karacz Opublikowano 6 Stycznia Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia U mnie dzisiaj pierwszy raz z BH TL i Koch PW. Zrobiłem 1,5l roztworu około 1,5% TL z ciepłą wodą i jeśli chodzi o ilość to za dużo- na spokojnie 0,7-1l na auto by wystarczyło, a chyba za mało dodałem TL, ponieważ został delikatny film drogowy na klapie bagażnika i przednich drzwiach, następnym razem wrzucę 2% i zobaczę. Auto myte przed świętami metodą bez wody, a potem bezdotyki kilka razy. A zrobione z tysiąc kilometrów z czego ponad tydzień stało pod chmurką. Najpierw poszedł oprysk można powiedzieć, że dwie warstwy z uwagi na ilość specyfiku w opryskiwaczu, po chwili aktywna piana z myjni, potem płukanie normalne, a następnie pora na Kocha PW (na 1L wrzucone około 30ml). I znowu trochę za dużo, spokojnie 0,5l bym obskoczył auto, więc poszły dwie warstwy i kabina prysznicowa też swoje dostała xD a na sam koniec płukanie ostatnim programem z myjni(nabłyszczanie) i po dwóch kilometrach do mieszkania auto praktycznie suche oprócz tylnej klapy i szyby. Wrzucam fotki, boki oddają, ale wiadomo czarny, choć lakier niedbany przez poprzednich właścicieli. Poniżej fotki przed i po, chociaż zapomniałem zrobić tego co się nie domyło na przednich drzwiach.
blazej Opublikowano 8 Stycznia Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia W dniu 4.01.2025 o 20:16, DZIADZIA napisał(a): Moje spojrzenie https://youtu.be/Ltya2xbsyvM Dzięki, później obejrzę. Ogólnie, jak często stosujecie na swoje zabezpieczone ceramiką auta TFR? Co któreś mycie, raz w miesiącu, rzadziej?
Rafal9304 Opublikowano 8 Stycznia Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia Wcale Regularne mycie neutralną pianą i szamponem, co miesiąc (w lecie co dwa) mycie kwaśną pianą i kwaśnym szamponem TFR wrzucam tylko na strasznie brudne gruzy bez żadnego zabezpieczenia. 3
Partner forum CAR CRAZY Opublikowano 8 Stycznia Partner forum Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia @blazej Ja najczęściej stosuje BH Touch Less: leci przed każdym myciem ręcznym lub przed Rinslessem. Przerwy są tylko wtedy jak mam na testy coś nowego to na 1-2 mycia leci jakiś inny pre wash 1
blazej Opublikowano 8 Stycznia Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia A czy wrzucacie "piany" opryskiwczem, nie pianownicą, ma jakikolwiek sens?
xadamx Opublikowano 8 Stycznia Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 9 minut temu, blazej napisał(a): A czy wrzucacie "piany" opryskiwczem, nie pianownicą, ma jakikolwiek sens? To zależy co to za pianownica i jaka pora roku. Pianownica z myjki dodatkowo rozrzedza roztwór. Latem, jeśli myjesz pod chmurką, piana dłużej się utrzymuje na karoserii niż oprysk.
Partner forum CAR CRAZY Opublikowano 8 Stycznia Partner forum Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia @blazej 45 minut temu, blazej napisał(a): A czy wrzucacie "piany" opryskiwczem, nie pianownicą, ma jakikolwiek sens? Przyjmując że w obu przypadkach stężenie PIR jest wyliczone i jest takie same to każda piana wrzucona jako oprysk zadziała szybciej niż spieniona. Jedyny minus to fakt że wersja w oprysku szybciej odparowuje, szczególnie latem trzeba na to uważać.
DZIADZIA Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia W dniu 8.01.2025 o 09:35, blazej napisał(a): Dzięki, później obejrzę. Ogólnie, jak często stosujecie na swoje zabezpieczone ceramiką auta TFR? Co któreś mycie, raz w miesiącu, rzadziej? Unikam 1
karacz Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia W dniu 8.01.2025 o 13:51, CAR CRAZY napisał(a): @blazej Ja najczęściej stosuje BH Touch Less: leci przed każdym myciem ręcznym lub przed Rinslessem. Przerwy są tylko wtedy jak mam na testy coś nowego to na 1-2 mycia leci jakiś inny pre wash Czyli co ile? bardziej co tydzień czy miesiąc?
blazej Opublikowano 29 Stycznia Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia No właśnie, jak często stosujecie pianę?
makazkinn Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia Coś zamiast Citrus Foam2 z oprysku w przypadku zabezpieczonego auta ceramiką/woskiem? Mam wrażenie, że zimą jednak CF2 niedomaga trochę, nie chciałbym też używać TFRa przed każdym myciem. Auto zawsze myję oprysk + rinseless
czester Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia @makazkinn Może po prostu APC od Kocha
makazkinn Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 4 minutes ago, czester said: @makazkinn Może po prostu APC od Kocha Rozumiem, że masz na myśli GSa? W jakim rozcieńczeniu go dać na oprysk? 1
MMCzysci Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 1:10 nawet możesz zrobić zimą.Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
analyzator Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia Piana co każde mycie ręczne Jak doły są brudne to oprysk dołów z APC Na to piana. 95/100 leci bh af. Lecenie całości APC zwykle nie jest konieczne. 1
maciek-drummer Opublikowano 4 Lutego Zgłoś Opublikowano 4 Lutego Ktoś coś może napisać na temat TFR od Kiurlab ? Jak z domywaniem \ bezpieczeństwem w porównaniu np do Cleantle TFR ?
