PiterG Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2020 Do rollera zalozysz male BP. Do harmona niestety nie.Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
powalla Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2020 Tą z Jula idzie robota 2x szybciej ...
Oshi Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2020 Godzinę temu, NIXON1975 napisał: Proszę o poradę czy warto kupić ADBL Roller D09125-01 komplet 499 zł Ja wczoraj kupiłem za 359 zł z torbą: https://www.pielegnacjaaut.pl/adbl-roller-d09125-01-maszyna-dual-action-da-talerz-125mm-torba
NIXON1975 Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2020 8 minut temu, PiterG napisał: Do rollera zalozysz male BP. Do harmona niestety nie. Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Interesuje mnie czy ten Adbl jest dużo lepszy i łatwiejszy w użyciu od Harmonia. 18 minut temu, Oshi napisał: Ja wczoraj kupiłem za 359 zł z torbą: https://www.pielegnacjaaut.pl/adbl-roller-d09125-01-maszyna-dual-action-da-talerz-125mm-torba Jakiś konkretne pady dokupiłeś. Nie znam się za bardzo i kupił bym od razu z polerą
Oshi Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2020 15 minut temu, NIXON1975 napisał: Jakiś konkretne pady dokupiłeś. Nie znam się za bardzo i kupił bym od razu z polerą Jeszcze padów nie zamawiałem. Ale mam zamiar wziąć coś z NAT'a, do tego maly dysk wsporczy 75 mm.
Sanchez77 Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2020 Czy zakup Rupesa LHR15 Mark I w cenie 1350 zł do celów głównie hobbystycznych ma sens? Na ten moment dysponowałem Kraussem DB5800s i Hamronem DA.
powalla Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2020 Na gieldzie widzialem Makite po6000 za pol ceny . Swietna maszyna 2w1 .
nossy Opublikowano 30 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2020 W dniu 28.11.2020 o 11:54, NIXON1975 napisał: Interesuje mnie czy ten Adbl jest dużo lepszy i łatwiejszy w użyciu od Harmonia. Jakiś konkretne pady dokupiłeś. Nie znam się za bardzo i kupił bym od razu z polerą Jula wydała mi się lekko przyciężkawa dlatego kupiłem YATO DA15. Mam też tego Adbl'a i jeśli miałbym wybierać i zostawić tylko jedna maszynkę to zdecydowanie byłby to adbla roller. Przyjemnie leży w dłoni, z luzem założysz mniejszy talerz (też adbl'a). Takim da15 i szerokim padem możesz mieć problem z jakimiś mniejszymi płaszczyznami. Oczywiście takim da15 robota idzie nieco szybciej, ale roller do słabiaków nie należy. Wady- oczywiście, że są ma wibracje (Evoxa ma mniejsze i jest cichsza, ale też nieco cięższa), trochę się grzeje więc po jednym detalu chwila odpoczynku i jedziesz dalej. Oczywiście moja prywatna opinia. Cena z linku wyżej dobra więc warto. Pady np.: nat.
Oshi Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2020 Przesyłka dotarła. Otrzymałem dodatkowo talerz 75 mm i próbkę perfum do samochodu, także z zakupu jestem mega zadowolony - wielkie dzięki dla https://www.pielegnacjaaut.pl/?gclid=EAIaIQobChMI67XC19Ks7QIVjaiyCh1cpABZEAAYASAAEgIuePD_BwE
Qukie Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2020 @Oshi widzę że do Australii dostarczają expresowo 2
Oshi Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2020 18 minut temu, Qukie napisał: @Oshi widzę że do Australii dostarczają expresowo Jeśli chodzi o odwrócone zdjęcie, to przepraszam ale wstawiałem z telefonu i jakbym zdjęcia nie obrócił - zawsze po wstawieniu był taki efekt
w0jta5 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2020 Jak użytkownik ADBL Roller DA 9mm powiem tylko tyle, że kupiłem ją po to by nauczyć się pracy maszyną i w późniejszym czasie będzie służyć do cleanerów/wosków i ewentualnych korekt na miękkich lakierach. Średnie i twarde lakiery to już wyzwanie i wycinanie rys staje się nieopłacalne czasowo Nie mam odniesienia do innych DA, ale wibracje i hałas są znaczne, trzeba pracować w słuchawkach. Potencjometr jak dla mnie jest w niepraktycznym miejscu i brakuje mu kliknięć na poszczególnych biegach. Poza tymi minusami to całkiem fajny sprzęt. Zdecydowanie powinno się mieć zaplanować na przyszłość zakup rotacji lub DA z większym skokiem, do mocniejszych zadań.
126tomek Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2020 Jakie DA polecacie na 1 maszynę DA? Budżet +/-500. Rotacje mam ale chciałbym na szybkie roboty/ one stepy mieć tez DA.
alexander.p Opublikowano 1 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2020 Jakie DA polecacie na 1 maszynę DA? Budżet +/-500. Rotacje mam ale chciałbym na szybkie roboty/ one stepy mieć tez DA.W BF był roller za 350 spoko maszynka w tej cenieTo w rotacji włacz 6bieg :)
126tomek Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2020 18 godzin temu, alexander.p napisał: W BF był roller za 350 spoko maszynka w tej cenie To w rotacji włacz 6bieg :) Chcę spróbować czegoś nowego:-) A coś innego poza ADBL polecisz?
alexander.p Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2020 2 minuty temu, 126tomek napisał: Chcę spróbować czegoś nowego:-) A coś innego poza ADBL polecisz? mam Evoxa hdp10, polecam, pomimo niestabilności obrotów. Mała, poręczna, cicha.
