Moderator Domel Opublikowano 16 Lipca 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2018 2 godziny temu, menior napisał: Lepiej tym przemywac jak IPA po polerce i przed woskiem ? Bo tez mam w pracy do tego dostep Wszystko zależy co chcesz osiągnąć, jakie kombinacje i pasty używasz, ale jak robisz wieloetapowa korekta - podstawa to maksymalne wymycie past. 1
Michal90x Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2018 Początkowo jednoetapowe ale w przyszłości załóżmy, że wieloetapowe korekty też będę próbował robić. Wtedy najlepszym rozwiązaniem będzie Wipe Out? Albo nie tyle co najlepszym ale wystarczającym?
menior Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2018 1 godzinę temu, Domel napisał: Wszystko zależy co chcesz osiągnąć, jakie kombinacje i pasty używasz, ale jak robisz wieloetapowa korekta - podstawa to maksymalne wymycie past. Kombinacje to przerozne ale skoro zmywacz sylikonowy skuteczniejszy? Rozumiem ze mozna go calkiem bezpiecznie jak IPY uzywac i nie rozciencza sie jak IPE? 1
zdrowy_zab Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2018 1 godzinę temu, makaba napisał: Wnioskuję z tego, że raczej warto dołożyć do wipe out. Po wypolerowaniu powierzchni jakimś cuttingiem i wymyciu IPĄ widzę ładną powierzchnię. Po wymyciu Wipe outem wychodzą hologramy po maszynie Dla mnie sprawa jasna
Michal90x Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2018 Jako, że dopiero podchodzę do tematu to rozumiem, że o to właśnie chodzi by pokazał wszystkie niedoskonałości po maszynie czyli brać wipe out ;>
Gold_Car Opublikowano 16 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2018 Panowie mówiąc o czystej ipie miałem na myśli alkohol izopropylowy w opakowaniu oznaczonym znaczkiem FP (Farmakopea Polska) lub PhEur (Farmakopea Europejska) Takiej nigdzie nie widziałem w sprzedaży j tylko zanieczyszczoną do mycia elektroniki .
S3ci0r Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2018 szukaj 99,9999% do HPLC tylko nie przeraź się ceną
Moderator Eryczek Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 W dniu 16.07.2018 o 10:10, Domel napisał: BOL @Domel, odkopię temat. Ten Boll jakoś pachnie?
Moderator Domel Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 15 minut temu, Eryczek napisał: @Domel, odkopię temat. Ten Boll jakoś pachnie? Śmierdzi "rozpuszczalnikowo". Nie radzę tego używać w zamkniętym, nie wentylowanym pomieszczeniu. Po kilku godzinach pracy w takich warunkach łeb rozsadza. Nie mniej jednak to od nas zależy jak sobie organizujemy warunki pracy a zmywacz to priorytet - tym bardziej, że wymywa jak szalony.
Moderator Eryczek Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 No właśnie takie mam wspomnienia zapachowe ze zmywaczem sylikonowym, sprzed kilku lat. Pracowałem w zamkniętym garażu i po wyjściu głowa mnie bolała jeszcze następnego dnia. Wtedy sobie zmywacze odpuściłem i przesiadłem się na Prepa. On też nie pachnie rewelacyjnie ale jednak lepiej od zmywacza. Niestety jego cena jest mocno nieatrakcyjna:( Zaraz skończy mi się jego baniaczka i zastanawiam się nad czymś tańszym - myślę o zmywaczu albo o ADBLu Wipe Oucie
Michał126 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 32 minuty temu, Domel napisał: Śmierdzi "rozpuszczalnikowo". Nie radzę tego używać w zamkniętym, nie wentylowanym pomieszczeniu. Po kilku godzinach pracy w takich warunkach łeb rozsadza. Nie mniej jednak to od nas zależy jak sobie organizujemy warunki pracy a zmywacz to priorytet - tym bardziej, że wymywa jak szalony. 14 minut temu, Eryczek napisał: No właśnie takie mam wspomnienia zapachowe ze zmywaczem sylikonowym, sprzed kilku lat. Pracowałem w zamkniętym garażu i po wyjściu głowa mnie bolała jeszcze następnego dnia. Ja ostatnio, ekhm, porzygałem się po robocie - i zastanawiałem się, czy to przez zmywacz, IPę, Dluxa czy UNCra. Zgodnie z Waszą sugestią - pewnie przez ten pierwszy Odtąd robota tylko w masce.
powalla Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Ja uzywam zmywacza poleconego mi przez znajomego w sklepie i nie smierdzi, rzeklbym nawet ze cos tam pachnie . Jak dotre do garazu dopisze nazwe.
