Tomek WRO Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2014 Koledzy, a mogę coś zdziałać bez odkurzacza piorącego?? bo takowego nie posiadam, oczywiście nie liczę na cuda, chodzi mi bardziej o przepranie, przeczyszczenie tapicerki. Oczywiście, że można poszukaj info na forum. Możesz użyć środków z VP czy Nielsena bądź Surfexa HD. Najpierw odkurzanie. Szczotka do łapy i jazda. Ważne aby nie doprowadzić do przemoczenia foteli. Myć raczej samą pianą. Porządnie wytrzeć i wysuszyć. Robota raczej na okres letni kiedy można zostawić sobie otwarte drzwi w aucie. Ostatnio 4nano wypuściło ciekawy środek, który po myciu i wyschnięciu odkurzasz z brudem. Pamiętaj, że tylko ekstrakcją dobrze wypierzesz tapicerkę.
Bonthyc Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2014 Podbijam bo mam podobną sytuację co kolega Nietykalny (brak odkurzacza piorącego) a na wiosnę chlałbym przeprać tapicerkę. Opiszę w punktach co i jak bym robił i jeśli można to prosiłbym o korektę co zrobiłbym źle/gdzie mógłbym zrobić coś lepiej. Za podsufitkę na tą chwilę bym się nie zabierał. 1.Dywaniki out (ja mam gumowe więc myję je apc i płucze wodą). 2.Dokładne odkurzanie siedzeń oraz wykładziny pod dywanami/siedzeniami. 3.Natryskuję odrobinę środka czyszczącego (w moim przypadku byłby to Nielsen Cyclone w stosunku 1:10) na wykładzinę i szczotkuję (szczotka taka jak do polerowania butów, z naturalnego włosia). 4.Robię tak całość, kawałek po kawałku. 5.Wilgoć, rozpuszczony brud zbieram mikrofibrą (czy lepiej pieluchą tetrową?). 6.Przy czyszczeniu siedzeń podobny schemat jak z wykładziną tylko zamiast szczotki użyłbym gąbki (jakiejś delikatnej do ciała) na którą natryskuję APC atomizerem z końcówką spieniającą a potem tą gąbką owalnymi ruchami czyszczę kawałek po kawałku siedzenia. 7.Wilgoć i brud zbieram mikrofibra. Czy taki schemat w przypadku braku odkurzacza piorącego byłby ok? Możliwe, że zaopatrzę się w Interior Cleaner od Shiny Garage do tego celu bo jego testy wypadły fajnie ale na chwilę obecną mam jedynie Cyclone.
miskun Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2014 a może masz odkurzacz wodny domowy, albo przemysłowy-garażowy? Zarówno jeden jak i drugi przystosowane są do wciągania wody, więc mógłbyś w końcowym etapie zamiast rozmazywać brud/pianę szmatą, po prostu go wciągnąć PS. Jaki środek w cenie do 50zł polecacie do prania wnętrza- odkurzacz piorący? Raz stosowałem płyn karchera do dywanów, ale coś mało wydajny. Na wypranie scenica poszedł mi cały... Co prawda sam nie oszczędzałem środka piorącego, a auto było mocno zasyfione. Stosując dawki zalecane, nawet go zabrakło
Bonthyc Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2014 Niestety odkurzacza wodnego nie posiadam i w najbliższej przyszłości mało prawdopodobne, że nabędę takowy.
piotr-gdansk Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2014 a sklep komfort jest w Ostrowcu ? jak tak to wypożycz i będziesz miał
Bonthyc Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2014 Kiedyś był Komfort w Ostrowcu ale już zwinęli interes. PS. Widzę, że niektórzy stosują pieluchę tetrową do wyciągania brudu/wilgoci. Jakie zalety ma pielucha nad mikrofibrą?
