Barista Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2014 Z pewnym niedowierzaniem kupiłem galonik Meguiars Glass Cleaner Concentrate, ale to był dobry zakup. Podzieliłem się z niedowierzającymi znajomymi, których urzekł zapach a na dodatek dobrze domywa
Eidos71 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2014 A coś mniejszego ? Odkupić od kogoś np. litr koncentratu z dużej butli
a4370146 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Kupiłem w końcu ACGP ale jakoś specjalnie nie czyści zostały mi białe kropki po hydrowosku i nie może sobie z nimi poradzić. Myje tak na szmatkę rozprowadzam po szybie i po chwili poleruje mikrofibrą.
Lucas123w Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2014 a4370146, CGP się wypracowuje i resztki wycierasz fibrą. Najlepiej aplikatorem słoneczkiem.
a4370146 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zrobiło się zimno i rano po użyciu wycieraczki dość długo utrzymuję się taka mgiełka na szybie czym to ruszyć ? APC ?
_jedrek_ Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zrobiło się zimno i rano po użyciu wycieraczki dość długo utrzymuję się taka mgiełka na szybie czym to ruszyć ? APC ? najlepiej jakies mleczko do szyb mam z sonaxa i daje rade to co sciaglem ostatnio z pozornie czystej szyby tylnej od srodka zniszczylo moje uczucia
Teddy Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2014 najlepiej jakies mleczko do szyb mam z sonaxa i daje rade to co sciaglem ostatnio z pozornie czystej szyby tylnej od srodka zniszczylo moje uczucia Nie bałeś się że uszkodzisz ścieżki od ogrzewania? Ja to się boję tylną szybę przecierać delikatną mikrofibrą i zwykłym płynem do szyb, wiadomo, raz na jakiś czas trzeba.
mario704 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Ja tam z AG CGP nie mam problemu.Daje na fibre wcieram w szybę dość mocno,potem drugą fibrą poleruje i wsio złazi.Dzisiaj po kilki deszczach spryskałem na bezdotyku tylko i szyba znów czysta,bez zacieków.
andrew9 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Przebrnąłem jakoś przez topic i.. tradycyjnie wszystko mi się już pomieszało Dopytam też więc od siebie. Nie mam jakiś szczególnych problemów z szybami - nie ma poważnych zabrudzeń, czy tłustych smug, jednak na pewno nie są idealnie czyste, zdarza się też sporadyczne parowanie. Chciałbym więc jakiś osobny środek do nich. Po przejściu przez temat zainteresowały mnie: Meguiar's NXT Generation Glass Cleaner Duragloss Nu-Glass #755 ewentualnie jeszcze: Chemical Guys CLD_677_16 - Window Clean Streak-Free Glass Cleaner Czy może mi ktoś dwa zdania napisać, jaka jest różnica (w praktyce) pomiędzy płynem np. Mequiarsa, a mleczkiem (z Chemical Guys)? Czy stosujemy to zamiennie? Zastanawiałem się jeszcze nad: AUTOGLYM CAR GLASS POLISH Do tego szmatka - polecana była ta: Poorboy's World Velvet Smooth glass Widziałem dwa rodzaje - cieńszą i taką bardziej puszystą: http://www.motorgeek.co.uk/cgi-bin/ecom ... db_pid=177 W skrócie: Czy płyn z punktu pierwszego plus szmatka jak wyżej to wystarczający środek do szyb, czy warto jeszcze coś dodać (z zewnątrz później pomyślę też o niewidzialnej wycieraczce z innego tematu)?
kamilgt Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 andrew9, wg mnie jeden z najlepszych zestawów to: http://showcarshine.pl/5-pielegnacja-sz ... -szyb.html + http://showcarshine.pl/218-autoglym-super-resin-.html Jeśli za dużo płynu (możesz z tego zrobić około 40l gotowego płynu do szyb) to odlewasz sobie litr a resztę wystawiasz na forumową giełdę, kupcy na pewno się znajdą
andrew9 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 No w sumie właśnie o czymś takim myślałem Płyn wolę w sumie bez koncentratu, bo nie lubię przyznać się 'babrać' później w rozdrabnianie. Rozumiem, że to, co podałem w punkcie pierwszy, to to samo? (tylko już rozcieńczone) I w jakiej koleności tego używać? Najpierw płyt, a potem mleczko? I za każdym razem obydwa, czy mleczko co jakiś (dłuższy) czas?
