Skocz do zawartości

Krótkie pytanie i krótka odpowiedź

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

Prickbort ani Adbl nie jest dostępny naa ta chwile w sklepie mrcleaner.pl a akurat skladam zamowienie od nich. Jutro rodzinka przyjezdza i by mi przywiezli. Coś jeszcze adekwatnego i nie drogiego?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Witam,

Mam problem z klejem z naklejki, pod palcami prawie nie czuć go już, ale pozostała plama. Próbowałem Prickiem, zmywaczem do paznokci, Ipą, najgorsze że jest to na pokrywie aluminiowej szczotkowanej. Macie może pomysły na jakiś środek, nie chciałbym używać gumowego krążka....

Koledzy powiedzcie mi czy ktoś z was stosował ADBL Clay Sponge lub ADBL Clay Towel zamiast glinki? Jak to się ma w porównaniu z glinką i czy się zużywa? Jeśli warstwa polimeru nie będzie z bloczka lub ręcznika schodzić to wychodzi na to, że nie opłaca się kupować glinki tylko zainwestować w dany produkt. 

Dnia 2.08.2017 o 07:48, Treys napisał:

Jam mam takie pytanie odnośnie oceny stanu powłoki ( czy jest czy jej nie ma :) ) Gyeon Prime kładziony  dokładnie rok temu 1 warstwa ( czyli niby 12 msc ma wytrzymać ) samochód garażowany cała zimę w sezonie myty tydzień w tydzień na 2 wiadra zgodnie ze sztuką .

1. Lakier się zapchał będzie glinkowany, ale nie o tym :) zastanawia mnie jak realnie ocenić czy powłoka żyje ? zstanawiam się nad taka kombinacja :

1. Mocny PreWash > Mycie ADBL Shampoo Pro + Ludwik , dekontaminacja , znów PreWash > Mycie ADBL Shampoo + Ludwik = jeśli ta kombinacja ukaże mi tafle wody to znaczy że powłoka umarła ? ( nie wiem czy ma coś wspolnego to że 6 msc auto było garażowane co powinno wydłużyć jej żywotność )

2. Dodatkowo chce użyć carpro essence + maszynowo i zobaczyć czy po 2-3 miesiącach normalnego mycia będzie tafla

która opcja będzie dobra ? :)

up

Kupiłem QD CarPro Ech2O koncentrat 50 ml. Jest napisane że rozdrobić w stosunku 1:10. Wy tutaj pisaliście że fajnie się nim działa 1:20. Więc jak mam zrobić? Drugie pytanie woda z krany czy demineralizowana ?

Witam,

Jest to mój pierwszy post tutaj. Nie dawno kupiłem Mercedesa C-klasa w203 z 2007r. i trzeba się nim zająć. Zestaw mam już gotowy i teraz kilka pytań.

Oto co kupiłem:

1. ADBL Cola

2. Glinka ValetPro żółta

3. POORBOY'S WORLD Professional Polish CLEANER

4. Collinite 476s

5. ADBL QD1

Oraz do środka auta kupiłem ValetPRO heavy duty carpet cleaner i kilka mikrofibr i aplikatorów.

I teraz pytania:

1. Czy ten cleaner do środka heavy duty nadaję się do mycia podsufitki? Jest napisane na nim, że nie nadaję się do mycia tkanin wełnianych a podsufitka to raczej coś z wełną? Oraz czy nadaję się do mycia skórzanych foteli albo imitacji skóry?

2. Czy muszę osłaniać plastiki (zderzaki) oraz grill i listwy boczne przed którymś z tych środków (adbl cola, glinka, poorboys cleaner, collinite 476s i adbl QD1)? Czy tymi specyfikami można umyć/zabezpieczyć dokładnie wszystko co jest na zewnątrz samochodu?

Dzięki, Marek.

• Moderator
2 godziny temu, david2888 napisał:

Kupiłem QD CarPro Ech2O koncentrat 50 ml. Jest napisane że rozdrobić w stosunku 1:10. Wy tutaj pisaliście że fajnie się nim działa 1:20. Więc jak mam zrobić? Drugie pytanie woda z krany czy demineralizowana ?

To juz zalezy od ciebie jakie chcesz stężenie ja mam 1:20 rozrobione.  Ale rozrabiaj z demineralizowana 

1 godzinę temu, maro112 napisał:

I teraz pytania:

1. Czy ten cleaner do środka heavy duty nadaję się do mycia podsufitki? Jest napisane na nim, że nie nadaję się do mycia tkanin wełnianych a podsufitka to raczej coś z wełną? Oraz czy nadaję się do mycia skórzanych foteli albo imitacji skóry?

2. Czy muszę osłaniać plastiki (zderzaki) oraz grill i listwy boczne przed którymś z tych środków (adbl cola, glinka, poorboys cleaner, collinite 476s i adbl QD1)? Czy tymi specyfikami można umyć/zabezpieczyć dokładnie wszystko co jest na zewnątrz samochodu?

Dzięki, Marek.

Ad. 1. Nadaje się do podsufitki, ale do czyszczenia metodą tzw. bonetowania. Do skóry - nie :)

Ad. 2. Dobrze jest zakleić nielakierowane listwy przed cleanerem i woskiem, bo mogą zostawić trudne do usunięcia plamy.

3 godziny temu, Michał126 napisał:

Ad. 1. Nadaje się do podsufitki, ale do czyszczenia metodą tzw. bonetowania. Do skóry - nie :)

Ad. 2. Dobrze jest zakleić nielakierowane listwy przed cleanerem i woskiem, bo mogą zostawić trudne do usunięcia plamy.

1. A to ręcznie już nie można? Później zebrać brudną pianę ręcznikiem i tyle, nie?

2. A gdy mam listwy lakierowane i dodatkowo jest na nich chromowany pasek?

Oraz,

Ja może wrzucę zdjęcia a wy ocenicie czy to się nadaję to mycia heavy duty carpet bo ja sam nie mam pojęcia czy jest to prawdziwa skóra czy jakaś imitacja.

https://zapodaj.net/39eb75916fb9e.jpg.html    -    boczek drzwi, są dwa rodzaje poszycia czy jak to zwał. Jedno to "kropkowane" i to drugie.

https://zapodaj.net/bac2db49c9cbd.jpg.html    -    przy nogach mam takie futerko

https://zapodaj.net/348eafafe08ae.jpg.html     -    zdjęcie fotela z góry, cały środek jest własnie taki "kropkowany" tak jak na 1szym zdjęciu.

Może mi teraz ktoś napisać czy wszystko co jest na zdjęciach mogę potraktować heavy duty carpet od valetPRO?

Czy środek do felg K2 ROTON może zareagować z wzmacnianą dętką motocyklowa ? Popryskałem dziś Rotonem obręcz w kolo (w cross'ówce) na dosłownie 2 minuty i spłukałem . Później umyłem dokładnie moto . Po 30 minut zaczęło syczeć przy wentylku .. A cross stał cały czas na podnośniku nie dotykany . hmm ... 

Faktycznie K2 Roton jest taki żrący ?

Witam

Panowie co polecili byście pod wosk do podbicia połysku, wypełnienia rysek pod wosk coli 915 do czarnego lakieru dwuwarstwowego solid w audi? poorboy black hole  czy jest coś lepszego? Korekta była robiona po zakupie auta ale utrzymanie tego lakieru w idealnym stanie przy codziennym użytkowaniu jest pracochłonne a na to brakuje mi czasu.

18 godzin temu, maro112 napisał:

1. A to ręcznie już nie można? Później zebrać brudną pianę ręcznikiem i tyle, nie?

2. A gdy mam listwy lakierowane i dodatkowo jest na nich chromowany pasek?

Oraz,

Ja może wrzucę zdjęcia a wy ocenicie czy to się nadaję to mycia heavy duty carpet bo ja sam nie mam pojęcia czy jest to prawdziwa skóra czy jakaś imitacja.

https://zapodaj.net/39eb75916fb9e.jpg.html    -    boczek drzwi, są dwa rodzaje poszycia czy jak to zwał. Jedno to "kropkowane" i to drugie.

https://zapodaj.net/bac2db49c9cbd.jpg.html    -    przy nogach mam takie futerko

https://zapodaj.net/348eafafe08ae.jpg.html     -    zdjęcie fotela z góry, cały środek jest własnie taki "kropkowany" tak jak na 1szym zdjęciu.

Może mi teraz ktoś napisać czy wszystko co jest na zdjęciach mogę potraktować heavy duty carpet od valetPRO?

Możesz tylko to futerko jak tk nazwałeś z drugiego zdjęcia potraktować balet pro heavy duty reszta to skory. Nie jest to najnowszy Mietek wiec do reszty polecam coloruck strong plus szczoteczka i troche wolnego czasu :)

Temat dekontaminacja. Co pierwsze środek na smole czy adbl vampire? Na brudny lakier? Prosze o 4 punkty kolejności wraz zmyciem i suszeniem

2 godziny temu, tasek napisał:

Witam

Panowie co polecili byście pod wosk do podbicia połysku, wypełnienia rysek pod wosk coli 915 do czarnego lakieru dwuwarstwowego solid w audi? poorboy black hole  czy jest coś lepszego? Korekta była robiona po zakupie auta ale utrzymanie tego lakieru w idealnym stanie przy codziennym użytkowaniu jest pracochłonne a na to brakuje mi czasu.

Carpro Essence  wg mnie jest lepszy jak black hole, powinien dluzej posiedzieć na lakierze 

4 minuty temu, david2888 napisał:

Temat dekontaminacja. Co pierwsze środek na smole czy adbl vampire? Na brudny lakier? Prosze o 4 punkty kolejności wraz zmyciem i suszeniem

Proszę. Temat dekontaminacji fajnie omówiony przez Pawła. Polecam obejrzeć. :)

@397 - pkt 1 i 2: bez wycierania do sucha, inaczej narobisz sobie biedy na lakierze, wycierając do sucha/trąc pozostałym brudem lakier. Jeżeli już: robisz mycie wstępne, potem mycie właściwe, wycierasz do sucha, aplikujesz vampire, spłukujesz i wycierasz, aplikujesz tar and glue, ponownie myjesz auto i wycierasz do sucha. Możesz też zaaplikować vampire, potem bez spłukiwania i wycierania zaaplikować tar and glue i dopiero umyć i wytrzeć auto do sucha. Nigdy nie wycieraj do sucha auta, którego lakier nie jest idealnie czysty - chyba, że "wisi Ci" stan lakieru, lub planujesz od razu po myciu i dekontaminacji korektę.