126tomek Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2020 Musze pomyśleć -na wiosnę chcę DA jako 2 maszynę na szybkie akcje dla siebie.
Moderator Streat Opublikowano 2 Grudnia 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2020 Tak sie zastnawiam i troche głupieje czy ktoś wie czym różni sie Evoxa HDC od HDD po za obudową i mocniejszym silnikiem? @Kristof En? Obstawiam ze HDD jest lepsza
powalla Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2020 Takie coś znalazłem> " Ponadprzeciętna ergonomia i wykończenie klasy Premium to nie wszystkie zalety tej maszyny. Największe zmiany w porównaiu do linii HDC nastąpiły wewnątrz. Potężny silnik o mocy 1200W jest o 25% mocniejszy niż w HDC a jego wykonanie jest jeszcze bardziej profesjonalne. Tak samo jak w HDC osadzony jest na markowych łożyskach NSK a elektronika sterująca obrotami wyposażona jest w system Soft Start oraz stabilizację obrotów z czujnikiem obrotów wirnika. Prawdopodobnie najmocniejszy silnik na rynku wśród polerek DA sprzęgnięty został z całkowicie nową przekładnią w efekcie czego maszyna dysponuje niewiarygodną mocą efektywnego cięcia. Zakres obrotów jest bardzo szeroki, od 1400 do 6400 OPM i na 3-4 biegu pozwala wykonać większość prac bez utraty ruchu obrotowego talerza. W trudnych miejscach typu przetłoczenia i obłości, tam gdzie inne maszyny mają już problem, w HDD wystarczy wejść na 5 lub 6 bieg i dalej efektywnie polerować. Co ważne, maszyna przy swojej mocy i wysokich obrotach zachowuje duży komfort pracy. Hałas generowany do 4-go biegu jest porównywalny do chwalonej w tym względzie HDC. Natomiast 5 i 6 bieg nie ma odpowiednika w HDC więc trudo tu porównywać do czegokolwiek, niemniej to co oferuje maszyna w sile cięcia zupełnie rekompensuje tę niedogodność wynikającą z wyższych obrotów silnika i przekładni. Kwestia drgań nie pozostawia złudzeń że mamy doczynienia z maszyną kolejnej generacji. Dzięki sztywnej obudowie udało się zniwelować rezonans i tym samym drgania na tylnej rękojeści a wyważenie mimośrodu z kompensacją wagi pada poprawiło całościowe zachowanie się maszyny w trakcie pracy. Optymalnie zostało też rozwiązane chłodzenie przekładni i silnika a duża jego moc pozwala na niewysiloną pracę. Tym samym maszyna nie generuje tak dużych ilości ciepła jak te o małych, przeciążonych silnikach. Powietrze wykorzystane do chłodzenia rozpraszane jest w kilku kierunkach, tak aby uniknąć nieprzyjemnego podmuchu w twarz operatora. " 2
gold_edition Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2020 Witam, Szukam rotacji na początek. Czy ma ktoś porównanie pomiędzy: K2 MASNER NTOOLS RP 180E YATO YT-82196 Heckmann 920 Heckmann R7 Jakie są różnice w wielkości tych polerek, jakości wykonania i samej pracy? Jak to jest z głośnością? Najbardziej skłaniam się ku Ntools. Maszyna będzie używana raczej hobbistycznie/weekendowo.
Bananek626 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2021 Siemanko, szukam jakiejś polerki DA do użytku własnego, czasem jakiś samochód kolegi lub sąsiada . Co do kwoty chciałbym zmieścić się do 700 złotych. W sklepie detailingowym doradzili mi maszynę Evoxa HDF8 za 659 złotych lub trochę droższą zabawę czyli HDF12 za 799 złotych. Dodam że nie chcę kupować jakiegoś szajsu, który się po chwili rozpadnie. Od początku rozważałem ADBL Roller D09125, ale słyszałem że lubi (rzygać) olejem i wpadać w większe wibrację. Polecicie coś ciekawego w tej kwocie?
mancini Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2021 LE T2000 mała poręczna, założysz dysk 75mm ( zrobisz małe elementy, do cleanera ) Hamron z jula ( 125 mm, typowo do polerki ) Zestaw do kupienia za 700 zł. Do użytku dla "siebie" sprawdza się super.
Bananek626 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2021 Czyli wybierać pomiędzy tymi co podałeś, tak? A co powiesz o tych maszynach evoxa? Czytam teraz że, LE jest bliźniaczy do tego ADBL'a co podałem, nie ma z nim takich problemów jak z ADBL?
Bananek626 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2021 Sorry nie przeczytałem dokładnie. Patrzę na ceny Hamrona i stoi po 399 (czytając forum w postach był po 250 )
mancini Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2021 Trzeba czekać na promocje, jest jeszcze Yato ( też 15mm ). Tylko Yato ma dysk 150mm, zawsze można dokupić mniejszy ( 125mm ). Mi ( pasjonata ) te maszyny co podałem wystarczają, jak bym pracował na nich to brałbym lepsze. Do tego mam jeszcze rotacje.
Rekomendowane odpowiedzi