Pimps Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Podobnie myślę jak kamilgt mimo iż mam inne produkty ale jakość do ceny przemawia za MGCC i ACGP. Przy częstym używaniu tych środków nie ma problemów z domyciem szyb i z ich czystością. Do mocniejszych zabrudzeń i przed położeniem NW używam GG4 a już do bardziej zapuszczonych szyb CPCG. Jeszcze mogę polecić jak ktoś nie ma maszyny takie kosteczki jak poniżej do ręcznego doczyszczenia szyb. Kostki są od CarPro i fajnie się spisują. Dodatkowo na jakiś mniejszych szybkach czy w zakamarka bez problemu można nimi wszędzie dotrzeć. Mój zestaw do mycia szyb
andrew9 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2014 A jak z używaniem tego Car Polish? Za każdym razem (przed czy po płynie?) czy raz na jakiś czas, a sam płyn regularnie?
stawek Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 Tak na chłopski rozum to car polish nakłada się po umyciu szyby i wg mnie powinno się to robić po każdym umyciu szyby bo wtedy chyba ta powłoka car polish zostaje zmyta. Mam rację ?
andrew9 Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2014 No dzisiaj w sklepie powiedziano mi, że raz na jakiś czas car polish, regularnie płyt do mycia, ale nie to i to razem.. Więc też pewien nie jestem..
Piotrek Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2014 Na rynku pojawił się nowy ciekawy płyn do mycia szyb od Allegrini. Świetnie myje, nie zostawia smug, dobrze radzi sobie ze śladami po twardej wodzie Zapach nie drażniący, również na plus. W cenie 12 złotych za 750 ml, jak dla mnie nie ma konkurencji.
Piotrek Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2014 kita33, Nie, to jest lusterka po umyciu płynem. Stare ślady po wodzie nigdy Ci nie zejdą zwykłymy płynem, CGP rozwiązał problem. Może tu będzie lepiej widać:
J-zon Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2014 Przeczytałem cały temat i wydaje mi się, że z szybami jest dość podobnie jak z felgami. W sensie, trochę niepotrzebne jest moim zdaniem stosowanie środka do bieżącej pielęgnacji, czyli płynu do szyb, jeśli ma się AG CGP i założony RainX na wszystkie szyby oprócz czołowej, która ma GTechniq. W przypadku felg do okresowego odszczurzania wystarczy zestaw Blue Gel + IronX + Prickbort. Jeśli nałożemy jakiś wosk (w moim przypadku Hi-tempa), to w utrzymaniu czystości wystarczy w zupełności rękawica z szamponem podczas cotygodniowego mycia. Doszedłem do wniosku, że z szybami powinno być analogicznie. Raz na miesiąc lub nawet dwa (w okresie jesienno-zimowym) szyby ogarnę konkretnie za pomocą CGP od wewnątrz. Natomiast szyby z zewnętrznej strony, jeśli są zabezpieczone duetem RainX + GTechniq powinny bez problemów zostać ogarnięte rękawicą. Dobrze rozumuję, czy jednak nie? Jak jest u Was z tymi płynami do szyb?
SJake Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2014 J-zon, dobrze rozumujesz. Musisz znaleźć tylko coś co wykończy Ci powierzchnie szyb po myciu. QD zazwyczaj dają gratis w postaci mazania po deszczu, a na NW się nie nadają. IPA - trudno dobrać odpowiednie stężenie, aby nie było smug. Tanie płyny typu PLAK do szyb dają radę, ale trzeba się namachać i czasem w nocy jest problem z mazami. Czasem dobrze zainwestować w 500ml jakiegoś dobrego siupeksu i fibrę do szyb, po których masz 2 machnięcia MF i problem z głowy. btw. Ostatnio używałem Poorboys Glass Cleaner i... nie za drogo i całkiem spoko.
J-zon Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2014 SJake, to akurat bardzo słuszna uwaga. Nie wpadłem na to, żeby pisukacza używać jako QD do szyb. Chociaż samochód myję szamponem Duragloss 901, który po myciu zostawia przez 2-3 dni(lub do pierwszego deszczu) ładne kropelki na wszystkich szybach, pomimo tego, że jeszcze nie mam powłoki na szybach. Więc chyba jednak odpuszczę... Wiem, że pewnie ktoś zaraz mi zasugeruje, że porządny płyn to wydatek rzędu 30 złotych, no ale jestem w fazie przemiany z przeciętnego Kowalskiego do pasjonaty auto kosmetyki i po lekturze forum przez całe wakacje zebrałem zestaw za ponad 1000 zł i po prostu zanim dokonam zakupu, to zastanawiam się, czy rzeczywiście wszystko będzie mi potrzebne...
drufi Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2014 J-zon , Ja już od ponad miesiąca szyby jadę 4nano Glass Shine, chociaż cały czas mam wrażenie mycia wodą to są ładnie domywane tym szpecyfikiem. Co prawda szyby mam przejechane CGP i zalane NW, ale nawet mimo tego nie mam żadnych smug po myciu na zewnątrz i wewnątrz
Moderator krd Opublikowano 10 Września 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 10 Września 2014 drufi, ja myjac siuwaksem od 4nano przez jego duza koncentracje mialem wrazenie, ze myje woda Ostatnio uzywam Allegrini Dik Vetri. Plyn kozak. Udalo mi sie nawet ogarnac czolowa szybe od wewnatrz bez zostawienia smug Takze na chwile obecna Megs poszedl w zapomnienie
Mess Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2014 krd, używałeś może płynu do szyb Koch-a?
Rekomendowane odpowiedzi