Bielutomek Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 A jakby Panowie zrobić swój wipe out?:) 100ml IPY 100ml zmywacz silikonowy 100ml benzyna ekstrakcyjna 200ml wody destylowanej co sądzicie?
ktm950 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 @Bielutomek próbowałeś kiedyś zmieszać zmywacz silikonu/benzynę ekstrakcyjną z wodą? 1
Bielutomek Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 @ktm950 tak XD znaczy próbowałem i na próbie skończyłem. Zamiast wody wlać co innego, z grupy alkoholi np?
zdrowy_zab Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Shiny garage scan inspection jest fajna alternatywa. Śmierdzi trochę jak płyn do spryskiwaczy, wymywa jak wipe out i sporo wolniej od niego odparowuje.
Grzechu23 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Jeżeli chcecie coś o mega fajnym zapachu to polecam CarPro Eraser. Dodatkowo od 2 dni dostępna jest kolejna nowość od RRC w postaci ich WipeOut. Cenowo jak to w przypadku ich produktów - bajka. Mam 3 ich produkty i z każdego jestem naprawdę zadowolony. Ciekawi mnie jak ten zmywacz. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka 1
Michał126 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 @Grzechu23, to jest za 500 ml? W zasadzie nie wiem jak miałby wyglądać test zmywaczy, ale jeżeli któryś z for(um)owych alchemików (@Domel, @Eidos71) ma pomysł jak to sprawdzić, to proszę o dane do wysyłki piwa
Grzechu23 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 @Michał126 25 zł za cały 1 litr Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka 1
Jarek_Cuma Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Czekałem dzisiaj na jakiś filmik na fb czy youtubie na temat tego wipeouta. Zawsze jest jakiś filmik na temat jakiejś nowości. Widocznie trzeba jeszcze poczekać. Ciekawa alternatywa.
Moderator Domel Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Moderator Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2018 48 minut temu, Michał126 napisał: nie wiem jak miałby wyglądać test zmywaczy Robisz panel jakąś pastą, dzielisz na kilka części i wymywasz je po kolei i sprawdzasz na którym widać najwięcej swirli Metoda garażowa nie studyjna Tak to sobie wyobrażam i tak bawiłem się ponad pół roku temu na swojej masce. Najgorzej wypadała IPA 1:2. Najlepiej zmywacz a zaraz za nim Wipe Out, SG i Prep. 2
Lukaso Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Przemywałem panel po przejściu menzerną 2500 zmywaczem silikonu i kladłem na to FK 1000 P. Zszedł po 3 myciach. Coś tu jednak jest nie tak
marco80 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Mam troszke inne odczucia i kolejnosć -ipa, zmywacz i najlepiej wipe it od ultra coat ,czyli jednak dedykowane zmywacze radzą sobie lepie,j wipe out z adbl jest jak by za mocny i na niektorych lakierach można sie zdziwić.Ja zmywacza silikonowego uzywam do wymywania pasty podczas korekty ,natomiast finalnie typowo pod zabezpieczenie lakieru(powłoka itp) -jakiś dedykowany zmywacz 1
rudi0018 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2018 Siema, mam IPA od Tenzi i na etykiecie jest, że stężenie alkoholu do 20%, czy taką ipa lepiej rozcieńczyć 1:1 z wodą demineralizowaną do odtłuszczanie lakieru po cleanerze/paście a przed kładzeniem wosku?
Birkhof Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2018 Siema, mam IPA od Tenzi i na etykiecie jest, że stężenie alkoholu do 20%, czy taką ipa lepiej rozcieńczyć 1:1 z wodą demineralizowaną do odtłuszczanie lakieru po cleanerze/paście a przed kładzeniem wosku?Nie trzeba juz rozcieńczać Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi