Skocz do zawartości

Soft99 Fusso Coat

Evo

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Skłoniłem się ku zakupowi Soft99 Fusso do jasnych lakierów zamiast PB Natyy's Red. No i tu pytania:

1.Czy będzie większy look od natty's na białym akrylu?

2.Jaki aplikator polecacie do nakładania wosku, słyszałem, że ten który jest w zestawie nie jest zbyt dobry?

3.Do wycierania wosku może być mikrofibra Mikrofibra Silesia SuperSoft żółto-niebieska 40x40cm?

4.Miesiąc potrzyma na samochdzie bez QD w pogodę wiosenną gdy nie robi ogromu kilometrów?

• 1 miesiąc temu...

W weekend pierwsze w tym roku ręczne mycie auta. Fusso nałożone 5.12.2015 - kanapeczka 2 warstwy Fusso + BSD. Wosk położony na czysty lakier wymyty IPA. Od momentu nałożenia wosku lakier traktowany tylko miękką wodą na bezdotyku.

Dół drzwi pasażera:

6bb879a0c7211ccfmed.jpg

Tylny zderzak:

86c55fad781371a3med.jpg

Drzwi od strony kierowcy:

523eefc6aaf759f3med.jpg

Daszek:

d2da49431a5deae9med.jpg

Lusterko, ale coś nieostro wyszło:

987b90df447a02abmed.jpg

Wydaje mi się, że ma się całkiem nieźle :kox:

Z drugiej strony wosk też nie był wystawiony na jakieś trudne warunki: auto garażowane, używane sporadycznie, od czasu nałożenia wosku zrobione trochę ponad 3000 km.

W ten weekend zobaczę jak na drugim aucie, które stoi pod chmurką i jest codziennie jeżdżone po mieście - również nałożone 2 warstwy + BSD i także tylko woda na bezdotyku.

DBS, Korektę robiłem w lipcu 2015. Wtedy też nałożyłem Fusso, ale w grudniu je ściągnąłem i na zimę położyłem ponownie.

Żeby powstrzymać komentarze, że bez sensu było po tak krótkim czasie ściągać Fusso - dodam, że mam całą puszkę i pewnie wosk szybciej się zestarzeje niż ja zobaczę dno w tej puszcze :-]

Jak obiecałem wrzucam foty z auta żony - Fusso kładzione 12.12.2015 - również 2 warstwy + BSD. Auto przejechało ok 3000km, niegarażowane, użytkowane po mieście, myte tylko wodą na bezdotyku.

Niestety, ale wosk jest w stanie agonii - przynajmniej tak mi się wydaje: :o

ffbef9d5bfab2313med.jpg

834a97e4f82f7cc5med.jpg

a204bc6470a061efmed.jpg

ff52ef4b88f2a29amed.jpg

19425c4d1f35fdc7med.jpg

226f99f6d08218dcmed.jpg

00ccb72758a56549med.jpg

Wosk był kładziony w takich samych warunkach jak na poprzednim aucie. Widać, że cudów nie ma i w trudnych warunkach musi polec.

Sorki koledzy , ale aplikując na wosk BSD mocno wynik końcowy zostanie wypaczony ( by nie użyć słowa oszukany ) . Wielokrotne testy udowodniły że BSD to mocny zawodnik i nakładając go na wosk niestety nawet jakiś letni możemy tak przelecieć całą zimę i żyć w nieświadomości że wosk nam super trzyma .

Koledzy auto było myte ręcznie - SG Strawberry + rękawica, dwa wiadra itd... wszystko zgodnie ze sztuką.

Jeżeli to umiera BSD, to w takim razie pod nim powinien być Fusso i jeżeli BSD umrze, to wtedy Fusso wejdzie do akcji i pojawią się kropelki?