bluemen Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 Część tematu przeczytałem i o dobrodziejstwach prespraya wiem ale mam pytanko do wtajemniczonych w praniu: - czy jest w ogóle sens brać się za pranie auta/dywanu bez prespraya bo takowego nie posiadam a muszę coś uprać (sprzęt to puzzi 100 + RM760)
kubik Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2014 Jeżeli to ma być odświeżenie to spoko,na dziady to tak se, ew. możesz rozrobić mocniej RMa i zrobić z niego Prewash
bluemen Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2014 No to jeszcze jedno pytanko z cyklu leniwych (mam nadzieje że mi głowy nie urwiecie ) ile sypać RM760 na zbiornik puzzi 100 co by bezpiecznie doprać – łychę jak w instrukcji czy trochę więcej?
damian87 Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 przy większych stężeniach na ciemnej tapicerce mogą wyjść białe ślady po nie do płukanym RM. Lepiej trzymać się proporcji lub dla pewności dodatkowo zrobić przejście płuczące samą wodą.
West Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Panowie, małe pytanie. Skończył mi się środek RM 519, jutro muszę odświeżyć na szybko niezbyt brudną tapicerkę Karcherem 4001. Dysponuję natomiast litrową butelką ValetPro Classic All-Purpose Cleaner - czy mogę użyć go do ekstraktora? Jeżeli tak, to w jakim stężeniu?
damian87 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2014 same pranie tym raczej da niewiele. Może lepiej użyj tego w skali 1:10 jako praspray a potem płukanie samą woda lub mniejszym stężeniem.
tasek Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Panowie ile zużywacie presprayu na autko? Mi się wydaje że idzie mi coś dużo chyba że się mylę ale na auto klasy średniej (C5, BMW 3, COROLLA) wypryskuję 2l
Elver Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2014 To chyba nie dużo Mi na auto też schodzi średnio ok. 2-3l, czasem nawet więcej jeśli spory syf i kilka razy muszę prać jeden fotel. Więc wydaje mi się, że zużycie na poziomie 2l na samochód jest
mercer Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Witam. Piszecie o szczotce do szorowania tapicerki ale jakoś w oko nie wpadło mi żeby ktoś polecił coś konkretnego. Moje pytanie jest następujące, czy Swissvax Cleaning Brush ten sprzęt będzie dobry do zwykłej materiałowej tapicerki?
Maciej WTN Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2014 będzie ok. Szczotka musi być na tyle delikatna żeby nie pozaciągała i nie zniszczyła materiału który będziesz prał
knefelson Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2014 ja uzywam m.in. http://autonablask.pl/produkt/vikan-szc ... tapicerki/ do szwow i boczkow idealna
Michael MSTP Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2014 Panowie a ile schodzi wam wody na auto? Auto raczej ok, mozna powiedziec do odswiezenia, fotele + podłoga? Zeszło mi jedynie 5 litrów, oczywiście wcześniej Prespray, zastanawiam sie czy nie zamało, tymbardziej ,ze gdzies czytałem ze ludzie zużywają nawet do 30 litrów ( domyślam sie ,ze na brudasa )
Dimmu Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2014 Jest wiele czynników od których to zależy, np. stopień zabrudzenia, wielkość wnętrza, użyty sprzęt i chemia. 5l na całe wnętrze to jest bardzo mało. Czego używałeś?
Michael MSTP Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2014 Prespray Pr 101, Płukanie Ex 850 maszyna Puzzi 8/1 C wyszło mega dobrze. Dzis wieksze auto Partner duzo wiekszy brudas zmiescilem sie w 10l te same produkty. Pytam bo dziwia mnie roznice w ilosci zuzytej wody.
Swoop Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2014 ktoś korzysta/ł z odkurzacza Rainbow i nasadki Vacuum? Właśnie dostałem taki w prezencie gwiazdkowym z wszystkimi nasadkami i zestawem do prania, ale coś nie ma instrukcji i nie wiem jak się za to pranie zabrać
bgs Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2014 Swoop, posiadam... ,lecz od nowości leży w pudełku (AquaMate) Jakiż model Rainbow'a? Jeżeli D4: http://rainbowsystem.com/uploads/manuals/SE_AquaMate.pdf Na poniższej stronie producenta znajdziesz więcej instrukcji: http://pl.rainbowsystem.com/support/manuals-detail/rainbow-system
rzeszowiak Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2015 Jakiego opryskiwacza/dyfuzora używacie do czyszczenia tapicerki ?
Rekomendowane odpowiedzi