Grzechu23 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Właśnie a pro po płukania silnika przed wyminą oleju...ma to naprawdę jakieś zauważalne plusy? Faktycznie silnik "lepiej, lżej" pracuje"? Spalanie mniejsze? Nigdy takiego czegoś nie stosowałem, a za 1.5 kkm czeka mnie wymiana olejów filtrów itd. i się właśnie zastanawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pływak Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Jak liczysz na jakis mega efekt to nie nic takiego nie daje. Spalanie nie spadnie, a diesel nie zacznie pracować jak benzyna. Natomiast usuwa sporo syfu i sprawia, ze świeży olej dłużej utrzymuje swoje parametry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zmorka Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 @Grzechu23 ja stosowałem dwa razy płukankę archoil w swoim poprzednim dieslu, poza tym że silnik chyba głośniej klekotał to nic się nie zmieniło, aaaaa coś jednak się zmieniło - ubyło parę złotówek z kieszeni i to wszystko, mało tego dolałem również do czystego oleju tego uszlachetniacza i poza tym, że znów ubyło parę złotówek nadal nic . W obecnym aucie zupełnie sobie ten dodatek odpuściłem, jedyne co się zmieniło bez tej płukanki to to, że nie ubyło więcej złotówek . Jak zawsze wybór należy do Ciebie, a pod moim postem zaraz pojawi się fala krytyki. No nic biorę na klatę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pływak Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 A co mają krytykować? Chyba jedynie zbyt wygórowane wymagania co do tego typu specyfików. Ich działanie często jest niezauważalne z zewnątrz, a ludzie by oczekiwali nie wiadomo jakich efektów po wydaniu kilku złotówek. Jedyny organoleptyczny efekt to zlany olej, który jest bardziej zasyfiony niż bez płukanki oraz to, ze w klekocie olej nie robi się czarny od razu jak to ma zwykle miejsce po zmianie i przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów tylko jest czysty przez dłuższy czas. Po tym można wywnioskować, ze coś tam jednak działa ale dalszą dyskusje można pociągnąć w odpowiednim temacie olejowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialas1 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 18 minut temu, Pływak napisał: Jedyny organoleptyczny efekt to zlany olej, który jest bardziej zasyfiony niż bez płukanki oraz to, ze w klekocie olej nie robi się czarny od razu jak to ma zwykle miejsce po zmianie i przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów tylko jest czysty przez dłuższy czas. To chyba dostateczny dowód, że coś tam działa. Zalałem w tym roku pierwszy raz płukankę Liqui Moly do TDIka i potwierdzam to co napisał @Pływak - olej od razu po zalaniu nie robi się czarny. W pracy silnika zmiany niezauważalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał126 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Jak ktoś chce naprawdę spektakularnego efektu, zwłaszcza w dieslu, to polecam olej płuczący. U mnie olej docelowy zrobił się czarny dopiero po ok. 1500 km. Wcześniej było widać tylko rozproszone cząsteczki sadzy. A ogólnie co do efektu - niech nie oczekuje go ten, kto nie zaniedbuje wymian oleju. Natomiast jeżeli auto jest świeżo kupione i nie wiadomo do końca co było lane i co ile zmieniane, to dobrze jest zrobić płukankę. Jej zadaniem jest rozrzedzić olej (dlatego nie wolno z nią jeździć, bo spada ciśnienie) oraz oderwać złogi. Ogólnie jest to mieszanina ciężkich frakcji węglowodorów aromatycznych, nie alkoholi, więc ryzyko w związku z jej użyciem jest zerowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapselK Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Ja tak zrobiłem, nowe auto, wcześniej był lany Castrol 5W40, poszła płukanka Archoila oraz Penrite Enviro+ 5W40. Olej jest już czarny, ale zrobiłem już na nim ponad 6000 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pływak Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Szybie odszczurzenie Cherry Glaze na DA + Fusso, Na szyby i dach RainX, środek odkurzanie i IQD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfa47 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 U mnie dziś wymiana oleju z płukanką Penrite Engine Flush i Archoil AR9100 + wymiana paska wielorowkowego, bo poprzedni jakiś felerny, Poduszka tylnej belki tzn. Tuleja dyfra, klocki przód denckermann. Teraz silnik chodzi jak igiełka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Domel Opublikowano 31 Lipca 2017 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 15 minut temu, Pływak napisał: Szybie odszczurzenie Cherry Glaze na DA + Fusso jak czesto robisz takie odszczurzanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pływak Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Ostatnio robiłem jakoś na przełomie marca/kwietnia ale wtedy szły pasy megsa i fusso, a dzisiaj AIO wiec pewnie fusso tak długo nie poleży. Wystarczy jak wytrzyma do września. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Przymiarka na sucho przed lakierowaniem zderzaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazman Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 niby czyste nie wiem gzie to auto stało, ale vampire liquid miał co robić glinka po jednym elemencie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapselK Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Ja pierdziule, takiej brudnej glinki nie widziałem jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ManiekRS Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 11 godzin temu, KHOT napisał: Przymiarka na sucho przed lakierowaniem zderzaka. KHOT mieszkasz w Kole? Bo widzę tablice PKL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazman Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 3 godziny temu, KapselK napisał: Ja pierdziule, takiej brudnej glinki nie widziałem jeszcze. no grubo było całe nadwozie było w lotnej rdzy i dziwnym osadzie stawiam, że parkowało obok jakiejś fabryki, itp. na szczęście wszystko zeszło bez szkody dla lakieru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pushkarev90 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Remonty, remonty i remonty. W końcu znalazłem pare godzin luźniejszych i wybrałem się w końcu do wulkanizatora wrzucić nowe opony na felgi, i zabezpieczyć felgi. Felgi też nowe to tylko ipa i heja z Rimprotectem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapselK Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Ogarnąłem tatowóz - piana, dwa kubły, szyby rain-x 2w1, opony ADBL Tire, na lakier poszedł 951, środek tylko odkurzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel87 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 2 godziny temu, ManiekRS napisał: KHOT mieszkasz w Kole? Bo widzę tablice PKL Miałem o to samo zapytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Domel Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Wymyłem MK3 i przedmuchałem MK1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Godzinę temu, daniel87 napisał: Miałem o to samo zapytać Tylko z rejestracji, chociaż odwiedzam regularnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek305 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Domel nie sprzedajesz mk1 ? mk3 jeździsz a mk1 stoi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Domel Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 20 minut temu, piotrek305 napisał: Domel nie sprzedajesz mk1 ? mk3 jeździsz a mk1 stoi ? na razie nie sprzedaje. Chociaż żona czasem naciska. Pożyjemy zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bienek Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Kiedyś planowałem żeby swojego poprzedniego focusa (którego teraz odziedziczyła siostra) trochę pomodzić i zrobić z niego fajne wozidło. Jednak ciągle powstrzymywała mnie myśl, że to tylko zwykły focus 1.6. Teraz mam troszkę mniej zwykłego ST170 i tym razem mam jeszcze większą ochotę doprowadzić go do świetności. Na pierwszy ogień poszły felgi i nowe opony. Jeśli chodzi o felgi to tak: Zostały wypiaskowane/wyśrutowane, ponieważ pod warstwą lakieru była jakaś bardzo trudna do usunięcia warstwa gumy/plastiku. Później na gołe alu ironx żeby usunąć opiłki ze śrutowania Następnie 2 warstwy epoxydu 2 warstwy podkładu poliestrowego szlifowanie i równanie przerobienie dekielków (usunięcie otworów) 2 warstwy epoksydu 2 warstwy bialej bazy 2.5 warstwy perły 2 warstwy bezbawnego glasurit Po kolei było to mniej więcej tak Przed i po Efekt i wygląd wiadomo kwestia gustu, ale moim zdaniem teraz to się fajniej wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Pasi mu ta biel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi