Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy naturalną konsekwencją po umyciu z użyciem UWC jest chwilowe zaburzenie hydrofobowości na zabezpieczonych felgach? Wczoraj miałem pierwszy kontakt z UWC (roztwór 1:10), użyty na felgach zabezpieczonych powłoką FX'a 5 msc temu. Zrzut wody przed myciem oceniam wysoko, po nałożeniu UWC i późniejszym wypędzelkowaniu splukałem felgi i ku mojemu zaskoczeniu kompletna tafla. Dziś z ciekawości splukałem felgi i hydro wróciło ale mam wrażenie, że w gorszym wydaniu niż przed zabiegiem. 

Pozdrawiam

Opublikowano

@mx180  Zasadowe produkty zaburzają efekt hydrofobowy co nie oznacza, że w przypadku powłoki ją znacząco podjadają. Spróbuj jakiś kwaśny szampon raz na jakiś czas 😉

• 4 miesiące temu...
  • Moderator
Opublikowano
5 godzin temu, asaledr napisał:

Testował ktoś rozcięczenie 1:4 jak działa na wosk?

Wosk na felgach ?

Opublikowano
1 minutę temu, asaledr napisał:

No wosk na felgach mam Bilberry Angel Was 

Przy tym wosku(tez go stosowalem) musisz ostroznie z chemia 😉 1:4 UWC i akcja mechaniczna szczotka szybko Ci go sciagnie mysle 

Opublikowano

Dlatego staram się myć felgi najwięcej bezdotykowo żeby mechanicznie nie naruszać wosku, ale też szukam jakiegoś fajnego preparatu w bezpiecznym stężeniu który pomoże temu brudowi zejść i natknąłem się na takie UWC, chyba dość popularny produkt.

Opublikowano
Dlatego staram się myć felgi najwięcej bezdotykowo żeby mechanicznie nie naruszać wosku, ale też szukam jakiegoś fajnego preparatu w bezpiecznym stężeniu który pomoże temu brudowi zejść i natknąłem się na takie UWC, chyba dość popularny produkt.

Bezdotykowo, jesli nie dziala to szampon lekki i rekawica do kół a jesli nie dziala to dopiero jakis szczotki pedzelki itp.

Po kilkinastu/dziesieciu myciach bedziesz wiedzial co zastosowac od razu jak strzelisz myjką w felgę

Opublikowano

A "zaglądacie" lancą myjki między szprychy? Czy tylko tyle ile wejdzie osłabiony strumień wody?

Chodzi mi o wymycie brudu i chemii z wewnętrznej części obręczy.

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy takie UWC 1:10 można bezpiecznie stosować na Gtechniq C5 i/lub Gyeon Rim?

Chodzi mi o to czy skraca / nie skraca żywotności takich powłok?

Opublikowano
14 minut temu, PawelKRZ napisał:

Czy takie UWC 1:10 można bezpiecznie stosować na Gtechniq C5 i/lub Gyeon Rim?

Chodzi mi o to czy skraca / nie skraca żywotności takich powłok?

Nie ruszy Ci powłoki na felgach , skróci Ci żywotność jeśli za każdym razem będziesz stosować mocna chemię ale myśle ze 1:10 będzie bezpiecznie 

Opublikowano

Wybaczcie głupie pytanie, ale chce sobie to w głowie poukładać.

Teraz stosuje Tenzi Prix (czyli deiron) - dość agresywny jak przypuszczam.

UWC (czyli cleaner) przy stężeniu 1:10 będzie mniej czy bardziej agresywny dla lakieru felgi niż deiron? (oczywiście rozumie, że deiron usuwa związki stali a cleaner ogólnie czyści)

Pewnie tak jak dla lakieru będzie i dla powłok, tak?

Czy UWC 1:10 będzie podobnie działać jak APC np 1:8/1:10 ?

• 3 miesiące temu...
  • Moderator
Opublikowano

Mały test UWC. 

felgi101.jpg

felgi103.jpg

Zrobione stężenie 1:5 

felgi111.jpg

Sprawdźmy pedzelkowanie:

felgi112.jpg

Nie jest źle chociaż piana średnia, jest to i plus i minus bo widać gdzie sie domyło a gdzie nie.

felgi113.jpg

Efekt finalny:

felgi115.jpg

felgi116.jpg

Produkt fajny, dodatkowym atutem jest inhibitor korozji, dalsze testy i spostrzeżenia wkrótce 🙂  

• Lubię to 1
Opublikowano

@Streat jak wypadł porównując do kwasów? na oko to poszło sprawnie. Stężenie?

@Banshee akurat sprawdzałem jak realnie domywa UWC 10% vs koch chemie greenstar 10% i na felgach koch bezdotykowo nie miał szans. APC to degreaser głównie. Jak bardzo nie wielbię kocha to na felgach uwc lepiej. Kupilem kolejną butelkę. Obydwu 🙂

• Moderator
Opublikowano

@analyzator przy tych felgach wypadł praktycznie tak samo, wiadomo nie były to meeeega szczury z którymi miałby ciężko, ale do bieżącego mycia felg ten środek sprawdza się idealnie 🙂

Opublikowano
9 godzin temu, analyzator napisał:

jak wypadł porównując do kwasów? na oko to poszło sprawnie. Stężenie?

jak można porównywać produkt ZASADOWY do mycia felg z produktem KWASOWYM do mycia felg?

• Lubię to 1
Opublikowano
6 minut temu, david2888 napisał:

jak można porównywać produkt ZASADOWY do mycia felg z produktem KWASOWYM do mycia felg?

Też się zastanawiam, dwa całkowicie inne produkty 🤔

• Moderator
Opublikowano

@analyzator patrząc na moje koła, nie. Każdy z produktów poradził sobie w takim samym stopniu, ale samo sprawdzenie już dało pewien ogląd żeby nie wyciągać armaty na muchy, ja osobiście chciałem się pobawić z innymi produktami 😁 najlepiej zaczynać od najsłabszych produktów i jeżeli nie przynoszą one rezultatów to przechodzimy do bardziej agresywnej chemii 😁 ostatnio czyściłam felgi nie myte 7 lat to dopiero mocny kwas je ruszył, ale zaczynałem od UWC żeby sprawdzić na ile on doczyscic 😁

• Lubię to 1
Opublikowano

@Streat a tak w ogóle co do twoich "zabaw" / "testów" przy czyszczeniu kół - nie rób tego w słońcu 🙂 produkt w słońcu szybciej odparuje niż zadziała 😉 

• Moderator
Opublikowano

@david2888 wiem 🙂 ale niestety nie było miejsca w cieniu a i tak robiłem to już pod wieczór także tak czy siak nie było to mocne słońce plus zasłaniałem sobą dając cień 🙂

• 2 tygodnie później...