Maciej WTN Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2015 Ja mam jako prespray Prochem Power Brust, a płukanka to Formula 90 Liquid i taka sobie możesz wziąć. Nie ma problemu z rozpuszczanie proszku itd.
radek4359 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 NO i zamówiłem u Poorboya odkurzacz Numatica teraz tylko sprzet do presprayu hmmm mam marolexa master Plus 1500 kiedys chcialem go na pianownice zrobic ale nie wyszło to moze jego moge uzyc do presprayu tylko strasznie duzo wody wali widze a tu chodzi pewnie o mgiełke ?
rafalk Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2015 Panowie, czy na rynku jest dostępna szczelinowa końcówka do odsysania ale przezroczysta? Spotkał się ktoś z takową?
detailercar Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2015 Używał ktoś może zamiast Formula90- Carpet Cleaner EX-1? I może sie podzielić opinią ?
kawakmx99 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Witam używał ktos prespray STOCKMEIER KT22 lub proszku Cleaner EX-1???? Potrzebuje czegos taniego i żeby tego tez duzo bylo.Co polecacie ?
art'ek Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2015 A ja z takim pytaniem do specjalistów obecnie używam enz -alla oraz formula 90 ale w proszku i trochę męczy mnie rozrabianie ekstrakcji i chce wypróbować czegoś w płynie... Poszukuje też pre- spray-a na mocne szczury... więc wybór padł na tersus-a Pr 101 i właśnie z ekstrakcja mam problem ex850 czy właśnie EX -110 który jest w płynie ... czy może polecicie mi coś innego??
Maciej WTN Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Chemspec Formula 90 Liquid
art'ek Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2015 a ktoś w ogóle pracował tym ex110 i może to polecić ?? motogo ma tersusa i resztę rzeczy też bym od nich wziął jedna przesyłka
Maverin21 Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2015 Panowie musicie mi pomóc bo troche się pogubiłem .. Posiadam odkurzacz piorący z funkcją tak jakby natrysku chemi (nie wiem jak sie to nazywa ale jest pompka co podaje płyn ze zbiorniczka ) chce uprac fotele w swoim samochodzie może ewentualnie trochę podłogi i boczki . Szukam płynu dobrego to tego zabiegu i skutecznego dużo czytałem o tersus pr101 i w związku z tym ma pytanie każdy mówi tu o płukance po tym ? na jakiej zasadzie to sie odbywa ? Moja kolejność była by taka pryskam tersus pr 101 wcieram jakaś szczotka i odciągam odkurzaczem piorącym w porządku ale jak i kiedy zastosować płukankę ogólnie to jaką polecacie do tersusa ? czy płukankę załadować do pojemnika po odciągnięciu tersusa spryskać i tak samo odciągnąć wtedy uważane jest za od płukane ? Pozdrawiam ! Tak wgl to czy ktoś ma namiar na tersus pr 101 w 1kg pojemniku lub mniejszym i ew cos do płukanki bo to jednorazowa akcja prania swojego auta Pozdrawiam !
Pit_Krk Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2015 Maverin21, poczytaj temat w którym piszesz. Wszystko jest obszernie i szczegółowo opisane. Po co kolejny raz pisać to samo.
qob Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2015 Pit_Krk, widać, że kolega czytał. Skoro nie jest leniuchem, to trzeba mu pomóc usystematyzować wiedzę Zatem, Maverin21, Do takiej szybkiej akcji, jeśli fotele nie są bardzo brudne wystarczy Ci Nilsen Nap Low Foam, albo ValetPro Heavy Duty Carpet Cleaner/ Classic Carpet Cleaner to się teraz nazywa. Rozrób sobie prespray z ciepłą wodą do opryskiwacza ręcznego (proporcje masz na opakowaniach) spryskaj czyszczony element, poszoruj szczoteczką, odczekaj kilka minut (5/10/15- żeby nie wyschło, a miało czas brud rozpuścić) powtórz pryskanie i szorowanie. Możesz teraz odessać z grubsza prespray bez natrysku "spod ssawki", albo od razu atakować roztworem tego samego specyfiku (w innych proporcjach - też jest info na opakowaniu). Wciskasz guzik, spod ssawki leci płyn z odkurzacza (płyn ekstrakcyjny z ekstraktora i ciągasz to do momentu, w którym ssiesz czysty płyn bez brudu, piany itd. I tu jest ten moment, w którym tapicerka jest "wypłukana". Jeszcze tylko kilka przejazdów ssawką bez natrysku, by odciągnąć jak najwięcej wilgoci i włala Do ekstrakcji czyli płukania możesz użyć cieplej wody bez płynu/dodatków. Jak już wnętrze wyschnie dokładnie, zerknij czy niema plam. Jeśli są, to albo środek czyszczący był za słaby, albo się nie przyłożyłeś z szorowaniem presprayu bądź odsysaniem brudu. W takim razie musisz poprawić jadąc jeszcze raz. Jeśli chcesz poczytać więcej o proponowanych przezemnie środkach, to zwróć uwagę na majuskuły w nazwach (Nielslen NLF itd). Łatwiej Ci będzie poszukać na forum. Powodzenia
Vespa Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2015 Hej, taki dziwny pomysł mi przyszedł do głowy... Wczoraj wieczorem z nudów oglądałem "Danger" na TVN Turbo... Klichu użył PRL-owskiego odkurzacza do przepompowania wody z jednej beczki do drugiej... Jak myślicie... czy taki odkurzacz się sprawdzi przy odsysie presprayu z dywaników i wykładziny w aucie? Tak, wiem że przy większej ilości wody może to być niebezpieczne i grozić porażeniem prądem... Coś takiego jak tu:
OS92 Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2015 Witam, chciałbym wyprać fotele, podłogę i podsufitkę w moim aucie. W moim mieście można wynająć odkurzacz piorący Karchera. Mam jednak pytanie co do chemii. Sprawdziłem na allegro te środki, które podajesz (Tersusa). Sprzedawane są w dużych opakowaniach. Wszystkie wyszłyby kilkaset zł Sprzedaje ktoś zestawy w ilości "na jedno pranie". PS: Chodzi, głównie o PR101, który na allegro jest w pojemnikach 1KG - 170zł. Bo RM760 to tylko 40zł...
cubstone Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2015 Chciałbym poruszyć problem prania wykładziny. Pytania swoje kieruję do użytkowników/ studiów z bogatą historią wypranych wnętrz. 1. Jak często zdarza się, że musicie wyjmować podłogę i stosować diametralną, lecz chyba (według mnie) najskuteczniejszą metodę płukania za pomocą myjki ciśnieniowej? 2.Ile czasu poświęcanie na ekstremalne przypadki, czyli bardzo zapiaszczone i mega zasyfione wykładziny (czas łącznie z odkurzaniem itp.)? 3. Czy zdarzył Wam się kiedyś przypadek, że brud non stop "wychodził" podczas ekstrakcji? To pytanie zadaję ze względu na moją dzisiejszą przygodę z jasną podłogą Golfa IV. 3/4 wykładziny nie sprawiały większych problemów, natomiast z ćwiartką lewą tylną "trochę" musiałem powalczyć. Po pierwszej ekstrakcji wydawało się, że już jest ok, ale zawsze piorę minimum dwa razy i właśnie po drugim razie w kilku miejscach podczas ekstrakcji zaczął pojawiać się bardzo brzydki brązowo-zielony syf. Ogólnie wywnioskowałem, że kiedyś na tą część podłogi coś się wylało (nie wiem czy to możliwe, ale trochę skojarzyło mi się, że "centralka" wylała i jest to płyn chłodniczy) i nie idzie tego do końca wyprać. Przy każdej kolejnej próbie ekstrakcji pojawia się taka sama ilość brudu, jak wcześniej. Co ciekawe zaraz po odessaniu syfu i wessaniu nadmiaru chemii wykładzina wygląda jak nowa, wszystko jest ok. Brud chowa się gdzieś głębiej i wszystko cacy. Mieliście kiedyś podobny przypadek? Jak sobie radzić w takich sytuacjach? Na tę ćwiartkę poświęciłem 4 podejścia Tersusem PR101 i 2 podejścia Tenzi Truckiem, problemu nie usunąłem.
Barista Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2015 A może podłoga rdzewieje? Chyba w kwestii wyciągania wykładziny to jedynym specjalistą jest Justyna.
cubstone Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2015 W rdzę nie za bardzo chce mi się wierzyć. Co prawda już dość leciwe, ale egzemplarz wyjątkowo zdrowy. Schylę się pod spód dla spokojności, ale to raczej nie to.
impex Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2015 Moze przez jakieś kanały dostaje się tam woda i podłoga jest wilgotna.
OS92 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2015 Czy podsufitkę i boczki można robić też odkurzaczem czy tylko ręcznie. Czytałem, że zależy to od tego jak są one klejone. Cze we Fiacie Stilo mogę zrobić podsufitkę i boczki odkurzaczem?
swietlikk Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2015 OS92 chyba lepszym rozwiązaniem będzie popsikanie "preszprejem" z kwazara delikatnie po podsufitce i "zebranie" tego z microfibrą. W stilo chyba jest podsufitka jakby tekturowa więc chyba lepiej bez odkurzacza, boczki jak najbardziej odkurzaczem.
OS92 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2015 @swietlikk dzięki. Przy okazji KUPIĘ środki do prania w mniejszej ilości (na jedno pranie)
zakochany Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2015 Ja miałbym pytanie odnośnie tego, jaki płyn kupić do prania? Obecnie miałem do czynienia z płynem Karcher RM 806 ASF, jest to szampon do mycia aktywnego ale i dobrze się spisuje przy praniu, jedyny minus tego płynu to to, że jak się wypierze auto to w ogóle nie pozostawia zapachu, tak po prostu odświeżone bez zapachu Kupiłem kilka dni temu odkurzacz Karcher SE 5.100 (mam po prostu zaufanie do tej marki, może i być przereklamowana ale znam ją, w robocie używałem do prania Puzzi 100, jakich on batów nie dostawał... i nic się przez 3 lata nie popsuło, jedynie wąż bo się ciągnęło odkurzacz a tak to mechanicznie to niee, niezniszczalny). Wypatrzyłem jakiś jeszcze RM 519, ma fajny zapach, ale z tgo co widzę to on jest tylko w buteleczkach 1L i kosztuje około 35 zł. Co polecicie? Moja metoda prania foteli: rozrobienie chemii z wodą we wiadrze > odkurzanie foteli > lekkie spryskanie ciepłą wodą tapicerki > szczotka i tarcie > wsysanie ze spryskiwaniem wodą (wiadomo ze za pierwszym razem nie puści cały brud więc czynność powtarzać z wsysaniem i tarciem szczotą kilka razy). Ktoś może pierze w płynie RM 806 lub RM 519? prosze o opinie i polećcie mi coś, niestety Karcher kosztuje...
dawid.zu Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zacząłem wczoraj prac wnętrze. Wyprałem połowę i dzisiaj biorę się za drugą połowę. Czy formula 90 do płukania musi być też gorąca jak oprysk? Pytam bo mi zostało 6L i nie wiem czy wylać czy płukać
Michael MSTP Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2015 Możesz, ale zawsze ciepły roztwór ma większą skuteczność, ale zdarzało mi się prac w niskich temperaturach i oczywiście też dawało radę. Myślę że kluczowa jest temperatura presprayu.
dawid.zu Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2015 Też myślę ze ważne aby oprysk był gorący a płukać można zimnym
azylybyly Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2015 Witam was wszystkich, jest to mój pierwszy post i będę miał tutaj kilka pytań, posiadam maszyne parową z funckcja prania tapicerek i chcę zając się praniem tapicerek zarobkowo, Na razie chemii jaką używam jest ta, którą dostałem gratis do maszyny. Sprawdziłem cenę i 10 litrów kosztuje 160 zł. Rozrabia się 100 ml na 1 litr. Pojemnik na detergent w maszynie ma 5 litrów czyli roztworu mam 4,4 litra, prałem już parę samochodów i średnio schodzi mi koło 10 litrów roztworu, ale czyściłem bez prespreyu. Raz, to chyba dlatego schodziło mi tak długo, tu się pochwale, dwa przednie fotele ponad dwie godziny ! ale to był pierwszy samochód. Teraz na komplet foteli, boczki i dywaniki, bez bagażnika i podłogi tak jak mówiłem schodzi mi około 10 litrów, czyli prawie litr płynu. co daje nam 16 zł. Czy nie wychodzi to za drogo ? Jakiej innej chemii użyć, aby była skuteczna, a zarazem tania, oczywiście mowa tu o opakowaniach o pojemnościach mniej więcej 10l . Preparat, który używam to Daerg chimica m 15 blu. Tak jak mówie, nie używałem innego, ani prespreju, ale na razie poradził sobie z plamami, tylko pytanie czy to nie wychodzi za drogo ? Czytałem gdzies na forum i była tabelka porównawcza i tam wychodziło jakiegoś srodka 2 grosze za litr roztworu ! jest to w ogole możliwe? Nie każcie mi czytać w tym temacie, bo przeczytałem cały i czytałem go z przerwami prawie dwa dni! A wiec w skrócie, chciałbym abyście napisali mi jakiego prespreju używać, czy jest jakaś wydajniejsza i tańsza w użyciu chemia do ekstrakcji? I jeszcze raz osobno jaki srodek jest dobry do podsufitki ? Aktualnie czyściłem tylko raz, stare polo, próbowałem odkurzaczem i od razu odkleił się kawałek podsufitki, ale na szczęście w niewidocznym miejscu, doczyściłem ją pianką nielsena, ale puszka kosztuje 22 zł, a poszła z połowa, także też chyba drogo wychodzi. I czy jest na śląsku gdzieś sklep w którym mógłbym osobiście zakupić te środki? Jakoś nie lubie zakupów przez internet... Sorka za monolog, ale po przeczytaniu całego tematu, trochę pytań się nazbierało ! Aha, i jak rozrabiacie ten presprey, żeby był on gorący ? Prosicie np. klienta, żeby dał wam zagotowaną wode ?
Rekomendowane odpowiedzi