Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Octem ktos czystym robil?

Osobiście nie robiłem ale jeśli Ci to pomoże to w kilku zagranicznnych kanałach detailingowych widzialem. Ocet- woda 1:1

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano

Ja od siebie dodam, że z takimi w miarę świeżymi WS całkiem dobrze radzi sobie kwaśny szampon od RRC w stężeniu 1:20.

Wiem wiem, znowu wyskakuję z tym RRC😝🙃.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam problem ze smugami na lakierze i szybach widocznymi na załączonym zdjęciu. (zaschnięta piana snow foam combo 2 i water spoty jak mniemam)

Czym mogę to  bezpiecznie usunąć? Nie mam żadnej powłoki na lakierze. 

IMG_20210615_182554.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano
18 minut temu, sweetdream napisał:

A czym byście podeszli do waterspotow powstałych po wodzie ze studni z dużą ilością żelaza? Z góry dzięki za podpowiedzi.

deironem 🙂

• Dziękuję 2
Opublikowano
11 minut temu, analyzator napisał:

deironem 🙂

A coś konkretnego masz na myśli? Czy jakieś klasyczne waterspot removery też mogą pomóc czy też one raczej są na ws z twardej wody?

Opublikowano
6 minut temu, sweetdream napisał:

A coś konkretnego masz na myśli? Czy jakieś klasyczne waterspot removery też mogą pomóc czy też one raczej są na ws z twardej wody?

Deiron to kwas więc podje zarówno osad wapienny jak i metali. Trochę żartem trochę serio ale spoko. Nie narobi problemów. Typowe WSR też powinny jeśli to możliwe dać radę.

Zwykle stopniując: kwaśny szampon ->  kwaśny QD -> ocet -> WSR -> glinka -> cleaner -> pasta finish .... -> lakierowanie od nowa 😉 

• Dziękuję 2
Opublikowano
13 godzin temu, analyzator napisał:

Deiron to kwas więc podje zarówno osad wapienny jak i metali. Trochę żartem trochę serio ale spoko. Nie narobi problemów. Typowe WSR też powinny jeśli to możliwe dać radę.

Zwykle stopniując: kwaśny szampon ->  kwaśny QD -> ocet -> WSR -> glinka -> cleaner -> pasta finish .... -> lakierowanie od nowa 😉 

Jakieś 90% deironów to nie są kwasy.

Opublikowano
2 godziny temu, sweetdream napisał:

Tak to mniej więcej wygląda. To od czego byście zaczęli walkę z tym? Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi!

a kiedy to powstalo? co masz?

Opublikowano
10 godzin temu, analyzator napisał:

a kiedy to powstalo? co masz?

To przez wodę ze studni głębinowej:( niestety powstawało to przez miesiące więc pewnie jest już mocno wżarte. Jak żadna chemia nie pomoże to zostanie polerowanie lakieru:/

Opublikowano

Nic nie mam:( Jestem tylko zwyklym użytkownikiem, który ma taki problem i nie zajmuję się tym zawodowo. Dlatego podpytuję od czego zacząć. Chciałbym spróbować na własną rękę. Jak się nie uda to będę musiał poszukać profesjonalnego wsparcia.  A rozcieńczonym octem próbować czy raczej odradzacie?

Opublikowano

@sweetdream Możesz spróbować,  ponadto napisz skąd jesteś a może znajdzie się ktoś życzliwy,  kto odsprzeda coś lub przetestuje z Tobą co pomoże. 

• Super 1
Opublikowano
2 godziny temu, penkus5 napisał:

@sweetdream Możesz spróbować,  ponadto napisz skąd jesteś a może znajdzie się ktoś życzliwy,  kto odsprzeda coś lub przetestuje z Tobą co pomoże.

Z Wrocławia. To by była super opcja móc przetestować na małej powierzchni jakiś preparat i wtedy ewentualnie kupić ten co zadziała 🙂 Inaczej pozostaje testowanie w ciemno.

Opublikowano

Można spróbować zacząć od kwasów typu Water spot remover.

Jak płyny WSR nie dają rady, to mechanicznie, aplikator Tricolor w dłoń, do tego pasta Meguiars Ultimate compound i będzie dobrze 🙂 Jak ręce nie wprawione to kupić maszynę. Na lakierze będziesz zachwycony efektem.

A na szybach to spotkałem się z takimi waterspotami, że żadna chemia nie ruszała. Tylko pasty z tlenkiem ceru na filcu, Ale szyby to inny temat.

Bądź ostrożny z tymi niby chromowanymi listwami. Nie lubią ostrej chemii ani ostrego tarcia.

• Dziękuję 1
Opublikowano
28 minut temu, ghost napisał:

Można spróbować zacząć od kwasów typu Water spot remover.

Jak płyny WSR nie dają rady, to mechanicznie, aplikator Tricolor w dłoń, do tego pasta Meguiars Ultimate compound i będzie dobrze 🙂 Jak ręce nie wprawione to kupić maszynę. Na lakierze będziesz zachwycony efektem.

A na szybach to spotkałem się z takimi waterspotami, że żadna chemia nie ruszała. Tylko pasty z tlenkiem ceru na filcu, Ale szyby to inny temat.

Bądź ostrożny z tymi niby chromowanymi listwami. Nie lubią ostrej chemii ani ostrego tarcia.

FX Protect Water Spot Remover będzie ok na początek czy też jest coś lepszego?