Adaszek96 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2019 B7 oznacza do 7% biokomponentów (czyli kwasów tłuszczowych estrów metylowych), tyle też dopuszcza norma. Przyczepi się - UOKiK. Nie wiem jak na Lotosie, ale arktyczny na Statoilu, yyy, Circle K, jest oznaczony jako B7 rzekomo po to, żeby nie wprowadzać w błąd klientów, którzy mają w instrukcjach zalecenie wlewania paliwa B7.UOKiK owszem, ale jakoś tego nie robi. Mieszają paliwa z biokomponentami jak chcą. Jak będzie 10% to nikt tego nie zauważy.
Lukaso Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2019 @Tomas22 menzerna usunąć IPĄ 1:1? Jak pryskam na lakier taką IPĄ to ona ak lekko kropelkuje. Nawet ponownie naniesiona. Czysta już lepiej. Ale to nie jest tak idealnie i tak.
Strus Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2019 Manzerny są raczej tłuste więc dla pewności przeleć jakimś Wipe Outem albo zmywaczem silikonowym
Tomas-sg Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2019 Rzadko używam menzern ale jak używałem nigdy nie miałem problemu z wymyciem 1:1 IPA. ( Nienawidzę pracować z czystą ipa )
garsi Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2019 Witajcie świeżaka. Na wiosnę planuję zająć się autem i szukam trochę pomocy. Auto Ford Mondeo MK5 (wersja z USA) - na początek do maszyny rotacyjnej do lekkiej korekty lakieru: jaki pad? jaka pasta? jaki wosk na wiosnę?
Arkeolowy Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2019 8 minut temu, garsi napisał: jaki pad? jaka pasta? jaki wosk na wiosnę? Pad One step Nat'a/Booskiego, Pasta : Angelwax AiO, Sonax Perfect Finish, Sonax 04-06, co do wosku jest dedykowany dział - poczytaj ostatnie 10 stron i coś wybierzesz 1
alexander.p Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2019 przed APC np pod maską lub we wnękach spryskujecie wodą? użycie APC na mokro co raz bardziej sprawdza się i podoba. Od razu piana, lepiej się pracuje nawet przy ratio 1:10 domywanie OK, jakby aktywne APC . Aplikacja na sucho często spływa bez reakcji lub wymaga ponownej aplikacji APC
Strus Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2019 2 minuty temu, alexander.p napisał: przed APC np pod maską lub we wnękach spryskujecie wodą? Po co rozcieńczać dodatkowo skoro już rozcieńczyłeś przygotowując konkretne stężenie ?
alexander.p Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2019 1 minutę temu, Strus napisał: Po co rozcieńczać dodatkowo skoro już rozcieńczyłeś przygotowując konkretne stężenie ? ok,ale chodzi o fizyczne zadziałanie na elemencie. Coś jakby aktywne APC się robi. Myślę tutaj , że APC w środowisku wodnym lepiej się pracuje.
Zdroja0 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2019 9 minut temu, alexander.p napisał: ok,ale chodzi o fizyczne zadziałanie na elemencie. Coś jakby aktywne APC się robi. Myślę tutaj , że APC w środowisku wodnym lepiej się pracuje. Nie rozumiem, nie pojmuje. Jakie aktywne APC? To prosta zasada. Aplikując APC na wczesniej zmoczoną powierzchnie dodatki rozciemczasz roztwór. Skoro tak lepiej ci się myje to tak myj. Sensu ja tu nie widzę.
Birkhof Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2019 ok,ale chodzi o fizyczne zadziałanie na elemencie. Coś jakby aktywne APC się robi. Myślę tutaj , że APC w środowisku wodnym lepiej się pracuje. Polecam z pianowniczki aplikować Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
barto125 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2019 Potwierdzam, pianowniczka + pędzelek robi robotę w trudnych miejscach
alexander.p Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 10 godzin temu, Zdroja0 napisał: Nie rozumiem, nie pojmuje. Jakie aktywne APC? To prosta zasada. Aplikując APC na wczesniej zmoczoną powierzchnie dodatki rozciemczasz roztwór. Skoro tak lepiej ci się myje to tak myj. Sensu ja tu nie widzę. sens jest w metodyce pracy 9 godzin temu, Birkhof napisał: Polecam z pianowniczki aplikować Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 9 godzin temu, barto125 napisał: Potwierdzam, pianowniczka + pędzelek robi robotę w trudnych miejscach przetestuję, dzięki za podpowiedź.
