davor Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 W dniu 20.10.2019 o 20:46, ghost napisał: Chemical Guys Pro Durafoam wymiata to ten czerowny gdzie kupowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 41 minut temu, davor napisał: gdzie kupowałeś? Już nie pamiętam, bo minęło kilka lat. A dalej wygląda jak nowy. Coś mi świta, że albo allegro albo oficjalny sklep eu: https://www.chemicalguys.eu/exterior/exterior-accessories/applicators-foam-microfiber/chemical-guys-car-wax-foam-applicator.html W większości sklepów się wysprzedały. Wiem, że w petrostarze jest dostępny trochę tańszy model WAPS. Jak nic nie pomieszałem to @Birkhof korzysta i chwalił wapsa. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Birkhof Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Już nie pamiętam, bo minęło kilka lat. A dalej wygląda jak nowy. Coś mi świta, że albo allegro albo oficjalny sklep eu:https://www.chemicalguys.eu/exterior/exterior-accessories/applicators-foam-microfiber/chemical-guys-car-wax-foam-applicator.html W większości sklepów się wysprzedały. Wiem, że w petrostarze jest dostępny trochę tańszy model WAPS. Jak nic nie pomieszałem to @Birkhof korzysta i chwalił wapsa. Tak, ale są bydlaki wielkie :DDo wosków moj ulubiony na ten moment to autofinesse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlimaxss Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 @Birkhof Z tego co wyczytałem na forum to najbliżej tym AF to te z WorkStuff?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Birkhof Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 @Birkhof Z tego co wyczytałem na forum to najbliżej tym AF to te z WorkStuff??Ergonomią i kształtem tak,Sama pianka w obydwu jest bardzo delikatna ale w AF jakby „pół punktu” bardziej sztywniejsza (może to kwesta gęstosci).Rewelacyjny aplikator to tez te od house of wax - jedynie ergonomia slabsza bo duzy krążek z niego.Z malych to ADBL soft pad lub biały BH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlimaxss Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 @Birkhof Dzięki , za info pora się zaopatrzyc. W brakujace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paperson Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 A ja ostatnio lubię się z wo-wo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crasher Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Moje pady do polerowania stopniowo wymagaj wymianki. Zastanawia mnie np czy warto isc w kierunku premium padow jak. Np Lake Country czy pozostać przy np. NAT. Jest az tak znacząca różnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 W dniu 23.10.2019 o 21:04, Crasher napisał: Jest az tak znacząca różnica? Dlaczego nie kupisz po kilka z różnych firm? Oprócz nata jakieś royale, koch chemie, scholl, cg, lake c, super shine... Ja tak zrobiłem i testuję. Tylko okazuje się, żs używane hobbystycznie wszystkie są mega trwałe Choć dostrzegłem różnice w technologiach i ich połączeniu z niektórymi pastami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal-flk Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 W dniu 21.10.2019 o 11:00, michal-flk napisał: Drodzy użytkownicy, jak myślicie, do wycięcia jak największej ilości rys maszyną DA (ADBL Roller 9mm) i zostawienia dobrego wykończenia bez hologramów, może sprawdzić się zestawienie: - Sonax Cutmax + niebieski NAT - Sonax EX04-06 + żółty NAT Będzie to pierwsza korekta lakieru w moim wydaniu. Najbardziej zależy mi na uzyskaniu jak najlepszych efektów, bez hologramów (strasznie się ich boję! ). Pacjent to Octavia III w kolorze niebieskim metalik (Racing Blue), z milionami mikrorys po myjni które dostałem w gratisie od poprzedniego właściciela. A jak myślicie, czy powyższe zestawienie mogę zastąpić np. Menzerna FG400 + niebieski pad ADBL Menzerna 3000 + żółty/czerwony pad ADBL Pytam bo dysponuje akurat takimi pastami i padami, a jestem po dość dużym zakupie wszelkich środków do detailingu i budżet jest dość napiety Mam jeszcze pad One Step ADBL i Menzerne 3in1, ale to zostawię sobie na inna okazje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekGTS Opublikowano 25 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 @michal-flk jak masz to testuj. Nie dajmy się zwariować modzie. Jeszce nie tak dawno na forum polecano głównie system menzerny, teraz na topie jest sonax i koch. Wydasz pieniądze na kolejną chemie a może rozwiązanie stoi na półce w garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal-flk Opublikowano 25 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 @MirekGTS Masz racje. Spróbować nie zaszkodzi. Wielkie dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter83 Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Cześć, Mam dylemat czy na one step wybrać żółtego NAT'a czy pomarańczowy od Royal Pads. Poradzicie proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 @Pioter83 Jakby Ci to powiedzieć..... Może podamy Tobie nr do Maciej Wróżbity? 