Shoober Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Opublikowano 14 Lutego W dniu 4.02.2025 o 11:36, maciek-drummer napisał(a): Ktoś coś może napisać na temat TFR od Kiurlab ? Jak z domywaniem \ bezpieczeństwem w porównaniu np do Cleantle TFR ? Jasne, mam obydwa. Jeden i drugi są bezpieczne. W żadnym z nich nie musiałem robić mocniejszego stężenia, niż 1:10 na autach niezabezpieczonych. Na zabezpieczonych często wystrczało 1:20. Raz sprawdziłem Kiurlabowego 1:10 na swoim czy zje SSW i nie zjadł. Żaden z nich nie uszkadza chromów, czarnych listew wkoło szyb, plastików strukturalnych. Pamiętaj o używaniu ich w formie oprysku, bo piana jest rozcieńczana wodą z lancy. Dodatkowymi plusami Kiurlaba są: • super zwilżacz, odpowiedzialny za natychmiastowe działanie produktu, • ma jednorodną konsystencję, przez co nie ma potrzeby mieszania go przed użyciem, • posiada tarpenę pomarańczową. Jak wspomniałem - obydwa bardzo dobre, ale gdy się skończą, to kupię Kiurlab, ale tylko ze względu na upodobanie do prostych etykiet. Bez znaczenia, który Ty wybierzesz - będziesz zadowolony. 1
karacz Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Opublikowano 15 Lutego Co to znaczy "nie musiałem robić mocnych stężeń" czyli po samym opryskaniu TFR i po zmyciu nie było filmu na lakierze?
Dreamer42 Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Opublikowano 15 Lutego Ktoś coś może napisać na temat TFR od Kiurlab ? Jak z domywaniem \ bezpieczeństwem w porównaniu np do Cleantle TFR ?Dla mnie Kiurlab lepiej wypadł względem Cleantle, przy 1:20 i ciepłej wodzie. Na samochodzie było Fuso. Całkowicie filmu drogowego nie usunął. Mam wrażenie też, że lepiej było niż przy BH TL. 1
nervus Opublikowano Wtorek o 15:55 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 15:55 W dniu 30.01.2025 o 14:07, makazkinn napisał(a): Coś zamiast Citrus Foam2 z oprysku w przypadku zabezpieczonego auta ceramiką/woskiem? Mam wrażenie, że zimą jednak CF2 niedomaga trochę, nie chciałbym też używać TFRa przed każdym myciem. Auto zawsze myję oprysk + rinseless Koledze poleciłem kiedyś tfr shiny garage. Bardziej go chwali od cf2 wlasnie. Obu produktow przelal juz dobre ponad 5l na przemian.
blazej Opublikowano Środa o 10:13 Zgłoś Opublikowano Środa o 10:13 A ja mam pytanie, czy jest sens używać TFR+Pianę, ktoś tak próbował, czy wystarczy albo jedno albo drugie?
menior Opublikowano Środa o 10:17 Zgłoś Opublikowano Środa o 10:17 @blazej jest sens w przypadku naprawdę brudnych aut i w okresie letnim gdzie sam oprysk zbyt szybko wysycha a sama piana moze być mało skuteczna
blazej Opublikowano Środa o 11:05 Zgłoś Opublikowano Środa o 11:05 Zarzucasz najpierw TFR, a na to pianę?
menior Opublikowano Środa o 11:10 Zgłoś Opublikowano Środa o 11:10 @blazej w moim przypadku moze nie TFR ale apc czy jakis silniejszy zasadowy prrwash i nim wyschnie zapodaje piane
DZIADZIA Opublikowano Środa o 13:56 Zgłoś Opublikowano Środa o 13:56 3 godziny temu, menior napisał(a): @blazej jest sens w przypadku naprawdę brudnych aut i w okresie letnim gdzie sam oprysk zbyt szybko wysycha a sama piana moze być mało skuteczna Oczywiście, nie ma nic skuteczniejszego, ale... Proponuję oprysk czymś bezpiecznym i jak zaczyna przysychać pianka, TFR tylko przy gruzach, które nigdy nie widziały mycia. Ale wolę samą piankę, wystarczy.
Rekomendowane odpowiedzi