Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, mitsu napisał(a):

Hej, pytanie a w zasadzie prośba - czy możecie polecić dobre szampony o odczynie kwaśnym? Mam zrobioną powłokę elastomerową i zalecili do codziennego mycia właśnie tego typu szampon - konkretnie to Neoxal 737, ale jak tak o nim czytam to różne opinie ma, począwszy od tego, że z samego opisu wychodzi że on bardziej naturalny niż kwaśny... 

W tym momencie zastanowiłbym się nad zasobem wiedzy osób którym powierzyłeś swój samochód. 737 nigdy nie był kwaśnym szamponem.

Ja od siebie mogę polecić Shiny Garage Double Sour. Zdecydowanie mój faworyt spośród kwaśnych szamponów z jakich korzystałem.

Opublikowano

Ja bardzo lubię sour shampoo od Good Stuff, ma super poślizg i nie zostawia syfu jak przyschnie. A nie ma jakiejś turbo obfitej piany i łatwo się go wypłukuje. Postawiłbym go na równi z WSR Shampoo od Pure Chemie.

Ale tak serio, to do bieżącej pielęgnacji takowego nie potrzebujesz. Na lato zainteresuj się np. S99 Qjitsu.

Opublikowano

@mitsu a to chyba jeden z lepszych i bardziej chwalonych szamponów. Jedyny jego problem to cena. 

Masz carpro reset. Top codzienny. Masz niedrogiego goodstuffa który jest lekko kwaśny. Popatrz też na cleantle. Co do zasady szukasz produktów delikatnych, wyważonych. Na aqua APC jeszcze przyjdzie lub nie przyjdzie czas. Nie potrzebujesz kwaśnego do każdego mycia.

Opublikowano

@analyzator dzięki za podpowiedzi, gdyby jeszcze ktoś coś... To chętnie zerknę na oferty rynkowe 😉 

Czyli rozumiem, że można zrobić taki mix i myć na bieżąco Neoxal'em a co 3 mycie innym szamponem kwaśnym...? 

Godzinę temu, Mumins napisał(a):

Ale tak serio, to do bieżącej pielęgnacji takowego nie potrzebujesz. Na lato zainteresuj się np. S99 Qjitsu.

Mógłbyś to rozwinąć? Co konkretnie polecasz? 

Opublikowano

@mitsu do bieżącej pielęgnacji w zupełności wystarczy szampon neutralny (tutaj do wyboru do koloru). Natomiast co 3-4 mycie możesz użyć szamponu o odczynie kwasowym (polecane przez kolegów wyżej). 

Bieżąca pielęgnacja szamponem kwaśnym moim zdaniem to nie jest dobry wybór. 

Opublikowano
W dniu 14.06.2025 o 12:58, mitsu napisał(a):

Czyli rozumiem, że można zrobić taki mix i myć na bieżąco Neoxal'em a co 3 mycie innym szamponem kwaśnym...? 

Jak często myjesz samochód (ręcznie, nie opłukujesz na bezdotyku)? Jak się ubrudzi czy jak się bardzo ubrudzi? Warto mieć szampon neutralny, "zwykły", do bieżącej pielęgnacji, oraz kwaśny, do okresowej. 

W dniu 14.06.2025 o 12:58, mitsu napisał(a):

Mógłbyś to rozwinąć? Co konkretnie polecasz? 

Soft99 Qjutsu (dawniej Creamy Type, ale już niedostępny) - to to samo, tylko o delikatnie zmienionej nucie zapachowej. Super szampon do mycia na codzień i nie zrobi bałaganu gdy przyschnie w trakcie mycia. 

Opublikowano
10 godzin temu, Mumins napisał(a):

Jak często myjesz samochód (ręcznie, nie opłukujesz na bezdotyku)? Jak się ubrudzi czy jak się bardzo ubrudzi? 

Ręcznie, zazwyczaj raz w miesiącu, czasem częściej, płukanie na bezdotyku też się zdarza, ale tylko wodą nawet piany nie używam, w studiu detailingu mówili, że na tego typu myjniach chemia jest bardzo silna, więc zasugerował że jak mam możliwość to polecają raczej mycie ręczne pod domem... 

Jeszcze raz dzięki wszystkim za porady, coś wybiorę, z tego co polecacie, ale pewnie jeszcze w innym wątku będę pytał o inne rzeczy 😉

Opublikowano

Dla z mnie z szamponów to Carpro Reset i długo długo nic.... Tym bardziej, jak na aucie powłoka. Ale używam go już kilka lat i może niebawem dokupię sobie coś nowego na testy. 🙂 

Opublikowano
19 minutes ago, blazej said:

Dla z mnie z szamponów to Carpro Reset i długo długo nic.... Tym bardziej, jak na aucie powłoka. Ale używam go już kilka lat i może niebawem dokupię sobie coś nowego na testy. 🙂 

+1. Ja uwielbiam : -) Można dać mało do bieżącego mycia. Jak chcesz więcej mocy to dolewasz więcej 😉

Opublikowano

Biorąc pod uwagę, że daję jeden korek (10 ml ) na 12l wody i w dalszym ciągu świetnie myje, oznacza to, że przy litrowej butelce jedno mycie kosztuje mnie złotówkę. W przypadku tego szamponu, hasło "silnie skoncentrowany" nie jest w żadnym wypadku przesadzone.

Opublikowano
1 hour ago, MMCzysci said:

Poza tym, że jest drogi jak diabli.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Myślę, że trochę przesadzasz 🙂 Tak jak wspomniał @blazej naprawdę niewiele go trzeba a jest fun z mycia auta. Inna sprawa kiedy masz studio i musisz ogarniać koszty per mycie, a inna kiedy robisz to dla frajdy... Co powiesz o woskach za 500+ zł? 😉 

Opublikowano

Zapomniałem dodać, że rok ma 52 tygodnie, więc przy butelce litrowej masz cotygodniowe mycie przez 2 lata, a na pewno nie uda Ci się myć co tydzień. 🙂 

Opublikowano

No spoko, dając 10 mililitrów może i nie wychodzi źle. Osobiście nie schodziłem aż tak radykalnie

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
3 godziny temu, menior napisał(a):

A ktoś już próbował nowego szamponu od Shiny Garage One? Jak dla mnie sztosik wśród rodzimych szamponów 😉

Używam. Bardzo fajny szampon i ten ciekawy zapach 🙂

• Lubię to 1