Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
lub szampon Bambino na szyby.

+1 :good:

Stary sposób, ale sprawdzony. ;)

Można Cię prosić o podanie techniki nakładania? Rozcieńczony ? Nakładasz i czekasz az wyschnie,czy po prostu przetrzec nierozcieńczonym ? Ciekawa sprawa.Z góry dziękuję!!!

Opublikowano

canta8, pozwolę sobie odpowiedzieć, bo nie wiem do kogo to pytanie :D

Nakładasz na umyte szyby nierozcieńczony szampon tak żeby powstała delikatnie pianka (czymś co nie pyli, żeby później nie było paprochów na szybie) np. aplikatorem. Czekasz aż wyschnie i pianę/ mazy przecierasz delikatnie ściereczką, tak żeby nie zetrzeć całego szamponu i wsio. W poprzednim aucie (dodatkowo bez klimatyzacji) wspomniany sposób spisywał się rewelacyjnie i żadne osuszacze, wietrzenie auta po skończonej jeździe nie dawały takiego efektu ;)

Aha, jedyny minus był taki, że jeżeli w samochodzie było na prawdę dużo wilgoci, to następnego ranka miałem szron od wewnątrz i po "skrobaniu" trzeba było znowu nakładać, ale tak jak mówię, to już w mocno zawilgoconym wnętrzu. :mrgreen:

• Moderator
Opublikowano

Wyszukiwarka mnie zawiodla.

Ktos uzywal kiedys "Turtle Wax T-222R" ? To sie nadaje w ogole dla detailera ?

Opublikowano

Witam

Przymierzam się do odnowienia i wypolerowania kloszy lamp u teścia w Punto 2. Ma on strasznie zmatowiałe te lampy.

Wyczytałem, że będę potrzebował papiery ścierne o gradiacji 1000,1500,2000,3000. Może nawet 800, ale to sie zobaczy podczas pracy.

Wiem, że papierami szlifuje się na mokro, każdym w osobnym kierunku.

Ale nie z tym problem.

Pytanie mam bo nie posiadam pasty sciernej do polerowania plexi.

Wiem że można kupić Megsa Plast-X ale on sporo kosztuje, do kompletu lamp zdecydowanie za dużo. Czy można użyć np Poorboy’s World Master Cut Compound lub Poorboy’s World SSR 2.5 Medium Super Swirl Remover? Czy będą to dobre pasty do wyprowadzenia rysek po papierach ściernych? Wole kupić mniejsze opakowanie pasty i tańsze, niż odrazu rzucać się na głębszą wodę. Po polerce chce zabezpieczyć lampy HiTemp'em.

• Moderator
Opublikowano

robcok, kazda pasta do lakieru bedzie ok. Nie musza byc specjalne do plastiku ;) obys tylko slady po papierze wyciagnal...

Opublikowano

Na ile aplikacji wystarcza Wam sampler FK 100P?

Przed weekendem robiłem nim po raz drugi i wygląda na to, że na trzeci raz już nie starczy... Za każdym razem kładłem po jednej warstwie. Wydaje mi się, że przesadzam z ilością i "smaruję" za grubo...

• Moderator
Opublikowano

Vespa, na 5-6 warstw na sredniej wielkosci auto powinien starczyc.

Opublikowano
Na ile aplikacji wystarcza Wam sampler FK 100P?

Przed weekendem robiłem nim po raz drugi i wygląda na to, że na trzeci raz już nie starczy... Za każdym razem kładłem po jednej warstwie. Wydaje mi się, że przesadzam z ilością i "smaruję" za grubo...

ooo to grubo smalcujesz, ja kladlem dwa razy na Grande Punto i prawie nic nie zniklo z puszki, a na lakierze wydawało mi sie ze grubą warstwe dałem :D

[ Dodano: 3 Listopad 2014, 11:03 ]

robcok, kazda pasta do lakieru bedzie ok. Nie musza byc specjalne do plastiku ;) obys tylko slady po papierze wyciagnal...

ok, ale to musi być jakaś mocna ścierna pasta tak jak ssr 2.5 czy wystarczy ssr1 albo coś podobnego? chodzi mi o to czy zbyt agresywna pasta nie zrobi kuku z lampą.

Domyślam się że nikt mi nie odpowie czy ssr 1 wystarczy żęby wygładzić wszystkie ryski, no ale chodzi mi o siłe tych mocno ściernych..

[ Dodano: 3 Listopad 2014, 11:04 ]

spytam jeszcze jaka taśmę i gdzie najlepiej/najtaniej kupić do oklejenia?

Opublikowano
Fajna taśma Blue Dolphin polecam

z Waszego doświadczenia którą najlepiej wziąść:

-25mm

-30mm

-38mm?

A jeszcze pytanko czy np po przejazdach pasta nie trzeba jakiegoś jeszcze finishu zrobić, żeby lampa była gładka jak pupa niemowlęcia?

Opublikowano

ok, ale to musi być jakaś mocna ścierna pasta tak jak ssr 2.5 czy wystarczy ssr1 albo coś podobnego? chodzi mi o to czy zbyt agresywna pasta nie zrobi kuku z lampą.

Zasadzasz się żeby pojechać lampę papierem 800, a pasta ma zrobić kuku?

Opublikowano
Vespa, na 5-6 warstw na sredniej wielkosci auto powinien starczyc.

Oo, to muszę tak zrobić, żeby to co zostało wystarczyło na kolejne smalcowanie. Dzięki.

BTW, dzisiaj opłukałem auto na bezdotyku z pyłu i robaków po weekendowej trasie i powiem, że kropelki pięknie spływały. Szkoda, że nie miałem aparatu, bo tym razem kropelkowanie jest jak należy.

• Moderator
Opublikowano

robcok, z mojego doswiadczenia Blue Dolphin to sie moze i nadaje, ale do oklejania mieszkania przez malarzy, a nie samochodu.

• Moderator
Opublikowano
Blue Dolphin to sie moze i nadaje, ale do oklejania mieszkania przez malarzy, a nie samochodu

+1

Kup taśmę 3M i będziesz zadowolony.

Opublikowano

Jeszcze ze 2 lata temu Blue Dolphin to była całkiem inna taśma, teraz faktycznie słabo się do czegokolwiek nadaje. Wiem bo używam jej od dłuższego czasu przy dociepleniach do oklejania okien itd.

Opublikowano

jeszcze pytanie czy potrzebny jest finish lamp, jeśli tak to jaka pastą wyprowadzić wszystkie swirle itp po papierkach i agresywnej paście?

Opublikowano

Czy jak atomizer przestanie psikac jest jakis sposob zeby go odetkac, naprawic, moze jakas magiczna mikstura czy kwalifikuje sie do wyrzucenia :?:

Opublikowano

Jeżeli mówisz o tych PET 500ml za kilka zł to wyrzuć wszystkie od razu bo to tylko kwestia czasu i szkoda nerwów w najmniej odpowiednim momencie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.