marco80 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2020 @TM85 To powiem Ci może przewrotnie......To tym bardziej nie bierz się za papier i nie piszę tego wcale złośliwie...z dobrze zmatowionego papieru 2500 Da powinno wyjść ,kwestia jaki lakier pad i oczywiście pasta
vwiater Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2020 3 godziny temu, TM85 napisał: Panowie, może pomożecie podjąć decyzję? Zastosowanie amatorskie. Samochód ma kilka rys, które trzeba załatwić zaprawką. Szlif papierem 1500/2000/2500 i polerka DA np. Menzerna 400. Przy okazji chciałbym wypolerować cały samochód (Menzerna 3500). Początkowo myślałem o ADBL 9mm, ale czy on poradzi sobie z wyprowadzeniem lakieru po szlifowaniu papierem 1500? Czy nie lepszy i bardziej uniwersalny będzie Hamron o skoku 15mm? @TM85 10 no 15 stron przeczytać tego tematu i się wyjaśni
xadamx Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Ja osobiście uważam, że jeśli pierwsza w życiu maszyna to ADBL 9mm. Co z tego, że mniejsza siła cięcia. Zdecydowanie większość prac da się tym zrobić. Dla początkującego mniejsza siła cięcia to też atut maszyny. Drugim jej atutem jest możliwość założenia BP 75mm, czego Hamron nie ma. 1
Ari Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Godzinę temu, xadamx napisał: Ja osobiście uważam, że jeśli pierwsza w życiu maszyna to ADBL 9mm. Co z tego, że mniejsza siła cięcia. Zdecydowanie większość prac da się tym zrobić. Dla początkującego mniejsza siła cięcia to też atut maszyny. Drugim jej atutem jest możliwość założenia BP 75mm, czego Hamron nie ma. I idąc tym tropem, zmieniłbym tylko rollera na Lare. Różnica w głośności kolosalna.
xadamx Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2020 5 godzin temu, Ari napisał: I idąc tym tropem, zmieniłbym tylko rollera na Lare. Różnica w głośności kolosalna. Ale mówisz o LD09-125 Lite? Nie miałem możliwości używania i nie wiedziałem, że jest taka możliwość.
felixtheman Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Cześć! Kupiłem dzisiaj polerkę rotacyjną ADBL R125-01. Przymierzałem się do Kraussa jednak za ADBL nowego znajomy w sklepie zaproponował mi raptem 450zl wiec nie zastanawiałem się dwa razy ;) W zestawie był talerz oporowy 150mm oraz 125mm, jednak bardzo będzie mi potrzebny 75mm do tej polerki a nie mogę nigdzie znaleźć takiego, jedynie do maszyn DA są. Stąd bierze się moje pytanie - czy takowe talerze do r125-01 w ogóle istnieją? Jeśli nie to czy Talerz Oporowy Honey Sandwich 75/20mm będzie pasował? Nie chodzi o gwint bo skoro m14 to pasuje na pewno ale bardziej chodzi mi o to czy nie ma żadnych przeciwskazań do używania takiego talerza czy lepiej kupić jakiś inny? Czym się kierować przy wyborze? Czy może w ogóle nie używać talerzy mniejszych niż 125mm? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ari Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Cześć! Kupiłem dzisiaj polerkę rotacyjną ADBL R125-01. Przymierzałem się do Kraussa jednak za ADBL nowego znajomy w sklepie zaproponował mi raptem 450zl wiec nie zastanawiałem się dwa razy ;) W zestawie był talerz oporowy 150mm oraz 125mm, jednak bardzo będzie mi potrzebny 75mm do tej polerki a nie mogę nigdzie znaleźć takiego, jedynie do maszyn DA są. Stąd bierze się moje pytanie - czy takowe talerze do r125-01 w ogóle istnieją? Jeśli nie to czy Talerz Oporowy Honey Sandwich 75/20mm będzie pasował? Nie chodzi o gwint bo skoro m14 to pasuje na pewno ale bardziej chodzi mi o to czy nie ma żadnych przeciwskazań do używania takiego talerza czy lepiej kupić jakiś inny? Czym się kierować przy wyborze? Czy może w ogóle nie używać talerzy mniejszych niż 125mm? Z góry dziękuję za odpowiedź. Istnieją, jak milion stron wątku.Zakładasz taki, jakim wygodnie Ci się pracuje.Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
marco80 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Do rotacji na M14 najmniejszy masz bodaj 30mm, nie ma przeciw wskazań żeby takich używać
felixtheman Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Dziękuję bardzo za Wasze cenne odpowiedzi! Pozdrawiam.
yas Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2020 @felixtheman nie wiem , jak Ty szukales ?? nawet sklep masz w bialymstoku, fajny!! https://showcarshine.pl/polerowanie-mechaniczne/talerze-oporowe-bp
felixtheman Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2020 O cholera, widziałem tą stronę przeglądając kilkadziesiąt stron tego wątku ale nigdy nie zwróciłem uwagi na to, że to lokalny sklep! Przeważnie jak coś zamawiam na internecie to tylko Allegro. Jutro tam wbijam jak lis w kurnik Jak dostanę na miejscu pad jeansowy to będę wniebowzięty. Konkurencja na mieście nie posiada. Dziękuję Ci bardzo, yas!
