Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
B7 oznacza do 7% biokomponentów (czyli kwasów tłuszczowych estrów metylowych), tyle też dopuszcza norma. Przyczepi się - UOKiK. Nie wiem jak na Lotosie, ale arktyczny na Statoilu, yyy, Circle K, jest oznaczony jako B7 rzekomo po to, żeby nie wprowadzać w błąd klientów, którzy mają w instrukcjach zalecenie wlewania paliwa B7.
UOKiK owszem, ale jakoś tego nie robi. Mieszają paliwa z biokomponentami jak chcą. Jak będzie 10% to nikt tego nie zauważy.
Opublikowano

Rzadko używam menzern ale jak używałem nigdy nie miałem problemu z wymyciem 1:1 IPA. ( Nienawidzę pracować z czystą ipa ) 😁

Opublikowano

Witajcie świeżaka. Na wiosnę planuję zająć się autem i szukam trochę pomocy.

Auto Ford Mondeo MK5 (wersja z USA) - na początek do maszyny rotacyjnej do lekkiej korekty lakieru:

1. jaki pad?
  2. jaka pasta?
  3. jaki wosk na wiosnę?
Opublikowano
8 minut temu, garsi napisał:
  • jaki pad?
  • jaka pasta?
  • jaki wosk na wiosnę? 

Pad One step Nat'a/Booskiego, Pasta : Angelwax AiO, Sonax Perfect Finish, Sonax 04-06, co do wosku jest dedykowany dział - poczytaj ostatnie 10 stron i coś wybierzesz

• Okay 1
Opublikowano

przed APC np pod maską lub we wnękach spryskujecie wodą?

użycie APC na mokro co raz bardziej sprawdza się i podoba. Od razu piana, lepiej się pracuje nawet przy ratio 1:10 domywanie OK, jakby aktywne APC . Aplikacja na sucho często spływa bez reakcji lub wymaga ponownej aplikacji APC

Opublikowano
2 minuty temu, alexander.p napisał:

przed APC np pod maską lub we wnękach spryskujecie wodą?

Po co rozcieńczać dodatkowo skoro już rozcieńczyłeś przygotowując konkretne stężenie ?

Opublikowano
1 minutę temu, Strus napisał:

Po co rozcieńczać dodatkowo skoro już rozcieńczyłeś przygotowując konkretne stężenie ?

ok,ale chodzi o fizyczne zadziałanie na elemencie. Coś jakby aktywne APC się robi. Myślę tutaj , że APC w środowisku wodnym lepiej się pracuje. 

Opublikowano
9 minut temu, alexander.p napisał:

ok,ale chodzi o fizyczne zadziałanie na elemencie. Coś jakby aktywne APC się robi. Myślę tutaj , że APC w środowisku wodnym lepiej się pracuje. 

Nie rozumiem, nie pojmuje. Jakie aktywne APC? To prosta zasada. Aplikując APC na wczesniej zmoczoną powierzchnie dodatki rozciemczasz roztwór. 

Skoro tak lepiej ci się myje to tak myj.

Sensu ja tu nie widzę.

Opublikowano

Polecam z pianowniczki aplikować

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano
10 godzin temu, Zdroja0 napisał:

Nie rozumiem, nie pojmuje. Jakie aktywne APC? To prosta zasada. Aplikując APC na wczesniej zmoczoną powierzchnie dodatki rozciemczasz roztwór. 

Skoro tak lepiej ci się myje to tak myj.

Sensu ja tu nie widzę.

sens jest w metodyce pracy 😉

9 godzin temu, Birkhof napisał:

Polecam z pianowniczki aplikować

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

9 godzin temu, barto125 napisał:

Potwierdzam, pianowniczka + pędzelek robi robotę w trudnych miejscach

przetestuję, dzięki za podpowiedź.

• Moderator
Opublikowano
2 minuty temu, Stefan756 napisał:

Detailing Academy czy BIG foot rupes detailing academy? 

i tu i tu dobrze 🙂

• Lubię to 1
Opublikowano

w mojej okolicy DA robi szkolenie " detaling academy " jednodniowe które obejmuje wiele wątków dotyczących detalingu ... natomiast duzo innych firm prowadzi szkolenia z dłuższym planem . 

Opublikowano

Pytanie o twardość lakieru Kia ceed 2 po lifcie. Mam zamiar odświeżyć lekko lakier, chcę wybrać Sonaxa 04/06 lub Perfect finish na żółtym padzie nata lub adbl. Będzie dobre połączenie? Koreańskie lakiery miękkie?

Opublikowano

Witam. 

Chce przyjechać na myjke bezdotykową, za zlotówke zmoczyć samochód. Zraszaczem ręcznym ogrodowy ropylić szampon, szorować gąbką i następnie spłukać wszystko myjką. 

Strategia odpowiednia? Jakie środki kupić tanie i w miarę dobre?

Opublikowano
Godzinę temu, przemolinko napisał:

Witam. 

Chce przyjechać na myjke bezdotykową, za zlotówke zmoczyć samochód. Zraszaczem ręcznym ogrodowy ropylić szampon, szorować gąbką i następnie spłukać wszystko myjką. 

Strategia odpowiednia? Jakie środki kupić tanie i w miarę dobre?

Zależy co chcesz uzyskać.

1. Jeżeli dobrze umyć auto aby nie został  np. film drogowy to strategia odpowiednią. Musisz tylko wiedzieć że w ten sposób narobisz mikro rys (tak jak wspomniał @Malwin41.

2. Jeżeli zależy ci na dokładnym i bezpiecznym dla lakieru umyciu auta to strategia nie trafiona. Tu należy zastosować wszystkie zasady mycia detailingowego. 

Jeżeli chcesz to zrobić na mycie  a tanio to przychodzi mi do głowy taki scenariusz:

Przygotowujesz: 9l wody + 40 ml szamponu no rinse, rękawice z mikrofibry, wiadro, opryskiwacz (zraszacz).

1. Podjezdzasz na stanowisko

2. Mycie zasadnicze z myjki (dokładne)

3. Płukanie (dokładnie)

4. Zwalniasz stanowisko i gdzieś z boku działasz dalej...

5. Przygotowany roztwór wody z szamponem no rinse przelewasz do opryskiwacza (wystarczy nie cały litr). Spryskujesz auto.

6. Myjesz samochód pozostałą częścią roztworu przy użyciu jednego wiadra i rękawicy.

7. Docierasz gruba mf do sucha.

Ten sposób wydaje mi się kompromisem czasu, pieniędzy i bezpieczeństwa dla lakieru.

• Dziękuję 2
Opublikowano

Do apc z pianowniczki do wyczyszczenia kokpitu i innych plastików we wnętrzu polecacie jakąś konkretną szczoteczkę? Czy ta od skór (mam Colourlocka) wystarczy.

Opublikowano
14 minut temu, Michał82 napisał:

@Malwin41 pędzle do spienionego apc?

A dlaczego nie?One dość dobrze rozprowadzają pianę...Choć ja wole zwykły opryskiwać i aplikować do" wnętrza pędzla" i tym rozprowadzać