Stefan756 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Cześć. Chce się udać na 5 dniowe szkolenie z podstaw auto detailingu. Gdzie lepiej? Detailing Academy czy BIG foot rupes detailing academy?
Moderator Domel Opublikowano 23 Stycznia 2019 Moderator Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 2 minuty temu, Stefan756 napisał: Detailing Academy czy BIG foot rupes detailing academy? i tu i tu dobrze 1
lodowa Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 mnie zastanawia jak DA robi to ze wszystko co inni przedstawiają w 2/3 dni oni robią w 1
Stefan756 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 19 minut temu, lodowa napisał: mnie zastanawia jak DA robi to ze wszystko co inni przedstawiają w 2/3 dni oni robią w 1 Tzn?
lodowa Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 w mojej okolicy DA robi szkolenie " detaling academy " jednodniowe które obejmuje wiele wątków dotyczących detalingu ... natomiast duzo innych firm prowadzi szkolenia z dłuższym planem .
doniek77 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2019 Pytanie o twardość lakieru Kia ceed 2 po lifcie. Mam zamiar odświeżyć lekko lakier, chcę wybrać Sonaxa 04/06 lub Perfect finish na żółtym padzie nata lub adbl. Będzie dobre połączenie? Koreańskie lakiery miękkie?
przemolinko Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2019 Witam. Chce przyjechać na myjke bezdotykową, za zlotówke zmoczyć samochód. Zraszaczem ręcznym ogrodowy ropylić szampon, szorować gąbką i następnie spłukać wszystko myjką. Strategia odpowiednia? Jakie środki kupić tanie i w miarę dobre?
Zdroja0 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2019 Godzinę temu, przemolinko napisał: Witam. Chce przyjechać na myjke bezdotykową, za zlotówke zmoczyć samochód. Zraszaczem ręcznym ogrodowy ropylić szampon, szorować gąbką i następnie spłukać wszystko myjką. Strategia odpowiednia? Jakie środki kupić tanie i w miarę dobre? Zależy co chcesz uzyskać. 1. Jeżeli dobrze umyć auto aby nie został np. film drogowy to strategia odpowiednią. Musisz tylko wiedzieć że w ten sposób narobisz mikro rys (tak jak wspomniał @Malwin41. 2. Jeżeli zależy ci na dokładnym i bezpiecznym dla lakieru umyciu auta to strategia nie trafiona. Tu należy zastosować wszystkie zasady mycia detailingowego. Jeżeli chcesz to zrobić na mycie a tanio to przychodzi mi do głowy taki scenariusz: Przygotowujesz: 9l wody + 40 ml szamponu no rinse, rękawice z mikrofibry, wiadro, opryskiwacz (zraszacz). 1. Podjezdzasz na stanowisko 2. Mycie zasadnicze z myjki (dokładne) 3. Płukanie (dokładnie) 4. Zwalniasz stanowisko i gdzieś z boku działasz dalej... 5. Przygotowany roztwór wody z szamponem no rinse przelewasz do opryskiwacza (wystarczy nie cały litr). Spryskujesz auto. 6. Myjesz samochód pozostałą częścią roztworu przy użyciu jednego wiadra i rękawicy. 7. Docierasz gruba mf do sucha. Ten sposób wydaje mi się kompromisem czasu, pieniędzy i bezpieczeństwa dla lakieru. 2
Michał82 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2019 Do apc z pianowniczki do wyczyszczenia kokpitu i innych plastików we wnętrzu polecacie jakąś konkretną szczoteczkę? Czy ta od skór (mam Colourlocka) wystarczy.
paperson Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2019 @Michał82 ta do skór sprawdza się bardzo dobrze. Do zakamarków i trudno dostępnych miejsc użyj po prostu mf.
Michał82 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2019 @Malwin41 pędzle do spienionego apc?
marco80 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2019 14 minut temu, Michał82 napisał: @Malwin41 pędzle do spienionego apc? A dlaczego nie?One dość dobrze rozprowadzają pianę...Choć ja wole zwykły opryskiwać i aplikować do" wnętrza pędzla" i tym rozprowadzać
Rekomendowane odpowiedzi