Tomas-sg Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2020 @felixtheman pamiętaj że sklepy nie zostają otwarte dla klientów. Zadzwoń z rana, pogadaj z Mariuszem przez tel i dowiedz się jak to zrobić by było dobrze
yas Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2020 @felixtheman, https://showcarshine.pl/wet-sand-itp/brayt-pad-jeans-owy-135mm.html masakra, jak Ty szukasz
felixtheman Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2020 48 minut temu, yas napisał: @felixtheman, https://showcarshine.pl/wet-sand-itp/brayt-pad-jeans-owy-135mm.html masakra, jak Ty szukasz Spokojnie, znalazłem to na stronie i się podnieciłem, ale wiem, że czasami jak coś jest na stanie sklepu internetowego to niekoniecznie musi być na stanie sklepu stacjonarnego. Tomas-SG wielkie dzięki! Zanim pojadę to zadzwonię.
Moderator Streat Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2020 @felixtheman jeszcze mi sie nie zdarzyło żeby u @CAR CRAZY czegoś nie było No chyba że jak ostatnio zamówiłem 5 BM to musiałem poczekać za dostawą bo troche mnie poniosło ale zawsze szybki kontakt telefoniczny i wszystko dogadane perfekcyjnie
Bocian1994 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Czy używał ktoś Sicco BLR 300 , to DA 9 mam 300 W z talerzem 75mm czy nada się jako pierwsza maszyna do oblecenia auta cleanerem ściernym czy essencem ? Szukam najtańszej maszynki do cleanera czy jakichs finishowych past a nie chce czekać na promke Hamrona.
Ari Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Czy używał ktoś Sicco BLR 300 , to DA 9 mam 300 W z talerzem 75mm czy nada się jako pierwsza maszyna do oblecenia auta cleanerem ściernym czy essencem ? Szukam najtańszej maszynki do cleanera czy jakichs finishowych past a nie chce czekać na promke Hamrona.Jakbym miał padami 75 oblecieć auto to wolałbym wrócić do korzeni i machać ręcznie to, że cleaner ścierny nie znaczy, że zbierze więcej niż zapewne sobie wyobrażasz. Jest wiele polerek w kategorii cenowej Juli.Haka Tools, Bass, Yato. Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
Sinus Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Kupiłem niedawno DA na promce w julii, jeszcze nie zdążyłem jej przetestować (jest to mój pierwszy kontakt z polerkami), ale chciałbym spolerować szybę. I tu się kłania rotacja ... Jestem totalnym amatorem, robię to na własny użytek, zapewne max 2 razy do roku. W związku z tym nie chcę na drugą maszynę wydawać więcej nić powiedzmy 400 pln. Co byście polecili? Najlepiej tak, by było jak najbardziej funkcjonalne, czyli z uniwersalnym gwintem, możliwością zastosowania mniejszych padów itp, bo trzeciej maszyny na pewno nie kupię
vwiater Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2020 @Sinus z rotacji budżetowych to zobacz tutaj: Inni znający maszyne może się wypowiedzą
arturkw Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Panowie tak przeczytałem bardzo dużo waszych wypowiedzi i wynika z nich że najlepsza opcją: Hamron Dual Action Skok 15mm Talerz 125mm natomiast co powiecie o Yato YT 82200?? Jest sens dopłacać te kilka złoty ? Definitywnie która z nich będzie lepsza?
powalla Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Godzinę temu, arturkw napisał: Jest sens dopłacać te kilka złoty ? Kilka zł? Więc pewnie nie doczytałeś że do Yato trzeba dokupić za ~ 70zł 125mm BP , bo oryginalnie jest 150mm .
arturkw Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2020 19 godzin temu, powalla napisał: Kilka zł? Więc pewnie nie doczytałeś że do Yato trzeba dokupić za ~ 70zł 125mm BP , bo oryginalnie jest 150mm . szczerze powiem że dopłata tych 70zł nie stanowi problemu, tylko czy warto pod względem parametrów? Bo na korzyć yato przemawia "marka" a ten z juli to sami wiecie ewentualnie widze ze jeszcze w dobrej kasie jest Heckmann R7. Ciągle mi to yato chodzi po głowie.
powalla Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Przemawia marka? To chińczyk pełną japą ! Za Hamronem (tez chinolem) przemawia gwarancja w supermarkecie, czytaj bezproblemowa . Heckman to rotacja więc nijak to porównać.
arturkw Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2020 47 minut temu, powalla napisał: Przemawia marka? To chińczyk pełną japą rozumiem jula+1 punkt a cos w lekko droższej cenie byś polecił?
maj0nez Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Witajcie Mam kilka pytań odnośnie tego urządzenia: RUPES LHR75 E Big Foot Mini Czy ta maszyna jest lekka? Czy da się ją obsługiwać jedną ręką?
Rekomendowane odpowiedzi