Skocz do zawartości

Jakie Gąbki / Pady wybrać ?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Ty serio pytasz? 4 lata na forum a Ty takie pytania zadajesz?

Czytałeś chociaż coś na forum? :thumbdown:

czy na tym forum jest większość takich typów jak Ty. często ktoś przy takim pytaniu sprawdza kto ile jest na forum i ile napisał. albo w ogóle jeśli zadal jakieś pytanie. chyba od tego to forum jest. żeby to wszystko przeczytać musiałbym chyba iść na długi urlop.może niech ktos jeszcze z władzy forum zacznie robić statystyki każdego użytkownika kto co czytał,

owszem, zarejestrowałem się dawno dawno temu i nic więcej. czytałem troszkę a potem porzuciłem ten fach z pewnych względów. teraz wracam do tematu i czytam tyle ile mi czas na to pozwoli. jeśli czegoś nie wiem to pytam. to źle?!

jak Ci to przeszkadza to nie czytaj. daj się wykazać innym. ktoś z chęcią odpowie a ja zadowolony podziękuję. proste

Będę robił korektę Menzerną FG500 >Menzerną PF2500> Koch Chemie HOCHGLANZ-ANTIHOLOGRAM

Mam 4 pady:niebieski(mocnościerny),pomarańczowy(średniościerny),biały(lekkościerny),czarny(nabłyszczający -finish)

Co bardziej polecacie:

FG500 z niebieski,pf2500 z pomarańczowym i HOCHGLANZ-ANTIHOLOGRAM z białym

czy może FG500 z pomarańczowym,pf2500 z białym i HOCHGLANZ-ANTIHOLOGRAM z czarnym

Czy jest mi ktoś w stanie pomoc z wyborem ? Zamawiam polerkę DA i co do tego.... Pady z mf czy gąbki ? Jeśli mf to lepiej w komplecie z dedykowanym pastami meguiars, czy zestawik menzerny 400/2500/4000.. Jestem zielony i po prostu chcę ciut zadbać o lakier

Jak masz kompresor aby często czyścić pady z MF to je kupuj, przy polerce DA tylko z nimi coś więcej możesz wyciąć.

MF flexi i Rupesa pady są super.

Jeżeli chodzi o pasty to sam na menzernie przy pomocy DA nie pracowałem to nie wiem jak one się sprawdzają, ale np. pasta Megsa M101/Zephir super tnie wraz z padami MF.

Szukam tanich padów do swojej pierwszej korekty :) Pad do PF2500 już kupiłem z Royala żółty.

Mam natomiast dylemat między padami do poniższych past, po przeczytanych opiniach skłaniam się ku NAT, jakieś alternatywy?

FG400 - biały płaski NAT

FF4000 + AIO - czerwona lub czarna gąbka NAT (pomóżcie wybrać)

• Dystrybutor

Czerwona świetnie się sprawdza jako finish na twardych lakierach (w sumie to jedna z częściej używanych przez nas gąbek) :) Czarna do bardzo miękkich lakierów.

Czerwona świetnie się sprawdza jako finish na twardych lakierach (w sumie to jedna z częściej używanych przez nas gąbek) :) Czarna do bardzo miękkich lakierów.

Dziekuje ;) orientujesz się czy lakier forda fiesta z 97 nalezy raczej do miekkich czy twardych?? ;)

Zakupiłem pasty Menzerna FG500 PF2500 i SF4000. Doradźcie mi proszę jakie pady kupić. Naczytałem się tego tyle i każdy robi inaczej. oczywiście zależy to od twardości lakierów ale patrząc tak bardziej "uniwersalnie" to co byście wybrali biorąc pod uwagę wymiar 80 i 130/135. Podobno biała z Flexi się sprawdza do FG500. Futro też będę miał. A może Royal albo NAT? Oczywiście do rotacji ma być. A może Menzerna dedykuje jakieś pady?

W przypadku NATa mamy dwa rodzaje gąbek. Zwykłe i pro square lub pro snake ale też nie we wszystkich kolorach. Jest zółta niebieska i pomarańczowa. A czarna jest tylko mała chyba że dużej karbowanej też mogę użyć do finishu.

Oj piszczek, tyle czasu a Ty o podstawy pytasz ! :thumbdown:;)

Menzerna dedykuje Flexi, odpowiednio: biały, pomarańczowy,żołty. Choć jak dla mnie to i ten zólty jakiś twardawy, w kazdym razie nie jest miękki.

Polecane są też na forum NAT, bo sam się tym interesowałem.Podobno miększy od Flexi.

Pamietaj, że oprócz 135mm musisz też mieć 80mm bo nie wszędzie dojdziesz.

Ja 80ki mam z gwintem M14

Oj piszczek, tyle czasu a Ty o podstawy pytasz ! :thumbdown:;)

no widzisz, tak bywa, rejestracja to jedno. dopiero od miesiąca się zagłębiam w to wszystko.

talerz 80tke już mam. robię spore zamówienie w jednym sklepie i niestety jeśli chodzi o NAT to wybór jest skromny. Royala ogarnąłem właśnie ale nie doczytałem się jak to "działa" z menzerną

• 2 tygodnie później...

Musisz kupić specjalny klej do gąbek/delikatnych materiałów, który nie będzie ich topił, żadne kropelki czy inne super glue. Ja kupiłem kiedyś tubkę takiego kleju w Castoramie bo musiałem podkleić drugą gąbkę pod osłoną silnika.

Panowie, czy do 1200zł da się kupić jakąś polerkę i pady do niej? Chodzi o trzy auta w rodzinie, wszystkie BMW, więc lakier raczej dość twardy.

Przymierzałem się do Lare EPL-11, ale na alledrogo zniknęły i w sklepach detailingowych również. Zaprzestano produkcji? Polecicie jakiś sprzęt do 700zł i do tego jakieś futro i pady? Pasty chyba standardowo menzerna.

Co myślicie o zestawach typu "komplet past polerskich menzerna FG500 + PF2500 + SF4000 wraz z trzema dedykowanymi padami polerskimi HML"?

Do BMW przyda się chyba futro, najstarsze auto jest z 2001 roku, lakier raczej twardy.

Polecicie coś?