że wlepa bestseller na pianownicy też była zrobiona u mnie 😁

• Super 1
Posted

Super zrobiona robota. BMW błyszczy się meeega 🙂 . Jedyne do czego się doczepię to brak rękawiczek, szkoda skóry jakby się Ci coś rozlało ;). Powiedz mi czy maska była malowana? Nie widzę odbić od kamieni 😅. Tac system na tym lakierze zrobił piękną robotę.👍

Posted

@Bartek3723 miałem pod ręką Perla 1:1, którego używam też do opon 🙂 

@Lukasz-odkrywca co do rękawiczek to racja, mam nawet paczkę w garażu, jednak jakoś wypadło mi z głowy, żeby je zakładać. Na szczęście mam sprawne atomizery, więc nic nie kapie na palce 🙂 Co do maski to malował ją Niemiec, do mnie przyjechała z jego podwórka już w takim stanie. 

Posted

@lukeu Oj wkręcił  się widzę Pan w relacje na forum 😁. Kosa wygląd 😊. Nie mów chop z tym Bilt hamberem:P Bo zbliża się kolejna wypłata🤣😉. Jakiś link do tych fibr   do docierania powłok bo planuje tez taki sam manewr na Stilo 🤣😉

Posted

@Bare Shine Dzięki, to w tym chodzi 😉 

@Qlimaxss Sam lubię oglądać wszystkie relacje, więc jeśli mogę dołożyć coś od siebie to czemu nie 🙂 Co do BH to trzeba było się nie oszukiwać i wziąć też jego przy zakupie DSW 😜

Fibry:

https://showcarshine.pl/polerowanie-czyszczenie/showcarshine-microfiber-terry-towel-red-40x40-ipa-powloki-szyby.html

https://showcarshine.pl/polerowanie-czyszczenie/showcarshine-microfiber-grey-400-gsm-laser-cut.html

• Dziękuję 1
Posted

Super robota! Jak ja uwielbiam ten kolor. W cieniu taki niepozorny, a w Słońcu robi robotę.

Pozdrowienia od starszej siostry w kolorze Farngruen.

image0011.jpg.bbf83d5e8ff9eef9bbc66d3af84eedf8.jpg

• Super 1
Posted

Nie chce mi się wierzyć w te 12000mAh.
Ja w rowerze używam Panasonic 3400 mAh i to jest realna pojemność.
Fajna latara chyba się skuszę, gość ma też widzę z trzema ledami

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Posted

Look test po tygodniu 🙂

Siadło lepiej niż się spodziewałem. Jak na typowo zimowe zabezpieczenie to wygląd jest genialny. Dodatkowym atutem jest to, że nie ciągnie kurzu mimo, że był tyle "miziany" fibrami.

IMG-8456.jpg
IMG-8457.jpg
IMG-8460.jpg 
IMG-8461.jpg

Posted
5 godzin temu, lukeu napisał:

Jak na typowo zimowe zabezpieczenie to wygląd jest genialny.

Bo tekst o zimowym zabezpieczeniu to echo dawnych czasów. Obecnie rynek produktowy jest bardzo bogaty, a dostępne LSP są ciągle ulepszane, to złoty wiek dla detailingu 🙂

Mówiłem, że Moonlight daje świetny look, myślę, że jest w stanie zawstydzić wyglądem i łatwością aplikacji nie jeden wosk konkursowy. Tylko ten zapach, szkodliwe fuj 😉

PS świetna robota

• Dziękuję 1
Posted

Mała aktualizacja. Auto po aplikacji nie było narażone na wodę, wczoraj przejechałem 50 km w deszczu i kropling przedstawia się następująco:

IMG-8539.jpg
IMG-8540.jpg
 IMG-8541.jpg

oraz krótki filmik z myjki:

• Super 2
  • 6 months later...
Posted

Dokładnie w dzień dodania oglądałem tę relację, ale postanowiłem sobie odświeżyć. Genialna robota, jak i kolor wozu 🙂 Jednocześnie profesjonalnie i bez napinki - super!

• Lubię to 1
Posted

@Qlimaxss siedzi jak nowy. Jakbym widział, że nie zrobię jakiegoś giga przebiegu to bym nałożył coś lżejszego 😛  Na woskowanie jeszcze nie było czasu, ale jak się wezmę to trzeba będzie go drzeć - fajne woski czekają 🙂