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D@ViD Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 @Pioter83 tak na poważnie, to więcej informacji podaj. Jaki samochód. Jaki lakier. Stan lakieru. Jakiej pasty chcesz użyć. Jaka maszyna. Jakieś zdjęcia stanu lakieru Strzał w ciemno to żółty NAT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 5 minut temu, david2888 napisał: Strzał w ciemno to żółty NAT I równie dobrze może to być strzał w kolano Lepiej jednak dobierać narzędzie do konkretnej pracy oraz warunków (lakier, pasty, oraz przede wszystkim oczekiwany rezultat). Przecież to dwie całkiem różne pianki otwartokomórkowa vs zamkniętokomórkowa. Te dwa konkretne modele różnią się też twardością, efektywnością cięcia, zakresem możliwości prac, rodzajem wykończenia, szybkością utraty sprężystości przez zapychanie pastą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter83 Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 13 minut temu, david2888 napisał: @Pioter83 tak na poważnie, to więcej informacji podaj. Jaki samochód. Jaki lakier. Stan lakieru. Jakiej pasty chcesz użyć. Jaka maszyna. Jakieś zdjęcia stanu lakieru Strzał w ciemno to żółty NAT @david2888 może źle się wyraziłem, zapytam tak... Jakie są różnice pracując na tych padach, np. NAT lepszy do średnio twardych lakierów a RP do miękkich itd. Pacjent to 308 czarną perła z 2015. Nie mam fotek lakieru ale korekta była rok temu, zależy mi na ściągnięciu z maski zwłok owadów bo niczym tego nie potrafię ściągnąć i odświeżyć lakier. Używam rollera 9 mm. Pasta 3d one RP w swojej ofercie ma chyba 3 serie do one stepów w tym cienki, jaka jest różnica w pracy między samymi RP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 @Pioter83 RP Orange One step otwartokomórkowa + mocniej tnie/lepiej usuwa defekty + realnie szerszy zakres prac (od wycięcia rys po wykończenie) + mniej się zapycha/mniej traci sprężystość NAT żółty średni zamkniętokomórkowa + łagodniejsza/lepiej wykańcza wybierz sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco80 Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 "Oczekiwany rezultat"- w przypadku one-stepa priorytet to wykończenie -zawsze......co z tego ze coś zbierze więcej rys jak zostawi bałagan i lakier nie będzie idealnie wykończony.Zakup więcej padów i kombinuj za każdym razem,jeżeli rezultat nie odpowiada oczekiwaniom (co w przypadku czarnego lakieru jest dość częste warto rozpatrzeć 2 etapy) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter83 Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 29 minut temu, ghost napisał: @Pioter83 RP Orange One step otwartokomórkowa + mocniej tnie/lepiej usuwa defekty + realnie szerszy zakres prac (od wycięcia rys po wykończenie) + mniej się zapycha/mniej traci sprężystość NAT żółty średni zamkniętokomórkowa + łagodniejsza/lepiej wykańcza wybierz sobie Dziękuje, o takie coś mi chodziło. A różnica pomiędzy cienkim a normalnym jest znacząca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajo Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Siema. Znajdzie ktos chwile na poinformowaniu mnie w jaki sposób pracuje się na padach mikrofibrowych i ewentualnie futrach? Do tej pory pracowalem tylko na gabkach. Czy Ciecie jest mocniejsze w kazdym wypadku? Nagrzewa lakier lżej? Czy fibrowym padem wykancza sie lakier? Wszystkie informacje będą dla mnie cenne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakubo Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 @Ajo ja futra używam typowo do etepu wycinania gdy lakier jest mocno zmęczony. W takim przypadku pracuje na rotacji. Generalnie jestem zwolennikiem takiej szkoły, że Cutting na maszynie rotacyjne, a finishing na DA. Choć zdarzają się odstępstwa od tej reguły. Zdarza się, że wszystkie etapy pechodze z maszyną orbitalna w ręku, ale raczej wełny wtedy nie używam, raczej twarde pady do wycinania. Wszystko zależy od tego jak twarda jest powierzchnia nad którą pracuje i w jakiej jest kondycji. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajo Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 1 godzinę temu, Jakubo napisał: @Ajo Wszystko zależy od tego jak twarda jest powierzchnia Czyli im twardsza to tymbardziej sięgać po fibrowy pad? Ogólnie lajkiem już nie jestem bo przeprowadzilem okolo 20 pelnych korrekt i wszystkie na gabkach i rotacji. (Finisz na DA). Ale z kazdej strony obijają mi się te pady mikrofibrowe, a bardzo chetnie ulatwilbym sobie wycinanie lakieru. Na gabkach jednak to męczy. Chodzi mi glownie o informacje pracy na padach mikrofibrowych. Np. Czy docisk powinien rownac sie gąbkom? Co z momentem obrotowym-mniejszy, większy czy bez zmian? Czy pady mikrofibrowe są tylko i wyłącznie do pierwszego etapu korekty? Planuje w kolejnym roku oficjalnie otworzyć firme autodetailingowa w Niemczech i chetnie ukrocilbym (a bynajmniej ułatwił) czas pracy z maszyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakubo Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 @Ajo futro czy fibra ma teoretyznie mocniejsza siłę cięcia, więc jeśli mamy mocno porysowana i do tego twardą powierzchnię to może być to odpowiednia kombinacja, która przyspieszy etap wycinania. Ostatnio polerowalem czarnego Passata b6 i była masakra na lakierze. Z miejsca zacząłem od futra (wełna merino flexipad) i tak miejscami musiałem powtarzac po trzy razy bo nadal coś zostawalo. Nie chciałem robić jeansem bo czasem zostawia niezły bajzel, trudny do wyprowadzenia zwłaszcza na czarnym lakierze. Dodam, że pracowałem pasta Menzerna HCC 400. Co do grzania to chyba futro będzie trochu mniej grzalo niż jakieś twarde pady, ale 100 % pewności tu nie mam co do takiej zaleznosci. W kwestii obrotów to raczej rzadko przekraczam 1500 czyli poziom 3 na rotacji. Czasem na płaskich powierzchniach 3.5 do 4. Docisk naturalny. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajo Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 @Jakubo dzieki wielkie za Twoje odpowedzi! Jesli ktos ma ochotę sie podzielic wlasnymi spostrzezeniami związanymi z owymi padami, to chetnie wyslucham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi